Gyurkity Péter

Érkezik a Toshiba HD DVD-írója

A gyártó július közepén dobja piacra első asztali felvevőjét, igaz, egyelőre kizárólag Japánban, ahol az 1 TB-os merevlemezzel ellátott készülék igencsak borsos áron kerül forgalomba.

A Toshiba közleményben jelentette be tervét, miszerint júliusban elrajtol az első asztali író, egyelőre a szigetország boltjaiban. Az RD-A1 jelzésű készülék jókora, nem kevesebb mint 1 TB-os háttértárolóval érkezik, ára pedig átszámítva 760 ezer forint kerül lesz, nem tartozik tehát az olcsóbb termékek közé. Az elődöt is támogató író a gyors megjelenés nyújtotta előnyöket igyekszik megragadni.



Az RD-A1 ugyanis nemcsak a HD DVD szabványt, hanem a hagyományos DVD (DVD-RAM/-RW/-R) lemezeket is kezeli, így megvásárlása esetén nem leszünk az új generáció kiadványaihoz kötve. A cég az egyrétegű HD DVD korongoknál 115, míg a kétrétegű változatoknál 230 perc nagyfelbontású (high definition) szórakozást ígér, és a hagyományos DVD-tartalmakat is megtekinthetjük 1080p módban. Az ár azonban egyértelműen kényes pont, amit Yoshihide Fujii, a vállalat alelnöke azzal igyekezett igazolni, hogy egy ilyen úttörő jellegű fejlesztésért ő akár két és félszer ekkora összeget is kifizetne. Más kérdés, hogyan vélekednek erről a vásárlók, igaz, azt nem várhatják, hogy a konkurens Blu-ray versenyzők ennél jóval olcsóbban kerülnek a boltokba.



Érdekes, hogy a Toshiba egyelőre kizárólag Japánban dobja piacra a készüléket, és a közlemény szerint jelenleg nincs konkrét tervük a tengerentúli és az európai megjelenéssel kapcsolatban. A szigetországban az év végéig mintegy 10 ezer darabot terveznek eladni, míg a lejátszókból globálisan 600-700 ezer példány értékesítésével számolnak 2007 márciusáig. Egyelőre annyit árultak el, hogy a többi régióban is szeretnének megjelenni a merevlemezzel kiegészített írókkal, ám időpontot nem közöltek.

Az első asztali lejátszók és kiadványok április közepén rajtoltak el az Egyesült Államokban, ahol az első tudósítások szerint a vásárlók elégedetten nyilatkoztak a készülékekről. Időközben bemutatkoztak a PC-be szánt megoldások, valamint a konkurens Blu-ray termékek is, így hamarosan véget ér a rövidke periódus, amikor a Toshiba még egyedüliként volt jelen a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #16
    Én csak line-outokat látok rajta. Az olvasó belsejéről is volt már kép, elég zsúfolt volt erősítő rész nélkül is.
  • blaze #15
    Ez egyben egy erősítő is, nem? Ha jól nézem 2 patch-kábelt is rálehet kötni. Azért elfogadnám, ha ingyen adnák.

  • BiroAndras #14
    "melyik vinyó gyártó készít egy terás vincsiket?"

    Lehet 2x500 is.
    Ha jól emléxem az első DVD felvevőben is ugyanennyi vinyó volt.
  • quentit #13
    Ez a felbontás csak az eddigi "sötét középkor" jellegű TV-khez képest tűnik nagynak.

    Eljön az idő amikor olyan TV-t nem kapsz majd sehol, amelyik NEM tud HDTV-s felbontásban üzemelni (kivéve a nagyon-nagyon kis képátmévővel rendelkező TV-ket (37 cm és alatta)
  • Ma2ska #12
    Hacsak a HDTV k nem...
  • dez #11
    Ne butáskodj... :P
  • szombi #10
    Akkora felbontásban, hogy nincs olyan tévé ami ezt normálisan meg is jelenítené...
  • Darth Sith #9
    "ahol az 1 TB-os merevlemezzel ellátott készülék igencsak borsos áron kerül forgalomba."
    melyik vinyó gyártó készít egy terás vincsiket? mert tudtommal a 750-es a legnagyobb. A 400-500gigás vinyók is csak most kezdenek el jobban elterjedni, 750-est meg csak a Seagate gyárt ha jól tudom.
  • Darth Sith #9
    "ahol az 1 TB-os merevlemezzel ellátott készülék igencsak borsos áron kerül forgalomba."
    melyik vinyó gyártó készít egy terás vincsiket? mert tudtommal a 750-es a legnagyobb. A 400-500gigás vinyók is csak most kezdenek el jobban elterjedni, 750-est meg csak a Seagate gyárt ha jól tudom.
  • mikloss #8
    Mekkora má?! 1Tb az lófasz se belenyomhattak volna vagy 5-öt is! 10db 500Gb-os vinyót azt kész... akkora mint a hűtőnk lol
    lehet hogy csak 230 perc de az olyan minőségű 230 perc amilyet te még nemláttál sztem... qtpman!