Gyurkity Péter

Intel Core 2 Quadro részletek

Core 2 Quadro néven debütálnak novemberben az Intel négymagos processzorai, mégpedig 2,66 GHz-en. A gyártó eközben új reklámkampányt indít amely az ikermagos családot helyezi előtérbe.

A DigiTimes szokásához híven tajvani forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy az Intel novemberben dobja piacra első négymagos chipjeit, amelyeket eddig Kentsfield kódnéven ismertünk. A megjelenés időpontját már korábban ekkorra tették, ám most képet kaphatunk az egyes változatokról és azok debütálásának pontos időpontjáról is. A cél természetesen az újból megszerzett előny megőrzése, az AMD soron következő újításainak ellensúlyozása.

A sorozatból elsőként a Core 2 Extreme QX6700 jelenik meg, amely neve alapján a prémium kategóriába tartozik. Ez a chip 2,66 GHz-es órajelen fut, feladata a vastag pénztárcájú fanatikusok és játékosok igényeinek kielégítése. Vetélytársa egyértelműen a már 3 GHz-en futó Athlon 64 FX-64 lesz, amely szintén az év vége felé jelenik meg. Az Extreme chipet követi majd 2007 első negyedében a 65 nanométeren készülő Core 2 Quadro Q6600, még mindig megelőzve az AMD Deerhound kódnevű első ilyen ajánlatát, amelyet a szerverekbe szánnak, nem beszélve az asztali változatokról, amelyek csak 2008-ban várhatók. A Q6600 órajele 2,4 GHz lesz, 1066 MHz-es FSB-re és 2x4 MB másodszintű gyorsítótárra támaszkodik majd.

Ami a kompatibilis chipkészleteket illeti, itt jelenleg két ilyet találunk, az Intel 975X és P965 sorozatot. Ez utóbbinál kisebb módosításra lesz szükség az áramellátást illetően, ennek végrehajtása után azonban minden további nélkül kiszolgálják a négymagos processzorokat.

A vállalat eközben elindította Multiply névre keresztelt reklámkampányát, amely a többmagos chipeket, így a Core 2 Duo sorozatot helyezi előtérbe, mint a világ legjobb processzorát. A televízióban, nyomtatott sajtóban és interneten megjelenő hirdetésekben a Core 2 erejét és alacsonyabb étvágyát hangsúlyozzák. A szakemberek megjegyzik, hogy a Centrino platform óta ez a legnagyobb és legkiterjedtebb népszerűsítő akció az Intel részéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #15
    "Főleg nem valami ostoba játszadozás kedvéért."

    Ezzel arra akartam utalni, hogy sok olyan ember rinyál a drága videokártya-drága processzor témában, akinek mindössze annyi a vágya, hogy az Oblivion 6x-os AA-n fusson Xezermilliószor Xezermilliós felbontásban.

    Ha neked munkára kell, akkor feltételezem, mindenkinél jobban tudod, hogy eddig is el tudtad végezni a dolgodat. Egy új processzor kiadásától a tied nem lesz lassabb, vagy kevésbé alkalmas, csupán opciód van a fejlesztésre. És amikor kell, akkor meg fogod majd lépni.
  • [Jakuza] #14
    Te elolvasod mire valaszoltam ?

    "nyílván elsősorban nem a magyar piacra szánják a terméket, akkor miért adnák bagóért.
    "csak" nekünk jelent ekkora sz0pást egy nyamvadt proc megvétele."

    Nos lehet, hogy egy vallalat megtudja venni, viszont most arrol van szo, hogy kulfoldon se sz**jak a penzt, ezert 1500$-os procit nem az atlag felhasznalok veszik kint sem.
  • MerlinW #13
    1. "feladata a vastag pénztárcájú fanatikusok és játékosok igényeinek kielégítése." Hangsúly a vastagon.

    2. Egy vállalatnak 1000$ nem összeg ha szükséges fejlesztésről van szó.
  • [Jakuza] #12
    Ne haragudj, de ez nem csak a magyar arakhoz kepest draga processzor, hanem a kulfoldiek szamara is.
    Teszem azt lesz 1500$, kint sem fogja megvenni senki szinte a havi teljes keresetet raaldozni.
  • FecaA #11
    c2d aszem olya 60-70 w a c2q-ról nem tudok nyilatkozni... Intel rendesen visszafogta fogyasztást :)
  • Szefmester #10
    azt tudja valaki hogy mennyi ezeknek a prociknak a fogyasztása? /core 2 duo, core 2 Quadro/
  • Zsoldos #9
    Mibol gondolod hogy jatszadozas miatt? Pont a jatszadozashoz nem kell sok core. Nekem melo miatt ill. szerverbe eleg fontosak az ilyen uj jatekszerek.
  • NEXUS6 #8
    Az lehet hogy most az Intel csúcskategóriában jól megy, de azért 4 mag még barokkos túlzás manapság (mi használja ki?), pláne hogy olyan 200W-ot fogyasztanak!

    Alsó és közép árkategóriában viszont az AMD sokkal jobb ár érték aránnyal rendelkezik.
  • Morden23 #7
    Milyen kár, hogy mindenki lop/csal/hazudik, a "rosszul" visszaadó bárpultostól kezdve a "váltópénzem sajna nincsen" taxisig.

    A legjobb az egészben, hogy általában azok vannak nagyon kiakadva erre a bizonyos /lop/csal/hazudik trióra, aki szeretné tenni, de nem tudja.

    Amúgy ez nagyon OFF a processzor-témához képest.

    És rengetegen meg fogják tudni venni. Főleg azok, akiknek muszájból kell. Ki mondta, hogy minden új terméket úgy kell pozicionálni, hogy "mindenki" meg tudja venni? Nekem nem sirámom, ha nem tudom a legújabbat megvenni, de nincsen is rá szükségem. Főleg nem valami ostoba játszadozás kedvéért.
  • dirty dogg #6
    nyílván elsősorban nem a magyar piacra szánják a terméket, akkor miért adnák bagóért.
    "csak" nekünk jelent ekkora sz0pást egy nyamvadt proc megvétele.