Gyurkity Péter

Intel: jövőre jön a DDR3

A legújabb értesülések szerint a chipóriás legkorábban 2007 második felében tervezi piacra dobni az első DDR3 memóriát támogató termékeit, így hagy némi kifutási időt a második generációnak.

Az ágazatban keringő hírekről a TG Daily számolt be, kiemelve, hogy a DDR2 ezzel kap némi haladékot. Ezzel együtt nem sok ideje maradt a második generációnak, hiszen sok helyen még mindig az előd hódít, és azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az otthonokban és a vállalatoknál lezajlott volna a generációváltás. Erre mindössze másfél évet hagynak, utána máris jön a DDR3, hogy új magasságokba emelje a memóriák órajelét.

A hír szerint az Intel - mint a legnagyobb processzorgyártó - 2007 második felétől támogatja a DDR3 memóriákat, amelyek körülbelül egy éven át az előddel együtt jelennek meg a kínálatban. Az órajel kezdetben 800 MHz lesz, ami a könnyebb váltást hivatott segíteni az akkorra általánossá váló DDR2-800 memóriákról. A jelenlegi becslések szerint a teljes folyamat valamikor 2009-ben zárul le, amikor is végleg megszűnik a DDR2 támogatása, a harmadik generáció pedig eléri a csúcsot jelentő 1333 MHz-es órajelet. A szervereknél idén debütáló teljes pufferelésű memória (FB-DIMM) első változata rövid karriert fut be, és 2008-ban itt is megjelennek a DDR3-alapú utódok.



A nagyobb memóriagyártók közül már többen is bemutatták saját megoldásukat, a fejlesztés tehát jól halad. Elsőként a Samsung jelentette be az új fejlesztéseket, és már tavaly februárban lerántotta a leplet 512 MB-os moduljáról, amely 1066 MHz-en futott. Elmondásuk szerint a sorozatgyártásnál 80 nanométeres technológiát alkalmaznak, ellentétben a jelenleg kapható DDR és DDR2 SDRAM modulokkal, amelyek többnyire 90 nanométeres gyártástechnológiával készülnek. A Samsung bejelentését követte júniusban az Infineon, augusztusban pedig az Elpida, amely az Intellel közösen tervezi az utódok bevezetését.

A nagy vetélytárs AMD szintén 2007-ben tervezi a DDR3 támogatását, bár ők még csak az elkövetkezendő hónapokban vezetik be a DDR2-t. Amennyiben tartják magukat a menetrendhez, a sokak által ideiglenesnek tartott második generáció igen kis időt kap a vállalattól, még akkor is, ha a DDR3 csak 2008-ban veszi majd át a vezetést a memóriagyártók kínálatában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fawcet #4
    szerintem sd-ramok sem vackok, van olyan gépem amin megy a cod2, igaz nem csúcssebességgel.
  • dez #3
    Tuti sokkal jobbak az időzítései (kisebbek a késleltetések), mint a DDR2-é. GDDR2 és 3 között pl. igen sok a különbség, lásd videokártyák: a GDDR2-é majdnem duplája a másiknak. (Ezért nem biztos, hogy a GDDR2-es kártyák jobb választás, mint akár a sima DDR, még ha utóbbi jóval alacsonyabb órajelen megy is. Lásd 6600+DDR@550MHz vs. 6600+GDDR2@800MHz.)
  • arty #2
    ez vicc ... mondjuk a késleltetésekre kiváncsi leszek :)
  • Viszpi #1
    hogy ez mekkora parasztvakítás hihetetlen, 800 MHz 2007 végén? ugyanott tartanak egy év múlva mint most? két év alatt alig hoz(ott) gyorsulást a DDR2 most meg kiderül, hogy a DDR3 sem hoz, akkor meg minek? annak legalább 1066-on kéne kezdenie, csak akkor érné meg, ha a sima DDR-ekhez hasonló késleltetés mellett menne minimum 800 MHz-en, azt akkor onnan gyorsítanák