Gyurkity Péter

Frissítené asztali ikermagosait az Intel

A vállalat három-négy hónapon belül máris frissítené a napokban piacra dobott 65 nanométeres, ikermagos asztali processzorait, hogy csökkentse étvágyukat, és az eddiginél halkabb működést biztosítson.

Ebből már kitalálhatjuk, hogy a processzorgyártó az elkövetkező hónapokban elsősorban az energiatakarékossági technológiákra koncentrál. Az érintett chipek között ott van a jelenlegi zászlóshajó, a Pentium Extreme Edition 955, amely 2005 utolsó napjaiban jelent meg, illetve a Pentium D 900 sorozat tagjai, amelyek már szintén az új Presler magra épülnek. Ezek ugyanis még nem támogatják C1E, az EIST, illetve a TM2 technológiákat, amelyek mind a fogyasztás csökkentésére, illetve a processzorok kihasználtságának optimalizálására irányulnak. Az új változatokat a második negyedévre ígérik.

Az említett három technológiából az első kettő hivatott az alacsonyabb órajelet és hőtermelés biztosítani, míg a harmadik az esetleges túlmelegedést segít megfelelő módon kezelni. Az enhanced Halt state (C1E) az alaplap frekvenciaszorzójával manipulál, és automatikusan, az operációs rendszer kihagyásával állítja vissza maximális teljesítményre a chipet, amennyiben ez szükséges. Az Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST) szintén dinamikusan, 200 MHz-es lépésekben állítja be az adott periódusban megfelelőnek tartott órajelet, míg a Thermal Monitoring 2 (TM2) csökkenti a feszültséget, és 2,8 GHz-re mérsékli az órajelet, amennyiben a processzor a túlságosan melegnek találtatott. A gyártó szerint ezen újításokkal jóval csendesebb és takarékosabb üzemmód érhető el az új 65 nanométeres ikermagos chipeknél.

A Pentium D 800 sorozatnál és az Extreme változatoknál korábban már bevezették ezeket a technológiákat, ám a kép meglehetősen vegyes, és nem mindegyik processzor birkózik meg velük. A D 820 például nem támogatja az EIST eljárást, míg az Extreme Edition 840 ugyanígy viszonyul az EIST és TM2 szabványhoz. Az Intel dokumentációja szerint a Presler magos D 900-ak az első két eljárással gazdagodnak a második negyedévben, míg a 955-ös Extreme ezzel egy időben egészül ki, de csak az elsővel, vagyis a C1E-vel.

A legújabb pletyka szerint a gyártó áprilisban mutatná be a 900-as sorozat legújabb tagját, D 960 jelzéssel. A processzor állítólag 3,6 GHz-es órajelen fut, 4 MB gyorsítótárat foglal magában, és együttműködik a 945, 955 és 975 sorozatú lapkakészletekkel. Az Intel ezzel egy időben csökkentené az árakat, és míg a legújabb példány 637 dolláron debütálna, a 950 és 940 jelzésű chipek 423, illetve 316 dollárra süllyednének. Arra azonban még az Inquirer sem venne mérget, hogy a jelenleg legkedvezőbb ajánlat, a 241 dolláros belépő szintű ikermagos chip ára tovább mérséklődik-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • joed #5
    Most vagy az SG vagy az Intel van eltévedve. Intel Szerint a Presler magos CPU-k 90 nm-esek és támogatják az EIST-et. A cikket meg olvastáktok. Hogy van ez?
  • waterman #4
    valóban gombamód és követhetetlenül "szaporodnak" a procik.. de sajnos nekem még az AMD féle sokféleség is nehezen emészthető..
    Intelék kiadtak egy sorozatot, ami ugyan teszi a dolgát, de nem tökéletes. még pár újabb stepping jelzés és rögtön lehet kevésbé fűtenek azok a chipek sem.

    különben minden fejlesztést támogatok! a hőn áhított X2-es ezzel csak olcsóbb lesz:)
  • Chriss745 #3
    Nem gondoljátok, hogy kicsit zavaros ez az intel CPU világ már?

    Lassan úgy működik, mint a kocsiknál, én kérem bele az extrákat.

    Ebbe kérek 64 bites kiterjesztést, meg EIST, meg SSE3-at.

    Nesze neked optimalizáció. Minden CPU lassan félévente más!!!
  • kisgabo #2
    amd x2 duplamaggal c&q nélkül sem zabál... remélem intelnek a vékonyabb csik jót tesz, mert a northwood óta ( .09 mikron, prescott ) a fogyasztás nem az erőssége a cuccainak..
  • arty #1
    ideje lenne már felvenni a cnq-val a versenyt ... :)