22410
A Wargaming új MMO játéka
-
#17036 Köszönöm a pontosabb fordítást! Így még kevésbé tetszik, amit a WG valami deliriumos állapotban kitalált.
Ha nincs vadász irányítás, nincs légi fölény. Páros lábbal kell seggbe rúgni a történelmet meg a katonai taktikákat. Egy század irányítható egyszerre? Ezt vajon melyik debil, történelmet még hírből sem ismerő idióta álmodhatta meg? A valóságtól teljesen elrugaszkodott, rossz ötletnek tartom. Szerintem aki repülővel akar hajókat támadni, az inkább talán a warplanes játékkal játsszon. Lehet, hogy abban van is ilyen lehetőség.
Szerintem már ott téves az elgondolás, hogy a repülőket - úgymond - személyesen irányítja a játékos. Kérdem én, miért? A játékos a komplett hajóért felelős. Olyan irányítást kell hozzá kitalálni, hogy ezt a feladatot maradéktalanul tudja teljesíteni. Ez szerintem ebben a formában nem olyan lesz.
Vadászok csak úgy maguktól jönnek-mennek? Még nagyobb ...idiótaságnak gondolom.
Továbbra is azt gondolom, telesen rossz ez az irány. Mint tegnap is leirtam, valami olyasmire gondoltam, hogy a rajok irányítása úgy működjék továbbra is mint eddig. Viszont úgy kellene a paramétereket tekergetni, Hogy egyetlen hajót se tudjon egy rácsapással elsüllyeszteni. Ez mégiscsak játék.
Egyedüli gondom a vadász irányítással van jelenleg. Visszatenném azt ami tier 5-ig van. Vagyis a Strife őrületet megszüntetném. Amúgy is marhaságnak tartottam. Semmi valóságalapja nincs a dolognak. Helyette bevezetnék valami skill rendszert a vadászoknak, sőt talán a többi repülőgépnek is. Valami nem túl bonyolultat, hogy bárki értse. A háttérben lehet bonyolult és összetett számítás, az nem érdekel. Olyanra gondolok, hogy ha egy raj volt már csatában és azt túl élte, akkor kap valamennyi tapasztalati pontot, amitől javulnak a képességei. Persze nem a végtelenségig, hanem egy jól körül határolt értéktartományon belül. Kapna a raj egy színjelzést például, vagy csillagokat, vagy bármit. Persze ha a raj csak egy része éli túl és újoncokkal lesz feltöltve, akkor..hígítva kapná meg a pontokat, vagyis nem lenne annyira tapasztalt. Ha jól vezetgeti a játékos a rajokat és nem küldi be őket a darálóba, akkor egyre tapasztaltabb, nagyobb hatékonyságú repülő rajai lesznek, persze a korlátokon belül. Játékon belül ez mennyire lenne zavaró? Szerintem működne a dolog. Tapasztalatlan ellenfél rajait azonos létszámban legyőzné, de 2x-s túlerővel szemben már alul maradna. Tehát nem hősöket képzelek a rajokba, csak tapasztaltabb pilótákat.
Persze továbbra is szigorúan meghatározott repülő számmal rendelkezne egy-egy hordozó. Annyival bővülne a paraméter, hogy mikor rámutatunk jobboldalon a fegyverzet, stb paramétereire, egy legördülő panelen mutatná egyszerű színskálán, a rajok állapotát. Mondjuk zöld a nagyon kezdő a lila meg a nagyon tapasztalt rajt mutatná.
Valahogy jobban tetszene és jobban is hasonlítana egy hordozó irányítására. Nem szabad elfelejteni, hogy egy hordozó feladata nem merül ki annyiban, hogy egy rajt felküld, majd azzal háromszor támad. Ha így lett volna bármelyik valós csatában, a repülő raj parancsnoka inkább főbe lőtte volna magát már felszállás előtt.
Mi lesz a felderítéssel, a saját hajók fedezésével, a hordozó megvédésével, félrevezető manőverekkel, romboló oltalmazásával és még hosszan sorolhatnám?
-
#17035 Azért nem szerepelnek a vadászok mert, a videó elején mondta a srác, hogy kiveszik őket, csak a skillek által szerezhetsz majd, de azt nem fogod tudni irányítani. Nem lesz több raj (ezt is megemlíti), egyszerre egy lesz a levegőben, ami hármasával támad. 12 gép van egy támadó egységben, és hármasával fognak a gépeid fogyni egy támadás után. Ergo egy "századdal" hat támadást tudsz kivitelezni. Gondolom miután elfogynak lesz egy újra töltési idő, kiválasztod melyik egységgel (rakétás, torpedós, bombázó) mész, aztán mehet. A véleményem az, hogy ez egy abszolút, hülye, idióta koncepció. Gyakorlatilag semmi esélyed a hajóddal, hogy megússz egy légi támadást. Annyi esélyed sem lesz mint ami eddig volt, tekintve, hogy így első ránézésre csak egy 2 iq-s debil nem fog tudni eltalálni téged. Ráadásul a csatahajóknak még szarabb lesz. Szép nagy, eltéveszthetetlen, zsíros célpontok lesznek. Amúgy meg ha már ez így lesz, akkor tegyék lehetővé, hogy én tudjam irányítani a légvédelmi tüzérségemet, mert ez így egy cseppet OP és aránytalan.
Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2018.09.04. 15:00:21 -
Toweliee #17034 :)))) -
#17033 Én sem hiszem, hogy ebben a játékban lenne nagy buvárnaszádozás. A sokkal gyengébb grafikával rendelkező Steel ocean-ban meg tudták oldani. Sőt, emlékeim szerint ott működött a vizi bomba vetés, meg minden lőszernek, torpedónak fix darab száma volt. Sőt, emlékeim szerint - bár ebben lehet hogy tévedek - a rombolók nem kaptak a torpedózáshoz ilyen célzás segítő sávokat. Sőt, emlékeim szerint abban a játékban a légvédelmet, főfegyverzetet, másodlagos fegyverzetet külön-külön a játékosnak kellett irányítania. Meglepő módon egész használható módon.
A sokkal nagyobb játékostáborral és valószínüleg sokkal nagyobb költségvetéssel rendelkező WG-nél ezek elérhetetlenek és persze megvalósíthatatlan dolgok. -
carp3tm0nster #17032 Nagyon remélem nem lesznek benne u-bootok. Ellenük lenne ugye a DD osztály, de hát nagyon jól tudjuk milyenek a DDk. Egy DD sem fog tengókra vadászni, előre borítékolom. Vagy lesznek majd vadász-tengeralattjárók?
De ha jól tudom, a megjelenítésért felelős engine nem teszi lehetővé a tengókat.
-
#17031 igen,ez lenne a battlestation pacific módszer..és ott az ubootok is jól meg voltak oldva
-
lonvard #17030 Azt hol rögzíti, hogy a kapitány kizárólag a repülőzéssel kell foglalkozzon? Ennek opcionálisnak kell lennie. Nem tudom hogy lesz, de úgy kellene lennie szerintem, hogy marad a régi rendszer esetleg picit átdolgozva, és ha a kapitány szeretne részt venni tevőlegesen az akcióban, akkor bekapcsolja ezt a nézetet. -
#17029 szerintem bbként a gyújtogatás nagyobb veszély már,mint egy cv :D -
#17028 és az is milyen már hogy 12 gép van egy kötelékben,egyszerre ha jól láttam egy kötelék van fent,és csak 3 repcsi támad,tehát négy támadási kört tudsz tolni,tehát az utolsó hullámnak 4x kell bevágtatni a légvédelembe :D
Szerintem ez igy nagyon kaki,remélem változtatnak rajta , sokmindenben -
#17027 Ha már harmadával kevesebb cv lesz már megéri :) ;) -
#17026 Megnéztem a felvételt és meghallgattam a kommentárt is. Nekem nem igazán tetszik ez a dolog így.
1. A hordozó kapitányát gyakorlatilag visszaminősíti egyetlen repülő raj parancsnokává.
2. Ha már így visszaminősítette, a hajóval, többi repülő raj koordinálásával ki foglalkozik?
3. Szépen nézegetjük repülés közben a horizontot, miközben egy kicsit gyakorlottabb CV kapitány tudja, hogy ez így elfecsérelt, drága idő.
4. Gondolom, még nincs a légvédelem beállítva, mert elég sok gép túl élte a támadást.
5. A helyett, hogy minden hajóra a - fogyóeszközökkel megegyezően - véges számú lövedéket, repülőt, torpedót tenne, ha jól véltem kihallani, végtelen számú lesz a repülők száma.
6. A rakétavetőzést teljesen felesleges, sőt nagyon rossz ötletnek tartom. Szerintem így is gondban vannak a hajók a rengeteg felgyújtás miatt. Ez szerintem teljesen irreális a játékban.
7. A vadászok egyáltalán nem szerepeltek a videóban, ami nagyon nagy probléma. Fontos megjegyeznem, hogy ebben a játékban is a légi fölény kivívása nagyon fontos dolog. A légi fölényt meg a vadászok vívják ki. Azért fontos, mert akié a légi fölény, az gyakorlatilag zavartalanul garázdálkodhat a csatában. Bárkit, bármikor elsüllyeszthet.
8. Már említettem korábban, de külön ki emelem. A multitasting, mint ahogyan Flambass is említi. A CV játék alapja, hogy minden egységet folyamatosan figyelemmel kell kísérni és nagyon precízen mozgatni őket. Érdemes megnézni ezzel kapcsolatosan néhány profi CV játékost, mit művel a térképen. Nagyon jól bemutatja, mi is a feladata a CV hajóosztály irányító játékosnak. Ezzel szemben a videóból az jön le, hogy gyakorlatilag percekig örömrepül a játékos, holott, másfelé ezer meg egy dolga lenne. Ez így teljesen rossz megközelítése a problémának.
Szerintem teljesen rossz felé indultak el a WG-nél ezen probléma megoldásával kapcsolatosan. Valami olyanra számítottam, hogy a nagyon is esetleges, és reflexszerü vadász irányítási borzalom helyett kitalálnak valami emészthetőbb dolgot. A hajók támadását meg nem nagyon bolygatják. A CV kapitánynak nagyon fontos, hogy minél több időt töltsön a taktikai térkép fölött. Jól átlássa a csata alakulását és ahhoz igazítsa a taktikáját. Örömrepkedés közben erre semmiféle lehetőséget nem látok.
Most így hirtelen felindulásból ez a véleményem a fejlesztéssel kapcsolatosan. -
#17025 tiszta battlestation midway illetve pacific,akkor jöhetnek a tengeralattjárók is :D -
#17024 új cv work in progress , még én sem láttam :)
-
#17023 Pontosan. Sajnos nagyon meg van magyarázva, hogy az miért kell a rombolóknak. Lassan már légi flottát is kapnak a rombolók ebben a játékban. A sok-sok pálya lejtés mellé, amit eddig kaptak. -
carp3tm0nster #17022 Ezért lenne jó kiszedni a torpedóknál a célzósávot, elég nagy előnyhöz jutnak ezáltal, szemben a "szemmel célzókkal" :) -
lonvard #17021 Köszi szépen. Nagyjából én is így viszonyítok, csak én az alap skálához képest csináltam ugyanezt, de kipróbálom ezzel. :) -
#17020 Valószínűleg megint csak elcseszték, és ezek az idióták mindenkinek kiszórták a mailt a szuperteszterek helyett. Kaptam én is, hajót - természetesen - nem. -
#17019 Más is kapott mailt teszthajókról? -
Kronos79 #17018 Eddig azt hittem csak a WoT-nál rohadnak le a szerverek. Na most itt is összejött. -
Kronos79 #17017 Ha esetleg érted az angolt akkor ebben a videóban a srác jól elmondja a célzást. -
#17016 Szerintem van róla szó fórumokban. Rá kell keresni. Maga a használata nem bonyolult. A skála felső része 30 csomó sebességhez van, míg az alsó 20 csomós sebességhez van beállítva.
Ideális esetben, párhuzamosan haladtok egymással, a cél 30 csomós sebességgel halad és nem manőverezik, ebben az esetben a felső skálát kell figyelembe venni. Megnézni a lövedék repülési idejét, például 5 másodperc, majd a felső skálán 5 egységet elő tartani.
Most felmerül persze a kérdés, hogy mi van akkor ha valami csak 15 csomóval megy, akkor lehet használni az alsó skálát?
Ilyen esetben nem a hajó pillanatnyi sebességét kell figyelembe venni, hanem a hajó típusát. Pontosabban konkrét hajó osztályt. Fel kell ismerni a hajót, amit látunk a célkeresztben és meg kell tanulni, hogy annak a hajónak mekkora a legnagyobb sebessége. A kémény füstből pedig látjuk, hogy mennyire tolja neki a kapitánya. Tehát ha egy gyors csatahajó van a célkeresztben, felső skálát használjuk. Ha régi, lassú csatahajót látunk például, akkor meg az alsót. Természetesen a max sebesség értékek sem pont 20 vagy pont 30, de jó közelítést adnak. Ha tudom, hogy a célpontom 35 csomóval is tud menni és a füst alapján úgy becsülöm, teljes sebességgel halad, akkor a felső skálán a kalkulált értéken felül, még kicsit előrébb célzok.
Gyakorolni kell vele, hogy készség szinten menjen a számolás és az azonosítás bonyolult körülmények között és.
Azért kedvelem ezt a számolásos előretartás kalkulációt, mert az ösztönös ráérzéssel ellentétben, ez tanulható. A másik meg sokat alapoz az adott játékos adottságaira, lépességeire. A számolásos módszer, meg gyakorlatilag mindenki számára érthető és tanulható. Jó néhány százalékot lehet vele javítani egy átlagos, vagy gyengébb játékos találati százalékán.
Nem szabad elfelejteni, minél több a találat, annál nagyobb a valószínűsége a több sebzés kiosztásának.
-
lonvard #17015 Na pontosan ilyen dolgok izgatnak ebben a játékban. Az osztott skálához hol találok anyagot, hogy milyen sebességre mennyi előretartást számoljak vele? -
#17014 Ha nem hát nem. A célzás tanulásához meg javaslom a dinamikus irányzékot, valamint az Aslain's MOD csomagból a képen látható célkeresztet. Használatához amúgy is be kell kapcsolni a dinamikus irányzékot. A célkeresztet azért javaslom, mert osztott sávos. Felül a gyorsabb hajók, alul a lassabb hajók előretartás számolásához megfelelő skálával. E mellé javaslom a célpont kéményének füstjét megfigyelni. Azt nem árt tudni, hogy minden sebesség értékhez tartozik fixen egy-egy füst hátra hajlás mérték is. A távolságtól függetlenül mindig látszik és mindig akkora az elhajlása, mint amekkora sebesség értékre van a hajó beállítva. Itt persze vigyázni kell, mert teljesen más az érték egy romboló fél sebessége és más egy csatahajó teljes sebessége között. Itt sokat kell tanulni, míg megtanulja a játékos, hogy milyen hajót lát. Itt konkrét típusra gondolok. Az adott hajónak mekkora a maximális sebessége. Ehhez kell viszonyítani a kémény füstöt és az előretartást máris könnyebb megbecsülni. Amikor meg már rá áll a játékos keze, szeme a dologra, mehet ösztönből a dolog. Addig viszont meg kell tanulni helyesen célozni. Amit leírtam, nem légből kapott dolog. Így működik a játék. Természetesen a közeledő, távolodó, kiforduló hajók más esetek, de ilyen hajókra kár is lőni lassú ágyúkkal. Erre ott vannak a gyorstüzelő lövegek, folyamatos célhelyesbítéssel. Persze beleszámít még az adott hajó szórásképe és még sok-sok dolog, de ez már professzionális szint. Kár még belemenni.
A statisztika meg azért kell, mert látható belőle, az adott játékos célzási pontossága egy-egy hajóval. Ezt kell először ellenőrizni. Ha túl alacsony, máris megvan az egyik probléma, miért kevés sebzést oszt ki a játékos. Az ugye alap, hogy egy-egy csatában a saját hajónk HP-ját illik lesebezni az ellenfél hajóin.
Mint Darun is írta, meg kell tanulni, melyik hajónak mi a szerepe a csatában és ahhoz igazodva játszani vele. Magasabb szinten a hősködöket nagyon gyorsan eltakarítja az ellenfél. Ide tartozik a magányos Rambo is. Még a rombolóra is azt mondanám, hogy jó ha valaki kíséri és ha bajban van, tud neki segíteni. Magas szinten meg még bejön a képbe a profi kézben igencsak veszélyes hordozó is.
Összességében sok-sok tanulni való van a játékban és ajánlott is az ismeretük elsajátítása, hogy ne csak cél hajóként legyünk jelen a csatákban.
Mellékelem a képet az irányzékról. Természetesen ez a MOD - a többivel együtt - a csomagban engedélyezett és használható. A csomag összeállítója minden esetben ellenőrzi és csak a jóváhagyott MOD-k kerülnek a csomagjába.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
lonvard #17013 Nekem is van célom, de olyasmi hogy például megtanulni helyezni a lövéseket a 12-16 kilométeres tartományban gyorsan mozgó nehéz célpontok ellen. Kellene valami célzást segítő tananyag, hogy ne csak érzésre lövöldözzek. Most annyi a célzásom, hogy megnézem a lövedék sebességének idejét, és akkor lassú csatahajónál levonok belőle 1-2-3 egységet, és úgy lövök, cirkálónál másfél-kétszer többet számolok, rombolónál meg hármas szorzó van. Ezeket csak úgy érzésre kitaláltam, nagyjából működnek, és akkor ehhez jön az amikor elkezd kanyarodni a tündér és úgy kell még módosítani. És akkor ezzel csak a testre célzok, tehát nem tudom helyezni a lövést, hogy mondjuk citadellát célozzam. 8-10 kilométerről már jobban megy a hajóközép eltalálása. Plusz amit még meg szeretnék tanulni, az az összes ellenséges hajó tulajdonsága 5-8 tierben. A gyenge pontok, az erősségek, sebességek. Tehát én nem statisztikát nézek, hanem ezeket van motivációm begyakorolni, és akkor biztosan lesz fejlődés is. A taktika meg jórészt adott, random csatában ha csak annyit tesz a játékos, hogy nem hajózik nagyon előre, hogy kereszttűzben közelről szétlövesse magát, akkor már megtette az elvárhatót. Az már totál szerencse kérdése, hogy az elfoglalandó körökre egyáltalán figyel-e a csapat. Általában a végén szokott észbe kapni mindenki szerintem, hogy jé elfoglaltak 3 kört, buktuk a játékot mer lejár a számláló. :D -
Darun #17012 Elvileg tényleg mindenki azt csinál, amit akar, de azért ennek egy csapatjátéknak kellene lennie, nem véletlen, hogy minden hajónak meg van a rendeltetése a játékban. És nyilván ajánlott eszerint használni, hogy nyerhessen a csapat.
Abban igazat adok, hogy addig érdemes játszani vele, és ez minden más játékra is igaz, amig élvezetet okoz a játék. Ennek azonban nem kell feltétlen összefüggenie a statisztikával. Ahogy itt, a WoT-ban is "közepes" játékos voltam, volt egy kitűzött célom, hogy hetente/havonta mennyit akartam fejlődni. És nem azért hagytam abba a WoT-ot, mert ez nem sikerült. Ráadásul a számokat hajlamosak az emberek sajátságosan értelmezni, ennek ellenére azért valamit még is csak megmutat abból, hogy hogy játszik valaki. -
lonvard #17011 De én nem adok ki magamról infót, most próbáld feldolgozni. :)
Különben is, statisztikához több száz adat kell, Grafból meg van 20-30 csatám. Nem jelent semmit. Még tanulom a hajót. Plusz tapasztalatom szerint nem szabad belehülyülni a statisztikai adatokba, ha csak játszik az ember és nem profi, mert akkor az már nem játék, hanem kerget mindenféle számokat, és ha nem jön valami össze akkor kesereg, miközben ez csak játék, mindenki azt csinál benne amit akar. -
#17010 Nos, itt kezdődnek a problémák. :)
A statisztika minden szónál többet elárul egy-.egy játékosról. -
lonvard #17009 Nem tervezek egyelőre feljebb menni. Ezzel. a hajóval addig játszom, amíg elegem nem lesz a játékból. Ez most a terv. :D
A játékom teljesen átlagos szerintem, azt csinálom amit a szituáció ad, vagyis a játék elején távolról lövöldözöm az éppen hatótávba becsúszó cirkálóra-csatahajóra, de akár rombolóra is, ha csak az van. Később van az, hogy összekuszálódik a csatatér és akkor adódnak olyan szituk, amikor közelebb kerülünk egymáshoz. Akkor sem vezetem bele a hajót 5-6 hajó hatótávjába, hogy ripityára lövessem, hanem ha a közelembe sodródik lényegében bármi, annak nekimegyek. A Graf és a korábban próbált lényegében bármely cirkáló között az a különbség, hogy ezzel a hajóval megtehetem ezt, vagyis a játék minden szakaszában minden pozícióban tudok mit csinálni vele, míg egy könnyűcirkálóval a szopás megy. Tehát egy nürnberg jellegű hajó ha 8-10 km-re megközelít a végjátékban, akkor pillanatok alatt vége van. Fordított szituban én ezt jópárszor tapasztaltam, és kényelmetlenné vált a játék. Most meg azt csinálok amit akarok, bármely hajó ellen van esélyem győzni, legalábbis megvan ez az érzés, és ez megnyugtat. :) Nicknevet nem adok ki nyilván, nekem ne bogarásszatok a dolgaimban, csak felidegesítenétek. :D -
#17008 Hát egy biztos: Elég sajátosan fogod fel ezt a játékot :) 6-7km-ről indított torpedók már ideális távolságról lettek indítva, és BB-k ellen már bőven nem csak a "vakszerencse" vezérli őket :) Egy gyorsabb 64-65 csomós torp elég gyorsan lenyomja azt a 6-7 km-t. Tekintve hogy átlagban 20mp körül mozog egy T6-7-es BB rudder shift-je, annyi idő alatt kb. 2x odaér a torpedód. Ha csak nem teljesen leszartad az indikátort akkor azért egy-kettő általában betalál ha ilyen közelről tudod indítani. A másik amit nem értek: Ha szereted a Graf Spee "fordulékonyságát" és "mozgékonyságát" és mint láthatjuk te bizony 8-10km-en belülről (Atago és GS torp táv) harcolsz Atagokkal, akkor miért nem tetszik az alap (nem prémium) cirkáló ág? Mert nem akarlak elkeseríteni, de kb. a Graf Spee az utolsó erősebb páncélzatú (csata)cirkáló a játékban (legalábbis saját tierben). (Mint említettem még talán a Scharnhorst lesz T7-ben premium, de az BB class) Tehát ha erre a tanky típusú cirkáló játékra állsz rá, akkor meg fogsz lepődni T7-8-9-10-ben. Sokkal kevesebb lesz a "HP/ellenfél tűzerő" arányod. Ott már mint említettem nem fog menni a betankolás a sűrűjébe, mert nagyon megbüntetnek. Itt T6-ban (már ha szerencséd van a match makingel) még nincsenek olyan nagyot ütő ellenfelek, és elég sok a kezdő is. A heal-ről (vagyis annak elvesztéséről) már nem is beszélve :) Mert az ugye csak az angol cirkálókon alap, és ott sem mindenhol.
Azért majd egy profilnevet dobj már :) Kíváncsi vagyok a statjaidra ezek után :) Főleg a Spee-vel!
Utoljára szerkesztette: ozimak, 2018.09.01. 20:06:25 -
lonvard #17007 Nem botok ellen játszom, azt felismerném a szar xp-ről. :PP
A Graf Spee márpedig óriási DD-vadász! :D
A Mutuskival 5,4 kilométeren belül vesznek észre és 8 km a torpedó hatótávja, de maximum csatahajó ellen garantált a találat, ha nem sejti, hogy vadászok rá. Cirkálóra már rá kell fordulnom, és hatótávon belül támadni, mert egyszerűen elmozog a torpedók elől ha 6-7 kilométerről indítom és már csata van, tehát kanyarogni kezdett. Tehát szerintem nem igazán a torpedóvetés hatótávja számít, hanem hogy közelről lehessen indítani. És nyilván minél gyorsabb és minél több torpedót, Mutsu ebből a szempontból nincs jól eleresztve, de 10 kilométerről indított torpedók max vakszerencse folytán érnek célba szerintem.
-
lonvard #17006 Nyilván random.
Közben azért csak sikerült elpicsáztatnom magam. :D Véletlenül egy másik Graf Speevel szeltük a habokat egymástól pár kilométerre, amikor is egyszer csak összefutottam a 8-as prémium japán cirkáló, bizonyos Atagoval. Ő max életerővel jött, valami 40 000, én olyan 20 000 HP-val fogadtam, de ez nem zavart meg abban hogy úgy döntsek, hogy nem én vagyok hátrányban. Pusztítottam én már el 8-as cirkálókat, meg hát különben is, majd megtorpedózom. Elkezdtük bombázni egymást, első meglepetésem az volt, hogy nem igazán sikerült megsebeznem, majd a viszonylag közelről indított torpedóimat is kikerülte. Közben ő is rám engedte, én is kikerültem. Egészen vad közelharc kezdődött, másik adag torpedóinkat is kiengedtük, egyikünk se talált, de ekkor már ripityára voltam lőve és égtem, végül kiadtam a parancsot a hajó elhagyására. Ezek után a kis Atago, akit egy ideje már a másik Graf is lődözött, elindult feléje, és azt is megsemmisítette. Hm. :D -
#17005 ez egy jó kérdés :) -
#17004 19 a max. igen.
Amúgy tényleg :D Nem co-op-ot játszol véletlenül? :D
A DD-k concealment-je nem növekszik a tier-el, sőt! Ha a torp boatokat nézzük akkor egyre jobb lesz pl. a japó vonalon. Ha növekedést látsz akkor az valószínűleg azért van mert az a DD egy gunboat vonal DD-je (pl. orosz). Ami ugye DD vadászatra jó, nem torpedózásra. Ráadásul 10km-es torpja van már a Fubukinak is. Amit bőven el tud küldeni még mielőtt észrevennéd. A Fubukim pl. concealment skillel 6.1km, és 10km-esek a torpok. majdnem 4km "ablak" van ahol tud torpozni úgy hogy tuti észre nem veszed. Jó hajó az a Graf Spee, de ne híreszteld hogy szerinted DD hunter :) Aki kicsit komolyabban (meg régebben) játszik a játékkal az a képedbe röhög. Lehet unortodox módon pakolgatni a dolgokat a hajókra, nyilván nem szentírás egy ilyen leírás. Nekem is full rudder shift/steering gear modulos a prinz Eugen-em és mégis az átlagnál sokkal jobban megy vele. De azért vannak alap dolgok amiket meg kell tapasztalni ahhoz, hogy megismerd. -
lonvard #17003 Az expert marksman toronyforgása meg inkább arra kell nekem, mikor 180 fokos csapást váltok és át kell fordulnia a tornyoknak. Nagyobb összhangot érzek a 20 másodperces töltés, a fordulási idő és a tornyok átfordulási ideje között, mint mondjuk egy csatahajónál, aminél a tornyok fele még javában forog, miközben már átfordult a hajó és kellene tüzelni. De valóban az expert marksmannál nehéz eldönteni mi hasznosabb a második skill fokozaton, mer semmi nem tűnik használhatónak. Az adrenalin rush jól jöhet ha ronggyá lőve hajózom épp, csak ennél többször fogom használni a csapásváltást a játékban, szóval majd ha egyszer lesz sok skillpontom akkor el lesz költögetve másra is.
Ja egyébként szakmai kérdés: maximalizálva van a kapitányok skillpontja? -
lonvard #17002 Tehát egy 6-os cirkálóra felraktak két 7-es szintű, relatíve gyorsan töltő és gyorsan forgó csatahajótornyot, ami ráadásul pontosabb is. Ilyet még nem láttam. World of Tanks-ben ha egy alacsonyabb szintű tank kapott egy magasabb szintű ágyút, akkor azt balanszolták olyasmivel, hogy lassabban tölt, pontatlanabb, lassabban forog, vagy valami. Itt nem. Itt még jobb a torony (hatótávtól eltekintve, de ha azt is megkapta volna az már pofátlanság lett volna :D). -
lonvard #17001 A DD-knek közel kell kerülniük, hogy esélyük legyen torpedótalálatra, és a magasabb tierű rombolóknak általában rosszabb az álcája 1-2 kilométerrel, mint mondjuk 5-ös szinten a mucunak, szóval hiába lövi el 10 km-ről a torpedóját, nem ér vele sokat cirkáló ellen, meg kell közelítenie ugyanúgy, mint a mutsukinak, annyi különbséggel, hogy 7 kilométernél ugrik az álca, és ha én egy ilyen rombolóba futok, akkor neki nem fogja az megérni.
Csatahajóknál nem az izgat, hogy citadellát lőjek, mivel abban nem is reménykedem. Szeretek velük 13-14 kilométerről párbajt vívni, mivel én gyorsabban töltök és gyorsabban fordulok (8 secre levittem a fordulást azzal a modulos kütyüvel), valamint a csatahajó könnyű célpont, én pedig nem, mivel kifordulok és megszenvednek velem. Tehát ebből az lesz, hogy csatahajó ágyúval lövök egy csatahajót, de cirkáló módra manőverezem ki a lövéseit, de még ráadásul a páncélzatom jól fogja a lövéseiket is.
Az ellenséges cirkálók meg...azok tényleg a kedvenceim. Az a legjobb mikor 8 kilométerről valami könnyűcirkáló kibukkan egy sziget mögül teljes oldalát mutatva és másfelé tüzelve. Olyankor 20 másodperce van hátra az életéből, már ha az első sorozat nem semmisítette meg. :D
Utoljára szerkesztette: lonvard, 2018.09.01. 15:16:47 -
Toweliee #17000 Random vagy coop csatákat játszol? -
Darun #16999 Lehet citadellt lőni Spee-vel BB-be, bár tény hogy nem könnyű.
Az viszont igaz, hogy a Spee abszolút nem a rombolók ellen való cirkáló. T6-ban a 10 seces kormánylapát kitérést sem nevezném gyorsnak. A Queen Elizabethnek 11,5 és az egy csatahajó! Az is vicces, hogy a többi cirkálóhoz képest jó a fordulási sugara, a csatahajók azonban jóval szűkebb körökben forognak. Csak összehasonlitásként, a Buddy 820, a Brayen 630 méteren fordul meg. A Spee-nél 30 csomó a csőmax, mig a hasonló szintű cirkálók leglassabbja is 32-t tud. Ez egyrészt azt jelenti, hogy lehagynak, mint a sz@rt, másrészt ha rossz helyen kezdesz és gyors az egyik csapat, akár a csatáról is lemaradhatsz. A légvédelmes sem erős és sztem közelharcba sem fogsz vele túl gyakran bonyolódni, tehát az Expert Marksman is felesleges rá. Azt se feledjük, igaz hogy a szórása jobb mint a Scharn-é, de a Scharn ellő 20km-re, a Spee meg 16-ra. Ennek ellenére én se mondanám hogy rossz hajó, de pl 1v1-be egy azonos szintű és tudású BB-vel nem mennél sokra. Igaz hogy jobban páncélozott, mint a többi cirkáló, viszont ez azt is jelenti, hogy kisebb az esélye annak, hogy az ellenfél overpent lőjön neked. A citadellt meg nem tudod gyógyitani se.
A Kongo repcsijének nem a képessége, hogy csökkenti a szóródást, épp ellenkezőleg. Ha benyomod, nagyobb lesz a szórása, cserébe messzebb tudsz lőni. Ami azért érdekes, mert a Kongo am is sokkal messzebb lő, mint bármelyik hajó, a szórása pedig alapból is borzalmas, nekem még a tűzvezető rendszer fejlesztése sincs rá felrakva, mert minek? Az igaz, hogy a repcsi nézetből könnyebb belőni pl a szigetek mögé, de azt is gyakorolni kell, nekem nagyon nem megy a spotteres célzás. Spotter gépet nem is nagyon szoktam használni, inkább katapult vadászt. Viszont sokszor a kis repcsi hasznosabb, mint gondolnád. Egyrészt fel lehet vele spottolni az ellenfeleket, nem egyszer volt már, hogy csatahajóval 50k felett spottoltam úgy, hogy majdnem én voltam leghátul. Arról nem is beszélve, hogy szerencsés esetben a kilőtt torpedókat is felderiti. Sajnos a csatahajókon a használat idejét eléggé levették (most 1,5 perc), mig ugye a cirkálóknál 6 percig van fenn.
Nekem is a DöGriz most a kedvencem. Mentem vele pár nagyon brutál kört, még T8-ban is beverekedtem magam vele a top 3-ba. Talán az egyetlen prém hajó, ami mindenben jobb a tech tree változatnál. Pedig a Gali se egy rossz darab. Egy kezdőnek egyébként sem ajánlanám a német cirkáló ágat, mert... olyan semmilyen. Az meg nem igazán motivál, hogy a Hiddenburg majd esetleg jó lesz.
A méltán hires Warspiti sztem szarabb, mint a tech tree Elizabeth. Lassú is, nincs toronyforgása, a lőtávja is olyan... angolos, ráadásul csak 8 ágyúja van. Oké, néha AP-vel tud csúnyákat osztani és pont azért, mert egy fostalicska, sokan figyelmen kivül hagyják a csatákban. A prok persze ügyesen játszanak vele, de azért a legtöbb játékosról nem ez mondható el.
És végül a Fire Preventation: cirkálóra teljesen felesleges. Egyrészt néhány peccsel ezelőtt lecsökkentették a cirkálók égési idejét, ha nagyon félsz az égéstől (és Spee-vel azért kell tőle félni) akkor signal, meg BoS. A damage control is gyorsan betölt cirkálóknál és nagyon ritka, hogy egy cirkáló egyszerre 3-4 helyen égjen. Arról nem is beszélve, hogy a 10% sem 10%. Az még tájékoztató adatnak is hülyeség. A héten Chapattam egy kört, 120 találat körül jártam és még csak 2 gyújtásom volt. Miközben 15% a gyújtási esélyem. Oké, T10-be rakott, de tegnap mentem egy csatát ahol top tier voltam és a hatos csatahajót is kb a 20. lövés gyújtotta ki, mig a 80 találatból volt kemény 4 gyújtásom, ami szintén nincs még a közelébe se a 15-nek. Szóval ezek ilyen "tájékoztató jellegű, de semmi köze a valósághoz" adatok. A WG-nél amúgy is nagyon komoly bajok vannak a matekkal, nem is értem, hogy lehet igy programozni?
És még egy kis adalék. Szemből/hátulról könnyebb citadellt lőni egy cirkálónak. ha logikusan belegondolsz, belátod miért. Az más kérdés, hogy úgy sokkal nehezebb eltalálni őket. -
#16998 Ha rombolókat öldösöl folyamatosan, akkor ott nem elsősorban te vagy a király, hanem a DD-k sík hülyék. Már bocsánat. A DD-knek már az is katasztrofális ha észreveszik őket, nem hogy rá lőjenek folyamatosan. Ha ennyi DD-t tudsz kilőni akkor eddig még csak béna rombolókkal találkoztál. Ha jól használja a füstöt, akkor akár szénné is égethet egy-egy. És ne feledjük azért T6-7-ben ráadásul már egész használható torpok is vannak (pl. Fubuki és a most bejött T-61, Monaghan, stb.) Szóval hidd el, hogy a Graf Spee nem egy DD vadász az tuti. :) Ebben nem mond senki hülyeséget. Ha neked ennyire jól megy vele a romboló vadászat akkor csak szimplán nagy szerencséd van. DD vadásznak inkább a gyorsan tüzelő könnyű cirkálókat tartják mint pl. Atlanta, Boise T7-ben. A Graf Spee nagyon jó kis hajó, ügyes kezekben. De közel sem mondanám "kurva erős"-nek, könnyen kap citadelt ha nem egy értelmi fogyatékos lő rád... vagy éppen nem lő. 3-5000 hp nem rossz, de nem is sok Ap találatnál. Egy 50-60.000 hp-s BB-t nem tudsz megijeszteni 3000-es találatokkal salvo-nként. Te nem tudsz a 283mm-es ágyúkkal citadelt lőni egyik BB-nek sem. Ezért nem is fogsz tudni többet sebezni 3-5000-nél salvo-nként soha. És ilyenkor jön a képbe a 20mp-es újratöltési idő. Nem fog senki neked percekig egy irányba (főleg broadside-ban) hajózni hogy te lőhesd :) Ha addig nem lő vissza rád 350+-os kaliberrel akkor jó hülye ellenfeled van. A csapattársairól már nem is beszélve. És az neked bizony tud ám fájni! Tekintve, hogy a Graf Spee páncélzata azért közel sem BB páncélzat. Ráadásul könnyen lehet citadelezni is.
Ezért mondják azt hogy "cirkáló vadász". Az ő páncélzatukat pont átüti a löveged. Nekik (ha jól célzol) be tudsz vinni 10k-s találatokat, vagy akár Devastating Strike-ot is.
Szerintem még nem találkoztál igazán jó játékosokkal :) Nekem az első premium hajóm volt a graf spee. Jó kis hajó, néha előveszem, de hidd el vannak nála sokkal jobbak is ugyanabban a tier-ben. Pl. De Grasse (első krakenemet azzal lőttem), Aoba, Pensacola, Budyonny ezeket is nagyon sokan használják és nagyon erősek tudnak lenni jó kezekben. Az igazságot megvallva sokkal többet látok ezekből, mint Graf Spee-ből. BB-k terén szintén vannak nagyon jó opciók. Bayern megbízható erős hajó. De ne feledjük pl. az egyik legkedveltebb Fuso-t a maga 12 ágyújával. Arizona is 12 ágyús és elég pontos is. A méltán híres Warspite. T7-ben meg majd jön a gneisenau ami egy tényleg nagyon jó hajó. A félelmetes King George V és a full OP Lyon 16 ágyúval :) Szóval lesz ott még bőven mit kipróbálni, de ha nagyon tanking-olsz a sűrűjébe akkor rá fogsz fázni még a "másodlagos atyaúristen" Bismarck-al is. BB-k nem igazán a mozgékonyságukról híresek :) Esetleg T7-ben a Scharnhorst, de az premium. T8+-ban már nem fognak hagyni tankolgatni azt garantálom :D Ott gyorsan megbüntetnek ha overextendelsz! Még cirkálóval is! -
lonvard #16997 Ja és az milyen, hogy Kongonál van repülő, az a képessége hogy felülről mutatja az ellenség hajóit és pontosabban lehet célozni kiváló, éppen csak ha leszállt a repülő akkor utána 5 percig tölti. Lényegében parasztvakítás, mert olyan sokat meg nincs fenn ez a repülő, nem is tudom talán másfél perc? Csak arra használtam, hogy a játék elején távolra lövök a hatótávba becsúszó hajókra, akkor pontosabban tudjak célozni. Na most a Graf Spee-nél használható a repcsi, és minden ilyen modulja, mert ezeket amolyan cirkálós gyorsasággal visszatölti. Oké persze ez csak felderítő repülő, de akkor is. Pedig olyan béna koncepciók vannak ebben a játékban hajóilag. Látszatra tök jó hajó, és akkor az ember elkezdi használni és rájön hogy kellemetlen az egész. Volt egy olyan ötletem, hogy a német 10 skillpontos kapitányomnál kifejlesztettem az advanced firinget, és levittem Tier 2-be német cirkálóra, hogy annak még olyan kis kaliberű főágyúja van, hogy a hatótáv növelés az érvényes lesz rá. Mi történt? Valóban megnövekedett a hatótávom, éppen csak olyan lassúak voltak a lövedékek, hogy semmit a világon nem lehetett eltalálni, mer 15-20 egységgel kellett előre tartani, és egyszerűen értelmetlen szenvedés volt. Most visszahoztam a nürnbergre, de azzal meg jóformán csak rombolóra lehet menni hatékonyan, mert minden más egy ordenáré szenvedés, nem tudom hány sorozatot kellett leadnom vele, hogy történjen valami, cserébe kaptam a citadellát egyetlen találatból. Emiatt átmenekültem a német csatahajó szárnyra, mert megnyugtató volt végre olyan hajókkal tolni, amiket nem lehet egy sorozatban leradírozni a térképről. Emiatt vagyok most bayernnel, az volt a tervem hogy bismarckig elmegyek, de most ez a cirkálózás ebben megakaszt, mert nincs motivációm mással játszani.