Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Köszönöm a válaszokat!

V43 1105
Nem repülhetnek éjszaka.

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Tudtommal csak két honvédségi 17-es rendelkezett ezzel a képességgel. Ebbõl egyet már kiheréltek. Egy vas van még elvileg. Talán még a hajozók képesítése is megvan, de szerintem este nem használják. Homokzsákot cipelni necces este. Pláne ha ezek a hajózók nappal is hajtják a vasat.

A rendõrségnek szvsz max úgy van éjjellátó képessége, hogy pl Bp. felett tudnak követni este egy menekülõt mint a filmekben. :-)
Tehát feladat végrehajtás hivatalból nincs sötétedés után az egész országban? Honvédségiek sem repülnek éjszaka (lásd pl a mostani árvíz).

Kösz az infót!

A szabályozást nem ismerem, de szerintem már csak egy honvédségi minyó van ellátva éjellátóval. Persze elképzelhetõ, hogy mûszeres repülést engednek. Értsd felszáll Szolnokon és átrepül Pápára mûszerrel, magasan. De én ezt nem tartom valószínûnek.
Üdv!

Egy kicsit off a kérdés, de hátha itt valaki tudja a választ.

A rendõrségi helikopterek repülhetnek éjszaka?

Ekkora csõhosszdifi kell,hogy láthatóan nagyobb villanás legyen?
Végül is a lõpor hamar elég a csõben,úgyhogy igazad lehet.

Engem is nagyon érdekel ez a téma! <#eljen>

Köszi @Zsoltioregon! <#worship>

D9

Vogel
Van egy Finyó is. Az a dudoros orrú😊

Vogel
Dec 31 óta nem repültek okkal.

Mik vannak? A képeken én 3 db 17-est láttam. Van 2 db 24-es. Akkor van egy negyedik 17-es is?
[NST]Cifu
Olyan állapotban vannak?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Vogel
Van 6. A 2 Mi-24-el amit 2 napja kezdtek berepülni. Bátor volt aki aláírta a replapot.

Van 4 repképes kávédarálónk. Lehet hogy 6 db is.
Szép lista, köszönöm! Kösz F1end-nek is, most aztán betáraztam egy idõre olvasnivalóból.
Carlos Marighella: Minimanual of the Urban Guerrilla
Mao Tse-tung: On Guerrilla Warfare

Van még USMC -nek FMFRP 12-25 The Guerrilla and How to Fight Him kézikönyve,
US Army -nak FM 31-21 Guerilla Warfare and Special Forces Operations kézikönyve
és egy svájci ezredes által készített Hans von Dach: Total Resistance kézikönyv.
Az utóbbi három is ingyenesen elérhetõ az interneten, bár lehet, hogy az utolsó csak fájlcserélõ hálózatokon van fenn.
zsoltioregon
Guevara, Ernesto Che
Cím: La guerra de guerrillas (magyar) A gerillaharcos kézikönyve / Ernesto Che Guevara ; Harry "Pombo" Villegas elõszavával ;
Megjelenés: Budapest : Ulpius-ház, 2007
Terjedelem: 249, p. : ill. ; 20 cm
ETO jelzet: 355.425
ISBN: 978-963-9752-27-6 (fûzött)
Tárgyszavak: Gerillahadviselés Guerrilla warfare.
Egyéb nevek: Gálvölgyi Judit (1946-) Villegas, Harry (1940-)
openURL: Corvina OpenURL Resolver v0.001 Corvina OpenURL Resolver v0.001
Szerzõ: Davidson, Basil
Cím: The people's cause : A history of guerrilas in Africa (magyar) Gerillaháborúk Afrikában / Basil Davidson ;
Megjelenés: Budapest : Kossuth, 1984
Terjedelem: 334 p. : ill. ; 18 cm
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 303-332.
ISBN: 963 09 2423 4
Tárgyszavak: Afrika történet Africa History.
Egyéb nevek: Pásztor Antal
Cím: Kémek, ügynökök, diverzánsok / <Írta és összeáll. Kovács Jenõ>
Megjelenés: Bp. : Zrínyi, 1960
Terjedelem: 126 p. ; 20 cm
ETO jelzet: 355.40
Egyéb nevek: Kovács Jenõ

pdf 1
pdf 2
szamitogepes_modellezes_a_gerilla_hadviseles_ellen

\"9mm-es ellen hiába gyúrsz!\" \"Az árulás és a megtévesztés világában a félelem tartja életben az embert.\" \"Fac sapias et liber eris.\"

Hát ez nagy kár, bár azért számoltam vele. Igazából angolul is olvasok, fõleg történelmet, pont a szegényes magyar felhozatal miatt is, tehát komoly nyelvi akadályok nincsenek. Nyilván az anyanyelvemen azért még szívesebben olvasok ha lehet. Köszönöm a segítséged, szétnézek arrafelé.
Molnibalage
Katpol blogon kérdezd meg az embereket, páran ott nagyon benne vannak a COIN / gerrilla témában. Az a gyanúm, hogy magyar nyelven kb. a nagy semmit fogod találni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Üdv! Elnézést, kicsit off-topic leszek, de mivel itt tömörülnek a hadászati zsenik, bátorkodom ide írni. Rájöttem, hogy engem nagyon érdekel az egész gerilla-hadviselés, partizánháborúk téma. Szeretnék néhány könyvet elolvasni a témáról, ebben kérném a segítségeteket. Jelent meg magyarul olyan szélesebb közönségnek szóló, de szakmailag is helytálló mû, amit ajánlanátok nekem? Témáját tekintve vevõ vagyok bármire a hidegháború korából, Mao-tól a RAF-ig. Esetleg egy általánosabb jellegû, elméleteket taglaló mûre is szívesen ránéznék. Elõre is köszönöm az esetleges ajánlásokat.
Molnibalage
Régen a tesztgépek kaptak láthatósági festést, de ma már ez nem általános.

A videó végén ED farokkódos gép mezei USAF festés, talán a f. vezérsíkon levõ csík az, amiben eltér.

ED farokkód, átlagos festés. Teszt századhoz tartozó gépek, de ezek különlegesen mûszerezett szériagépek. (Vagy még mûszerezés sincs rajtuk.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Lehet rosszul közelitettem meg a gépeket akkor.

ilyen festésü gépeket más farokkóddal?

a Tyndall jónak tünik...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Esetleg még Tyndall is szóba jöhet.

Molnibalage
Van arra szabály, hogy hol repülhet tesztgép? <#fejvakaras>

Protó gépeken a fegyverzet sokszor nincs is készen, és mire befejezik a rendszerek fejlesztését, addigra meg széria- vagy elõszéria gépekkel csinálják a fegyverzeti teszteket.

Az F-15-öt it tesztelték, de ez már szériagépeket is takart.

China Lake Naval Air Weapons Test Center, Kalifornia
Eglin Air Force Base, Florida (itt a tenger felett szoktak lövöldözni)
White Sands (kísérleti) lõtér, Új-Mexikó

A farokkód kérdése érdekes, mert protón nemigen van. Átalakított szériagépek viszont lehetnek tesztgépek.

Farokkód sehol, és F-15 gép protón sem találsz.

Lenne egy olyan kérdésem hogy az Edwards légibázison kivûl hol repülhetnek(repülhettek) még prototipus gépek az USA ban?
Vagy esetleg milyen farokkóddal repülhetnek még az "ED" en kivûl?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Szigorúan saját vélemény, de szerintem a csõhossznak önmagában nincs erre se nagyobb kihatása, hacsak nem extrém szinten beszélünk róla (mondjuk 2" csõ vs. 10" csõ). Ezt sokkal inkább befolyásolja a hajtótöltet pontos összetétele, illetve a csõszáj kialakítása (esetleg csõszájfék/lángrejtõ).

http://www.youtube.com/watch?v=AcZdRfLz0ZU

paki video Jf-17 fejlesztés historyról aztán 3:15nál igazi WTF!!!!

Az már van <#nevetes1>
Boconadi
Javelin esetleg? <#idiota>
A rövidebb csõhossz akkor csak nagyobb villanással jár?
(+kisebb m/s)

Egyébként egy készülõ társasjátékhoz gyûjtök anyagot. Tudom ilyenkor felmerül a dolog hogy biztos valami tizenéves vagyok, nagy ábrándokkal, de nem így van 😊 Maga a játék 90%-ban kész van, az elsõ széria már ki is jött a nyomdából, csak még apró simítások vannak. Közben mindig eszembe jutnak új dolgok, csak nem mindig vagyok a téma szekértõje, azért is fordultam ide.
A HIMARS is inkább tüzérségi eszköz szerintem, mint például az Orosz 9K51 Grad
A HIMARS beleillik esetleg a képbe?

ohh köszi!!
[NST]Cifu

[NST]Cifu
Az elsõ dolog a lövedék sebessége. A hangtompitós fegyverek egy jó része is speciális, hangsebesség alatti lõszert tüzel. A dörej legnagyobb része a szuperszonikus sebességgel járó hangrobbanásra vezethetõ vissza.

A második dolog ehhez kapcsolódik, ez pedig a csõtorkolat és az a körüli eszközök alakja. Ahol a levegõnek és a kiterjedõ gázoknak sokat kell forgolódnia, ott újabb zajkeltõ gócpontok alakulnak ki. Ezért hangosabb például a csõszájfékes AMD-65 mint az AMM. Szintén leginkább ez határozza meg, milyen lesz a lövés hangszíne.

Ezután jönnek a járulékos dolgok, mint a kaliber (de itt is sokmindentõl függ, hiába nagyobb egy pisztoly kalibere, ha ott egy "sima" csõtorkolatot hagy el, míg mondjuk egy hosszabb csövû gépkarabélynál csõszájfék van).

A csõhossznak önmagában nincs köze ehhez, de azonos lõszernél befolyásolhatja a hangszínt, és kis mértékben talán a hangerõt is.

oké, köszönöm, közben keresgéltem, de akkor azért nem találtam.

Akkor kénytelen leszek beérni a ballisztikus rakétákkal, az Oroszoknál találtam szállító egységet az Iskander-t, de az Iskander-hez hasonló amerikai egységet az istennek se találok 😞
[NST]Cifu
Ha olyasmire gondolsz, ami több száz km-es hatótávval bír, olyanról nem tudok. A BGM-109-esnek volt valóban szárazföldi mobil indítóállású változata, de ahogy már szóba is került, kivonták õket.

Igazából az a "baj", hogy ilyen célú fegyverre nem nagyon van igény. Akinek megvan a tudása ahhoz, hogy ilyen fegyvert építsen, az inkább tengeri vagy légi indításban gondolkodik, hiszen így rugalmasabban bevethetõ a fegyver (teszem azt a világ másik felén is). Aki meg alacsonyabb technikai színvonalon van, az meg inkább ballisztikus rakétában gondolkodik.

Rövidebb hatótávval léteznek ilyen rakéták, de az inkább tüzérségi eszköz, a már említett MLRS és a Robotrepülõgépek között foglal helyet az NLOS rakéta, de ezt két éve elkaszálták.

Hangtompító? 😊

Szerintem is a csõhossz,csöszájfék.Esetleg lõpor tipus? Égéssebesség?

Õ így kacsint.😉

köszi, majd guberálok 😊
Molnibalage
land based cruise missile

Jó keresgélést.

Isten igazából olyan irányított rakétát keresek mint a tomahawk, csak szárazföldi mobil egységgel szállítható és kilõhetõ. Az MLRS-re azért írtam hogy az is jó, mert az sem rossz alternatíva amihez nekem kell az információ.

Pont ilyet keresek mint ez a Babur cirkáló rakéta, csak Usa és Orosz változatban kellene 😊)
Sziasztok,
A hozzáértõktõl kérdezném, hogy melyek azok a tényezõk, amik egy lõfegyver hangerejét befolyásolják, és mennyire? Én a kevéske ismeretemmel arra gondolok, hogy kaliber, illetve csõhossz, de fogalmam sincs, hogy milyen mértékben. Olyat is olvastam valahol, hogy az AK74 (5.45x39) hangosabb mint a 47 (7.62x39), mert utóbbinak kisebb a torkolati sebessége. Szóval össze vagyok zavarodva kicsit.

Igen,valahol nem tiszta a kép.
<#nemtudom>

Molnibalage
Ezt szintén nem értem. Lehet, hogy van az MLRS-hez "intelligens" rakéta végfázisos irányítással, de egy rakéta sorozatvetõnek semmi köze nincs kategóriában a szárzaföldi telepítésû hajó elleni rakétákhoz vagy Tomahawk szerû fegyverekhez. A rakéta sorozatvetõk alapvetõen területfegyverek, a Tomahawk, ha nem minibombákkat szóró (cluster warhead) vagy nukleáris robbanófejjel van felszerelve, az meg pontcélok ellene fegyer.

A Bhramhos rakéta szárazföldi változata is nagyobb rokonságban van azzal, amit kérdezett, pedig az rakéta hajtómûves és nem gázturbinás. Vagy igazából akkor ezek szerint az sem egyértelmû, hogy mit kérdezett... <#zavart1>

Ez pl. szárazföldi telepítésû, anti-ship fegyver.

Vagy ez.

Aha valami ilyesmire.
MLRS?
tán arra gondolsz
itten
és 61009

Amit belinkelték az BGM-109 Gryphon, és ha jól látom akkor 1991-ben kivonták.
Ezek szerint akkor nagyon nincs is mobil rakétaegység, amit szárazföldi célok ellen indítanak?