Gyurkity Péter

Az AMD is bemutatta négymagos processzorát

Az Intel után az AMD is lerántotta a leplet első négymagos chipjéről, amelyet a világ első "natív" négymagosának neveznek, mivel nem két ikermagos előd összeolvasztásából született meg. A megoldástól jobb teljesítményt várnak.

A kisebbik processzorgyártó csütörtökön, minden különösebb felhajtás nélkül mutatta be elemzők előtt a négymagos Opteron processzort, elsőként tehát szervervonalon rajtolnak el az új fejlesztések. Az újdonságról szinte semmilyen technikai részletet nem árultak el, ám azt tudni lehet, hogy jobb teljesítményt várnak tőle, mint inteles riválisaitól. Mindezt arra alapozzák, hogy valódi négymagos felépítésről van szó, amilyennel a vetélytárs némileg később, valamikor jövőre áll majd elő.

A négymagos Opteron 65 nanométeres csíkszélességgel készül, és az idén debütált Socket F foglalatba illeszkedik, ebben a tekintetben tehát visszafelé kompatibilis az ikermagos elődökkel. A megoldást elsősorban többprocesszoros szerverekbe szánják, tehát egy négy foglalatot használó rendszernél ez összesen 16 mag erejének ötvözését jelenti. A kereskedelmi forgalomban 2007 második negyedévében jelennek meg ezek a chipek, amit az AMD-nél az ikermagos x86-chipek 2005 decemberi rajtja óta a legnagyobb fegyverténynek tartanak.



A processzorgyártó - szűkszavúsága ellenére is - némi meglepetést okozott a csütörtöki bemutatóval, hiszen a napokban ismertették kétprocesszoros rendszerüket, amely végül a Quad FX nevet kapta. A félmegoldás két ikermagos Athlon 64 FX chipre épül, amelyek feladata felvenni a versenyt az Intel első négymagosaival és a mellékelt négy grafikus kártyával meghódítani a fanatikusok szívét. Emlékezhetünk arra, hogy az Intel már útnak indította négymagos megoldását, Core 2 Quadro néven, ami gyakorlatilag két Core 2 Duo összeolvasztásából jött létre. A második generáció - ha úgy tetszik, a natív négymagosok - 2007 harmadik negyedévében érkeznek.

Az AMD elsősorban a teljesítmény terén vár előrelépést az új Opteronoktól és nemcsak a sorozat korábbi tagjaihoz, hanem az Intel versenyzőihez képest is. Virtuális bemutatójukban is erre helyezik a hangsúlyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #123
    De jó lenne egy módosítás gomb...

    Szóval:

    "A tipikus AMD fan kifejezés aszem teljesen eltalált volt veled kapcsolatban.... :)"

    Nem nyert.
  • BiroAndras #122
    "? Firtattam én nemvolt jobb? Leírod FOLYAMATOSAN jobb ami nemigaz."

    Évek óta az AMD a jobb. Ezt szerintem lehet folyamatosnak nevezni.
    Amikor utoljára (valamikor év elején) vettem magamnak gépet, még nem volt kapható Core2. Ha kapható lett volna, valószínűleg azt veszek.
    Minden egyes vásárláskor emgnézem az összes lehetőséget, és azt veszem, amiárban és teljesítményben az épp aktuális igényeknek legjobban megfelel. Nagyon rég óta minden alkalommal AMD proci győz, erről nem én tehetek.

    "Core2 alá nemkell gyors ram 667el is szépen megy"

    Persze hogy megy, csak nem optimálisan.

    "A drágább alaplap megint humbug 20K alatt annyi lap van hozzá amennyit akarsz."

    Én megnéztem. X2-höz 10K-tól van jó alaplap, Core2-höz 20K-tól. És nem is csak én néztem, hanem a HW beszállítónkal is megbeszéltem, és együtt átböngésztük a nagyker árlistákat (Apámnak néztem olcsó kétmagost). Én komolyan akartam Core2-t venni, hogy azt is kipróbáljam, de az alaplap és memória árak miatt végül mégis X2 lett.

    A tipikus AMD fan kifejezés aszem teljesen eltalált volt veled kapcsolatban.... :)
  • lee56 #121
    Igyvan, minden viszonylagos, veri is és nem is veri egyszerre, ha tudsz követni ;)
  • Sanyix #120
    Ár/teljesítményben veri is. Olcsó és jó gépet még mindíg amd-ből lehet összehozni.
  • fade2black #119
    Ne magyarázzuk már! azt írta, hogy:
    "azóta csak AMD procit veszek, mert folyamatosan jobbak."

    Ha aztírja netburstnál jobbak voltak az oké. De nem ő aszondja folyamatosan. és veri core2t?
    ennyi.
  • fade2black #118
    "azóta csak AMD procit veszek, mert folyamatosan jobbak.""

    Te nem vagy normális. Minden hozzáértő által elismert TÉNY, hogy az AMD az utóbbi években jobb volt, sebességben, árban, és technológiában is. A Core2-vel jött vissza az Intel az élmezőnybe.

    ? Firtattam én nemvolt jobb? Leírod FOLYAMATOSAN jobb ami nemigaz.
    Ennyi. ha jóllátom már teis finomitottál hszedben korábbi nemigaz állításodon jóllátom?:

    A "Egyébként, ha a teljes gép árát megnézed, ma sem feltétlen jobb az Intel. A kisebb kétmagosoknál (ezt néztem legutóbb), a Core2 ugyan olcsóbb azonos teljesítmény mellett, de ugyanannyival drágább hozzá az alaplap. Ráadásul gyors DDR2 RAM kell hozzá, ami megint csak drága. Az X2-nek meg elég a 667-es, ami olcsó."
    hehe ez vhogy az intel fanok: AMD jobban melegszik és megbízhatatlanabb is monológját juttatja eszembe azaz legalább ismernéd azt amiről irsz: Core2 alá nemkell gyors ram 667el is szépen megy legalább ennyit tudnál. A drágább alaplap megint humbug 20K alatt annyi lap van hozzá amennyit akarsz.

    A tipikus AMD fan kifejezés aszem teljesen eltalált volt veled kapcsolatban.... :)
  • lee56 #117
    400Mhz is egy szám, igaz 3xkisebb az 1200nál, és azzal az 5-5-5-15-ös időzitésse még mindig elmarad a ddr1-től, de megnézném a különbségeket tesztben (kétlem, hogy bármelyik ddr1 gyorsabb lenne). Lehet hogy nincs akkora telj. különbség ddr1-ddr2 közt, de ezen kár rágódni szvsz. Majd ddr3-al boldog lehetsz :)
  • Sanyix #116
    1200 mhz :\egy szám, ami kb semmit nem jelent. Egyébként a videokártyáknál is elég bukta lett ahogy látom a gddr2, mert nem annyival gyorsabb a gddr1-nél mint amennyire kéne, viszont a gddr3 sokszor gyorsabb.
  • lee56 #115
    na nesze, jó olvasást
  • lee56 #114
    Ez ugyan nem az amire gondoltam, de az már régi hír, viszont csak most csak neked belinkelek egy very uj hírt, ami egy picit azért idevág (mármint a memóriákhoz )