Gyurkity Péter

Jövőre csökkenhet a Blu-ray hiány

A szabványt támogató olvasók és írók jelenleg az egyik legfontosabb komponens, a kéklézer-diódák gyártási problémái miatt késlekednek. Ez a hiány a gyártó cégek szerint legkorábban jövőre enyhülhet.

Tajvani források arról számoltak be, hogy a két legjelentősebb szereplő, a Sony és a Nichia a közeljövőben növelni fogja a termelést, a Sharp pedig újdonsült csatlakozóként dobhat az eddigi eredményeken. A hiány gyors megszüntetéséhez azonban ez sem lesz elegendő, a Sony ugyanis főleg saját igényeit igyekszik kielégíteni a PlayStation 3 megjelenését követően, a Nichia pedig egyelőre a selejtek túl magas arányával küszködik, ami a gyártástechnológia további finomításával küzdhetnek csak le.

A korábban már előre jelzett hiány tehát egyelőre nem oldódik fel, a Blu-ray tábor támogatói továbbra is kénytelenek kedvezőtlen pozícióból felvenni a versenyt a konkurens HD DVD élcsapatával. Itt a Sharp nyújthat némi segítséget, amely a hónap elején jelezte, hogy az első időszakban havi 150 ezer diódát gyártanak le, kizárólag a Blu-ray olvasókban történő felhasználásra. A Sony kapacitásnövelése ez idő alatt szinte teljes mértékben saját igényeiket hivatott fedezni, mégpedig annak érdekében, hogy márciusra leszállítsák a tervezett 3 millió PS3 konzolt.


Arról sem a Sony, sem a Nichia nem volt hajlandó részleteket elárulni, hogy pontosan mennyivel növelik a termelést. A szakértők várakozása szerint mindenesetre 2007-ben nagymértékben csökkenhet a jelenlegi hiány, vagyis lassan normalizálódik a helyzet. A Sony különösen kényes helyzetbe került, hiszen a legfrissebb becslések szerint mindössze 200 ezer darab készüléket szállítottak le az USA-ban a korábban ígért 400 ezer helyett. Erről Larry Probst, az Electronic Arts elnöke beszélt egy sajtótájékoztatón, mások pedig azon véleményüknek adtak hangot, hogy a kialakult hiány miatt a vásárlók is a Nintendo üdvöskéjét részesítették előnyben.

A Sony egyébként decemberben szállítja le a második sorozatot a tengerentúlon, amely ígéreteik szerint már mentes lesz a megjelenítési és kompatibilitási problémáktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #10
    hd-dvd nem kel el nagy tételben... azt a havi kétezret meg az egyik Toshiba alkalmazott gyártja hátul a fészerben ... :D

    a ps3 miatt van CSAK tömeges igény a diodákra ...
  • dez #9
    Hm, lehet, hogy tényleg túl kíváncsi vagyok?
  • dez #8
    Oké, de a Sharp is a BD brancsnak szállít. Akkor a Toshiba brancsnak a kicsik maradnak...? Vagy honnan szedik nagy tételben? Vagy ők sem szedik? HDDVD cuccokból sem sokat látni a piacokon...
  • ssdb #7
    HD-DVD nyer éjjen :P
  • Super DANTE #6
    Már a Sharp is szállít diódát, illetve a tajvani és kínai beszállítók is emelték a kapacitást.
  • dez #5
    Benned meg egy humorista. Meg még sokminden. És ott verekednek, ki törjön a felszínre. De egyiknek sem sikerül.
  • avman #4
    nahát, egy piaci elemző veszett el benned. reméljük örökre.
  • dez #3
    Egyébként kíváncsi lennék, mi a helyzet ilyen téren a HDDVD-vel, ugyanis az is a kék lézeren alapul. És a két legnagyobb kék lézer dióda gyártó a Sony és a Nichia (akik főleg a Sonynak szállítanak)...
  • dez #2
    Nekem nem úgy tűnik, hogy alul vannak. Eddig 2-3 gyártótól láttam HDDVD-s készülékeket, Blu-rayből meg vagy 6-7-től. Először több HDDVD-s film volt, de mára kb. ugyanannyi van.
  • LADA Kalina #1
    Nem gáz 1 kicsit hogy a nagy versenyben amiben úgy láccik alul vannak eddig, még az is hátráltatja őket, hogy nem tudnak elég diódát készíteni?
    Nem gondolkodtak előre vagy valami keresztbe tett a sorozatgyártásnak?(itt most nem a Nichia selejt arányára gondolok)