Tudományos tévedés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Anaid
Már elolvastam, keveset tud az igazihoz képest. Én ezt még nem nevezném GV-nek. Csak egy kisérleti eredménynek, amely közelebb vihet a megfejtéshez.

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Christiansen
gömvillám a laborból. nem is kell messzire menni, sg-s cikk
+5 év és minden csínyját ismerjük majd a dolognak..

Anaid
A megfigyelések változatos színû és nagyságú, megmagyarázhatatlan "tapogató" mozgásról egyebekrõl számolnak be, mozgó ember követésérõl, stb. Ehhez képest a laborban elõállított apró gömböcskék teljesen máshogy "viselkedtek", de naná, van rá tudományos magyarázat: az összes megfigyelõ téved, mi?

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Anaid
Ha annyira egyszerû lenne, miért nem röpködnek a laborokban mesterségesen elõállított GV-k? Láttam dok.filmet arról, miket sikerült "csinálni", nos halvány miniatûr utánzatok, meg sem közelítik az eredetit....De az emberek többsége lazán elhiszi, hogy lám csak ilyen, csak éppen kicsit nagyobb....Hány százalék is látott élõben ilyet?

sz4bolcs
A gömbvillám pl. túl komplex a tudomány számára?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Hát igen azért lehet ilyet csinálni, mert van elegendõ szabályozhatóan termelhetõ energia.
Ha ez az alap nem lenne meg, nem lehetne ezeket a szeszélyes energiákat használni. Egy bizonyos szint felett nem tudnak nem szabályozható forrást használni.
Németországban sok szélerõmû van, több eset is volt amikor szelesebb idõben annyi energia termelõdött hirtelen, hogy kihívás volt elterelgetni úgy, hogy ne tegye tönkre a rendszert.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Christiansen
több ezer kilométeres szeles tengerparti szakaszok,
préri, fennsíkok stb. mindig fúj a szél😄
de ha épp enyhébb sem lenne gáz, mûködhetne úgy,
mint pl. Ausztriában: az emberek maguknak vesznek a kertbe,
és a sok felesleges (!) energiát amit kinyernek vele visszatöltetik
a központba és ezért pénzt kapnak(!!!)

és ott vannak a napelemek meg a Niagara stb-stb

dronkZero
Az összes állítólagos Tesla-találmányról beszélek. Az a bajom velük, hogy állítólagosak.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

dronkZero
És nem használsz áramot, ha épp nem fúj a szél? Ráadásul annyi energiát elhasználsz a legyártásával, amennyit nem fog megtermelni az élettartama során?

A tévedésekrõl (és a beképzeltségrõl, kontraszelekcióról, buborékokról) szóló kiváló írás, egy kis részlet:

A ’80-as években például 7 milliárd dollár kölcsönt vettünk fel az ország energiabiztonságának kiépítésére. Fizettük Tengizt, hogy olcsó legyen a földgáz, fizettük Bõs Nagymarost, hogy hajózható legyen a Duna, és legyen vízi energia, és felépüljön Paks. Ezt a kölcsönt még ma sem tudtuk visszafizetni, de a kamatokra már az eredeti tõke talán hússzorosát is kifizettük… Így sose jutott pénz az átlagember normális fizetésére, egészségügyi ellátásra, oktatásra, stb.…

Horn Gyulának alapvetõ szerepe volt a Bõsi beruházás megkezdésében, majd Antall Józsefnek a visszaállításban. Akkor a gödrök kiásása majd betemetése kb. 3 milliárd Ft-ba került (mai áron ez már talán hússzoros összeg). (Viszont az ásás és betemetés miatt GDP szépen nõtt a statisztikában). A Tengizi építkezés ára az orosz államadósság része lett, ami Horn Gyula miniszterelnöksége alatt magán zsebekbe került, felszívódott. Paks felépült, (háromszor annyiért), de legalább mûködik… Szakmai vezetése utoljára az Antall kormány idején, Petz Ernõ igazgatósága alatt volt…

Tomori Pál és Horn Gyula között viszont – elismerem – nem jó az analógia. A jó szándékú, de dilettáns, a hadvezetéshez bevallottan nem értõ Tomori érsek a saját életét tette kockára. Levágott fejét a csata után büszkén hordták körbe a gyõztesek. A bõsi viszály magvát elvetõ, majd az energiaipart bagóért elkótyavetyélõ Horn Gyulát az energiaipar sajtója nagyon megdicsérte, s lett is hirtelen valahonnan egy villája… Az õ levágott fejét nem hordozták körbe… De mi, kisemberek, az energiaipar foglyai lettünk. Százezrek dolgoznak ma virtuális rabszolgaként, egy lecsúszott roncstársadalom peremén, hogy megéljenek…

Vagy itt van Kovács László esete, aki hajszál híján magyar jelöltként az Európai Unió energiabiztosa lett. Az a Kovács László, aki az erõ és az energia fogalmát nem tudja egymástól megkülönböztetni… Csak egy csöndes kérdés: hagyná-e Ön, hogy Kovács László húzza ki a fájós fogát? Valószínûleg nem, mert nem ért hozzá. És az energiatermeléshez, annak elosztásához a kontinensnyi Európában? Ahhoz nem kell szakértelem? Az ott elkövetett hibákból nem lehet baj? Tegyük fel másként a kérdést: mi magyarok nem tudtunk volna Kovács László helyett egyetlen energetikai szakembert sem találni a Heller-Lévai energetikai iskola tanítványaiból? Vagy megint, mindenáron le akarjuk magunkat járatni? Megint Mohács kell?

Az európai Technológiai és Innovációs Hivatal vezetéséhez a kormány Magyar Bálintot javasolta. Magyar Bálintot, aki nemhogy nem írt, de nem is olvasott el egyetlen szabadalmat sem életében. Aki egyetlen biológiai, fizikai, vagy mûszaki kísérlet kitalálásában, kivitelezésében, elemzésében sem vett részt. Ha õ – és hasonló módon kiválasztott társai tévednek a fejlesztési irányok kiválasztásában, akkor mi történik velük? Lesznek törökök, akik levágják a fejét?

Amikor Tomori Pál, Perényi Péter és Gábor, Báthory Gábor, Pálócy Antal és más páncélos fõnemesek, az ország vezetõi nekiszaladtak a török mûszaki zárnak, s lebuktak lovukról, még tudták, hogy rohamuk ostoba és hiábavaló volt. Pár másodperc múlva már a janicsárok golyója lyukasztotta át a páncéljukat. Õk legalább saját életükkel (is) fizettek dilettantizmusukért.

ITT A TELJES ÍRÁS
Anaid
Az "üzemanyag nélküli motorra" gondolsz?

Christiansen
elvileg ha az USA 51 államából csak 6-ot telis-teleraknának sima, ma is könnyedén elérhetõ szélkerekekkel, fedezné a teljes energiát..

Christiansen
nekem sincs (még) diplomám, ha nemsoká meglesz, nem "tudományos" lesz.
egyáltalán nem lenéztem a gimnáziumi szintet, mert az én szintem
gyakorlatilag az, csak új ismeretekre törekszek.

de csak egy sima telefonhívásról van szó nem? 😮
lóvé csak természetgyógyásznak meg ilyen sámánoknak kell fogadóórára..

dronkZero
Ja, persze, lemodellezte, meg kijavította... Hol van? Amíg ezt az apró kérdést nem tisztázzuk, addig nemigen lehet bármit is mondani arról, hogy mit csinált, és mit nem.

Anaid
Nem provokállak kedves, csak nem kell lekezelni az egyszerû gimnáziumi szintet. Nekem sincs dipim. Na és, nem mércéje az észnek, csak max egy szakterületnek. Néhány jelenség meg annyira komplex, hogy egy tudományos szakterületrõl szemlélve nem lehet megfejteni.

Nem szarnak rám. Kedves. Tudod ahhoz hogy bárkit felkeressek lóvé kell aranyom, ilyen a valóság. Te meg ezt értsd meg.

Beszélgetünk, vagy nem? Én már az összes csatabárdot elástam.

Christiansen
na, ez akkor egy tévedés, utána is néztem miért: felcserélõdtek a jegyek,
ezért késõbb sok helyen ezt félreértelmezték és sajnos elterjedt.

Nem értem miért hiszed, hogy nincs megoldva az energiatermelés.
Csak még nem éri meg ezt csinálni, az atomenergia ugyanis magas technológiai színvonalat követel és drága a fosszilis energiához képest,

Az új generációs atomreaktorok olyan technológiát használnak, amivel a hasadóanyag készletek nagyon hosszú ideig kitartanának. Csak reaktorokat kéne építeni és kész.
Az így termelhetõ energiával fedezni lehetne mindent, az üzemanyagot is.
Az egész olajelfogyós para alaptalan.
Ha elfogy az olaj lehet gyártani metanolt. Elektromos energia + víz + CO2 + metanolüzem, és máris van metanol, amivel lehet tankolni a belsõégésû motorokat.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Én a hülyék alatt az okoskodókat értem, nem az átlagembert.
Az ismeretterjesztés tényleg hasznos, de nem az viszi elõre a tudományt.

Christiansen
te most provokálsz?

értsd meg, hogy nem szarnak rád, csak fel kell õket keresned!

Kit érdekel Einstein, TESLA (a király, aki nemcsak grafikonrecska-bajnok volt, hanem kézzelfoghatót is alkotott) sem tanult matekot, de nem is bukott meg belõle, viszont fejben összerakta a modellt, KI IS JAVÍTOTTA (optimalizálta fejben!) utána lerajzolta, és lehetett gyártani. (ráérünk foglalkozni a fekete lyukakkal, meg a tök tudja milyen gravitációs elméletekkel, elõbb az energiatermelés legyen megoldva ITT a Földön) Egyelõre NEM TUDJUK MEGISMÉTELNI mindegyik kísérletét, tehát lehet tovább recskázni az egyenletekre/grafikonokra.
JA, most látom TÉVEDÉSEK a topikcím, akkor jogos, TESLA nem tévedett, de nem is hagyták, hogy Nobel-díjas legyen. (csak a XX.sz. alapjait rakta le, végül is tényleg, miért adnának ezért díjakat)
VÁLASZOKAT NEM KÉREK!
Anaid
Hát ja, pl. a GV-vel foglalkozó tudósok, ha szarnának a sok hülyére, akik találkoztak is vele, nem csak elméleti ismereteik vannak róla, akkor még ott sem tartanának, ahol most vannak. Még jó, hogy vannak tudósok, akik nem ilyen arcoskodóak, hogy majd mi jobban tudjuk, holott életünkben a színét sem láttuk. Pont a sok hülye szubjektív megfigyelései segítették hozzá õket, hogy ott tartsanak ahol. De nem gond a világ akkor kerek, ha "hülyék" is vannak.

Anaid
Megjegyzés: Einstein nem bukott meg matekból (12 évesen kezdett matekot tanulni), viszont felvételin meghúzták elsõ körben. (és állítólag diszlexiás volt.)
Bocs Chris, hogy kijavítom hiányos középszintû végzettségemmel az általad írottakat, de hát a tény az tény.

dronkZero
A baj ott van, amikor valaki a szándékosan primitivizált, az érthetõség kedvéért végletesen leegyszerûsített dologra valaki elkezdi verni a nyálát, hogy az milyen hülyeség már, meg elkezdi fosni a spanyolviaszt.
Na, ez nem így mûködik.

Christiansen
az ember holtáig tanul..optimális esetben

a tudósok egész életét kisgyermekkoruktól fogva az álmodozás és a tanulás
véget nem érõ folyamata teszi ki, és bizony az egyszerû gimnáziumi szinttõl ezek a dolgok messze-messze túlszárnyalnak. Azért vannak az ismeretterjesztõ csatornák és könyvek (stb.), hogy az egyszeri embernek is legyen sejtése a dolgokról, és mégse higgye azt, hogy õ szarta a spanyolviaszt.

Sokan abban a hitben élnek, hogy valami csodálatos tehetség birtokában áttörõ megállapításokat tehetnek, vagy más gondolkodásmódot vihetnek a tudomány valamilyen területére.
Mivel tárgyi tudás általában nincs másféle, alaptalan elméletek is kielégítik az igényeiket.
Mikor magukkal elhitetik a hülyeséget, és elkezdik szétkürtölni a baromságot nyilván falakba ütköznek, és csodálkoznak azon, hogy nem hisznek nekik olyan emberek akik élethosszon, vagy akár generációkon átívelõen foglalkoznak valami problémával, és nyilván nem butábbak, mint a magát géniusznak kikiáltó idióta.

Vannak olyan dolgok amikkel kapcsolatban az átlagember szintjén nem lehet érdemben kommunikálni. Kellenek a szakszavak, aki nem képes ezeket megtanulni, ha a tudomány számára ismeretlen területeire téved, akkor mi a francért foglalkozik vele?
Ha valaki hülye mint a tök, az ne foglalkozzon tudományokkal!
Ilyenekbõl nagyon sok van, tárgyi tudás nélkül okoskodnak.... nehogy már a tudomány az ilyen szerencsétlenekhez alkalmazkodjon! Még jó, hogy a tudomány szarik a hülyékre, különben nem lenne haladás.

Anaid
Tudod mi szerintem a legtöbb tudományos elmélettel és tálalásával az "átlagember" baja, és miért nem érdekli annyira? Szerintem egyszerûen csak azért, mert számára érthetetlenül és bonyolultan van megfogalmazva. Hemzsegnek az érthetetlen szavak, amitõl lehet a szavak leírója, kimondója okosabbnak hiheti magát, de el nem nagyon várhatja, hogy megértsék tömegszinten. Az "egyszerû emberekkel" egyszerûen lehet szót érteni.

Christiansen
a tudomány célja a valóság pontos leírása.
ami a XVII. században pontos tudományos világképnek bizonyult(Newton)
annak egy része ma már nem igaz, de az alapok ugyanazok.
Einstein is tévedett, több dologban is, sõt az egyiket be is látta!

El fog jönni az az idõ, hogy alig-alig lesznek sötét foltok, így a Földön élõ és gondolkodó embereknek csak a világûr és az õsrobbanás marad egyedüli mentsvárnak a fantáziálásra.

Ennek semmi értelme.
A tudomány módszereibõl következik, hogy elavulnak egyes részei, ha talál valaki jobb modellt a valóságra.
Én ezeket nem nevezném tévegésnek.
Miért nem paradigmaváltások a topik címe?

Anaid
Kamikaze akció volt ez a topic, mint a hozzászólások mennyiségébõl is látszik.
A tudomány objektív, állítólag, de miért ez a hallgatás az esetleges tévedésekrõl? Költõi kérdés....
Szerintem nem baj, hogy a tudomány sem tud mindent tökéletesen és biztosan és téved néha. Szerintem ezen tévedésekrõl beszélni, beismerni csak növelné a tudomány "hitelességét".

Desiderata
😊
Kata
Einstein tévedett az energiamegmaradás egyenletében. Átszámoltam, és a helyes megoldás:
E=m*c^2+3

[/cserf][/fülünyúl]

Guest
Kicsoda? :o)
Lynx_TWL
szpemmer😄

๏̯͡๏﴿

0Fritz0
próba

Nem a súly nehéz, hanem te vagy gyökér! Táguló világegyetemben élünk. Minden Chuck Norris el?l menekül.

Te hogy tudtál 8 hónap alatt 14000+ hozzászólást termelni?

Naháát, pont két éve regisztrálkodtam ide. Pontosabban két éve és egy hete. 4000+ bedumálás meg minden és nem tudtam, hogy vannak saját topicoc.

Guest
😄DD

A tájékozott törzsvendég! 😄
Guest
Akkor alkalmazd Dynamic megoldását... 😊)
Vazzz... sose tudtam, hol van az a 'MI VAGYUNK A JÓ ARCOK' topic... láttam hogy néha hivatkoznak rá... hmm... jó tudni, hogy vannak 'Saját topic-ok'...

Asse' tudom hol vannak... mindjárt meglesem... pedig két éve itt fórumozok.

De benéz valaki a privát topicokba? Mert én talán még sose néztem be...

Guest
Jaja, nincs is jobb, mint egy

hozzászólással lazán bevillani... 😄 A megelõzés lehetõségét lásd az elõzõ két hozzászólásban. 😉
Jano
Igen, ez is jó megoldás!

Vagy, ha a Saját topikokban nyitod, akkor te vagy az Úr!

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

Dynamic
Legyél trükkösebb.Én pl. elõtte leírom notepad+vágólapba a szöveget, utána a cím létrehozása után már rögtön beillesztheted.
Nem illendõ beledumcsizni más mondanivalójába... gonoszak vagytok mind a ketten.

Szerintem új szabályt kellene hozni: az elsõ hozzászóló kizárólag a topic létrehozója lehet. Így nem arcolnának bele egyes csibészkedõ fickók az alaptémába

De hát ilyen az Isten állatkertje

Kandurex
pff...kiábrándító, asszitem a "pusztába kiálltott szó" -hoz hasonló mélyre szántó elmélkedést hallhatok tõled...

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – > ¯\_(ツ)_/¯

Jano
Igen szellemes firkászok lehetnek arrafelé! 😄

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

HWSW-n nézegetem a fórumcímeket, egyszer csak ilyen cím:

Quantum mechanika...

na mondom, belenézek már, végre valami formabontó téma.

Erre kiderült hogy Quantum winyó mechanikus részérõl van szó...

Ahhh...