Specker Balázs

Csökkenő LCD-tévé árak

Az LG Electronics és a Sharp a héten bejelentette, hogy jövőre legalább 20-30%-kal csökkentik az LCD-tévék árait.

"Tavaly mintegy 30%-kal zuhantak a plazmatévék árai, az LCD-knél pedig még nagyobb volt az áresés. Jövőre, ugyanilyen tendenciára számítunk" - prognosztizált Young Chan Kim, az LG kijelzők marketingjéért felelős igazgató az IFA szórakoztatóelektronikai kiállításon. "A piac néhány szegmense 30, míg a másik csak 15%-ot esik. Átlagban 20%-kra számítunk" - foglalta össze az LCD-termékeket érintő változásokat Katsuhiko Machida, a Sharp elnöke a Stuff oldalán.



Machida ugyanakkor hozzátette, hogy az alacsony felbontású, 102 centiméteres képátlójú és e feletti tévék várhatóan 30%-os zuhanással kényszerülnek szembenézni. "Ám a többet tudó, nagyfelbontású készülékeknél nem lesz ekkora változás" - tette hozzá az óriáscég vezetője. A Sharp első embere azt is elmondta, hogy az egy évvel ezelőtti, ellátási gondok miatt kialakult részesedés-visszaesés után októbertől kezdve nagyobb szeletet tudnak majd kihasítani a tortából, mivel két hónap múlva kezdik el árusítani az új, kamejamai gyárban készült panelekkel felszerelt LCD tévéket.

"A teljes piaci részesedésünk 10% körül mozog. A célunk a 15%-os küszöb. Jövő áprilisra ezt el is fogjuk tudni érni" - ismertette a célokat Machida, majd hozzátette, hogy Európa kulcsszereppel bír, mivel úgy vélik, az elkövetkező években az öreg kontinensen sokan ruháznak be új televízióra.

Az LG közben arról is beszámolt, hogy még idén piacra dobja első, 109 cm-es Full HD-s LCD tévés kijelzőjét, a 152 és 178 cm-es Full HD-s plazma készülékek mellett. Az megfizethetőbb kategóriájú 94 cm-es LCD, illetve a 127 cm-es plazmás verziók 2007 első felében debütálnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #46
    "Tudtatok, hogy a regi videoton tv-k 50 Hz-es _progressziv_ scan-esek voltak" - ez eléggé valószínűtlen, mert az adó nem progresszív jelet ad. Progresszív jelet akkor tudna megjeleníteni az általad említett TV, ha a félképet eltárolta volna, de ilyen áramkör nincs benne.
    Persze a félkép megjelenítése progresszív módon történik, de az nem azonos a megjelenítendő _teljes_ képpel.

    Azt azért elárulhatnád, hogy mit és hogyan "mértél".
  • dez #45
    (Persze ilyenkor felére esik a függőleges felbontás.)
  • dez #44
    Minden (50Hz-es) CRT TV tud ilyen 50Hz-es progresszív módot. Ez nem más, mintha interlace lenne, csak nincsenek fél sorral lejjebb tolva a páros(?) fieldek. :)
    Pl. ilyen képet produkáltak a régi home-computerek.

    Nem azt akarod mondani, hogy a régi Videoton TV-k nem tudtak interlace módot? (Nem működött a félsoros eltolás.)
  • kvp #43
    A fenti kepen a hibat a lassu digitalis fenykepezogep okozta. Egyszeruen a rajzfilmbol 2 kep jelent meg a tv-n amig a fenykepezogep exponalt egyet. (ez 15-17 fps-es rajzfilmnel eleg nagy zaridot jelent)

    A technologiakrol meg csak annyit, hogy a plaza alapvetoen fenycsoves ezert villog. Az lcd-k csak annyira villognak mint hattervilagitasuk (ha led-es akkor semennyire). A crt-k legnagyobb baja a villogason kivul az hogy meg a leglaposabb is torzit egy keveset. A jovo pedig jelenleg ugy nez ki, hogy vagy az oled-es kijelzo vagy a mikroprizmas lesz.

    ps: Tudtatok, hogy a regi videoton tv-k 50 Hz-es _progressziv_ scan-esek voltak? (en sem hittem amig egyet nem sikerult kimerni)
  • hypno #42
    Nagyon jó hír.
    Nekem speciel egy 20-25 cm körüli LCD Tv-re volna szükségem 30 %-al olcsóbban. A konyhába nem fér nagyobb. :)
  • dez #41
    Itt a felcserélést úgy értem, a kettő tartalma kerül felcserélésre.
  • fourgee #40
    Nem igazán a gyors típusból? :) Egy csomó filmet megnéztem rajta, sok játékot kipróbáltam, és még nem találkoztam utánhúzással. Inkább vagyok egy 20ms-os PVA/MVA paneles kijelző boldog tulajdonosa, mint egy 2ms-os TN+Film-é. :)
  • dez #39
    Akkor is van vibrálás a képen (mármint szabad szemmel látható), ha nincs felcserélve a páros és páratlan field, csak akkor nem lesz ronda a kép is ráadásul. :)
  • dez #38
    Igazad van, nem a fáziskésés a probléma, hanem a frekikülönbség. (Én is erre asszociáltam, pedig a fáziskésés persze egy másik dolog.)
  • wanek #37
    De van: crt. _Ma_ Magyarországon ez a jó.