63331
qK0ZIKA.jpgHivatalos Honlap | Hivatalos Fórum | Aerosoft | OMSI 2 Steam-en | OMSI SDK | OMSI+
Spoiler használat | Linkek beillesztése | Videó beszúrása | Képek beszúrása

OMSI The Bus Simulator 1 & 2 Topik

SZABÁLYZAT

Warez, vagy OMSI-hoz szorosan nem kapcsolódó témában látogass el ide:
OMSI 1 & 2 OFF, WAREZ TOPIC

• Ikarusfan
    És egy AAA-s játékot hányan vesznek meg? És az OMSI-t hányan vették meg? Tippelj valamit aztán szorozgass egy kicsit.
  • regelek5
    Értelek, csak azt is vegyük számításba, hogy egy AAA-s játékon dolgoznak több százan, míg az OMSI-n dolgoztak 2-en, így a kiadások is sokkal nagyobbak egy ismertebb játéknál. És ezen kívül OMSI esetében sem a marketingre, sem a játékmotorra nem fordítottak annyi pénzt, mint egy AAA-s játék gyártója, valahogy mégis többért adták. Szerinted miért?
  • Serpenthelm
    Kereslet-Kínálat. Ennyire egyszerű. Pár Hozzászólással lejjebb megbeszéltük, hogy rétegjáték, azok közül viszont talán az egyik legjobb (ha leszámítjuk a teljesítmény-megbízhatóság problémákat). Ha valaki "megszállott" komolyan akar buszozni, ezt veszi elő (szerintem), mert a többi meg sem közelíti azt az élményt, amelyet ez ad (persze ebben van egy adag vélemény is, ami természetesen szubjektív).

Vegyük akármelyik bestseller Steam játékot (PUBG, Witcher 3, COD széria, akármi), ezek megengedhetik, hogy darabáron olcsóbb legyen, ha megveszi sokkal-többször annyi ember, mint ahanyad áron adja. A nettó (bruttó) bevétele több lesz, mint az OMSI-fejlesztő srácoknak. Viszont utóbbiak is meg akarnak élni (valóban, nevezhetjük ezt pénzéhségnek is, de be kell látni, aki vállalatot alapít, az profitot akar, azért csinálja, nem jótékonyságból), és hidd el, a bestseller játékok kiadói-fejlesztői is ugyanúgy k*rvasokat keresnek, és ugyanúgy a legnagyobb profitot ("pénzéhség") akarják elérni.
  • regelek5
    Amúgy igen, mondom is, most éppen neked: az említett kocsik feleslegesen túlárazott cuccok. Szerinted nem? Nem hiszem, hogy 3x olyan jó, mint egy átlagos autó, mégis 3x annyiba kerülnek. Miért is? Na látod.

Ami a játékokat illeti: az AAA-s kategóriájú játékokon sokkal többen (sokszor képzett szakemberek) dolgoznak, mégis van, hogy olcsóbbak, mint egy 1-2 (általában khm. kevéssé képzett) személy által összehozott DLC. Ez miért van? Pénzéhségre tippelek, de lehet, hogy tévedek.

Köszi a tippet, de torrentezni nem szoktam, eredeti játékokat használok, így inkább kihagyom.
  • Ikarusfan
    Kinek mi éri meg. A citybus-os 280-ast leszámítva értelmes 280-as nincs a játékhoz. A TITA féle hiánypótlónak elment de amúgy szörnyű, az STR féle meg gépgyilkos (bár nálam ennek semmi jelét se mutatta). Az más kérdés, hogy ebből pont van ingyenes verzió is, ami nem sokkal rosszabb a fizetősnél.

Serpenthelmnek amúgy igaza van, az alapjátékban sincs több "tartalom", mint egy normálisabb DLC-ben - tekintsünk el most attól, hogy az maga a játék, ami lehetőséget ad egyáltalán az egészre. A német pénztárcának filléres tétel ez. Ezeket a DLC-ket németek csinálják németeknek kb, a kelet és közép-kelet európai pénztárcánknak semmi köze ahhoz, hogy ők mennyiért árulják. Innentől kezdve semmi értelme annak, hogy azt hozod fel hogy nekünk mi éri meg.

Pont tök lényegtelen nekünk mi éri meg, mert nem hagyhatod ki a képletből azt hogy a német keresethez kéne viszonyítani. Ha nem tetszik akkor vedd meg a steam leértékelésekkor, vagy ne vedd meg és kész (vagy torrentezd le, de shhh, ez nem az a topik)- az összes DLC úgy is csak a man-mercedes párosra épít szinte, ezen kívül volt talán 2 értelmes pálya (Hamburg és Bécs), meg egy iszonyatos vicc, a Chicago.

A bármennyit is dolgoztak szintén vicces. Gondolom mindennap bejársz a BMW / Audi / Mercedes márkakereskedésekbe és közlöd, hogy hát téged miért érdekeljen hány mérnökóra egy olyan elkészítése (meg a marketing költség), egyszerűen nem éri meg és drága szar mind. Mert pontosan ugyanezt mondod itt a DLC-kel kapcsolatban is.
  • regelek5
    Erre csak azt mondom, hogy egy teljes játék ára annyi, mint egy DLC-é. Sok esetben még kevesebb is. Szóval egyszerűen nem éri meg, bármennyit is dolgoztak vele.

Egyetlen szerencséjük, hogy egy olyan rétegjátékhoz készítik, aminek nincs normális vetélytársa a piacon. Hidd el, a legkevésbé sem érdekli a játékosokat, hogy hány óra munka van benne, egyedül az számít, hogy megéri-e, ad-e annyi pluszt, van-e olyan minőségi tartalom, hogy egyetlen pályáért amiért kifizessék egy teljes játék árát.
  • Serpenthelm
    Jól látom, valaki McNally festést emlegetett? :D Hehe :D
    De sok üzenet, el sem bírom olvasni :D
    Egyébként érdekes ez a DLC dolog. OMSI-hoz a DLC ára = Játék ára, de mit kaptunk az alapjátékért? Három buszt, két pályával (?). Nagyjából ugyanannyi anyag, mint a DLC-k tartalma szokott lenni (de én sosem vettem). És óriási köszönet azoknak a fejlesztőknek, akik saját (szabad)idejükben, ingyen készítettek nekünk egy rakás pályát-buszt, amelyet utána használhattunk. Azért ilyen szempontból nézve, tényleg fura, hogy ennyit elkérnek a DLC-ért (másrészt mondom, az ára nagyjából reális).
    Én inkább használnám az OMSI-származékokat ilyen grafikával, mint a Fernbus-féle fizikát (csak hát a b*szott OMSI nem indul :D )
  • Routeres
    Gyári objektumokkal teleszórva és újrahasznosított buszokkal. Húdeg3cisokmelóvanbenne. Nem akarjuk sajnálni ezt a sok retket, ugye? :D
  • norb82
    És a másik oldala. Te is tudod hány óra meló van egy pályában.

Én nettó 3000 Ft/ óráért modellezek a munkahelyemen. És ez nem sok. A német ötszöröséért csinálja. Kiadás, licenszdíjak, satöbbi.
  • regelek5
    Azt hiszem a Vonatmagazinban írta a szerző egy Zs-kategóriás vonatos játékra (talán a felsővasút-szimulátor vagy a villamosos, nem tudom már) az említett bevásárlókosaras dolgot. Én is emlékszem rá, jópofa. :o)

A DLC-k ára kb. annyi, mint egy teljes játék, és az általában csak egy pálya+busz kombó, azért ez erősen lehúzás kategória. A Train Simulator-ról nem is beszélve, egy pálya=egy vonal, vonat/mozdony nincs benne, így kerül kb. 7 ezer Ft-ba.

Én szomorúnak tartom ezt az irányt. Adjanak több tartalmat, vagy kerüljön kevesebbe.
  • Ikarusfan
    Azért azt ne feledd, hogy németek csinálják ezeket a játékokat zömmel, és németek is veszik. Nem tudom ki mondta régebben szemléltetésnek (lehet Routeres, lehet IST egy vonatmagazin posztban, tényleg nem tudom), de ez tipikusan az, hogy a német anyuka tolja a gyerekét a bevásárló kocsiban, az meglát egy játékot a hipermarketben, kicsit hisztizik miatta, anyuci meg jól megveszi, hisz úgy se drága, a gyerek is elvan egy hétig vele.

Hogy 30-40 euró egy DLC-ért drága, az attól függ. Magyar keresetből, ahol szakmunkás papírral (tehát végzettséggel) keresel mondjuk 200 ezret (szakmája válogatja), miközben az átlagbér ennyi sincs az országban, így drága. A németeknél, ahol az utolsó török vendégmunkás, vagy egy utcaseprő, egy betanított gyári munkás keres mit tudom én 1-1500 eurót, ott meg se kottyan. Jó példa erre, hogy a németek a kocsijukat gyakran néhány évente cserélik, meg se érzik, nálunk meg a fél ország veteránkorú, szebb napokat látott swiftekkel meg astra-kkal kocsikázik, aminél még egy 10 ezres olajcserét is lespórolnak, mert az drága.
  • regelek5
    Hát, nekem a grafikus motor arra utal, hogy milyen grafikája lesz a játéknak. Rosszul tudom? Javíts ki kérlek.

A Fernbus grafikája tetszik nekem is, a játékkal nem játszottam, de örülnék, ha az OMSI 2 fizikáját tennék egy Fernbus grafika mellé, az király játék lenne.
  • Routeres
    Nem kevered véletlenül a grafikus motor fogalmát a grafikával? Hasonló grafika =/= hasonló motor. Az elsők között volt megemlítve, hogy az új motor fejlesztését a játék nyilvánosságra hozatala előtt jó egy évvel kezdték, azaz valamikor még 2015-ben.

Egyébként nem kell messzire menni ellenpéldáért, ott a TML Fernbus Simulatora, amit a legtöbb OMSI-s zsigerből utál a származása miatt, olyan grafikája van az Unreal Engine 4-nek köszönhetően, hogy az állad leesik, de a játék többi része még mindig csiszolás és javítás alatt áll, másfél évvel a megjelenés után.

Szóval a vonzó külső önmagában nem ér semmit.
  • regelek5
    Igen, én is remélem, hogy a Lotus gépigényével nem lesz probléma. Ahogy én láttam, a motorja alapjaiban ugyanaz, mint OMSI esetén volt, de legyen igazad, az csak jó lenne, ha egy új, jobb motort kapna a játék.
  • regelek5
    Igazad van, én lehet, hogy a második típushoz tartozom, bár azért ne legyen egy arcade gagyi játék, az már a másik véglet, ami azért engem sem kötne le. Az ETS 2-nél sem tetszenek ezek a skines dolgok, bár nem valami drágák, de nem vettem egyet sem, inkább pályakiegészítéseket szoktam. Megjegyzem, a DLC-k az OMSI-nál is nagyon drágák, így egyiknek sincs oka büszkélkedni, sajnos minden játékot elért ez a DLC-mánia, hogy még több pénzt húzhassanak le a készítők (apránként, pénzért adagolják azt, ami az alapjáték részét kellett volna, hogy képezze).

A karriernél nem úgy gondoltam, hogy unalmas a sima OMSI, csak tét nélküli. Mert ugye, ha önmagában mész az OMSI-ban, nem figyelsz úgy, hogy jól vezess, mert mi történik, ha balesetezel? Max. legközelebb jobban figyelsz, a járat végén semmi retorzió nem ér, jöhet az újabb kör. Ezzel ellentétben a Bus Company Simulator kiegészítővel, ha rosszul vezetsz, kevesebb pénzt kapsz, így nem tudsz új buszt venni, pontokat sem kapsz annyit, ezért jobban figyelsz, hogy elkerüld a baleseteket, ertős fékezést, ezáltal pedig megtanulsz jobban vezetni. Figyelni kell a fűtésre is, hogy az utasok jól érezzék magukat, mert erre is pontot/pénzt kapsz.

Arról még nem szóltam, hogy beállítható, hogy véletlenszerűen állítsa be az időjárást, így sosem tudhatod, milyen körülmények között fogsz vezetni a következő járaton. Szerintem ez nagyon feldobja a játékot. Ezzel a kieg-gel megvan az az érzésed, hogy "na, megyek még egy járatot, mert azzal is több pénzem lesz", sima OMSI esetén ez nincs meg, hamar monotonná válik, kilépsz és annyi. Remélem, érted, mire gondolok. Nincs cél, amiért küzdeni lehetne, de ez minden játéknál így van, a karakterfejlődés/gyarapodás adja meg az igazi hangulatát.
  • Routeres
    Az ETS 2-es festéscsomagok amúgy szerintem pont nem a legjobb példa. Filléres cuccok, aki támogatni szeretné a fejlesztőket vele, az megveszi, de egyébként nem vesztesz semmit, ha kihagyod. Olyan, mint pl. TF2-ben a community pályás bélyegek, amikkel az adott pálya készítőjét támogathatod. Teljesen opcionális, szemben pl. a nagyobb DLC-kkel, amik ha nincsenek meg, azért mégis böki a csőrödet, hogy valami komolyabb tartalom hiányzik. Nekem biztosan.
    Ugye valóságalapja nincsen (nem is tudom mi lenne a jobb közelítés - valaki alapít egy céget és saját maga a buszsofőr és a CEO egyben, vagy valahol buszt vezet egy cégnél és lenyúlja a jegy árakat, amiből buszokat vesz).
    Pontosan ez a legnagyobb problémám az ETS 2 játékmenetével.

@regelek5:
    ...ahogy láttam, ugyanarra (max. kicsit továbbfejlesztett) motorra fog épülni a Lotus is, mint most az OMSI...
    A LOTUS motorja teljesen új fejlesztés. A viszonylag egyszerű grafika szerintem annyira nem fog fájni, ha a teljesítménnyel nem lesznek gondok. Legyenek rendes árnyékok és szebb fények, és ne kelljen gépet újítanom miatta.
    Utoljára szerkesztette: Routeres, 2018.01.30. 19:54:37
  • Ikarusfan
    Szerintem maradjunk annál a felszínes és közhelyes mondásnál, miszerint két ember létezik. Két ember, az egyiket az érdekli minél élethűbb legyen a játék, reálisabb, jobban közelítse a valóságot, és van akit ez tökre nem érdekel és csak játszani akar. Gondolom te az utóbbi tábort erősíted, amivel semmi baj, csak akkor tök felesleges itt azon eszmecserét folytatni, hogy szerintünk miért szimulátorosabb az OMSI, hisz ezek a pontok téged úgy is hidegen hagynak.

Amúgy ha a LOTUS szerinted egy újabb bőr lehúzása, érdekelne a véleményed az ETS fizetős skin pack-jeiről, hogy minden évben ugyanazt adják el Train Simulator XYZ néven, vagy amit Routeres is írt (Bus sim aktuális év +1). Egy rossz szavunk nem lehet az egészre OMSI téren úgy gondolom. Csinálhatták volna azt is hogy patch-ek helyett évente kiadják ugyanazt csak kicsit moddolva, ehelyett értelmes változásokat kaptunk, még ha ezek általában inkább addonokhoz sem mint az eredeti készítőkhöz köthetőek (engedélyező, auto kuplung pl.)

Karrier modokat nem próbáltam személy szerint és nem is akarok. Szerintem baromság. Aki vezetni akar az játsszon olyannal, aki meg szervezni, az meg játszon a traffic typhoon-nal (lol, de rég játszottam azzal :D), cities in motion-nel meg a többi ilyen játékkal. A kettő keverésének semmi értelme. Az ETS-ben sincs értelme. De reális hogy valós időre számítva 1-2 hétig vezetgetek bérelt sofőrként, aztán a banktól kapok 100 millás kölcsönt és ezt röhögve naponta törlesztem milliójával. Ja nem. OMSI-ban még ennyi értelme se. Ugye valóságalapja nincsen (nem is tudom mi lenne a jobb közelítés - valaki alapít egy céget és saját maga a buszsofőr és a CEO egyben, vagy valahol buszt vezet egy cégnél és lenyúlja a jegy árakat, amiből buszokat vesz). Engem nem is igazán köt le.

Egyébként az ETS grafikája se egy hű de nagy cucc. Persze az OMSI-nál jobb, de azért inkább nevezném a kinézetét idejét múltnak annak is, mint sem viszonyítási alapnak jó kinézethez (nem is tudom mi lenne jó alap, GTA V esetleg meg a többi A kategóriás játék amiket dollár milliókból fejlesztenek?)

Szerk: hogy valami konstruktívat is írjak.
    Nemeza válasza anno arra a kérdésemre, hogyan lehet megoldani, hogy ne nulláról termelje a levegőt a busz
    Utoljára szerkesztette: Ikarusfan, 2018.01.30. 16:12:37
  • regelek5
    Ikarusfan: igen, ahogy láttam, ugyanarra (max. kicsit továbbfejlesztett) motorra fog épülni a Lotus is, mint most az OMSI, így a megjelenése is kb. ugyanaz lesz. Mintha még egyszer akarnák eladni a játékot, csak más néven. Az tetszik, hogy lehet majd benne vezetni olyanokat is, amiket most még nem, de azért van egy kis lehúzás szaga a dolognak. De ne legyen igazam. Annó az OMSI 2 is ilyen volt az 1. rész után, a csuklós buszokon kívül újat nem igen hozott. De azért elvagyunk vele. :o)

242: ilyen részéletekbe menően nem foglalkoztat egyik játék sem, én csak vezetni szeretek bennük, nem hat meg, hogy milyen váltó/motor/ABS van a buszokban/kamionokban, viszont a látvány szerintem fontos. Egy ETS 2-szintű grafikával az OMSI 2 is ütősebb lehetne, de ezt valamiért készítők nem érezték fontosnak. A valósághűséghez csak annyit, hogy baromi idegesítő tud lenni, ha egy levegő-termeléls miatt perceket kell állnod egy helyben, míg már javában játszanál. Elhiszem, hogy az életben ilyenkor várni kell, de a gép előtt ne már... Vagy töltsem ki a menetlevelet is addig, mint a nagyok? Mert azzal ki lehetne tölteni azt az időt. :o)

És az AOD-hez vagy a Bus Comnpany Simulator kiegészítőhöz mit szóltok? Nem próbáltátok ki? Tökjó karriert ad az OMSI-hoz, így nem kellene róni a köröket üresen, hanem tartalmasabb lehetne a játékmenet. Pénz keresése a járatokkal, azokból újabb buszokat venni, szervizelni stb., szerintem, nagyon feldobja a játékot. Hasonló élmény, mint amit az ETS 2 is ad. Nekem bevált, már nem nagyon játszok csak magában az OMSI-val, csak ha új buszt tesztelek, mert addig nem veszem meg a karrierben a profilomhoz, amíg nem tudom, hogy milyen, megéri-e az árát stb., de ezen alkalmak kivételével csak a BCS-sel megyek. Ajánlom nektek is, az ára egy kicsit húzós, de szerintem megéri, így mindig lesz kihívás, nem csak a céltalan buszvezetésről fog szólni a játék.
  • 242p1
    Nem is tudom hirtelen hol kezdjem, legyen talán a váltó: ETS2-ben azért lehet oly könnyen váltani automata és kézi mód között, mert a váltó szimulációja nagyjából a 2000-es évek eleji arcade autós játékok szintjén áll, automatában alapjáratról indul semmi wandler jellegű dolgot nem szimulál, kéziváltóval meg nem lehet normálisan kuplungot csúsztatni, egyszer meg kellett állnom autópálya lehajtón 380 lóerős IVECO 190-essel és nem tudtam elindulni, mert vagy szétválaszt és semmi erőt nem visz át, vagy összezár és alapjárat környékérő kéne elindulnia. Az ETS hangkezelése is bizonyos szempontból rosszabb, mint az OMSI-é, nem lehet semmiféle híd vagy erőátvitel hangot készíteni bele, ez is egyszerűsíti a dolgokat (és persze ad egy pofont az élethűségnek) mert pl. egy VOITH egy ZF meg egy kézi váltós busz egész máshogy szól, máshol vannak a váltási pontjaik, ha meg a busz készítője úgy dönt hogy megcsinálja a buszát többféle váltóval úgy is külön bus fájlokat és hangokat használ, ha meg nem csinálja, akkor a cserélgethető váltót sem csinálná meg.
    Karrier mód: Az OMSI arról szól, hogy egy valós vagy kitalált közlekedési társaságnál vezeted az ő buszukat. Ennek megfelelően bármiféle karrier mód teljesen felesleges és csak rontaná az élethűséget, a cégmenedzselésről nem is beszélve (A Volánbusz vagy a BKV igazgatósági ülésein hány gépkocsivezető lehet? Valószínűleg erősen a nullához konvergáló szám.) Aki mindenképpen társaságot szeretne irányítani -> Transport Fever.
  • Ikarusfan
    A grafikájával biztos nem váltja meg a világot a LOTUS, de hogy párja sincs és nem is lesz valószínűleg, az is biztos. Én úgy gondolom jelenleg nincs egy deka városi vasút szimulátor se. Az openBVE-ről nem beszélnék, az MSTS/OpenRails vonalat se mondanám valami hű de szimulátornak.

A trainz terepasztal szimulátor, nulla fizikája van kb, az újabb Train Simulator-ok meg (TANE stb) meg olyan vegyes. Játszani nem játszottam vele csak videókat szoktam nézni néha, de azok alapján az se valami hű de jó fizikában. Hiába mozog a kabin nézet, valahogy olyan gagyinak hat, semmi sebességérzete nincs a dolognak. Egy OMSI-s villamosról előbb "hiszem el" hogy mozog még az ugrálások ellenére is, mint egy TrainSIm videóban egy akármi mozdonyról - ez persze személyes vélemény. Arról ne beszéljünk, hogy ráadásul ezeket a programot minden évben kiadják, kb ugyanazzal a tartalommal, minden ami értelmes jármű hozzá az fizetős...stb.
    Metrós vonalon a WoS is egy vicc (a WoS 4 esküszöm ocsmányabb és gagyibb mint az első rész). Ami készül lengyel/orosz/ nem tudom milyen metró szimulátor, na az egy várós darab, de az sincs még kiadva. Ami tényleg értelmes fizikát nyújt, az a Zusi (meg van egy másik, a Maszyna vagy mi), de annak a látványán szintén látszik, hogy egy ember fejleszti és nem egy cég.

Trolibusz sincs igazából semmiben - a bus and cablecar sim vagy mi nevű csoda is egy arcade akármi, ráadásul ugye abba se lehet külső járművet rakni. Olyasmi jármű mint a mi HÉV-ünk (ez a léptetős vezérlés akár, de maga a jármű és vonalhálózat kategória) se létezik semmiben se igazán.

Ha mindezt tudják hozni (a trolit mondjuk pont nem elsőre talán) valami nyomokban értelmes AI-val és egy ronda de elfogadható grafikai motorral, már sokkal több szimulációt kínál a LOTUS mint akármelyik másik "szimulátor".
  • regelek5
    A Bus Simulator féle játékokat tényleg hagyjuk, azok vicc kategóriák (a 16-ban egyedül a karrier tetszett, maga a buszok vezetése kritikán aluli). Azért ilyen karrier-mód jó lett volna az OMSI-ba is (úgy tudom, már nem támogatják, kizárólag a Lotus-ra koncentrálnak a fejlesztők, megjegyzem, amennyit láttam belőle, az sem fogja megváltani a világot, de ez csak az én véleményem), de szerencsére külső programmal (Advanced Omnibus Driver és Bus Company Simulator) meg van oldva a karrier is. Igaz, nem ETS 2 szinten, de egy részleges módon van rá lehetőség.

Az ETS 2-ben szintén tetszik a cégmenedzselési része, emberek felvétele/kamionok vásárlása/cég növekedése, de a vezetési élmény is jó abban. Persze egy szimulátor sosem adhatja vissza azt a élményt, mint amit egy igazi jármű vezetésekor éreznél, de az ETS 2 és az OMSI 2 nagyon közel állnak ehhez.

Azt azért továbbra is megjegyzem, hogy nem az OMSI ellen mondom ezeket, szeretem ezt a játékot is, pont ezért foglalkoztatnak a képességei, hogy miben lehetne jobb - bár más úgysem foglalkoznak vele sajnos. Ha nem érdekelne, simán törölném, és keresnék egy másik játékot.
  • gabesz012
    Ez az omsi vs ets2 is hányszor előkerült már... Ne hülyéskedjünk már, abban az ets-ben a fék (pl abs?), rugó szimuláció hol van az omsihoz képest? A különböző tapadású útfelületekről, az "inteligens" automata váltóról (értsd: pedál szög függő a viselkedése), kickdown, retarder (ets-ben ez van, de azt hagyjuk, hogy milyen) nem is beszélve. Sztem az ffb-je is jobb, az ets csak rezeg össze-vissza, de ebben pl a padkázást is tök jól lehet érezni (jó, assetto-tól nagyon messze van ez is :D de egy busznál nem is tudom milyen effektnek kéne még lenni). Folyadék melegedések, hidegindítás, műszaki hibák, ezek hol vannak ets-ben?
  • regelek5
    Ikarusfan: Igen, az ETS 2-be lehet új dolgokat (pályát/kamiont) betenni. Persze, ha régen játszottál vele, akkor felesleges beszélni róla. Sok mindent le lehet szimulálni benne igen, nem tudom, mire gondolsz, mi hiányzik még. Rugózik, légfék-szimuláció van, a hangok valósághűek, ezen kívül mi az, amiben az OMSI több? Mert grafikában nem, azt tudjuk. De valami előnye csak van még.

Routeres: Igen, ebben igazad van, lehetne még jobb az optikai tuning része, a jelenlegi sémás részt én is keveslem, persze még így is nagyságrendekkel több lehetőség van (a játékon belüli festegetésre), mint az OMSI-nál. Persze lehetne még fokozni feliratkezeléssel stb., de jelenleg nem rossz. Azt a készülő 395-öst kíváncsian várom, nem is hallottam még róla, köszi a tippet! :o)
  • Routeres
    Szerintem nem feltétlenül szerencsés összehasonlítani egymással a két játékot, más közönségnek készültek.
    ...a játékon belül meg lehet oldani mindent, festést, váltó állítást, motor típusát stb.
    Azért mindent nem. Egy McNally, Waberer’s, Gartner vagy bármilyen más összetettebb festést nem tudsz összerakni az ingame festésszerkesztővel. Ugyebár adott számú sablonod van, amiken megadott részeket színezhetsz át. A komolyabb festésekkel ott is sz0pnak a művészek, és nem festhető sablonként, hanem standalone skinként jelennek meg a játékban. Ha pedig tényleg csak annyit szeretnél, hogy a busz ne fehér legyen, hanem kék, azt nagyjából kettő kattintásból elintézheted bármilyen képszerkesztőben, ami nem MS Paint. Ott nem kell az illesztésekkel foglalkoznod.

Bocskorék E95-ösében valóban nem működik az autoclutch, ezt aláírom, ez nálam is dealbreaker. Viszont a készülő 395-ben igen, Ratti kipofozta a váltót.
    Utoljára szerkesztette: Routeres, 2018.01.29. 20:26:46
  • Ikarusfan
    Az ETS-t jó érzéssel nem nevezném szimulátornak. Nem ismerem a legújabb verziót, sose használtam hozzá fizika modokat, de az a program legjobb esetben is arcade játék, nem szimulátor. Extra kamiont lehet abba rakni? Nem, mert meglévőket cserélget az ember (a kraz emlékeim szerint pl. valamelyik MAN TG-t vagy mit cserél). Lehet pontosan szimulálni benne különböző extra funkciókat? Nem, van a keret játék, amit tud azt tudja, mást nem lehet belerakni. A hangokon lehet változtatni meg a modelleken, esetleg a váltó fokozatok számán, hű.

Ez egy szimulátor, ennek a lényege hogy élethű legyen. Ha valaki nem akarja rászánni a pénzét, hogy vegyen kormányt, barkácsoljon vagy ilyesmi az rendben van, de ne fogja már rá a készítőkre hogy ők nem gondolnak arra, aki csak kicsit játszani akar.

Kitekert példa, de: ez olyan, mint ha elmennék pár jobb képességű sportolóval focizni (spoiler: olyan a labdaérzékem, hogy csoda ha eltalálom a labdát, futni meg ha 50 métert tudok egybefüggően ), majd köpködnék rájuk hogy miért cseleznek ki meg miért nem sétálgat inkább mindenki más is. A válasz az lenne valószínűleg, hogy akkor menjek pöttyös labdával a játszótérre, és ne egy rendes pályán szenvedjek.

Aki csak vezetgetni akar billentyűzetről, az menjen inkább a bus and cable car simulator-ozni meg bus simulator-ozni, ott tényleg kb beülsz, nyomod a felfele nyilat és ennyi a játék. Aki értelmes szimulációra vágyik, az meg fogadja el, hogy ez együtt jár azzal, hogy reálisan viselkednek a buszok.
  • regelek5
    Routeres: "Ez egy szimulátor, és szimulátorokban szokás ragaszkodni a valósághoz" - Ez nem zárja ki, hogy játékként is lehessen használni. Figyelmetekbe ajánlom az Euro Truck Simulator 2. játékot, na ott valóban testre szabhatóak a kamionok, és egyszerűen, a játékon belül meg lehet oldani mindent, festést, váltó állítást, motor típusát stb.. Félreértés ne essék, én is játszok az OMSI-val, nagyon szeretem, de ezek a dolgok a fenti játékban (vagy szimulátorban?) úgy vannak megoldva, amiről beszéltem.

A kézi váltóról meg annyit, hogy egyrészt van, aki nem szeret váltogatni, nem azlért,m mert nem tud, egyszerűen sokkal kényelmesebb egy automata váltós buszt vezetni. Másrészt az általam említett Ikarus E95 esetén pontr nem működik az automata kluplungolás, sokszor lefullad a motor, ha nem nyomod ki megállásnál/váltásnál, így hamar élvezhetetlen lesz a játék vele.

Ikarusfan: Nem mindenki szeret barkácsolgatni és nem is mindenki ért hozzá, örülök, hogy te igen, de sokaknak ez nem reális út, csak az OMSI miatt pedig pénzkidobás lenne egy normális kormányba befektetni. Igen, én is billentyűzetről játszok, és igen, így is élvezetes, de csak automata buszokkal. Kézi váltónál nem is tudom, hány ujjal kéne kapaszkodni a billentyűzetbe, ugye a nézetváltások, kuplung, sebességek, gáz/fék, kormányzás, és ha lehet, sokszor egy időben összehangolva ezeket. Remélem, érted a problémát.
  • Routeres
    Sokan közel hetedik éve toljuk már ezzel a foskazallal, túléltük, ha nem volt valamihez automata. De az autoclutch az must have.
    Ha a készítő veszi a fáradságot, és berakja a buszba az automatikus kuplungot, amit ugye nem kötelező használni, menüben kikapcsolható, azzal sokkal könnyebbé teszi a játékot azok számára, akik játékvezérlő, vagy H váltó nélkül játszanak. Nyomogatni a gombokat 1-től 6-ig nem túl megterhelő, ha a játék kuplungol helyetted.
    Ne felejtsük el, az OMSI még mindig csak egy játék, és mint ilyen, fontos, hogy megfelelő játékélményt adjon mindenkinek. Az, hogy mereven ragaszkodunk a valósághoz sok játékos kedvét vesszük el az OMSI-tól. Miért fáj az neked, ha valaki automatán akarna menni a Farossal? Ha ő úgy tud/akar, akkor úgy játszik vele.
    Ez egy szimulátor, és szimulátorokban szokás ragaszkodni a valósághoz, hiszen a valóságot hivatott szimulálni. Duh.
    Nehogy már a játék és/vagy a készítő legyen a ludas, mert valósághűen akart elkészíteni valamit.
    Hidd el, az átlag játékos magasról tesz rá, hogy hány fokozatú és milyen típusú váltó van egy buszban, őt csak az érdekli, hogy vezethesse a neki tetsző festéssel. Ha ezek könnyen lehetségesek lennének az OMSI-ban, sokkal többen játszanának vele.
    Az átlag játékos úgyis visszamegy Bus Simulator aktuális évszám+1-et játszani, ha csak annyira érdekli a történet, hogy buszozhasson valamilyen festéssel. Nem azért játszanak viszonylag kevesen (?) az OMSI-val, mert nehéz használni. A rossz teljesítmény és a technikai problémák veszik el a játékosok kedvét, nem az, hogy esetleg jobban oda kell figyelni egy festés elkészítésénél.

Régen volt már ekkora élet itt. <3
    Utoljára szerkesztette: Routeres, 2018.01.29. 18:17:36
  • gabesz012
    Én még hozzátenném, hogy ég és föld a különbség még a 180 és a 900 fokos kormány között is. Amikor a Momo-ról váltottam, szinte egy teljesen új játékot (vagyis inkább élményt) kaptam. Viszont buszból én is az automatásat preferálom, főleg a kanyargós, szűk városi pályákon, de erre is van egy egyszerű megoldás, városi buszokkal kell menni. Annyi cucc készült már az omsi-hoz, hogy közelíti a sulinet faktort ez a téma is, hogy én x busszal akarok menni, de nem azzal a váltóval, ami van benne. Persze két tábor van továbbra is, akinek inkább a minél valósabb szimuláció a lényeg és letojja, milyen festése van, vagy milyen utastájékoztató, váltó van benne, a másik csoport meg ezekre izgul...
  • Ikarusfan
    De szép is lenne az...

@regelek5
    Nyilván készítője válogatja, de szerintem a többség arra törekszik, hogy az autóbusz amit készít, az minél jobban közelítse a valóságot. És szerintem elég morbid váltás automata váltót rakni egy manuális buszba. Úgy értem minek törődne valaki a pontos utastájékoztató rendszerrel, hogy pontosan működjenek a típus specifikus dolgok (lásd digitális klíma az EAG-ban, dadogó rángatozó 4-es fokozat a 256.44-ben...stb), ha közben a ~3 főelem közül az egyiket durván átszabja?

Az egyébként nem valami erős indok, hogy nincs mindenkinek pénze komoly kiegészítőre. Nekem se volt pénzem G25-re, mégis van értelmes botváltóm.

Kell hozzá:
    - egy joystick (nem hazudok, ezer forint a jófogáson)
    - valami fa doboz H kivágással
    - egy kiszuperált pedál valami legalja kormányból (Genius, meg a legalja Logitech típusok ilyen 3-4 ezerbe kerülnek tán), aminek a pedál potiját ráforrasztod a joystick csúszkájának a helyére (fontos, hogy azonos ellenállásúak legyenek)
    - kis kreativitás, pl. mondjuk valami sátorrúd váltókarnak (váltógomb bármi lehet, de bontóból se drága Ikarus feliratú váltógombot szerezni, egész karral meg szoknyával együtt 5 ezer talán)

Ez összesen nincsen kb.10 ezer forint, cserébe lesz egy sokkal reálisabb váltód a G25 kis 5 centis pöcökje helyett (kuplung pedállal együtt persze). De egy legalja 180 fokos kormány se akkora érvágás, kerül használtan 5-10 ezerbe egy, bár több értelme van akkor már spórolni és venni egy DFP / DFGT-t 15-25 ezerért. Hidd el, hogy enélkül élvezhetetlen az OMSI. Nem is értem ki miért vesződik az egérrel (hát még a billentyűzettel), nevetségesen rossz az élmény úgy. Szerintem még egy Need for Speed is nevetséges kormány nélkül, nem hogy egy akármilyen szimulátor.
  • Edmond14
    Ha berakod az automata kuplungot, és 2-esből indulsz, tök szépen el lehet vele ketyegni. (tapasztalat)
  • regelek5
    "De ez egy szimulátor, triviális hogy ami az életben nem készült automata váltóval, azt nem is fogják azzal kiadni. Én se akarok kiadni automata váltós farost, sírva is fakadnék ha meglátnám hogy valaki úgy nyomja."

Ez nem tudom, miért probléma. Mindenki úgy játszik, ahogy akar, nem? Ne felejtsük el, az OMSI még mindig csak egy játék, és mint ilyen, fontos, hogy megfelelő játékélményt adjon mindenkinek. Az, hogy mereven ragaszkodunk a valósághoz (E95 nem automata, festések "bonyolultsága"), sok játékos kedvét vesszük el az OMSI-tól. Miért fáj az neked, ha valaki automatán akarna menni a Farossal? Ha ő úgy tud/akar, akkor úgy játszik vele.

Hidd el, az átlag játékos magasról tesz rá, hogy hány fokozatú és milyen típusú váltó van egy buszban, őt csak az érdekli, hogy vezethesse a neki tetsző festéssel. Ha ezek könnyen lehetségesek lennének az OMSI-ban, sokkal többen játszanának vele. Legalábbis szerintem...
  • Geri556
    Ha már 1D2NR. Egyszer úgy 6-7 éve sikerült megcsinálnom, azonban azóta elveszett a script. Utána próbálkoztam vele sokszor, de nem jutottam semmire. Valami ötleted esetleg nincs, hogy hogy lehetne kivitelezni? Annyi lenne az egész, hogy a 2-es gombot benyomva kettes fokozatból indul, reteszel, aztán kapcsolja a 3-4. fokozatot.
    Utoljára szerkesztette: Geri556, 2018.01.29. 11:01:15
  • Peti134
    Esetleg le lehetne a manuális váltót is "automatára" szkriptelni.
    Billentyűzetről nagyon kényelmetlen manuálisan váltani azt meg ugye nem teheti meg mindenki hogy vesz egy fullos játékvezérlő szettet.
  • Ikarusfan
    A koszolódásnak egyébként semmi köze a busz átfestéséhez, az egy külön rétegben van és más textúrát használ a piszokhoz. Az ablakok más tészta, ott néha ügyelni kell az alfára, de ez elég ritka, pár német busznál láttam csak (ablak matrica pl...stb). Azon kívül nem hiszem, hogy könnyítené az életünket, ha még bizonyos extra feltételeknek is meg kéne felelnie a textúráknak, azokkal még pluszban kéne vesződni, csak hogy könnyebb legyen laikusoknak festegetni. Szerintem ha valaki közzétesz egy PSD fájlt, esetleg egy hálós rajzot arról, a modell a textúra mely részeit használja, már többet tett az átfestő bajnokokért, mint a buszkészítők többsége. Azon kívül hogy a többségnél az átfestés egyenlő a paintben gányolással.

Én amúgy még mindig nem látom reálisnak, hogy te válaszd ki milyen váltót akarsz. Váltó és váltó között is hatalmas különbségek vannak (főleg az automatáknál; az áttételi értékek és váltási paraméterek, úgy általában hány fokozatos, a váltási séma, program lásd a spórolós 1D2NR vs. a normál 12DNR...stb - manuális váltónál inkább csak az áttételi értékek és a fokozatok száma változik). Legfeljebb az játszik, hogy a készítő közzétesz mindkét féle bus fájlt.

De ez egy szimulátor, triviális hogy ami az életben nem készült automata váltóval, azt nem is fogják azzal kiadni. Én se akarok kiadni automata váltós farost, sírva is fakadnék ha meglátnám hogy valaki úgy nyomja.

@Ivonole
    Amivel átkonvertálod x-be a modellt, abban a programban is nézd meg, nincs-e beállítva valami utólagos, mentéskori méret változtatás vagy hogy alapból méterben dolgozik-e. Ha a modellező program és a konvertáló is méterben dolgozik, jónak kéne lennie.
  • Ivonole
    Igen, ez így is volt. Most egyébként, hogy újra megnyitottam a fájlt láttam, hogy igazából centimétert használtam. Kipróbáltam méterben, de az pedig túl kicsi lett.
  • regelek5
    Értem én, hogy egyedi buszkészítést enged a játék, de azt meg lehetne oldani, hogy a program az alapján használja a váltó-scriptet (kézi vagy automata), hogy mit szeretne a játékos. Pl. van az Ikarus E95, nekem nagyon tetszik az a busz, de törölnöm kellett, mert csak kézi váltó van benne, automatát nem sikerült beletennem, a kézivel meg nekem nagyon kényelmetlen vezetnem.

Amúgy jó, hogy mondod, el nem tudom mondani, hány percet/órát töltöttem el azzal, hogy egy új busznál keresgettem az ajtók parancsait a százas listából. Ugye 80%-ban nem az alap buszok változóit használják, hanem door_1, doorfront1, bus_doorfront_1 és ki tudja még, mik jutottak a buszkészítők fejébe, csak hogy minél egyedibb legyen a buszuk, és nehogy igazodjanak valami "szabványhoz".

Norb82: a festés nem úgy megy, hogy Fotosopp' és kész, mert sok busznál figyelni kell a koszolódás rétegére is, az illesztésekre, oldalanként máshonnan indul a festés stb.. Sokkal egyszerűbb lenne, ha egy menüből kiválaszthatnád, hogy pl. kék legyen az alapszíne a busznak, és arra tehetnél ábrát/feliratot.
  • Ikarusfan
    Valószínűleg. A modellező programokban és az OMSI-ban is az alap mértékegység a méter, mint úgy általában is a való életben. Ha milliméterben hagyod az SU-t, akkor mit tudom én egy méteres vonalhoz 1000-et kell beírnod a jobb alsó sarokba stb.
  • Ivonole
    Millimétert állítottam Sketchup-ban. Lehet az a gond?
    Utoljára szerkesztette: Ivonole, 2018.01.28. 18:26:05
  • Ikarusfan
    Amúgy igen, én is hallatlannak tartom, hogy egy átfestéshez meg kell nyitni egy képet, a hangszerkesztéshez hangot kell vágni.

Viccen kívül, tényleg nem hiszem, hogy megvalósítható lenne, hogy ennyire fogja a kezünket a játék, miközben szabadon bármit be lehet tenni.
  • norb82
    Még egy sima átfestéshez is a képi fájlokkal kell dolgozni, pedig mennyivel egyszerűbb lenne a játékon belül festegetni

Közel sem lehetne úgy megfesteni ahogy egy képfile-t. Amúgy meg egyáltalán nem nehéz egy Photoshopot azon a szinten kezelni ami egy buszfestéshez kell.