63331
qK0ZIKA.jpgHivatalos Honlap | Hivatalos Fórum | Aerosoft | OMSI 2 Steam-en | OMSI SDK | OMSI+
Spoiler használat | Linkek beillesztése | Videó beszúrása | Képek beszúrása

OMSI The Bus Simulator 1 & 2 Topik

SZABÁLYZAT

Warez, vagy OMSI-hoz szorosan nem kapcsolódó témában látogass el ide:
OMSI 1 & 2 OFF, WAREZ TOPIC

• Ikarusfan
    Nem reális elvárás a játék készítőitől, hogy a létező összes váltót lescripteljék, hogy aztán ki kedve szerint szemezgessen azokból. Egy Bus Simulator kaliberű játéknál, ahol van x darab busz és csókolom, nem tehetsz be újat, ott megengedheti a készítő, hogy mindhez csináljon kétféle váltót. De itt nem. Teljesen rendben van, hogy ha már lehet buszt készíteni, te tudsz magad csinálni váltót hozzá, olyat amilyet akarsz (pl. egy német biztosan nem csinálná meg csak úgy a budapesti spórolós 1D2NR váltót, csak mert létezik ilyen program is a ZF Ecomat-hoz).

Engem sokkal jobban zavar akkor már, hogy ahány készítő, annyi féle változót használ. Értem én hogy egy FUTÁR / FOK-GYEM / más specifikus dolognál muszáj vagy magad kitalálni neveket, de hihetetlen, hogy a script készítők még az olyan generikusnak ítélhető parancsokat sem ugyanazon a néven használják, mint a váltási vagy ajtó parancsok. Az egyik buszban door_0 az első ajtó, a másikban 1-től kezdődik a számozás, a harmadikban minden szárny külön van. Váltás parancsok is egyikben upshiftXY, a másikban tök más, a harmadikban szintén.
    Utoljára szerkesztette: Ikarusfan, 2018.01.28. 14:48:03
  • regelek5
    Helló!

Azon filóztam, hogy mennyire kár, hogy nem olyan a játék, mint az autóversenyeknél, hogy kiválasztod a buszt, és majd te kiválasztod, hogy automata vagy kézi váltós legyen-e. Rossznak tartom, hogy ennyire a buszok készítőire bízták a dolgot, a játékosnak semmi beleszólást nem hagytak, csak azzal és úgy lehet menni, ahogy megcsinálták (eltekintve a scriptek írásától, de ahhoz ugye nem mindenki ért). Még egy sima átfestéshez is a képi fájlokkal kell dolgozni, pedig mennyivel egyszerűbb lenne a játékon belül festegetni, mint a Bus Simulator 16-ban, meg szinte az összes autós játékban...

Programként szerintem az OMSI nagyon fapados, ezt nagyon sajnálom, pedig nagy király lehetne a kategóriájában. Ti mit gondoltok?
  • Ikarusfan
    A sketchupban mért milliméter egy millimétert az OMSI-ban is...
    A SU beállításaiban lehet változtatni az alap mértékegységeken.

Kép
    (FullHD és png, gondoltam ne zabálja már itt mindenkinek a mobilnetet)
  • Peti134
    A sketchup-ban mért milliméter az OMSI-ban egy méter. Én blenderben mindent lekicsinyítek 0.1-re és akkor jó szokott lenni.
  • Ivonole
    Heló! Miért van az, hogy mikor megpróbálok egy saját magam által készített objektumot lerakni, akkor 10x akkora lesz, mint Grundorf teljes mérete?
  • Ikarusfan
    Próbáltál kilépni és vissza? Úgy rémlik azonnal nem látszik a lightmap csak ha újra megnyitod a pályát.
    A pálya mappáján belül ott vannak a lightmap fájlok? (LM nevűek azt hiszem)
  • Edmond14
    Igen, azért nem értem, hogy mi lehet a probléma...
  • Bobenő
    Lightmapet csináltál?
  • Edmond14
    Sziasztok! Az miért van, hogy editorban az időt estére állítom, égnek a lámpák, de érzékelhető fényt nem adnak. (Az objekteken, spline-okon nem érzékelhető, hogy meg lenne világítva.)
    Utoljára szerkesztette: Edmond14, 2018.01.22. 12:48:31
  • alexander1993
    Melyik AI lista van? Az alap vagy valamelyik alternatív? Ha az alap akkor a Hamburg és X10 DLC-ket is fel kell telepíteni, hogy rendesen betöltse. Ha valamelyik alternatív akkor nézd meg a az azokhoz kapcsolódó leírásban, hogy mely dolgok szükségesek hozzá.
  • Routeres
    Hiába van fent az a két pálya, ha Krummenaab nem használ belőlük semmit. A friccek nem közösködnek velünk.

Valami bizonyára még hiányzik. A MapTools megmutatja, hogy mely objektek vagy splineok nincsenek meg, a logfile.txt-be pedig írja a játék, hogy mi a nyűgje. Utóbbit töltsd fel pastebin.com-ra, és ha posztolod ide a linket, ránézünk.
  • Gonosz Ördög
    Sziasztok !
    Választ köszönöm Routeres és alexander1993

Na mostanában volt időm kipróbálni még egyszer a Krummenaab mappát,amiről napokkal előbb lett feltéve kérdés a problémával.
    Tehát el látogattam még egyszer a omnibussimulator.de oldalra,ahol letöltöttem mind a 4 fájlt.
    ( KNA, Krummenaab Updated V1.21, Krummenaab Objektefix, Hotfix. ) Mindent a megfelelő helyre bemásolva.
    Elindítom a játékot,betöltés tökéletes,kezdő helyszínt megadom,minden rendben,viszont ez után amikor be adja a pályát ez fogad továbbra is. Ja és 2.32-es verzió van fent.
    Mutatom képen is.
    Ui : Pedig érdekes,mert fent van a Börzsöny,a Fikcyjne_Pomorze_3.0.0 is és ebben a két pályán elég sok sceneryob,és splines fájlok vannak,mégis hiányos a Krummenaab

.
    Utoljára szerkesztette: Gonosz Ördög, 2018.01.21. 16:37:22
  • regelek5
    Burst: Értem. Köszi a választ, akkor nem keresem tovább a fűtést. :o) Jó tanulást és sok sikert!

Spy: ez nagyon vicces volt, jót mosolyogtam.
  • Peti134
    A fűtés tekerőgombja valahogy lemaradt. Dolgozunk az ügyön, csak itt a félév és sok a tanulnivaló. :/
  • spy803
    A fűtés még nem működik. Így realisztikus :D
  • regelek5
    Sziasztok! Az Ikarus 435-nél melyik a fűtés kapcsolója? Sok gombot nyomkodtam már, de egyik sem az volt. Sajnos a készítők elfelejtettek kezelési útmutatót mellékelni a buszhoz, pedig amúgy nagyon tetszik, jók a hangok és a fizikája is. Tud valaki segíteni?
    Utoljára szerkesztette: regelek5, 2018.01.19. 15:09:10
  • Ikarusfan
    Sikerült életre keltenem a kapcsolókat a műszerfalamon:

• bmwcrash
    Hali!
    MAN Citybus DLC-nél, amikor koszolódik a busz, elkezdenek "villogni" a busz texturái.

Erre van valami fix, vagy beállítás?
  • alexander1993
    Milyen hibákat dob ki? Fent van a Hamburg és/vagy a Berlin X10 neked? Azért kérdezem, mert nekem például az X10 nincs fent és nem tölti be a vasútállomást, ha olyan AI-listát illetve parkoló autó listát állítok be amihez kellene az X10.
  • Routeres
    A Facebookos link a készítő oldalára mutat, nem a pálya letöltésére. A videóban használt cuccokról a linkeket mindig általában külön szekcióba rakom, ahogy azt a szóban forgó videónál is tettem. Az eredeti Krummenaabnak megjelent azóta egy frissített változata, nem az eredeti készítő által, arra mutat a link. Egyébként találsz ott linket az eredeti Krummenaabhoz is, de a frissített változat jobb.

Egyébként mik a hibák? Mert nálam nincs gond a pályával. MapTools-os ellenőrzés megvolt? Logfile-ban nézted a hibabejegyzéseket?
  • Gonosz Ördög
    Ezen a videó alatt található link hogy a pálya hol letölthető,de már nem elérhető(facebook-os link)
    https://www.youtube.com/watch?v=5cxuJPl3ii4
  • Gonosz Ördög
    Köszi. Omsi2-be kellene. Ez volt az első amit feltettem amit belinkeltél,és jó pár hibát dob fel.
    Olvasgattam lefordítva,tegnap külf. oldalakon,hszben,a te általad linkeltben is,minden olyan fájlt letöltöttem amit ott is hibaként jelölnek meg,de így is hibát dob fel,sőt olvastam olyat is hogy a Tettau v1.0 pálya kell hozzá. De hogy ezt a Krummenaab v1.1.1. pályát sehol nem találni az érdekes.
  • Zsombor99
    Próbáld meg innen (bár azt nem írod hogy OMSI 1 vagy 2 alá kell):
    http://www.omnibussimulator.de/forum/index.php?page=Thread&threadID=40026
  • Gonosz Ördög
    Üdv

Tudna valaki infóval segíteni,hogy a Krummenaab pályát kompletten honnan lehet letölteni ?
    Mert keresgéltem több napja már hol lehet letölteni,még a xy videócsatorna között is hátha valaki a videója alá feltette linkben de sehol semmi.Mert a 1.21 updates-t feltettem de hibákat dob ki. Gondolom kell neki a v1.1.1. verzió talán.
    Válaszokat előre is köszönöm.
  • Zsombor99
    Új vagyok itt, frissen regisztráltam, az OMSI 2 is csak szombat óta van meg, de vezetés már egyre jobban megyeget.

Először is egy megoldást szeretnék megosztani. Ha valakinek netán a buszok kijelzői semmit se írnának ki, akkor csak az OMSI 1 "Fonts" mappáját kell átmásolni az OMSI 2-be és nyugodtan felülírni ha rákérdez!

És egyből a segítségeteket kérem, mert letöltöttem Ikarus 280 buszokat (http://www.omsiplus.hu/letoltesek/ikarus-280-02-tita/) (http://www.omsi2mods.com/ikarus-280-pack-omsi-2/) és sajnos ezek hibásan töltenek be, azaz azt mutatják a műszerfalon hogy az akkumulátor majdnem lemerült, a tank jó ha félig van és nincs olajnyomás sem, így nem tudom igazán használatba venni egyiket sem! (Mielőtt kérdeznétek, a járműjavítás gomb teljesen hatástalan, hiába nyomkodom.) Úgyhogy a segítségeteket kérem, hogy hogyan tehetném ezeket mégis működőképessé!
  • Edmond14
    Szerintem sorrendben kell lennie.
    (pl. végállomási tartózkodónál előfordulhat, hogy az előbb induló autóbuszt feltartja egy, nála később induló és így mögé "szorul")
    Utoljára szerkesztette: Edmond14, 2018.01.14. 02:01:21
  • Peti134
    Üdv. A .ttl (menetrend) fájlokban mindegy, hogy milyen sorrendben vannak az indulási idők és csak magát az időt figyeli az OMSI vagy feltétlenül muszáj sorban lennie?
  • Edmond14
    Azt valaki esetleg nem tudná megoldani, hogy a Scania Citywide-ban az utasok a második ajtón is fel tudjanak szállni? Magam már próbáltam, de nem akarnak beszállni, csak odamennek az ajtóhoz. Hiába nyitom ki.
  • Serpenthelm
    Hm, értem, jogos ez (ettől még az OMSI-OMSI2 dolgait fenntartom magamnak :D)
    Egyébként a villamosos része érdekel, abban (és a buszos fejlesztésében) látok értelmet, még a metro-S-Bahn vonalnak is (tök jó lenne látni a közös használatos villamos-metró vonalakat amik pl Berlinben vannak). Jó lenne, ha az editoron is változtatnának (főleg abba az irányba, hogy gyorsabban lehessen pályát építeni (azért a Trainz 2009-ben lévő "kihúzomapályát" dolog még mindig sokkal sokkal gyorsabb).
    Openrails persze nem jó, de nem elvehetetlen tény, hogy még mindig fejlesztik, a régóta meglévő modelleket, és pályákat (Alföld pálya, mikorra lenne az meg újra megépítve?) kezeli. De látod: nincs olyan, ami mindenkinek tökéletes lenne, az OMSI-ról is folyton olvastam a kritikát, aztán mégis használták: Kevés vele összemérhető szintű városi, buszos szimulátor volt, és van eddig. És ez így jó, ez nem elvehető érdeme.
  • Ikarusfan
    Szerintem nincs semmilyen idő a LOTUS-hoz.

Az OMSI 2 valóban kezeli valamennyire a villamosokat, de azért nagyon messze áll egy jó villamos szimulátortól. Nem tudom, az OMSI 2-ben mennyire lehet már oda rakni a villamost, ahova akarod (pályánként ne csak egy entrypoint-ja legyen), de közel sem tökéletes az egész. Rendes mögöttes tudása sincs a programnak - minden, ami működik (szigetelt szakasz, jármű elektronika), az csak a jármű scriptjei miatt működik kb., nem globálisan az OMSI-ban. Meg a nem tökéletes path illesztéseknél egy marha nagyot dob a járművön...stb. Szóval ez ilyen nagyon kényszer megoldás jellegű, bár még így is jobb városi vasút szimulátor, mint néhány társa (sok játékkal ellentétben itt legalább van "rendes" AI, utasok, nem úgy mint mondjuk az openrailsben, uram bocsá' az openBVE-ben)
  • Serpenthelm
    Érdekes. Mert aztán úgy látom, ez az egész megint arról szól, hogy egy, eddig már létező, nagyon hasonló programot eladnak ismét, úgy, hogy kb ugyanannyit tud. Ugyanez volt az OMSI, OMSI2-vel is. De ha legalább a stabilitási problémákat megoldanák, jó lenne. Ha jól látom, az OMSI2 már most is alkalmas a villamosok futtatására (nem próbáltam, nincsenek hozzá fizetős DLC-k).
    Van egyébként valamilyen megjelenési idő a LOTUS-ra?
  • Routeres
    @Ikarusfan: De. Viszont ez nem zárja ki a modulos megoldást.

@Serpenthelm: Bár feketén-fehéren nincs leírva még, de kétlem, hogy kompatibilisek lennének. Pedzegettek olyasmit, hogy nem építettünk hiába OMSI-ban, de hiszem, ha látom, egyelőre szkeptikus vagyok.
  • Serpenthelm
    Igazad van, a modulos rendszer nem rossz de akkor már kvázi ugyanazt az alap-fizikát-grafikus megjelenítőt veszem meg három-négyszer, ha többet akarok használni...nekem meg kicsit pénzlehúzás ez az egész (bár manapság, amikor már mindent DLC-ben mérnek...)
    Viszont: A nagyvasúti-metrós résszel szerintem túlontúl nagy fába vágják a fejszéjüket. Egyrészt ilyen kinézettel még mindig ott van az MSTS (kiépült, még mindig éledező csapatokkal), amit továbbvitt az OpenRails, tehát már ingyenes is. Akinek komolyan szimulátor kell, EU07, vagy valami hasonlót megint talál.
    A városi része tetszik, megnéztem a villamosos videókat, egész jó, főleg ha valaki épít hozzá itthon megtalálható gépeket-pályákat is. Arról lehet tudni valamit, hogy az OMSI-val milyen lesz a kompatibilitás? El nem vehető érdeme az OMSI-nak, hogy a fizika-szimulátor része nagyonnagyon jó, kapcsolók stb.
    A Fernbus Simulatorral meg hagyjatok, fél óra után olyat hánytam...:D Saját vélemény, ez van, de nem tud OMSI-pótló lenni (ugye a problémám).
  • wollnerd #61867
    Mi is a gond a Dovetail-lal...? Hát az igaz, hogy talán nem kéne évről-évre ugyanazt kiadniuk gyakorlatilag, meg aztán a UE4-es próbálkozásuk is rosszul sikerült... az a TS World tényleg optimalizálatlan lehetett és nem is támogatja a RailDriver-t...
  • Ikarusfan
    Erről a modulos részről nem is hallottam. Nem valami olyasmiről volt szó, hogy először csak villamos meg busz lesz, és később lesz elérhető a metró (s-bahn) meg ilyenek?
  • Gonosz Ördög
    Üdv !

Egy kérdésem lenne felétek,hogy az Omsi 2 -be lévő Ikarus 256-ból van olyan változat,amelyikben a hátsó ajtót is lehet nyitni/zárni ?
    És persze le is tölthető valahonnan. Válaszokat előre is megköszönöm.

Mert ezt az orosz változatott találtam,de ennek hátul nem nyitható az ajtója.
    https://postimg.org/image/59roi7yql/
    Utoljára szerkesztette: Gonosz Ördög, 2018.01.10. 10:08:03
  • Routeres
    Alles zusammen. Villamos, busz, troli, metró, nagyvasút, és elvileg légi közlekedés is. Modulokra bontva.

Hidd el, lesz elég vevőjük. Elküldik néhány Let's Playernek, feltesznek pár bugyuta videót a hozzánemértésüket megcsillogtatva, és már dőlnek is százával az új játékosok. A német bentlakásos rajongói tábort egyáltalán nem zavarja az elavult grafika, sőt, még hüledeznek is tőle, hogy aztag€ci micsoda árnyékok!!4!!! Aki esetleg meg meri szólni, hogy srácok, ez a külcsín 2018-ban rohadtul kevés lesz, azt a föld magjáig downvoteolják.

Egyébként a koncepció tetszik. Kapunk egy all-in-one tömegközlekedés szimulátort, amit nem akarnak egészben letolni a torkodon, mert azt a modult veszed majd meg, ami érdekel. A gumikerekeseknek amúgy sem árt a vérfrissítés így 7 év OMSI után, a villamosos része is várós, a metróval nagyot kell alkotniuk, mert a csehek is odateszik magukat a témában, a nagyvasúti része remélem legalább akkora közösséget vonz majd, mint anno az MSTS, a Dovetail meg tűnjön el a föld színéről, a légi közlekedés pedig csöppet sem érdekel.

A részletekre nem lesz panasz, OMSI-ban sem volt (szerintem), ha a stabilitással és a teljesítménnyel nem lesz gond, akkor úgy gondolom több ember lesz hajlandó szemet hunyni az elavult grafika felett.

Persze én is szívesebben rónám a pesti utakat Unreal Engine 4-ben, ezért a TML új címétől szintén sokat várok.
    Utoljára szerkesztette: Routeres, 2018.01.09. 20:44:08
  • Serpenthelm
    Hm, érdekes ez a LOTUS, de ez tul-képpen mi? Villamosok? vagy komplett közlekedés?
    Az editorral meg pont ez volt a bajom, ami miatt ránézések után el sem kezdtem. Régen a Trainz-ben tök jó pályaszerkesztő volt, kihúzható, tetszőlegesen variálható pályákkal, nem egyenként felépített utakkal (sínekkel). Persze az vasút, ez meg közút, de nem hinném, hogy erre ne lehetett volna megoldást találni...
    Mondjuk nem tudom, mennyire van igény egy ilyen "kvázi-MSTS" grafikus szinten lévő szimulátorban újrafejleszteni dolgokat. Remélhetőleg lesz rá vevő, de engem egyelőre nem igazán győz meg.
  • Routeres
    Semmi. A fejlesztők 2016 decemberében bejelentették, hogy a programot nem fejlesztik tovább, hogy teljes erővel a játék szellemi utódjára, a LOTUS-Simulatorra tudjanak koncentrálni. Nem viszi tovább senki, bár kétségkívül megnézném, mire jutnának.

A pályaépítés egyébként nem nehéz, ötletek kellenek hozzá meg kreativitás. Gyakorlatilag csak utakat meg objektumokat pakolsz le egymás után, jobbára egyenként, ami miatt indokolatlanul időigényes az egész. Ez a rossz benne. Gyanítom a járművek készítésénél is ez a helyzet, feltételezett megfelelő háttértudás mellett nem nehéz összerakni egy buszt (ugye..?), csak sok idő. Erről bizonyára tudnának páran mesélni.
  • Serpenthelm
    Ez teljesen igaz, kérdéseim, megjegyzéseim nagy része ironikus volt....Volt szerencsém hozzá, igaz, csak felhasználóként, abba már bele sem merek gondolni, milyen lehet esetleg fejlesztőként (jármű vagy pálya...). Azt láttam, messziről is, hogy a pályaszerkesztés része nem a világ legegyszerűbb dolga...:D
    BTW mi igaz abból, hogy az OMSI eredeti fejlesztői már régen elhagyták a játékot, és új gárda viszi tovább?