Franczy

2000-2001: Hardverek és informatika idén és jövőre




Az emberek általában év végén szeretik összegezni, hogy mi is történt az elmúlt év folyamán, hogy mi volt abból a jó, és hogy mi volt a rossz, majd - esetleges különböző fogadalmak tétele után - előretekintenek a következő, minden bizonnyal jobb évre. Így vagyunk ezzel a számítástechnikában is, hiszen néha még évekre visszamenőleg is jó dolog nosztalgiázni, persze emellett ilyenkor már mindenki a 2001-ben, az új évezredben megjelenő új hardverek felé kacsintgat. Összességében elmondhatjuk, hogy az elmúlt 2000-es év sem volt informatikai szempontból unalmasnak mondható, hiszen a számítástechnika minden területén gőzerővel folytak a kutatások és fejlesztések; ennek ellenére azt is le kell szögeznünk, hogy a nagy újdonságok bejelentései valójában elmaradtak.

A számítógépek teljesítményének egyik legfontosabb meghatározó tényezője a CPU, vagyis a központi processzor, így ez volt talán az egyik "legforróbb" terület a 2000-es évben is, és az idén tapasztalható - a vásárlók szempontjából kedvező - konkurenciaharc minden bizonnyal a 2001-es évben is tovább folytatódik. Egyértelmű, hogy 2000-ben az AMD egyre nagyobb piaci részesedésre tett szert az Intel kárára, hiszen olyan sikeres processzorokat dobtak piacra, mint az olcsó Duron, vagy a drágább de nagyobb teljesítményű Thunderbird. Az AMD az év folyamán a Slot-os kiszerelésű chip-ekről fokozatosan áttérítette a vásárlóközönséget az új maggal ellátott, Socket A-s processzorokra. Az új procikhoz persze sajnos új alaplapokra is szükség volt, melyek eleinte - és még most is - elég drágának bizonyultak. Az egyik legsikeresebb AMD-s chipset-nek a VIA KT133-as terméke nevezhető, melynek utódját, a 133/266 MHz-es FSB-t támogató KT133A-t már be is jelentették, az erre épülő alaplapok nagyobb számban pedig 2001 folyamán lesznek kaphatóak..Az AMD sem tétlenkedik, hiszen 2001-ben több új terméket is forgalomba kíván hozni, melyek közül az első talán egy 1.33 GHz-es frekvencián üzemelő Palomino chip lesz, melyet később aztán majd 1.5 és 1.7 GHz-es példányok követnek majd. Az új Morgan magra épülő olcsóbb Duron processzorok eleinte várhatóan 850 és 900 MHz-en fognak működni, de az év közepén már 1 GHz-es modellek is napvilágot láthatnak. A nagyobb AMD újdonságok azonban csak 2002 első félévében várhatóak, ekkorra ugyanis áttérnek a 0.13 mikronos gyártási technológiára, valamint piacra dobják az első, kifejezetten szerverekbe szánt AMD processzorokat

A processzorok kis szegmensében jelenleg piacvezető Intel-nél sem állt meg az élet az elmúlt év folyamán, azonban az biztosan elmondható, hogy a 2000-es év nem nevezhető a chipgyártó óriáscég legjobb évének. Az Intel sok bírálatot kapott az i820-as chipset miatt, majd később szégyenszemre vissza kellett hívniuk a nem eléggé tesztelt 1.13 GHz-es Pentium III-as processzorokat, így jelenleg 1 GHz-es a leggyorsabb Pentium III. A COMDEX-en nagy hírverést kapott új Pentium 4-es processzor több csúszás után végül megjelent a kiállítás után. Sajnos azonban a Pentium 4 sem jelenhetett meg kisebb botrányok nélkül, hiszen kiderült, hogy az erre a chip-re épülő első konfigurációkat vissza kellett hívni a hibás BIOS-ok miatt, valamint egyes tesztekben nem teljesített úgy a P4, ahogy az elvárható lett volna egy ilyen drága, új chip-től. A mostani Pentium 4-es chip-eknek nincs nagy jövőjük, hiszen 2001-ben már megjelenik az utód Northwood, mely már 0.13 mikronos gyártási technológiával készül majd, 2 GHz-en fog működni és a drága Rambus memóriák helyett DDR SDRAM-okat fog támogatni. Az olcsóbb gépekbe szánt Celeron procik vonalán a 2000-es év elég halovány volt, hiszen csak az elavult 66 MHz-es FSB-vel rendelkező Celeron2-k egyre nagyobb frekvenciájú változatai láttak napvilágot, melyek ennél fogva kiváló FSB-s tuningprocesszorokká váltak, így a - talán legnépszerűbbnek mondható, újabb - i815-ös chipset-re épülő alaplapokban kiválóan muzsikáltak. A 100 MHz-es FSB-vel rendelkező Celeronok első 800 MHz-es példányai Japánban már kaphatóak, és hamarosan hozzánk is eljutnak majd.

A memóriamodulok terén 2000-ben a 133 MHz-es SDRAM memóriák számítottak a legkelendőbbnek. Az év vége felé nagyobb áresés volt tapasztalható a memóriák esetében, így manapság egy gépben már standardnak nevezhető a 128 MB RAM, persze fontos megemlíteni, hogy a RAM-oknál fokozottan érdemes a mennyiség mellett a minőséget is figyelembe venni. A Pentium 4-es processzorokkal egyidőben növekedett az RDRAM memóriák száma is, azonban többek közt csillagászati árának köszönhetően nem számít bestsellernek. A DDR memóriák előtt nagyobb jövő állhat, hiszen relatíve kedvező áruk és a PC133-as memóriáknál nagyobb teljesítményük miatt a megfelelő alaplapok piacra dobásával jó választásnak tűnnek majd.

A videókártyák piacán a 2000-es év egyértelműen az Nvidia sikerévének nevezhető, hiszen a piacvezető ATI mellett óriási részesedésre tettek szert a Geforce, és Geforce2 GTS termékek révén; az Nvidia legújabb nagyágyúja, az NV20 azonban csak 2001-ben lát majd napvilágot. Az évvége egyik legnagyobb negatív szenzációjának számított a 3dfx hanyatlása és bukása. Végül az Nvidia felvásárolja a céget, melynek szabadalmait és fejlesztőcsapatát várhatóan továbbra is sikerrel használni kívánja az Nvidia. Meglepetést jelentett, hogy a nagynevű Creative nemrég bejelentette, hogy ki kíván szállni a videókártyák piacáról, így ezután az ASUS lesz az Nvidia elsődleges kereskedelmi partnere. Az ATI is nagy sikert aratott a kiváló 3D-s teljesítményű RADEON-nal, melynek második generációja várhatóan 2001-ben már piacra is kerül. A kiváló képminőséget nyújtó termékeiről híres Matrox 2000-ben csak a nem túl nagy újdonságnak számító G450-et dobta piacra, és a közeljövőben várhatóan nem hoz forgalomba újabb, gamer-eknek szánt 3D-s kártyát. A videókártyák esetében fontos megemlíteni a DirectX 8 megjelenését. Az új grafikus API-t egyelőre szinte egyetlen program sem támogatja, azonban 2001-ben a 3D-s kártyák és a különböző programok szempontjából létfontosságú lehet a minél teljesebb DirectX 8 támogatás.

A grafikus megjelenítők piacán 2000-ben jelentős áresések voltak tapasztalhatóak, így manapság már egyre több ember számára elérhetővé váltak a nettó 50-60e Ft-os 17 collos monitorok, melyek azért hagynak némi kívánnivalót maguk után. A drágább kategóriákban egyre inkább népszerűek a különböző teljesen sík képet nyújtó úgynevezett FD Trinitron, illetve Flatron monitorok, melyek már 0.24 mm-es képpont mérettel rendelkeznek. A grafikus megjelenítők csúcsát továbbra is a kis helyigényű LCD monitorok jelentik, melyek azonban magas áruknak köszönhetően egyelőre csak a vezető beosztású emberek kiváltságát jelentik. Szakértői előrejelzések szerint 2001-ben várhatóan tovább csökkennek a monitorok árai, így lassan talán az otthonokban is megjelenhetnek majd az első LCD kijelzők.

Az adattárolási technológiák esetében 2000-ben nem történtek nagyobb bejelentések, a fejlesztések azonban szakadatlanul folytak, így egymás után jelentek meg az egyre nagyobb kapacitású és sebességű eszközök. A merevlemezek terén egyre nagyobb tért hódítanak a 7200 RPM-es, 2 MB-os bufferrel ellátott modellek, melyek esetében sajnos némi áremelkedés volt tapasztalható az év vége felé. A különböző CD-ROM meghajtók még mindig nagy számban vannak jelen a piacon, de az egyre gyorsabb (8-16x) DVD drive-ok térhódítása megállíthatatlan. Nem lehet tudni, hogy a fejlesztőknek mennyit sikerül még kipréselniük a CD-R, CD-RW technológiákból, hiszen manapság már egyre több 16x-os írási sebességre képes CD-író is kapható, valamint 2001 folyamán hamarosan olcsóbbak lesznek a DVD-írók is. A teljesen új eljárások alapján működő adattárolási technológiák megjelenésére még várnunk kell, de a fejlesztések elég bíztatónak tűnnek.

Mint az a fentiekből kiderül, a hardverek egyre nagyobb ütemben fejlődnek, mellyel remélhetőleg nemcsak az óriáscégek járnak jól, hanem a konkurenciaharcnak köszönhetően az egyszerű felhasználók is. Ezúton szeretnék mindenkinek sikerekben - és új hardverekben :) - gazdag újévet kívánni!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!