Gyurkity Péter

Európában már vezetnek az LCD-televíziók

A legutóbbi negyedéves adatok szerint az öreg kontinensen már több LCD-televíziót adtak el, mint hagyományos képcsöves terméket. Itt tehát már vezet az új generáció, a következő állomás Észak-Amerika.

A DisplaySearch legfrissebb felmérésében egyértelműen jelzi, hogy a vártnál korábban hamarabb érkeztünk el a fordulóponthoz és az újgenerációs folyadékkristályos kijelzők a televíziópiacon is átvették a vezetést a kiszorulóban lévő hagyományos készülékkel szemben. Európa érdekes módon itt megelőzi az Egyesült Államokat - és általában véve Észak-Amerikát - mivel ott csak a mostani negyedévben várható az őrségváltás.

Arról már a napokban esett szó, hogy az LCD a plazmatelevíziókkal szemben is vezeti a piacot. A DisplaySearch most arról számolt be, hogy bár a leszállított plazmatévék száma Észak-Amerikában 38 százalékkal megugrott három hónap alatt, mindenhol máshol csökkenő eredményről adtak hírt, miközben az LCD-szállításokat világszerte megduplázták a gyártók. Utóbbi mellett szól, hogy rohamosan terjednek a 40 hüvelykes készülékek (a plazma hagyományos erőssége) és jövőre a képalkotási technológia további fejlődésével az 50 hüvelyk feletti tartományokban is megpróbálják elhódítani a vezető helyet.

A versenyben a plazmatévék gyártói előtt a készülékek árának csökkentésén kívül nem kínálkozik más lehetőség. Az előrejelzések szerint azonban ez sem lesz elegendő, és a mostani negyedévben Európa után az USA-ban is első helyre ugranak az LCD-televíziók, megelőzve minden más technológiát. A versenyfutásban a Samsung vezet, amely mind a leszállított készülékek számában, mind a befolyó bevételek tekintetében első helyen áll. Darabszámra második a Sharp, harmadik a Philips, negyedik a Sony, az első ötöt pedig az LG zárja. Az összes többi gyártó a teljes eredmény valamivel több mint felét adja ki.

A készülékek átlagárát 548 dollárban, azaz mintegy 110 ezer forintban határozták meg, ami 25 százalékos növekedést jelent. Ez elsősorban a növekvő igényekkel magyarázható, ami különösen a nagyobb változatok iránt mutatkozik meg. Miközben tehát az egyes készülékek ára fokozatosan csökken, egyre többen érdeklődnek a drágább, nagyobb kijelzővel érkező példányok iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #87
    Ja, és akkor már jobb választás a digitális műholdas, ha a minőség szempont.
  • dez #86
    Hány földfelszíni adás is van manapság? 3? 5? Nem hinném, hogy innen tévézik az átlagcsalád. És akkor már mindegy, hogy műhold vagy kábel, nagyjából egyforma a kiépítési költség. Amit mellesleg átvállalhat a szolgáltató.
  • dez #85
    Ja, mert te arról beszéltél, aham. Csakhogy fonak nem arról beszélt, hanem digitális műsorszórásról úgy általában...

    Filmeket is jó nézni a monitoromon. Csak épp nem elég nagy.
  • wanek #84
    Azokhoz műholdvevő/dekóder kell, meg parabola. A földfelszínihez meg csak tető/szoba antenna (meg dekóder, ha a TV nincs felkészítve).
  • wanek #83
    Azért, mert én arról írtam. Azt kötelező ugyanis digitális rendszerbe bevezetni, te panelbajnok.
    Azt nem vitatja senki, hogy számítógéphez az LCD monitor a legjobb választás. Nekem is az van. De itt most tévékről volt szó.
    Látod, nekem viszont lenne pénzem másra, de még drágán sem láttam jót, ami a jelenlegi viszonyok mellett jónak lenne mondható (vagyis TV, DVD).
  • dez #82
    Bebuktad, mert amit vettem - jó minőségű LCD monitor PC-hez -, az nagyon is jó, sőt kurvajó. A TV-m meg egy ugyancsak jó CRT (100Hz Natural Motion). De csak mert most nincs pénzem másra.
  • dez #81
    Miért lenne földfelszíniről szó? Ne akard már ezt is kimagyarázni! Az adás az adás! Úgy is mondhatnám, az adás adott. Annak, aki digitálisat akar, ott van.
    A UPC Direct és asszem a DigiTV is MŰHOLDAS = országos lefedettségű.
  • dez #80
    Az a szánalmas, kedves wanek, hogy olyankor is ellenkezel, és még személyeskedsz is, amikor nyilvánvalóan nincs igazad. Nem vagy vitaképes.
  • wanek #79
    Értem én a sértettségedet! Vettél valami drága szutykot, és mostanra rájöttél, hogy nem volt érdemes
  • wanek #78
    Fóldfelszíni digitálisról van szó. És nem kis körzetben, hanem Magyarország teljes területére. Ha nem tudsz olvasni, íratkozz be valami gyorstalpalóba.