Gyurkity Péter

2006-os visszatekintés - hardverek

Az idei év meglehetősen vegyes képet mutat hardvertéren: számos fontos fejlemény történt, ám az igazi változások csak jövőre várhatók. Nem szűkölködtünk azonban a bejelentésekben, új fejlesztések bukkantak fel, ízelítőt kaptunk a 2007-re tervezett újdonságokból, miközben sokak által ismert nagy nevek intettek végső búcsút. Végre elkészültek a következő generációs konzolok, és míg egyesek a jelenlegi megoldások hibáival küszködtek, mások előremutató technológiákon dolgoztak és dolgoznak.

Kezdjük a sort az asztali számítógépek területén bekövetkezett változásokkal, hiszen nagy valószínűséggel ezek érintik a szélesebb közönség legnagyobb részét. Itt egyértelműen az ikermagos processzorok vitték a prímet, hiszen bár az első fejlesztések már 2005-ben megjelentek, az elterjedés komolyabb fázisa idén játszódott le. A csúcskategóriából szép lassan leszivárogtak a két processzormagot magukba foglaló példányok, tovább növelve a teljesítményt, valamint lejjebb szorítva a hagyományos felépítésű elődök árait. Az AMD esetében mindez átfogó foglalatcserével járt együtt, aminek eredményeként végre támogatni kezdték a DDR2 memóriát.


AMD Athlon X2 5200 - az Intel ellen ez is kevés

Az Intel eleinte a már kiöregedő Pentium és Celeron családdal folytatta a versenyt, de már gőzerővel dolgozott a következő generáción, amely kiérdemelte az új nevet. A Conroe kódnéven, majd Core 2 Duo hivatalos megnevezéssel érkező sorozat olyan jól sikerült, hogy több év után ez minősült az első valóban komoly válasznak az AMD felől érkező kihívásra, amely éppen a K8-architektúra által erősödött fel. A nagyobbik processzorgyártó azonban igencsak előreszaladt és már a négymagos utódokon, valamint a gyors technológiai váltáson törte a fejét, miközben riválisa picit lemaradni látszott.

Az órajelek nem sokat változtak, nagyjából 2-2,5 GHz között stagnáltak. A hangsúly - amint azt sejteni lehetett - a magok számára és a csíkszélességre helyeződött át. Itt megint az Intel ragadta magához a vezetést, mégpedig a 65 nanométer gyorsított bevezetésével, nagyarányú beruházásokkal, valamint az új technológiák - DDR3, PCI Express 2.0 - korai, jövő évre tervezett - támogatásával. Az év második felében bemutatták az első négymagos processzort, a 45 nanométeres chipet, miközben az AMD is lerántotta a leplet négymagos Opteronjáról. Elbúcsúzott viszont a Pentium és Celeron család, amely jövőre végképp eltűnik a kínálatból.

A konzolok piaca az év első felében az Xbox 360 lassú térhódításától, valamint a nagy vetélytárs állandó késlekedésétől volt hangos. A Microsoft üdvöskéje eleinte minden ellenállás nélkül nyomult előre, a Sony legfeljebb szavakkal tudott visszavágni, mígnem novemberben végre elrajtolt a PlayStation 3, illetve a Nintendo Wii. A Microsofttal és a Sonyval ellentétben ez utóbbi nem a teljesítményre és a minden eddiginél jobb grafikára helyezte a hangsúly, hanem az él­mény­re, amit az újszerű vezérlőre alapoztak. Eddig bejött az elgondolás, hiszen míg a PS3 esetében jelentős hiány tapasztalható, az olcsó Wii - amelyen ráadásul a Nintendo már most szépen keres, tekintve a 160 dolláros előállítási költséget - szinte mindenhol kielégíti a vásárlói igényeket.

Előtérbe került viszont a kiegészítők, valamint az online szolgáltatások fejlesztése, amelyet mindegyik fél igyekszik a maga javára fordítani. Redmondban az Xbox Live megújításán dolgoznak, a Sony saját megoldását fejleszti, az eddigi tartalmak mellett pedig megjelentek a mozifilmek, előzetesek, illetve a zenei anyagok, miközben a kommunikációt is igyekeznek megkönnyíteni a játékosok számára. Itt több terület találkozhat, és nagyobb hangsúlyt kaphat a konzolok kiegészítése, legyen szó akár új optikai meghajtókról, vagy egyéb kiegészítőkről. Az idei évre visszatekintve nem mehetünk el szó nélkül az akkumulátorproblémák mellett, amelyek következtében alig néhány hónap alatt mintegy 10 millió készüléket hívtak vissza a különböző gyártók. A fiaskó a Dell bejelentésével kezdődött, majd rövidesen csatlakozott a sorhoz az Apple, a Toshiba, a Fujitsu, a Panasonic és több más cég is. A Sony által lefolytatott vizsgálatok során arra következtetésre jutottak, hogy a kapkodás vezetett a sorozatos meghibásodásokhoz, miután túlságosan gyorsan akarták kielégíteni a nagyobb üzemidővel és jobb teljesítménnyel kapcsolatos igényeket.

Kiderült tehát, hogy a lítium-ion technológia határait a végsőkig feszítették és a jövőben komolyan számításba kell venni az egyéb megoldások tökéletesítését. A jelöltek már felsorakoztak: az üzemanyacellákkal évek óta kísérletezgetnek, míg a lítium-polimer akkumulátorok jövőre juthatnak el a megfelelő szintre. A technológiai váltás tehát 2007-ben kezdődhet meg, a folyamat azonban a kevésbé optimista jóslatok szerint akár 10 évig is eltarthat. A legnagyobb problémát a teljesítmény és az élettartam jelenti, itt ugyanis a jelenlegi megoldások egyelőre verhetetlenek.


A grafikus vezérlők területén az nVidia ütős válaszával telt el az év, amely a jól sikerült GeForce 7000-es sorozattal ismét a régi fényébe emelte fejlesztéseit. Az ezek utódjaként érkező 8800 GTX és GTS egyelőre kihívó nélkül vezetik a mezőnyt, az ATI még adós a visszavágással. Utóbbi azonban már az AMD részeként készülhet erre, ami sok érdekes megoldást eredményezhet jövőre. Ezek közé tartozik a Fusion névre keresztelt hibrid platform, amely a hagyományos grafikus vezérlők és központi processzorok ötvözésén alapul. Az extrém igények kielégítéséről eközben a négyszeres SLI, valamint a CrossFire rendszerek gondoskodnak, a vastag pénztárcájú fanatikusok körében.

A kijelzőknél folytatódott a néhány éve zajló trend, az LCD-monitorok gyorsuló ütemben szorítják ki a katódsugaras elődöket, és az otthonokban is megszokottá válik a lapos készülékek látványa. Az egyre alacsonyabb válaszidő, a jobb megjelenítési technikák, valamint a szép lassan ereszkedő árak még inkább vonzóbbá teszik az új generációt és a váltást kritikusan szemlélők közül is egyre többen adják be derekukat. Európában már vezetnek az LCD-televíziók és az ünnepek előtt és alatt is sokan tervezik a beruházást.

A tárolóknál az új optikai formátumok harca egyelőre nem sokat vizet zavar, legalábbis az átlagfelhasználók szemszögéből nézve. Elsőként a Toshiba üdvöskéje rajtolt el, a Sony itt is sokat késlekedett, a hibrid megoldások hiánya azonban óvatosságra inti a vásárlókat, akik nem szívesen kötelezik el magukat egyik vagy másik tábor mellett. Az elemzők jó része is kivárást javasol, ami a hagyományos DVD csak lassú, fokozatos kiszorítását eredményezheti. Ez utóbbi formátum 2012-re szorulhat végleg kisebbségbe, bőven van még tehát időnk dönteni. Jókora késlekedés után ugyan végre megérkeztek az első Blu-ray lejátszók is, a nagyüzem azonban itt is csak jövőre indulhat be.


A merevlemezeknél zajlik az 1 TB-os álomhatár ostromlása. A technológia megszületésének 50. évfordulóján a kapacitás növelése mellett a gyorsítás is szerepet kapott, mégpedig hibrid fejlesztések révén. A Samsung és a Hitachi flashmemóriával oldaná meg a kérdést, míg a Seagate akár a 2,5 TB-os kapacitást is elérhetőnek tartja a merőleges adatrögzítés révén. Egyelőre azonban még az 1 TB-nál járunk, ezek a monstrumok ezekben a hetekben jelennek meg a boltokban.

Az összefoglalóból kiviláglik, hogy az elmúlt év több szempontból is átmeneti időszaknak minősül. Kétségtelenül történtek fontos bejelentések és váratlan lépések, de több nagy területen is a következő évre maradt a döntés. 2007 lesz a négymagos processzorok bemutatkozásának éve, miközben körvonalazódik majd a konzolverseny kimenetele, beindul a nagyüzem a Blu-ray/HD DVD versenyben, és megjelennek a DirectX 10 technológiát támogató további grafikus kártyák. Választ kaphatunk több korábban felmerült kérdésre, és kiderül hogyan birkóznak meg a gyártók a fontos technológiai váltásokkal a laptopoktól kezdve a memóriákon át az illesztőszabványokig - nekünk már csak arra kell majd figyelnünk, hogy mindezt minél kevesebb kiadással vészeljük át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • k9duli #19
    Ahh az a nvidia gép gyönyörű.Rádióaktív is?:)
  • scorpeeon #18
    Én sem értem h hol jobb az AMD, az egyik barátom is az Intelt dicséri most aki eddig megrögzött AMD-s volt...
  • avman #17
    óccsó dualmagos procit akarok (és egye több dolgot ami kihasználja) óccsó memóriával és óccsó sli-s deszkával meg vmi óccsó vidijókártyával (lehetőleg dx10-essel, ha kérhetem), amiből később, ha még óccsóbb lesz veszek még egyet. a körítést meg leszarom... ehhez csak az kell, h legyen legalább 2 cég, mindenból h konkurencia legyen egymásnak. szóval innen kívánok minden jókat az ati/amd-nek, az intelnek és különösen az nvidiának, isten tartsa meg azon szokásukat, h normális drivereket írnak különböző oprendszerek alá.
    ja és óccsóbb áramdíjakat is szeretnék. de ez utóbbit már most bebuktam.
  • PíszLávJuniti #16
    "de még mindig az AMD a jobb" miért is jobb?
    a 4 maggal én sem értek egyet, mert feleslegesnek tűnik, viszont ez csak a jövő zenéje, a cikk meg a jelenről szól. Hiába van az AMDnek fergetegesen jó proci terve, ha a piacokra nem került még ki.
  • Sanyix #15
    Azért az ati(amd) most csöndben van, nem jelent semmit.
    1. jön a k8l, ami igencsak durvának ígérkezik
    2. bemutattak pár tervet az jövő amd procikról, amelyek cell szerű "képződmények lesznek" amelyekben normális cpu, és gpu szerű magok is lesznek különböző arányban.
  • Deffyant #14
    büntetéssel nem nagyon érnek el semmit, mert úgyis a vásárlókon fogják bevasalni, hanem talán az eggyetlen bár nehezen járható út a vezetők lesittelése... akkor talán elkezdenek gondolkodni 1 kicsit, bár ezt is kétlem
  • asysoft #13
    Na igen, csak ahogy a cikk is írja, ez a vezető 2001 körüli események miatt lett elítélve. És most drágább egy RAMmodul, mint 1 éve volt. Akkora bírságot kéne a gyártókra kiróni, hogy soha többet eszükbe ne jusson árkartellezni; így nincs értelme a bírságoknak...
  • Richard90 #12
    csak egy kicsit kellett volna lentebb olvasni, és megtudtad volna az okot is XD
  • heyman8909 #11
    Nos az én véleményem, mellyel egyet lehet érteni, és ellene is lehet szólni:

    - Processzorgyártók
    Úgy vettem észre az Intel most egy kicsit nagyobb ütemmel fejlődött mint az AMD, de még mindig az AMD a jobb. Az AMD valami jó lépést tervezhet, megvette az ATI-t, és kettejük tapasztalata reméljük a mi javunkra fog vállni. Az biztos hogy az Intel jól összetákolta ezt a core2-t, de szerintem elsietik a 4 magot...
    - Játékkonzolok
    Az biztos hogy a PS3 és a Microsoft üdvöskéje nem mutatott semmi újjat, csak teljesítményben izmosodtak. Ezzel szemben a Wii teljesen új játékélményével egészen jót produkált. Ha kijavítják a hiányosságait(felbontás, teljesítmény,...) újabb vásárlokat szerezhetnek.
    - Akkumulátorok
    Hallottam a visszahívásról, várható volt hogy valamely téren lesz elöbb-utóbb egy hatalmas baki, a számítástechnika rohamos fejlődésének következtében. Ha azt mondják elértük a határt, de a váltás sokat várat magára, akkor én azt nem hiszem el. Szerintem az a 10 év az rengeteg, azalatt szerintem teljesen át fog még ez alakulni.
    - Grafikus kártyák
    Az Nvidia újjított, az ATi még nem. Lehet azért mert az AMD felvásárlása után még nem tisztult le minden. Majd kiderül. Úgy gondolom az ATI jól járt az AMD-vel, és nagy jövőjük van még.
    - Adattárolók
    A méret mellett ideje volt az elérhetőség idejével is foglalkozni. Még lehetne javítani rendesen, gyorsítani mindenképp. Az biztos hogy a DVD még sokáig elérhető lesz.

    Összesítés:
    Várom a 2007-et, kíváncsi vagyok mit hoznak a boltokba.
  • PíszLávJuniti #10
    például:
    x2 vs core 2 duo
    és vga fronton is:
    x1600 és x1300 lemaradt kicsit az nvidia hasonló árkategóriájú megoldásaitól. 7300GT - 7600GS