95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • repvez
    Az hagyján, hogy nem lehet kinagyitva megnézni egy képet,de még a YT videok ablakai is mindig láthatóak maradnak a képek felett, és ez már azóta igy van, hogy uj desingre váltott az SG, és már 3x jeleztem,de semmit nem reagáltak rá.:
  • ximix #67771
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

A régi SG.hu képkezelésével mi volt a gond ? Teljesen jó volt az automata átméretezés majd ráklikelve eredeti méretben mutatás, a mostani egy hét múlva is ugyan ez a "rizsaszöveg és próbáljam később" -nél.

Bukarest Parádé előkészületek
    [spoiler]

Daruzás

Csoportos kirándulás elemózsiás batyukkal

F-22 jaszkarizás

Sto eto raketa

[/spoiler]
  • [NST]Cifu
    Hát, azért én egy fontosabb elektronikát (FCS, rádió, stb.) inkább védettebb helyre tennék.

A forgatónyomaték esetén megoldódott a kérdés. ;)

Képek a májusi felvonulás próbájáról:

• davidbog
    Pozició szempontjából sebeszhetőbb, de test többi része páncélvédelem alapján ugyanannyori sebezhető, szóval akár mindegy is.

Inkább nem hasonlítom autók sebességváltójához, nem ugyanaz a kategória. Akkor már inkább kamionokkkal, munkagépekkel hasonlítanám össze.
    De rákérdeztem hogyan van ez. Egy sebességváltón a nyomaték azért változik, mert a teljesítmény állandó marad az energiamegmaradás elve szerint, és a sebességváltóval módosítják lassabbra a motor fordulatát. És mivel a nyomaték és a fordulatszámmal arányos szögsebesség szorzata a teljesítmény, ebből következik, hogy nőni fog a nyomaték (ha kisebb a sebességváltó kivezető tengelyének szögsebessége mint a motoré). Ezért felesleges megadni nyomaték adatot a motornál.
  • [NST]Cifu
    A kinyúló testrészt nagyon sebezhető szvsz, te milyen elektronikát tennél oda, ami nem létfontosságú? Max. olyasmit lenne értelme, ami redundás, hogy az elvesztése ne okozhasson problémát.

Nyilván az 1000-2000 órát a békeidős teljesítményszintre és használatra tippelem. Egyes fórumokban említik, hogy az MT 873 esetében van mód "military" teljesítményre kapcsolni, ez korlátozott ideig 3000 LE teljesítménycsúcsot engedélyez, de drasztikusan lecsökkenti a motor és az erőátvitel élettartamát, ezért csak harci helyzetben aktiválható.

A forgatónyomaték terén ismét azt tudom mondandani, hogy a sebességváltó/erőátvitel korlátozza be ezeket. Nézz meg egy bivaly luxus autó esetében mi a helyzet, ugyanez, sok típusnál koppra azonos a nyomatékgörbe teteje, ahol vízszintesre vált. A BMW-k esetén látványos ez, mivel a 8 sebességes ZF váltó max 700Nm-t visel el...
  • ximix #67767

Torony szelet

link

Tank oldal metszet

Elfáradt

---------------------------------------------------------------------------------------------
    ---------------------------------------------------------------------------------------------
    Sorozat
    Tanks: Born in Russia

Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.04.18. 21:51:10
  • davidbog
    A kinyúló testbe én elektronikát gondoltam és a motortélnél meg üzemanyagot. Lőszer nem valószínű, mert feltételezhetően automata töltős és úgy megoldani a tárolót, hogy ott is legyen lőszer az felesleges és bonyolult. A motortérnél ott van a kipufogócsonk, gondolom mögötte a dob.

A motor élettartamnál én a nagyjavítási időre gondoltam. Másnak nincs is értelme, kopott, elhasználódott alkatrészekkel felesleges használni a motort. 1000-2000 óránál mire gondoltál? Maximális teljesítményre számítva vagy általános használat?
    67759-re: Jó hát ennyi erővel akkor egyik motor se új, mindegyik a 1800-as évek második felében megalkotott motoroktól származik. :D Ha már más a furat, löket, főtengely geomatriája, szelepek geometriája, vezérműtengyely, akkor akár új motornak is lehet tekinteni.

Kár hogy nem nagyon vannak nyomaték adatok. A Perkins 4150 Nm-én meglepődtem, kicsit keveslem. Az '50-60-as évekbeli harckocsi diesel-motorok is tudtak, átlagban 2500-3000 Nm-t.
  • qtab986
  • JanáJ
    A mázlis célgépnek jó napja volt, leeshetett magától.
    Ami fura, hogy senkinél nincs fegyver, egy gyakorlaton.
  • repvez
    Meg sérült itt valaki, vagy távvezérelt volt az inditás?
  • ximix #67762

--------------------------------------------------

• ximix #67761
    Az adattáblákon sajna elég kevés adat szerepel.
    A gyártó
    ЧТЗ

12H360

12ЧН15/16

Itt alul írta ez az illető a 400 órát 1500Le-re

Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.04.17. 22:29:01
  • [NST]Cifu
    A kis görgőket azért írtam, mert azt hittem, hogy kisebb a test. Ez amúgy sok embert megzavart, az első videó után sok képet láttam, ahhol a méretét próbálták leszűrni, volt olyan verzió, hogy a test alig nagyobb, mint a T-72/-90 szériáé, és azok alapján úgy tűnt, hogy olyan kisgörgős, mint az első szériás T-72-esek voltak. A jelek szerint tévedésben voltam...

Szerintem a lánctalpak fölé kinyúló testbe csak nem létfontosságú dolgokat helyeznek el, első sorban talán üzemanyagot. Ahhoz túl kevéssé védett és túlságosan is kihelyezett, így sérülékenyebb, hogy mondjuk APU-t vagy elektronikát rakj oda.

A motorok élettartama terén alapvetően nehéz egyértelmű adatokat megadni. Először is azért, mert mit tekintesz élettartamnak? A nagyjavítást? Ezek a motorok már többségében turbódieselek, ebből fakadóan sokszor a turbók adhatják meg magukat (légszűrők fontossága, hiszen nagyon sok kárt okozhat a turbók szívóoldalán a poros, koszos levegő). A másik oldalról pedig nagyon sok mindentől függ a meghibásodás. Nem ideális, de a hasonló tömeg/teljesítményű hajómotorok esete talán mérvadó lehet, a folyamatos fordulatszámű (generátorokat hajtó, tehát diesel-elektromos meghajtáshoz használt) diesel-motorok akár 15-20000 órás nagyjavítási intervallumot is tudnak, az azonos típusú, de változó fordulatszámú hajómotorok esetén viszont csak 5000 óráig jellemző értékeket találtam. Viszont ezek nagyjavítási időszakok, az élettartam terén teljesen általános a 20-30 év. A harckocsimotorok ezeknél jobban igénybevettek, így én 'békeidős' használatnál csodálkoznék a 2500 óránál magasabb élettartamnál. A reális valahol 1000-2000 között lehet az MTU motoroknál. De ismét, szvsz ez csak nagyjavítást jelent, turbócsere, dugóknál gyűrűcserék, esetleg csapágycserék a többi kopóalkatrész mellett.

Forgatónyomaték terén alapvetően azért nem nagyon találunk feltehetően adatot, mert ezt a sebességváltó befolyásolja, korlátozza. Az új PUMA lövészpáncélos esetén az MTU 890 széria 10 hengeres változata (4-től 12, illetve elvi 16 hengeresig terjed a család) 1100 LE-t és 2070Nm-t tud. A 6 hengeres esetében is tudjuk az adatokat, mert ez lett volna az FCS páncélos járműcsalád kiválasztott erőforrása, ez 765 LE-t és 1235Nm-t tudott. Érdekesség, hogy mindkét motornál a teljesítménycsúcsot 4250-es fordulatnál adták meg, ami elég magas érték nagy lökettérfogatú diesel-motoroknál (és régebben általános volt, hogy a "lassú" (alacsony fordulatú) diesel-motorok élettartama és megbízhatósága jobb volt), jellemzően (még a turbódieseleknél is) olyan 2300-2800 között szokott lenni a leszabályzás (fuel-cut), pl. a Cummings-oknál.

Az 1500 LE teljesítményű harckocsimotorok forgatónyomatéka valahol 4500Nm körül lehett szvsz. De ez csak becslés, a Challenger 2E Perkins-e alapján (ami 4150Nm).
  • [NST]Cifu
    Az sem teljesen új, a Jumo repülőgépmotoroktól vették az ötletet, persze ott függőlegesen mentek a hengerek, itt pedig fekvő kialakitású a motor. Egyébként ha jól tudom az Armata 'X' hengerelrendezésű motorja sem új, még az 1980-as években kezdték el fejleszteni.
  • davidbog
    Nagy nevek. Valaki korábban már linkelte, bár lehet nem ide. Kár hogy nem értem, biztos érdekes. Már csak amiatt is, hogy mennyire jutnak közös nevezőre egy-egy kérdésben.
  • davidbog
    Pedig a terepjáró méretéből lehetett rá következtetni hogy mekkora. Ezért nem értettem, hogy Cifu miért írta azt visszatértek a kis görgőkhöz. Maradtak a közepes méretűnél.
    Ami engem meglepett a harckocsitesttel kapcsolatban az a test magassága. Illetve az, hogy a test a futómű fölött már kiszélesedik a futómű teljes szélességéig. Az orosz közepes harckocsik és MBT-k harckocsi teste, mindig a két lánctalp közé korlátozódott és a futómű felett se lett szélesebb. (Csak pár kísérleti gép jut eszembe ami nem ilyen volt.) Illetve csak a torony alatt lett szélesebb, hogy a megfelelő toronygyűrű átmérőt tudjanak biztosítani a toronynak.
    Ilyen test kialakítást a főleg a későbbi nehéz harckocsiknál alkalmaztak, mert kicsit merevebb, szilárdabb a test (a 12-16MJ-os lövegek oldalra tüzelésénél ez akkor lehetett probléma) és több hely van lőszereknek, a motor hűtésének, üzemanyagnak (az előírt teljesítményű nehéz hk motorok ritkán voltak kicsik, sokat fogyasztottak és sok hőt termeltek). Ezeknek az okoknak már valószínűleg nincs jelentőségük. Úgyhogy nem tudom mi lehet az amihez ilyen test kell és nem jó a régi bevált T-72/80/90 test. Talán a töltőberendezéshez és lőszerelhelyezéshez lehet köze. Minden esetre ekkora toronyba már tudnak olyan töltőberendezést építeni, ami egyesített lövedéket is tud mozgatni. Az oroszok is probálkozhatnak a 32:1 és 36:1 L/D arányú APFSDS lövedékekkel, ami a korábbi ~20-25:1-hez képest nagy előre lépés lehet átütő erőben is. Kérdés megpróbálkoznak-e vele.

ximix:
    Egész pofás kis motor. Nem olyan kicsi mint a harkoviak ellendugattyúsai, de nem is olyan nagy, olyan V-55 térfogatú. Most akkor mégis mennyi az üzemideje 400 óra vagy 2000 óra? :) A mai motorokról semmi ilyen jellegű biztos infót nem találtam.
    1945-1965 között az elvárás a 200 óra volt. A legtöbb ekkori motor (vagy két tucat motor volt ebben a 20 évben fejlesztés alatt) valamennyi finomítás után megütötte ezt a szintet: 200-500 üzemórát tudtak (érdekesség hogy a 5TD motor nem érte el ezt a szintet de annyira ígéretes volt mind a motor mind a T-64 hogy zöld utat kapott).
    Ezek a mostani MBT diesel-motorok mekkora forgatónyomatékot adnak le? 5-6000 Nm? Mert erre se találtam adatot. Írogatják hogy 1500 LE (ez se ér sokat mert csak egy pont vagy rövid szakasz lehet a jelleggörbében) teljesítményűak, de a nyomatékról szinte semmi. Pedig szerintem a nyomaték még talán fontosabb is. Kíváncsi lennék egy nyomaték jelleggörbére.
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.04.17. 17:31:08
  • m18
    Nem tudom,hogy más mutatta-e/linkelte-e már(angolul értők előnyben):Operation Thin Tank 2012
    A World of Tanks felirat ne ijesszen el senkit,egyszerűen csak a Wargaming szervezte.12 részes,átlagban olyan 20 perces egy rész.
    Más:Tank chats
    Ez egyenlőre négy részes,kis ismertetők brit 2.vh előtti harcjárművekről
  • JanáJ
    Nagyon rövidnek tűnik a csöve, szerintem a töve le van ponyvázva.
  • fonak
    Ez durva ha igaz, nekem sokkal kisebbnek tűnt, olyan t-90 méretűnek, az arányok alapján, azt hittem a görgők kisebbek, nem ugyanakkorák, mint a t-72/t-90-é. Abrams méretű lenne? A videón sem látszott nagynak, persze nehéz mihez viszonyítani.
    Így még nehezebb elhinni, hogy ez egy személyzet nélküli torony, el tudom képzelni, hogy valójában nem az, és ezért van mindig leponyvázva, mert ez a meglepi.
  • ximix #67753
    Ha jól tudom ez sem új hanem a hidegháborús "őrület" gyermeke, akkoriban minden szálon elindultak hátha vezet valahova és hátha jobb lesz, mint az "ellenségé". (Объект 187...A-85-2 ha jól veszem ki 1988-as)
    A helyszűke miatt esett rá a választás azóta fórumokon írtak 800-tól 2200-ig lóerőket rá (gondolom hangolható valamennyire a 2200 lovat meg háborús vészhelyzet idején lehet elereszteni )
    Itt 1500lóerőre írnak 400 üzemórát

A-85-3 elvileg még ezen számok alatt is ő fut 2А12-3, 12ЧН15/16 , 12Н360

Kb mekkora is lehet az Armata
  • fonak
    Azért ott voltak a harkoviak fejlesztései pl. az ellendugattyús 5TD a T-64-ben vagy a 6TD a T-80UD-ben, mondjuk az ukrán :)
  • fade2black
    Olyan szürreális visszafele... falcon
  • Kurfürst
    A ruszkik 80 év után előálltak egy új harckocsimotorral? :)
  • ximix #67749

A videó elején bal középen látszódik valami szerkezet
  • ximix #67748
    Itt a Tavasz rajzanak a lódarazsak..

Jaj de csini ez a kis sunnyogós 720p-ben

Kimagasló eredményért kitüntetem ...
    https://www.youtube.com/watch?v=bNiStG_p2vY

A Cobra másik vége az amelyik a kellemetlenebb...
    https://youtu.be/vY-08tkyL64?t=1m53s

• ximix #67747
    Én megelőlegezem a 10 pontot, szép kidolgozott programot látunk az ajtók szépen csukva maradtak végig, a leérkezést meg a FLIR felvételek alapján értékelem :) RIP
  • qtab986
  • ximix #67745
    "Tavasszal keresi a párját az örvös galamb, amit jellegzetes hullámzó nászrepüléséről ismerhetjük fel" .....:)
  • qtab986
  • [NST]Cifu
    A Leo 2 MTU-873-asánál és az EuroPACK motornál 3000 LE a max., rövid ideig, de ez csak harci helyzetben aktiválható, mert az erőátvitelt rövid úton kinyírja. Persze ha ez megnöveli a túlélés esélyét, a kutya sem fog sírni miatta... :)
  • [NST]Cifu
    Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy mert van ilyen is, nehogy már ezzel általánosítsunk. Akkor hozakodjak elő olyanokkal, akik meg .357 Sig-Sauerre eszküsznek, csak-mert-azért? Ők sem gyenge és múlt nélküli fegyverhasználók. Én ezekből nem építenék várat. Mint említettvolt, vannak extrém példák. A te példáid ilyenek...
  • ximix #67741
    Nem értek hozzá, de majd a szakik megmondják micsoda.

(hasonlít az AS Val és a VSS Vintorez fegyverekre, de a felső fedél, első markolat és az oldalsó távcső sín sem olyan)
  • aksurv2
    Nem. Makarovok vannak, pár AK-74 és valami régi behajtható 7,62 az amit mondasz. 3: 40 nél érdekesek a találatok, meg feltűnően sok fejlövés bár egy fedezékben lévő emberből nem sokkal több látszik de akkor is....
  • aksurv2
    Nem is állítok más. Egyébként közepesen v. annál gyengébben lövök. Legfeljebb a szint nem mindegy, hogy mihez képest.
    Alapvetően épületen belül is gépkarabélyt használnak. Az M4 az általános már nem igen használ senki pisztoly kalibert még rendőrségeknél sem max. ha lényeges a hangtompítás. Pisztoly az kiegészítő fegyver olyan esetekben ahol valamiért foglalt az egyik kéz ezért van két pisztoly a pajzsos v. kutyás emberkénél. Hasznos ha szekrényeket vizsgálsz át, csapóajtókat nyitsz fel, illetve olyan helyre kell bemenni ahol reális az esélye a kézitusának pl. függönyökkel tagolt félsötét szobák pl. arab női szállások. Ilyen helyeken a hosszú fegyvert félre tolva sebezhető vagy pl. egy késes támadónak.
    Lőtávoságok SF. SWAT. 5 m belül pisztollyal 20 m belül vállfegyverrel nem használsz tudatosan irányzékot hanem úgynevezett célkontrollt. Ilyenkor a célt látod tisztán a fegyvert csak felemeled a szemed elé max. célgömböt látod v. azt sem, hanem a sok ezer, tízezer száraz gyakorlás, lövés után már fegyverfogás, sütés teljes mértékig bent van az izom memóriában tehát felrántod fegyvert a szemed elé és lősz. Igazából a lövés eldöntésen kívül nincs semmi tudatos benne. Olyan mint amikor bokszoló elenged egy jobb egyenest.
    Utoljára szerkesztette: aksurv2, 2015.04.12. 20:48:19
  • JanáJ
    3:09-nél AKSU van a 18+-os videón?
  • JanáJ
    Hol írtam én ilyet? Épületharcra szerintem a JDAM/IFV a jó, menjen be akinek két anyja van. :-)
    De rendőri felhasználás mellet, mikor nem cél rárobbantani a túszokra az épületet, akkor jó lehet. Sokkal könnyebben mozogsz vele, minden hülye helyzetből tudsz lőni, akár egy kézzel is. Mert lehet még nálad létra, pajzs, túsz, ajtó bontó kézikészülék.
  • JanáJ
    Én most csak azt mondom, hogy az hogy jól lő egy katona, az még kevés. :-)
    Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2015.04.12. 20:27:41
  • ximix #67735
  • ximix #67734

12Н360
    h81,3 сm x sz130 сm x m82 cm
    Állítólag, élettartam 2000óra 1500hp, 10000óra 1200hp rövid ideig 2000hp.

• ximix #67733

12Н360
    h81,3 сm x sz130 сm x m82 cm
    Állítólag, élettartam 2000óra 1500hp, 10000óra 1200hp rövid ideig 2000hp.
    ---------------------------
    keress tengót guugli earth-el játék :)

18+
    [spoiler]

[/spoiler]