Gyurkity Péter

Részletek a GeForce 7600-ról és 7900-ról

A világhálón újabb részletek láttak napvilágot az Nvidia készülő GeForce 7600GT és 7900GT jelzésű kártyáiról. Az új csúcstermék kistestvére magasabb órajellel és HDMI támogatással érkezhet.

Az új fejlesztésekről a DailyTech számolt be rövid eltéréssel, képekkel kiegészítve. Elsőként a 7900GT részletei érkeztek meg, amely az abszolút csúcskategóriás 7900GTX kistestvéreként kerül a boltokba. Értesülésük szerint a kártyán az új 1,4 ns-os Samsung GDDR3 memória foglal helyet, egyelőre ismeretlen órajelen. Ez némileg a rivális X1800XT 1,2 ns-os memóriája alatt marad, igaz, azt nem tudjuk, hogy a 7800 GTX 512 1,7 GHz-es órajeléhez képest itt hogyan alakul a frekvencia. Az viszont biztos, hogy a grafikus processzor 450 MHz-en fut, és a kártyán 256 bites memóriavezérlő foglal helyet.

A 90 nanométeres csíkszélességgel készülő darab igazi érdekessége a négytűs audiocsatlakozó, amely - ha valóban azt a szerepet hivatott betölteni, amiről a lap forrása beszélt - az első, HDMI-támogatást megvalósító megoldás lehet. Ennél a szabványnál ugyanis a hang- és képjeleket egyazon kábelen keresztül továbbíthatjuk, leegyszerűsítve a külső vezetékelést. A némileg szerényebb hűtéssel is beérő, egy bővítőhelyet elfoglaló kártya a 7800GTX-nél megismert figyelmeztetéssel érkezik: SLI, vagyis két azonos kártya egyidejű használata esetén legalább 450 wattos tápra lesz szükségünk. Az első példányok nagy valószínűséggel a márciusi CeBIT-en mutatkoznak be.


NVIDIA 7900GT referenciakártya

A középkategóriában hivatott erősíteni a GeForce 7600GT, amelynek debütálása szintén a közeljövőben esedékes. Ez utóbbi természetesen szerényebb jellemzőkkel hódítana (lévén, hogy elődjén, a 6600-on alapul), bár ezt ellensúlyozza a jelentősen magasabb órajel, amely a processzor esetében 560 MHz-et jelent. A memóriavezérlő azonban már csak 128 bites, a pixel shaderek száma pedig a fele, vagyis 12. Ugyanígy hiányzik a nyákról az említett audiocsatlakozó, ez tehát a csúcskategóriás példányok kiváltsága lesz - már ha egyáltalán megvalósul.

Egyes gyártók szerint a kártya már hónapokkal ezelőtt elkészült, ám az Nvidia elhalasztotta a megjelenést, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen okból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #28
    "vagy csak a g80-as chip-setü kártyák támogatják majd a DX-10-et?"

    Igen, az nvidia kartyakbol csak ezek tudnak shader writeback-et. (geometry shader-hez kell) Az uj ati kartyak egy ideje tudjak, csak eddig le volt tiltva a bios-ban, de mar az xbox360-ban is dx10-es kartya van. (gyenge, de dx10-es)
  • do2 #27
    valaki helpeljen. a kártyán 2 tápkábel jön ki.. mindkettőt rá kell dugni , vagy csak elég az egyik ?
  • dez #26
    Kártya nélkül viszont nem nagyon szoktak fejleszteni. :)
  • [Jakuza] #25
    Raer.
    Mire kijonnek a DX10-es jatekok, addig meg kell a Vista megjelenese utan minimum egy ev.
  • dez #24
    Nem. Ehhez alapos átdolgozás kell. Így csak a G80.
  • Kövesdi A #23
    vagy csak a g80-as chip-setü kártyák támogatják majd a DX-10-et?
  • Kövesdi A #22
    mért a 7900 GT már DX10-et használ majd ?
  • dez #21
    (Az már egy másik dolog, hogy az ilyen házimozi erősítőkben a közepesnél alig jobb D/A-k vannak.)
  • dez #20
    Valahol láttam egy ilyen "AV erősítőt", ami a hangot is tudja fogadni HDMI-n (aztán tovább is engedi magán, mármint van HDMI bemenete és kimenete is). Azt nem tudom, csinál-e valamit a kép részével.
  • Tiberius B #19
    Icipici poén, egy icipici emberkétől.