Gyurkity Péter

2007: nagy lépés az üzemanyag­­celláknak

Az üzemanyagcellák gyártói nagy esélyeket látnak megnyílni a következő évben, elsősorban az amerikai igények hatására, amelyek révén több területen leválthatják a jelenlegi akkumulátoros megoldásokat.

A Cnet összeállításából kiderül, hogy az amerikai hadsereg és a közlekedési minisztérium is nagy érdeklődést mutat az MTI Micro Fuel Cells fejlesztései iránt, amelyeket szenzorokban, noteszgépekben és egyéb, főként hordozható eszközökben használnának fel. A gyártók egy része abban reménykedik, hogy egyes területeket maguknak sajátíthatnak ki, kiszorítva onnan a lítium-ion akkumulátorokat.



Peng Lim, az MTI vezérigazgatója a befektetőknek szóló San Francisco-i Energy Tech Investor konferencián nyilatkozott cége esélyeiről, illetve az amerikai igényekről. Válaszaiból kiderült, hogy az üzemanyagcellákra elsősorban a hadsereg szeretné rátenni a kezét, mivel előnyös paramétereik révén számos helyen szeretnék alkalmazni a technológiát. Példaként említik a hordozható radarokat és egyéb eszközöket, mint például a vibrációt, hangot, vagy mozgást érzékelő kézi detektorokat, amelyekben a két megoldást egymás mellett használnák fel. A lítium-ion akkumulátorok ugyanis a "csúcsidőszakban" megnövekedett fogyasztást, a cellák pedig az alapjáraton jellemző alacsonyabb étvágyat szolgálnák ki, folyamatosan pótolva emellett az akksik kimerülő tartalékait.

A közlekedési minisztérium eközben a repülőgépeken használt laptopokban tart igényt az üzemanyagcellákra, ahogy tette azt eddig is. Az egyetlen eltérés, hogy most engedélyeznék a 100% metanol összetételű példányokat, míg korábban 24/76% metanol/víz arányt tartották elfogadhatónak. Ez utóbbi nem váltotta be a reményeket, mivel gyengébbnek bizonyult a hagyományos megoldásoknál.



A mérések szerint 1 cm³ metanol 1,3 wattot ad le óránként, szemben a lítium-ionoknál mért 0,4-0,5 eredménnyel, amelyet azonban kizárólag a laboratóriumokban érnek el, a kereskedelmi forgalomban kapható eszközökre inkább 0,25 watt a jellemző. A kedvezőbb súly szintén a cellák felé billenti a mérleget, amit a katonaság természetesen szintén nagy örömmel fogad.

Több cég már évek óta fejleszti saját változatát, mások pedig az összefogásban vélik megtalálni az esélyt a gyorsabb eredmények elérésére. A Toshiba eredetileg 2004-re ígérte megoldásának elkészültét, ez végül egy évre rá valósult meg, de a kereskedelmi forgalomban csak 2007-ben jelennek meg ezek az eszközök. Eközben igyekeznek eloszlatni a félelmeket: Lim leszögezte, hogy a cellák felrobbanásától senkinek nem kell tartania, feltöltésük pedig egyszerűen megoldható lesz, mivel több cég - köztük a Duracell - is hozzálát a megfelelő eszközök elkészítéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #39
    GYerkeke ez megint a környezetszennyezéshez fog vezetni --> CO2 kibocsátás. Igaz, hogy minimálsi, de ha eu tömegesen eltrejed akkor temérdek....
  • halgatyó #38
    Nem kell ezen parázni. A metanolhoz hasonló mérgek garmadával vannak egy háztartásban, sőt sokkal erősebbek is.

    Az elemek burkolata egy kisgyerek számára túl erős. Később mire fel tudják bontani, lesz már annyi eszük. Én felneveltem két vásott fiúgyermeket, hidd el nem az efféle elemektől kell félteni őket. (NEM a kémiai elemekre gondolok, itt eléggé zavaró ennek a szónak a kétféle jelentése)
  • halgatyó #37
    Nem akarok hinni a szememnek! "1,3 wattot ad le óránként..." mint málcsi néni a nagyvastag napilapból

    Az SG-től ennél többet várok
  • rynn #36
    "Az egyetlen eltérés, hogy most engedélyeznék a 100% metanol összetételű példányokat, míg korábban 24/76% metanol/víz arányt tartották elfogadhatónak. Ez utóbbi nem váltotta be a reményeket, mivel gyengébbnek bizonyult a hagyományos megoldásoknál."

    Miért volt eddig tiltott a 100% metanolt tartalmazó elem? Talán azért, mert ahogy előttem is említeték, a metanol = metil alkohol, és nagyon mérgező?! Már kis mennyiségben is vakságot, nagy mennyiségben pedig halált okoz... Még a bőrre cseppenve is káros lehet, ugyanis a bőrön keresztül bekerül a vérbe.
    Azért szépek és jók ezek az üzemanyagcellák, de ha tényleg metil-alkoholból fogják csinálni, én biztos nem tartanék a lakásomban belőllük egyet sem, nehogy pl. a gyermekem kiváncsian megnézegesse és a kórházban kössön ki, vagy maradandó károsodást szenvedjen, neadjisten belehaljon...

    Itt egy kis olvasgatnivaló: Wikipédia - Methanol
  • kamov #35
    Ja és az általam említett Li-cella nem azonos a Li elemmel!
  • kamov #34
    A Wiki ügyesen csak fémhidridet ír, azt már nem hogy milyen fém vegyületéről van szó...

    Az általam ismert alapanyag és hulladékkezelési szabályok viszont egyértelműek voltak.

    Kívülállók számára jóval meggyőzőbb lehet hogy a NiMH cella feszültsége megegyezik a NiCD celláéval(1.2V) Más kémiai elem alkalmazása esetén megváltozott volna a cellafeszültség.
    Ennek belátásához a középiskolai fizika és kémia is elegendő.

    A lítium cellánál ez pl. 3.7V.
    Ja és még annyi kiegészítés hogy a Li-akkumulátoroknak beépített töltésvezérlő áramkörük van ami a mélykisütés és a túltöltés ellen véd.
  • dez #33
    Sőt, az is lehet halálos vasból is, ha 2-3 hónapi adagot beveszel egyszerre. (Kisgyerekek között vezető halálok a szülők [általában anya] vastabblettás flakonjának véletlen megevése.)
  • Caro #32
    Egyébként érdemes átnézni ezt az oldalt, érdekes dolgok vannak benne :)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Density
  • Caro #31
    Én mindeddig úgy tudtam, hogy nincs, és a wiki szerint sincs:
    http://en.wikipedia.org/wiki/NiMH
    A nickel metal hydride battery, abbreviated NiMH, is a type of rechargeable battery similar to a nickel-cadmium (NiCd) battery but has a hydride absorbing alloy for the anode INSTEAD of cadmium
    Azt írja, hogy kadmium HELYETT van benne a fémhidrid.
    Biztos vagy benne, hogy van benne kadmium?
  • Caro #30
    Persze, de mit tegyek még hozzá? :)