ahhh
-
Miért olyan nehéz felfogni, hogy nem a műszaki területről beszélek, hanem emberekkel, az ember szervezetéről végzett mérésekről. Ezen méréseket nem lehet a műszaki világ méréseihez hasonlítani. Nem én mosom össze. Az ember szervezete nem hasonlítható géphez. Bármely vele kapcsolatos mérés csak támpont. Szerintem ha egy ember szervezetéről van szó nemigen találhat senki standard, vagyis mindig állandó értékeket, nagyon egyénspecifikus és állapotspecifikus...stb. Csak átlagértékekről lehet beszélni, amelyek nem mindenkinél bizonyulhatnak "igaznak". Nagyon egyszerű példa: 14 éves koromban rájöttek, hogy az átlaghoz képest vashiányom van. kaptam egy rakás injekciót, hogy az átlaghoz igazítsák a szervezetemet, pár hónap múlva megint megmérték és megint nem érte el az átlag-szintet. Közölték, hogy lehet nálam ez a szint és kész, nem próbáltak meg semmilyen kezelést sem tovább, vagy pl. nem egyszer megmérték a vérnyomásom és közölték, hogy ilyen alacsony értéknél más "normális" ember már rég elájult volna, nekem meg semmi bajom nem volt nem is nagyon akarták elhinni, de hiába méregették, biza akkor sem ment feljebb. Ezen a területen nincsenek olyan törvényszerűségek, mint a "mérnöki világ" területein. Vannak átlagok és vannak és lesznek mindig kivételek. Olyan ez, mint a konfekcióméret a ruhagyártásban, nem mindenkire illik.