Tudományos tévedés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
"A tipikus érvelési sémád szerint most visszalépsz egy szintet, és az állatok megérzései következnének katasztrófák elõtt, vagy hogy az emberek is megérzik elõre az idõjárásváltozást, de ezt megintcsak misztifikáció, csalárd érvelés, így lehet összemosni az igazolt dolgokat az igazolatlanokkal."
Szeretném még leírni, hogyan mûködik ez a misztifikáció:
Elõször is, általánosságban említesz valamiféle csodát, de nem írod pontosan, hogy mi az.
Aztán arról kezdesz írni, hogy a tudomány mennyi mindent nem tud megmagyarázni, köztük ezeket a csodákat is. Itt már elkezded fölhozni példaként azokat a jelenségeket, amiknek a létében nem kételkedtünk, mert igazoltak, közben néha beúszik a képbe Uri Geller, és hasonlók.
Harmadszor pedig, miután kiderül, hogy Uri Geller nem képes ellenõrzött körülmények között megcsinálni, amit állít magáról, elkezded megmagyarázni, hogy azok a jelenségek, amiknek a létében nem kételkedtünk, -nem természetfelettiek.
És végül mindig maradnak azok a jelenségek, amik létezése igazolt, de a tudomány nem tudja õket magyarázni, és ez az érv arra, hogy léteznek az elsõ pontban említett csodák.
De mik?
A szervezet meg túlélésre játszik, kivéve az olyan betegségeknél, amikor mégsem.
A szekpticizmus lényege, hogy amég nem tudjuk igazolni egy jelenség létét, addig nem mondjuk sem azt, hogy létezik, sem azt, hogy nem létezik. Ellenben, ha valaki azt állítja róla, hogy létezik, akkor jogos a kíváncsiság, hogy mutasson rá, igazolja annak a létezését.
Az, hogy nem hiszem el valaminek a létezését, sem a nem-létezését az nem hitkérdés, hanem pontosan a jelenség létezésére vonatkozó vélekedés hiánya. Én is sok mindenben hiszek, de pontosan tudom, hogy ezek nem igazoltak, és nem is próbálom úgy beállítani õket, mint ha igazoltak lennének. A baj ott kezdõdik, amikor az ember nem tudja megkülönböztetni, hogy valami igazolt, vagy pedig hisz benne.
A babás dologgal nem tudom, mit szeretnél mondani. Miért ne lenne objektív egy átlagérték? Én szívesen válaszolnék rá, ha elmondanád, hogy mi volt az állítás, amivel nem értesz egyet.
Ha a gazdasági világválságra gondolsz, arra meg sokan azt mondják, hogy éppen attól van, mert sokan hittek valamiben, ami viszont nincs.
Van egy születési idõt ábrázoló haranggörbe, aminek a csúcsa 9 hónapnál van. Senki nem mondta, hogy pont annyi.
Ugyanolyan érzék, ahogy pl. az elefánt 30km-re lévõ társának
olyan hangot hallat amit nem is hall az ember,
vagy pl. a cápa több kilométerrõl megérez 1 CSEPP vért a tengerben,
vagy a kígyó vaksötétben világító foltokként látja a zsákmányát..
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
mindenre van magyarázat, ha még nem teljes, nemsoká az lesz.
a "csodáknak" van oka, és ezek megismerhetõek!
a racionalizmus = észelvûség, ok-okozat...
egy ponton van probléma, egyedül kvantumszinten(kisebb lépték mint egy atom!!) nincs ok-okozat, ott csak valószínûség van
ha annyian látnák a jövõt, miért nem lettek lottónyertesek?!
Angliában él egy faszi aki "látta a jövõt", és kétszer is megnyerte a lottót..
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
a válság, meg 9 hónap hogy jönnek ide???
ne mondd már, hogy_PONT_9 hónap a terhesség
Hát, mindenesetre ha lennének csodák egyesek akkor se vennék észre õket. Ahogy így elnézem a hozzászólásokat, nincs is sokaknak szügsége rájuk. Jobb ám a racionalizmus, a válságot sem a hitnek köszönhetjük.
Nem reagáltál a 9 hónapot érintõ statisztikai felvetésre.
"Hallucinations: Images or speaking that appear during the paralysis. The person may think that someone is standing beside them or they may hear strange sounds."
Nem szokatlan hangot haluzni ilyen esetekben.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
egy egyszerû elektromágneses sugárzás ugyanúgy mint a mikró vagy a rádióhullám vagy a sima fény! ismerjük és semmi kétségbevonható nincs ezen a területen. Az ember NEM rendelkezik természetfölötti képességekkel!!!
tudatosság-nál igazad van, azzal képesek lennénk meghalni, pl.
magadtól megfulladnál stb. ezért az evolúció ezt nem így alakította
Bocs, csak poén. Statisztikailag nálam rossz az arány ezen a területen összesbõl egyszer sem talált se a 9 hónap, se a doki tippje, de nem problémáztam rajta.
Bocsánat, majd igyekszem egy kicsit komolyabbra venni a figurát....
A meteorológusok talán a leg látványosabb jövõbelátók, de még én is az vagyok, meg tudom mondani, kb hány év múlva kell felújítani egy hidat, és egy pék is meg tudja mondani, mikor sül ki a kenyér. Te is meg tudod mondani, hogy kb. menyni pénzbõl kell gazdálkodnod a következõ hósapban, stb.
A jövõbelátás nem csoda, csak tudomásul kell venni, hogy tökéletes jóslat nincs, mindenki azon fáradozik, hogy minél pontosabb, és minél hosszabb távú jóslatokra legyen képes, csak ez általában nem tudatos.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Azt meg pontosan értem, hogy pl. az élõlények szervezete folyamatosan bocsájt ki energiákat. Legegyszerûbb példa az infravörös. Szerinted hol szabályozódik ezen energiák létrehozása, mennyisége, stb? Szerintem a központi idegrendszerben és baromira nem tudatosan zömében. Egyszerû példa: még észre sem vesszük, hogy megbetegedtünk, de a test már harcol, lehet csak annyit vettünk észre, hogy hoppá belázasodtunk, vagyis beindultak nem tudatosan olyan folyamatok melyek eredményeképpen fokozódott a test infravörös kisugárzása. Automatizált, nem tudatos folyamat, de irányítódik valahonnan. Az a helyzet szerintem, hogy a test természetes folyamatainak zömét nem "tudatosan" irányítjuk a belek perisztaltikus mozgásától a betegségek elleni védekezésén át az izzadásig. Vannak dolgok, amiket tudunk így-úgí befolyásolni, vannak amiket megpróbálni sem lehet, meg nem is érdemes.
Jövõbelátás: Jó lenne vizsgálni, de egyelõre jó lenne tudni, hogy egyáltalán létezik-e ilyen. Egyetlen dokumentált esetet sem ismerek.
Mutass egyetlen egy esetet amikor valaki látta a jövõt. És most nem ilyen elmélkedésekre gondolok amiket ki lehet következtetni, meg Verne Gyulára.
határtalan, mert hiába az ha az univerzum törvényei korlátozzák
Én is elgondolkodom azon, hogy mi a parajelenség, és mivel mérhetõ, nincs ezzel semmi gond.
Az, hogy mit hogyan vizsgálnék, attól függ, mi az állítás. Ha valaki azt mondja, hogy gondolatolvasó, telepatikus képességgel rendelkezik, és meg tudja mondani, hogy mire gondolok, akkor gondolnék valamire, és vagy kitalálja, vagy nem.
Távolbalátást meg úgy, hogy megkérném, hogy mondja el, hogy milyen tárgyat tettem a szomszéd szobában a polcra.
Csupán ennyi. Ennyivel lehetne igazolni ennek a két jelenségnek a létezését akár 1 millió dollárért, de eddig még senkinek nem sikerült, aki jelentkezett rá.
ELÕSZÖR igazoljuk már hogy LÉTEZIK egyáltalán ilyesmi! UTÁNA, majd kitaláljuk, hogy lehet megmérni!
De nem, lófaszt, még egy nyomorult eldöntendõ kérdést sem válaszolnak meg az állítólagos médiumok jobb eséllyel mondjuk nálad vagy nálam. 50%-ot tudnak produkálni. Ötven éve próbálkoznak, kísérleteznek tudományos szinten ilyesmivel, és még az is kétséges, hogy nem csupán álmodozók kitalációja az egész.
Én nem akarok hinni, én a valóságot akarom minél pontosabban megismerni. És nem az irodalmat. Mert eddig a para-téma tisztán irodalom, ha a legjóindulatúbban állok hozzá.
ok-okozati összefüggés már részecskeszinten elbukik..
csak rész-valószínûségek vannak, de az is irgalmatlan bonyolult.
amikrõl beszéltél lentebb ENERGIA kell, vagy anyag. tömeg.
a semmibõl nem lesz valami, ezt nem értitek meg sose
de ezek itt lent(írtad is, jogos) és hasonlók ezen a vonalon
teljességgel lehetetlen dolgok, és nem úgy, mint ahogy 500 éve kiröhögték
azt az embert aki azt mondta egyszer repülni fogunk, hanem tényleg, totálisan reménytelenül ökörségek.
Én is tudom, hogy szeretne ilyen emberrel találkozni, hallottam egyszer egy nyilatkozatát, abból ez kiderült.
Csakhát, lehet sok ember elgondolkodik azon, hogy mérhetõ kell legyen...Mivel? Mi a parajelenség? Nem mindenki tudja csikkzsebbõl kivágni a repzajjegy árát, hogy ha bebukja se jelentsen gondot. Hát nemtom én ezen a mérhetõségen vagyok elgondolkozva...Pl. hogy mérjék a telepátiát, vagy a távolbalátást...Ha a semmibõl pl. fényt tudna vki hipp, hopp csinálni, vagy mérhetõ elektrosztatikus erõt koncentrálni vagy eljátszana az elektromágnesességgel mint mérhetõ dolog..., még lenne esélye (tudom, tudom hülye példák), de a fent leírtakkal eleve nincs mérhetõ eredményre manapság kilátás.
Most, hogy szóbahoztam, olvasgattam kicsit az oldalán, de régebben többet olvastam tõle.
Én úgy gondolom, hogy magának a gondolkodásnak, mint jelenségnek a létét lehet igazolni, de ha nem is lehetne, akkor sem esne egy kategóriába mondjuk a telekinézissel.
Mi a para-jelenség? Kapásból talán csak úgy tudnám definiálni, hogy minden olyan jelenség, aminek a létezése tudományosan nem igazolt, viszont vannak, akik azt állítják, hogy a jelenség létezik, de õk sem tudják azt igazolni.
Nincs igazad abban, ha azt állítod, hogy soha nem fogja megnyerni senki a díjat. Randi azért hozta létre ezt az alapítványt, mert nagyon szeretne egyszer a két szemével látni egy ilyen para-jelenséget. Eddig sajnos a csodatevõk elkerülték, de lehet, hogy majd jön valaki, aki rendelkezik ilyen képességekkel.
És akkor el lett ásva a csatabárd?
(A macska meg fel lett mászódva a fára és le lett lógódva a farka<#vigyor>#vigyor>)
Ha úgy fogalmazok, hogy: állítólagos, mainstream tudomány által még nem ismert képességek és jelenségek?
Tehát az én definícióm a parajelenségre: a nem létezõ csodás képességek és jelenségek összessége.
Egyébként kinek van annyi felesleges lóvéja, hogy kiutazzon amcsiba?
Ja, meg a bemutatóval kapcsolatban minden publikációs jogot vagy mifenét fenntartanak maguknak. Bocs 1,5 év lehet rég volt, de azért halványan emlékszem. Te olvastad mellesleg?
Én nem mondtam, hogy a gondolkodás para, csak hogy nem mérhetõek a gondolatok, meg a folyamat sem bizonyított, mégis mûködik.