Gyurkity Péter

Az AMD felvásárolja az ATI-t

Beigazolódott a tegnap még csak pletykának minősülő hír: a processzorgyártó bejelentette az ATI felvásárlását. Eközben a cég árat csökkentett: egyes processzorainak ára kevesebb mint a felére esett.

Az AMD közleményben jelentette be, hogy a mai napon közös sajtótájékoztatót tartanak, amelyen ismertetik az akvizíció részleteit és a következő évekre vonatkozó terveket. Az Intel ellentámadása láttán nem bíznak semmit a véletlenre, hiszen nagyarányú árcsökkentést hajtottak végre asztali és mobil processzoraiknál, a vadonatúj, Socket F foglalatba illeszkedő Opteronok pedig augusztusban érkeznek majd.

Igaznak bizonyultak tehát a felvásárlásról szóló korábbi pletykák, amelyeket többen teljesen alaptalannak minősítettek. Még az ár is stimmel, hiszen 5,4 milliárd dollárt (nagyjából 1,2 billió forintot) fordítanak a tranzakcióra, amelyből 4,2 milliárd készpénz, a maradék 1,2 milliárd pedig részvények formájában érkezik meg. Nagy segítséget jelent ebben a Morgan Stanley által nyújtott 2,5 milliárdos hitel, hiszen az AMD mozgósítható tartalékai jelenleg mintegy 3 milliárdra rúgnak. Az ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa elfogadta, már csak a hatósági jóváhagyás hiányzik.

Az ATI megvásárlásával az AMD 7,3 milliárd dollárt forgalmazó és 15 ezer alkalmazottat foglalkoztató konszernné duzzadt. Az ATI 2,2 milliárd dollár forgalmat és négyezer alkalmazottat vitt a közösbe. A jelenlegi AMD árfolyam alapján az ATI részvényesei 20,47 dollárt kapnak részvényeik után. Amennyiben a felvásárlás meghiúsul, a cég 162 millió dollár lelépési díjat fizet az ATI-nak.


A két cég vezetője, Dave Orton és Hector Ruiz

A célok között a Windows Vistára való felkészülést, illetve a különleges kérésekkel fellépő vásárlók igényeinek kielégítését említik. Ez utóbbit szolgálják majd az egyedire szabott megoldások, amelyek integrált processzorral és grafikus vezérlővel érkeznek, ezekről azonban további részleteket nem árultak el. Addig is meg kell elégednünk a jelenlegi termékeknél végrehajtott jelentős árcsökkenéssel, amely egyes esetekben az 50-60 százalékot is elérheti. A ma közzétett új hivatalos árlista szerint jócskán esett az egymagos Athlon 64, az ikermagos Athlon 64 X2 és FX chipek ára, de a szórásból a Sempronok és a mobil Turionok sem maradtak ki.

A CRN által a múlt héten készített interjúból az is kiderült, hogy a vadonatúj Socket F foglalatba illeszkedő Opteron szerverchipek legkorábban augusztus közepén jelennek meg. A 22xx és 82xx sorozat tagjaiként debütáló példányok eredetileg a hónap első napján debütáltak volna, ám most úgy tűnik némi csúszást szenvednek. Velük együtt érkeznek a Socket AM2 foglalatot használó Opteron 1xxx processzorok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)