ahhh
-
Egy sivatagban élő ember sem tudja milyen a számítógép, de nem hal szomjan, annak ellenére, hogy csak tapasztalati megfigyelésekből tudja, hol rejtezik víz, hol meg nem és baromira nincsenek műszerei...Állításod megcáfolva. (Szerintem)
Szerinem meg nem. Kevered a szezont a fazonnal. A te hasonlatod olyan, mintha egy autó tömegét kérne megmérni csak én már tudom mekkora. A sivatagban élő embernek azért nem kell műszer, mert már tudja, hogy hol a víz, de nem azért mert a teste olyan okos és megmérte / kiszagolta / stb. Az elődei által megszerzett tapasztalat az amit hasznosít akik lehet, hogy totál véletlenül akadtak rá valamire vagy csak bizonytalan megérzés alapján. A mérésnek éppen az a lényege, hogy a bizonytalanságot küszöböli ki.
A Damaszkuszi acél is véletlenül sikerül olyan jóra elsőre asszem nem azért, mert szemre és tapasztalatból előre tudták, hogy milyen lesz. Aztán próbálkoztak újra, hogy mi volt az ami a jó acélt eredémnyezhette. Namármost, ha tudtak volna mérni kémiai összetételt, akkor nem kellett volna ilyen bűvészkedés.
A tudomány pedig igenis felelős bizonyos mértékben a felfedezéseiért, vagy szerinted jogos etikailag a Biblikus "mosom kezeimet" nézőpont?
Melyik részét nem érted annak, hogy pl. azok akik terveztek valamit - vagy bármilyen fegyvert - nem rendelkeznek semmiféle hatalommal a terjesztése felett? Ez a legtöbb találmányra igaz.
Nem vagyok a tudomány ellen a látszat ellenére sem, de erkölcsi felelősség minden területen kellene, hogy legyen.
Nem a tervezőnek, a terjesztőnek vagy még neki sem. Egy töltőtollal is meg tudok ölni bárkit vagy agyonverek valakit egy monitorral. Akkor a tervezőké az erkölcsi felelősség? Aha...
Sarkított példa: ha azt kérnék tőlem, írjam le, hogy lehet szerintem bizonyíthatatlanul megölni egy embert, nem fogok tippeket adni...
Tetszik, nem tetszik, egyes emberek ilyen fejlesztésekből élnek. Talán nem rózsaszín álomvilágban kellene élni.
Ne mond nekem, hogy pl. a fegyverek tökéletesítésén dolgozó tudós emberkék nincsenek vele tisztában, mire akarják használni a felfedezéseiket...
De. Viszont okkal tervezik a fegyvereket. Talán tanulmányozz egy kis XX. századi történelmet és az atomfegyverek hatását. Mióta vannak nem volt világháború. Két atomhatalom nem basztatja egymást szemtől szembe. Ehhez képest a sok gyökér elítéli az atomtudósokat.