22410
banner
A Wargaming új MMO játéka
  • Caliph
    t4 japó hordozónak pl egy raj 3 gép a torpedóvető,és egyszerre egy gép dob egy torpedót,viszont tökéletes dobásokat lehet vele csinálni mert gyors a torpedó aktiválása :D
    később 6 gép és 2 támadóval körönként,t10 ben 12 gép egy raj,és 4 gép támad egyszerre japóéknál,midwaynél 9 gép és 3 támad,viszont 2 torpedót dob/gép... :D
  • Trucker39
    Nem veszik őket. A meglévő rajok helyett lesz 1. raj rakéta vető, változó rakéta fegyverzettel. 1. raj torpedó vető, és 1. raj bombázó. Ez utóbbi az USN CV-k esetében HE bombát szállít, IJN CV esetében AP bombát. A rajokban lévő repülőgépek száma is igen széles skálán mozog. Egy T4 CV esetében 4-5 gép, míg egy T10 CV esetében jelentősen több.

A CV fedélzetén tárol gépek száma úgy mond végtelen, de az egyes gépek előkészítése időbe telik, így ritkán fordul elő, hogy ugyan azon típusú repülő rajjal újra tudjon valaki támadni. A támadások repülő raj nézetből történnek. Lásd Word of Warplanes. A támadásban egy időben nem az egész raj vesz részt, hanem egy része. Így több támadás is kivitelezhető egy rajjal, feltéve, ha közben nem lőtte le a légvédelem.

A vadászgépek tűnnek el a manuálisan irányítható rajok közül. Kétféle vadász marad. Az egyik bizonyos Tier után, kísérő vadász szerepet tölt be. Fogyóeszköznek minősül és csak bizonyos területen mozog és korlátozott ideig aktív. A másik típus, a hordozót védő vadász raj. Szintén fogyóeszköznek minősül és a javítással együtt, automatikus a felhasználása.

A CV osztály jelentősen megritkul. Minden páratlan számú hordozó kikerül a játékból. 4-6-8-10 hordozók maradnak. Ebből következik egy kellemetlenség is. Jóval hosszabb ideig tart egy-egy hordozó kifejlesztése, valamint jelentősen kellemetlenebb lesz gyakorlatilag folyamatosan két tier-l magasabb szintű csatákban részt venni. E mellett jelentősen visszavették a repülőrajok által okozható sebzés mennyiségét is. Legalábbis alacsonyabb tier-ben. Jelentős javulást tapasztaltam az egyéb hajók légvédelmében.

Várható, hogy a játék jobban fog akadozni, mint eddig. Ennek oka, a légvédelem intenzívebb jelölése, ami a repülőrajok számára lett kidolgozva. Így jobban látható számukra a légvédelmi tűz függöny. A manuális irányítás miatt több adat mozog a játékosok kliens programja és a szerver között, ami szintén okozhat akadozást, laggolást.

Jelenleg is tart a játék második, nyílt beta tesztje, így bár ki tehet vele próbát. Éles bevetésig már nem sok minden változik véleményem szerint.
  • Gyuszopapa
    Remélem senki.
  • lonvard
    Na igen, szóval én a torpedóvetőkkel ellentétes irányba próbáltam kitérni, gondolván hogy több időm lesz. Pár hónapja egyébként szembe mentem velük, csak volt pár eset, hogy belerohantam a torpedóba, és akkor elgondolkodtam, hogy jó-e ez. Egyébként ha romboló lövi ránk, és sejtjük hogy már kilőtte, akkor is a romboló felé fordulunk? Mert én akkor is az ellentétes irányba szoktam. :D

Az mondjuk durva, hogy kiveszik a torpedóvetős repülőket. Nem tudom így ki fog CV-zni. A torpedósok adták meg a tekintélyét az anyahajóknak.
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.01.12. 22:23:09
  • Darun
    Ez fizika. A viz ugye folyékony halmazállapotú közeg. De elég ha megnézed az aszfaltos utat. Ott sem padlógáznál veszed a kanyart, mert kisodródsz, pedig az aszfaltnak jobb a tapadása, mint a viznek. Minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a fordulási sugár, hiszen az erőt ugye mindig két komponensre bontjuk le, és ha jobbra kanyarodsz, a hajóra hatni fog egy bal irányi tehetetlenségi erő. ami a súlytól és a sebességtől függ. Viszont figyelembe kell venni a torpedók sebességét is. Megpróbálhatsz 1/4 sebességgel fordulni, az kis ivű lesz, csak épp az alacsony sebesség miatt nem fogod tudni időben bevenni a kanyart. Én pont a múlt héten próbáltam egy ilyet, öcsém bejött gyakorlóba, mert nem tudta használni a CV-t és elmondta neki, hogy kell, közben viszont én is gyakoroltam a torpedók elöli kitérést. Az ugye alap, hogy mindig próbálsz szembe fordulni a torpedóvetőkkel. Még ha full sebességgel fordulsz, akkor is csökken a hajó sebessége, ha egyébként nem veszed vissza. Ha időben elkezdesz fordulni, akkor max 1 torpedót nyelsz be. De ha időben rá is fékezel, akkor mindet ki tudod kerülni. Ez persze az alapeset T4-5-ben, felette már függ a CV-s játékos rutinjától/szerencséjétől is. Ott ugye már ő határozza meg, hogy milyen közel dobja hozzád, az sem mindegy hogy japó vagy amcsi (3, 4, 6 v 7 torpedót dob, össze vagy szét tartanak, stb), illetve hogy te milyen hajóval vagy, milyen sebességgel, milyen fordulási sugárral mész, stb. Egy rutinos CV-s torpedót valószinű nem fogod tudni kikerülni. Esetleg azt tudom javasolni, ha van valami ismerősöd, akinek van anyahajója, akkor gyakorold. Bár igazából most már késő, hiszen 2 héten belül jonni fog a frissités és ha jól rémlik, a torpedóvetőket teljesen kiveszik és rakétás repcsik lesznek helyette.
  • lonvard
    Jah ez egy távoli cél, brutál a 12 ágyújával. Bismarckot szeretni fogom, jobban fog állni neki a random csata, mer inkább távolról meg középtávolról küzdünk a jól helyezett torpedók miatt. Azt a 10 km-es dolgot zabálni fogom. :)
  • Caliph
    A bismi másodlagosai már 10 km felett elkezdenek köpködni :D

és bár a kilences szenvedés lesz , ne feledd ott a kurfürst a sor végén... :D egy kis kedvcsináló,kraken,az összes kill secoundaryval :D

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2019.01.12. 09:35:59
  • lonvard
    Ez egy új élmény volt, azér örültem. :) A Gneisenaut idáig 90%-ban távolról használtam, random csatákban. Amolyan csatacirkálóként. Persze ha lehetőség adódott egy párbajhelyzetre, akkor kihasználtam, de a torpedóira hagyatkozva inkább. Most rámentem a másodlagosra, 6,7 km lett a hatótáv, és a hülye botok ellen élvezet volt beúszni közelre. Az egyik kedvencem, mikor a bot csatahajó hagyja hogy rámenjek, elúsztatok mellette, ráküldöm a torpedót, lőjük egymást mindenfélével, aztán a faránál fordulok egyet, és a nagy ágyúival nem tud lekövetni, és akkor szépen körbeúszom, közben a másodlagosok lövik ezerrel, az meg látom hogy fordítaná a löveget, de a hajót nem akarja, és akkor szépen a főágyúi mögé kerülök és másik oldalról megsemmisítem. Ezt 9-es csatahajókkal is eljátszom. Randomban ez még nem elég, mer a 6,7 km az nem igazán ütéstávolság, szóval ott maradok a csatacirkálózásnál a Bismarckig. :P Ja, az is egy élmény ahogy szedi le a repülőket, hehe. Igazi anyahajó-szomorító lett a hajómból.
  • ozimak
    Te aztán gyorsan szerelembe esel egy-egy hajónál :D nemrég még a Graf Spee-t istenítetted :) Gneisenau egy jó hajó, de az ágyúi elég megbízhatatlanok. Lehet belőle meme buildet építeni mert tényleg jó az AA-je. BFT+AFT+MAA és mehet a móka :) De ha ez a vonal tetszik, akkor ahogy a kolléga is mondta: Bismarck még jobban tetszeni fog. Nincs ugyan torpedója és valamivel lassabb is, de a másodlagosai az egyik legjobbak a játékban. Az AA se rossz. No persze co-op-ban más az élmény... ott kikapni égő :) Én is terveztem, hogy visszamegyek egy kicsit co-opozni mert mostanában sok a tudatlan barom a random mm-ben.
  • Caliph
    menj csak a bismire,jó az :)
  • lonvard
    Hát gyerekek...én ennyire még nem szerettem ezt a játékot.

Szóval Gneisenauval vagyok éppen, a kapitányom elérte a 14-es szintet ezért ráraktam a másodlagos fegyvereket segítő cuccokat, meg a manual control izét. Ezek után prémiummal bementem botok ellen harcolni. Hát ennél jobb farmolás nincsen. Gyors csaták, mindig győzünk, és mindig brutális vagyok. Olyan hogy 42 repülőt leszedjek, meg a másodlagos tüzérség 157 találatot érjen el, meg 5 citadella meg ilyenek, hát beszarok. Ez a Gneisenau akkora király hajó a torpedóival meg a másodlagos tüzérségével, nem is beszélve a fő ágyúkról, amilyen nincs a világon. Bismarckot már nem is akarom, mer nincsenek torpedói. :D
  • lonvard
    Értem, bár a logikáját nem értem, tehát ha a nagy sebességgel fordul jobban, akkor miért nem full sebességgel fordulunk a legkisebb sugárban? De érzésre én is 3/4-eddel csinálom, szóval olyan nagyot nem tévedhetek, ha ehhez tartom magam. :) Köszi szépen!
  • davidbog
    Ha csak a fordulást nézzük akkor az 1/4-es sebességgel fordulnak a legnagyobb ívben a hajók. Általánosságban elmondható, hogy rombolóknál 1/2-es sebességnél, cirkálóknál, csatahajóknál 3/4-es sebességnél legkisebb a fordulási sugár.
    Viszont nem lehet azt kijelenteni, hogy akkor most mindig 3/4-es sebességgel kell fordulni, mert ez függ a torpedóktól is. A sebességük és az észlelhetőségük is különböző, illetve több hullámban is jöhetnek, szóval nincs univerzálisan jó megoldás.
  • lonvard
    Srácok egy szakmai kérdés:

Amikor ránk dobják a torpedót és ki akarunk térni, akkor milyen sebességgel fordul legszűkebb ívben a hajó? Mer alapvetően nyilván a legkisebb sebességgel, de nem tudom oké-e, ha 1/4-eddel próbálok fordulni. Én 3/4-eddel szoktam fordulni, hogy megmaradjon a lendületem, de azért szeretnék információt kapni, hogy hogyan is kellene. Köszi szépen!
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2019.01.10. 11:31:43
  • Kotomicuki
    A wot-ban is úgy kezdték a tüzérek, hogy nem volt nekik Tier IX-X-ük, hanem, ha jól emlékszem, csak tier VIII-ig, vagy VII-ig voltak és így rakta be őket tier X-be, ahol először csak a HT-k voltak X-esek, mindenki más csak tier IX-ig. (7.4-ig mindenképp, 7.5-ben jöttek a X-es közepesek)
    Ezt a rendszert átvehették volna onnan, ahol a kérdéses, vagy OP osztályok nem kapnak brutális erőt képviselő tagot, hanem csak csökkentett erővel vehetnek részt az ütközetekben: pl. tier VI-os csatában csak max. tier V-ös rombolók és CV-k.
    Inkább egy ilyen, ha már összeerőltetik a dolgokat, vagy vegyék ki teljesen a CV-ket, minthogy egy játszhatatlan és élvezhetetlen elemet kreáljanak belőlük.
    De miért nem tudnak nekik bot-ellenfelekkel külön pályákat biztosítani, ahol szabadon kitombolhatnák magukat az ágyúsokat nem zavarva?! Olyan nagy dolog volna leprogramozni ezt?
  • Darun
    Nekem ez volt az első próbálkozásom az új hajókkal. Viszont a WoWp-t tolom már évek óta, igaz hogy a 2.0 óta kevesebb lelkesedéssel. Viszont igy nekem annyira nem idegen az új repcsi mód. Viszont!
    Én csak az alap CV-ket próbáltam. Borzalom! A citadell 3k-t sebez de nagyon ritkán adja be. Ez a 3 hullámban támadás is egy faszság, Mivel ugye max 2 bomba találhat be, viszont a hajóknak háromszor van esélyük védekezni ellened. És ez egy csatahajó most, a rombolót a csata végéig kergetheted, ha ki akarod szedni, mert ő ugye közben simán elfordul. Bombázni esélytelen, rakétázni nagyon nehéz, szemből meg úgy se találod el. A Coop csata ugyan az, mint a WoWp-bn már több mint egy éve. Te megkapod a segghülye botokat, akik egy pontot sem képesek befoglalni vagy megtartani. Az ellenfél csatahajói elindultak felém, erre a térkép módban kijelöltem egy új célt az anyahajómnak, hogy induljon el mielőtt még felspottolódok. És mit csinált az anyahajóm? Megállt és elkezdett arrafelé TOLATNI!!! Miaf@sz!?!? Ez most komoly? Amit persze már csak akkor láttam, amikor letudtam mind a három támadást a gépeimmel és nem értettem, miért nem halad a hajóm. Sajnos a csapattárs botokat a WG még mindig a saját intelligencia szintjére programozza, az ellenfél botokhoz meg gondolom a jobb játékosok játékstilusát veszik alapul. A Warplane-ben ugyan ez. Azok a pontok kerülnek hozzánk, amiket én elfoglalok, mert a "társ" botok sem foglalni nem tudnak, sem a már elfoglalt pontokat megvédeni. És hiába vagyok jobb az ellenfél összes repcsijénél, vesztünk, mert ugye pontok nélkül nehéz győzni.
    A gépek irányithatósága is hagy némi kivánnivalót maga után. Tök jó hogy van engine boost, viszont a gyors visszaforduláshoz kellene az is, hogy a sebességet normálisan csökkenteni is lehessen. De úgy vettem észre, vagy fordulok, vagy lassitok, a kettő együtt nem igazán akart működni. Random csatába én se jutottam be, amikor próbálkoztam 1 db hajó állt sorban. Pedig érdekelt volna az is, hogy az új légvédelem hogy működik. De ugye értelemszerűen coopban ezt nem lehet tesztelni, randomba meg nem voltak játékosok.
    Egyébként a megritkitott CV osztályoknál vedd figyelembe azt is, hogy igy kiiktatták azt, hogy két-két különböző szintű CV kerüljön a játékba, ami ugye az esetek döntő többségében szopás a kicsinek. Cserébe minden hajóval többet kell majd szenvedni, hogy a két osztállyal magasabb tesót kifejleszd.
  • Trucker39
    Kifejlesztettem azt a néhány CV-t, ami maradt. A két T10-t meg vettem Arsenal-ból. Csak Coop csatákat mentem, mert kevés volt a tesztelő, várakozni meg nem nagyon volt kedvem. A T4 CV harmat gyengék lettek, még úgyis, hogy a szerver nem rakott be bot CV-t. T6 már kicsit jobban muzsikált, mind a két ágon. Az AP bombákkal nem vagyok megelégedve. Volt hogy 5 Cit. is volt egy csatában, de alig volt sebzés. T8-ban vegyesek a tapasztalatok. Volt hogy 100k fölött is sebeztem. Igazándiból hasznosat nem sikerült ott sem alkotni, még botok ellen sem. Gondoltam, majd T10-ben jobb lesz. Oda meg nagyon harmatos volt a 120-150K sebzésem. A lista közepén, alján voltam csak vele.

Összességében az a véleményem, hogy készült az átalakítás után egy tök fölösleges hajóosztály, ami gyakorlatilag nem számít hajó osztálynak így, mivel van egy darab automatára állított úszó platform, automata vadász indítással és automata javítással. Volt hogy térképen irányítva hátrafelé indult el és végig arra is ment háttal. Meg van egy darab repülőraj. Most az lényegtelen, hogy összesen három raj van, egyszerre egy raj lehet a levegőben. Ezzel az egy rajjal kell eltölteni a játékidőt. Semmi de semmi köze nincs a hordozóhoz, mint hajóosztályhoz. Egy minijáték (World of Warplanes) került beépítésre a hordozó helyére.
    Kompenzálás... más szót írnák ide, de nem bírja el a nyomda festék. Szóval a megfelezett fejlesztési fa helyébe kap a játékos egy megnyomorított repülő rajt, amivel lehet menni játszani. Azért írom, játszani, mert érdemben nem sokat tesz hozzá a játékhoz szerintem. Kap valami ellentételezést majd a játékos az elveszett hajók helyett és ennyi. Azokkal meg nem foglalkozik a WG, akik kifejezetten egy-egy hordozót fejlesztettek ki, mert valami miatt azt megkedvelték. Törlés, delete, vége van, ennyi. Kap helyette a játékos Xp-t valamilyen formában és el lehet felejteni azt a bizonyos hajót.
    Néztem videókat random csatákról. Bizonyára el lehet majd ezzel is szórakozni, mint hajó osztállyal, de sok köze nem lesz a hordozó játékhoz.
  • Darun
    3 csata botok ellen, 3 lose. xD RIP CV-k.
  • Trucker39
    Akinek kedve, türelme van hozzá, most tesztelheti az átdolgozott - és alaposan megritkított - hordozókat. Open beta teszt elvileg január elejéig.
  • Sendrov
    Ez a játék tele van bosszantó hibával, játszhatósági problémákkal stb.
    Ami viszont továbbra is elvitathatatlan előnye ennek a játéknak, az a rendkívül részletes és gazdag hajómodellek. Immáron rendkívül sok hadihajó van lemodellezve és a lista továbbra is bővül.
    Annak külön örülök, hogy nem csak sok hadihajó, hanem most már igen tekintélyes mennyiségű civil hajó is van a játékban. Szintén igényesen modellezve. Utasszállító tengerjárók, kompok, bárkák, halászhajók, vitorlások, halászhajók sőt, még lapátkerekes folyami gőzhajó is. Ezek túlnyomórészt a pályákon itt-ott elszórva statikus modellként láthatók. Jobban szemügyre venni őket inkább a kikötőkben lehet. Főleg az újabban bekerült kikötők bővelkednek civil hajókban.
    Legutóbb a Kronstadt kikötőt néztem meg. Szép-szép, de a lemenő nap sugarai, a lobogódíszben tündöklő erőd az elmaradhatatlan tűzijáték és az ötágú csillag alakban parádézó vadászgépek egyvelege nekem már túl erős, giccses, bazári. Már épp vissza akartam váltani megszokott kikötőmre, amikor feltűnt egy érdekes civil hajó. A lobogódíszben sorakozó hadihajók mögött úszott el csendesen, szerényen, mindenféle hivalkodás nélkül. Pedig vaskos törzse, széles hídja és két nagy, méretes kémény egy olyan hajó sziluettje, amely 1917-ben kezdődő hosszú pályafutása alatt olyan sok csendes hőstettet hajtott végre, amelyet a legdélcegebb hadihajók is megirigyelhetnek. Igaz ez nem csak a rendkívül erős építésű hajó, hanem a rajta szolgáló legénység érdeme is. Több felfedező utat tett, bajba jutott sarkköri expedíció tagjait mentette, jégheggyel ütközött óceánjárót foltozott be, hogy a több mint 1800 utas ne jusson a Titanic utasainak a sorsára, háborús időkben konvojokat oltalmazott stb. Ez a híres hajó nem más, mint az alábbi képen bekeretezve látható Kraszin jégtörő:

Időközben kiderült, hogy a Kraszin már 2016-ban feltűnt a játékban a Pole mapon...
    Egyébként tényleg érdemes a hajó történetének utána olvasni
    Utoljára szerkesztette: Sendrov, 2018.12.02. 12:01:14
  • Kronos79
    Kész csoda. Egy fekete péntek ládából esett egy fekete Massachusetts. Eddig mindenféle vackot sikerült csak kiszedni belőle.
  • DrSoong
    Nehéz ez a co-op 150 aranyért... Az előző többért valahogyan könnyebb volt.
  • Trucker39
    Meg a CV-k felét. Ez most a nagy "ötlet" a fejlesztőktől.
  • Caliph
    pár hónap és kiveszik a musashit és a khronstadtot
  • ozimak
    19.-én már bejelentették
  • Sendrov
    Egy bizonyos "Harkonnen" nevű tag Sketchfab oldalán rendre feltünnek olyan hajók modelljei, amelyek előbb-utóbb bekerülnek a játékba. Már meg lehet nézni nála több hajót is. Legutóbb épp a brit repülőgép-hordozókat néztem, amikor rábukkantam egy új tier 4-es német csatahajóra. Persze mi tudjuk, hogy nem német. Íme a link: Viribus Unitis
    Utoljára szerkesztette: Sendrov, 2018.11.30. 17:45:12
  • Trucker39
    Szerintem a World of Fantasy Ships lesz az... ja nem, hiszen azzal játszunk már. Akkor nem tudom. Szerintem az is valami gagyi, pay-to-win játék lesz.
  • Caliph
    a wargaming újabb stúdiókat vásárolt fel,többek között a Fractued space készítőit is és egy titokzatos online játékon dolgozik :D csak nem érkezik a world of spaceships ? :D
  • Trucker39
    úgy gondolom, be is fejeztem a tesztet. A hajókat kifejlesztettem, felszereltem, a küldetéseket teljesítettem.

• Trucker39
    Lásd a korábbi hozzászólásomat. Link
  • DrSoong
    Érdekes lett a hordozó irányítás. Egyelőre végtelen számú repülőgép rajod van amit irányítasz felszállás után, de ekkor a hordozó maga nem irányítható. Ha repülők támadnak akkor el kell dobnod a rajodat csak akkor tudod aktiválni az AA-t. Az amerikaitól kikerült a torpedó (ahogy nézem a japántól is) helyette rakéta van. Mellette bombázó raj aminek az irányítására még nem jöttem rá. És egyszerre csak egy raj lehet a levegőben.
    Utoljára szerkesztette: DrSoong, 2018.11.27. 15:02:27
  • Darun
    Nyilván a hozzáférést az értesitővel egy időben küldik.
  • DrSoong
    Azután jelent meg a TST lehetőség, hogy megküldték az új felhasználó-jelszó párost. Előtte nem volt látható a szerver.
  • Trucker39
    Egészségedre! Le van írva, hogyan kell telepíteni a klienst. A jelszó majd utána fog kelleni.
  • DrSoong
    Embörök. Kaptam egy email címet és egy hozzá tartozó jelszót ma délután 5 órakor a WG-től, hogy kipróbálhassam az új hordozós szervert. Ez a TST elvileg. Kíváncsi leszek rá mit mókoltak.
    Utoljára szerkesztette: DrSoong, 2018.11.26. 21:59:47
  • Kronos79
    Akkor mégis jól láttam, hogy nem láttam. Kösz!
    Azért nem értem, hogy a WoT-ban simán vehetőek ezek a cuccok, itt meg még bolt sincs. Ügyes megoldás.
  • Trucker39
    Szerintem csak ládából lehet szerezni. legalábbis nem emlékszem rá, hogy valahol osztogatták volna bármilyen pénznemért cserébe. ja igen és küldetésekből is. Ezen kívül a hajóra megvásárolod, amikor felszereled rá. Másra nem emlékszem, mint beszerzési forrás.
  • Kronos79
    Lehet valamilyen módon fogyóeszközöket és upgradet venni a játékban? Tudom, hogy noob kérdés, de én nem találom. Most jó akciós és betáraznék.
  • Trucker39
    Ott kell lennie. Van egy képes magyarázó rész, nem teljesen pontos, de segít. Nálam legalábbis nem így néz ki a Game center. Nekem ez a kép segített sokat, mert ugye alapból nincs a listában a kliens. Ha megtaláltad és elkezdi a telepítést, már a többi egyszerű. Ja igen, csak azzal az acc-l kezdi el a telepítést, amelyikre küldték a meghívót. Tőlem is kérdezték valahol korábban, hogy dehát ő kapott és mégsem indult el a telepítés. Sok fej vakargatás után jöttünk rá, hogy neki van 2-3 acc-ja is a game centerben és nem az volt kiválasztva. Mikor kiválasztotta a megfelelőt és még újra is indította a game centert, hirtelen minden megjavult és tudta telepíteni a kliens és később be is tudott jelentkezni a psw-l a játékba.

• Darun
    Én is kaptam meghivót, arra cimre, amin a játék is van (nyilván), elolvastam az oldalon a CTS letöltésének folyamatát, még sem találtam meg a GC-ben, ahol elvileg lennie kéne.