58388
Játékmagyarítások fóruma

Magyarítás és magyarosítás különbsége
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarosítás)

Ebben a topikban NEM az M.I./Gépi segítéses fordításokkal foglalkozunk.
Ne reklámozd, ne szúrd be hírként, ne emlegesd, ne is kelts feszültséget ezzel a témával!
Köszönjük.

Magyaritasok.hu | HunosítókTeam | Lostprophet | PS Hack Fórum | Unreal Engine 4 Tutorial (Kena) by .:i2k:.
  • bioware2
    Szerintem Andris a Hunositok Teamre gondolt.
  • Andriska86
    Hmm... azt hittem, az is a Hunosítókhoz tartozik, mert Ardea írt róla hírt, na mindegy :)
    Igen, szerepel is a felsorolásodban, akit felkértek. Amúgy ők tényleg jók.
    Egyébként a KC:D lefordítása profi eszközökkel nagyjából 800 munkaóra, viszont szakértelem nélkül inkább 1000 felett van.
  • nulladik
    ??? a New Vegas fordítását 1-2 hete próbáltam ki, olyan félrefordítások és magyartalan mondatok vannak benne, hogy még a google fordító is körberöhögné...

egy ekkora projekthez inkább olyan volumenű fordítókat kellene felkérni (az ő munkájukért nem lenne kár akár 1-2 millió forint sem) mint Ardea a hunosítók -ból, vagy Lostprophet, Evin esetleg .:i2k:. bár ő kiírta magát a sztoriból már egy ideje

hogy a fenébe jutottak el pont a New Vegas -os fordítókhoz?
  • Keeperv85
    Én a H.T. fórum topicra utaltam, ami 2015-11-20 óta zárva van. Tisztában vagyok vele, hogy van új verzió, minthogy még mindig az én őseim kell szidni, ha valami nincs még lektorálva, vagy rossz a telepítő... Mivel azt én készítem. (Ezen felül én fordítottam az intro-t, illetve én feliratoztam, de ennek nincsen jelentősége).
  • Andriska86
    Hehe, jogos :)

A KC:D-ről pont annál a csapatnál, akik a New Vegast is készítik.
    Megrendelésre egy ekkora fordítás több millió Forint, a mi ajánlatunk 2-3m között volt, egy iroda ennek a többszörösét kérné.
  • bioware2
    Szia
    Fallout Newből van már egy újabb verzió és az NW fórum topic is nyitva van nyár óta.
  • Sunsetjoy
    Ha elvből utasítják el, akkor nem a tapasztalatok, hanem az elvek miatt teszik :) Van mindkettő típus az elutasítók között.
    Elvek esetében a szinkronos film is határeset/sok, maga a lehetőség, hogy változhatott a mondanivaló, tálalás, már nem elfogadható. Tapasztalatnál pedig a rossz minőségű hivatalos(!) és hobbi-fordítások az ok.
    Ha valaki elutasítja a magyarítást, vagy a választható magyar nyelvet, az az ő dolga, ha neki úgy jó.

Másoknál meg az ellentéte a vérig sértő dolog...

• Piko888
    Kiknél érdeklődött? Mennyibe kerülne egy KC:D magyarítása?
    Nem tervezitek besegíteni?
  • Andriska86
    A KC:D kapcsán érdeklődött a fejlesztő a magyarítással kapcsolatban, de végül nem rendelték meg.
    Gondolom, azt érdemes mérlegelni, hogy mennyi plusz eladást hoz a magyar nyelv azzal szemben, mintha az nem lenne benne.
    Az a baj, hogy egy átlagos játék itthon 1-2000 példányban megy el, egy sikercím meg mondjuk dupla ennyi.

Ezek a fordítói összefogások, meg hát... én azt tapasztaltam, hogy kevés a fordítókban az alázat, a legtöbben azt gondolják magukról, hogy nagyon tapasztaltak és vágják a témát, és nekik ne mondja meg más, hogy mit és hogyan. Aztán az igent lefordítja nemnek. Pedig igenis van hova fejlődni, lehet ezt összehangoltan, hatékonyan is csinálni.

A New Vegas kapcsán azt gondolom, hogy egy nyolcéves játékról beszélünk, egyszerűen már idejétmúlt.
    Én a Hellblade fordítását egy hónappal a megjelenés után kiadtam, fél év alatt 7000 letöltés a portálon.
    Amúgy ezenkívül nem nagyon lehet elismerésre számítani, nyilván van 30-40 köszönöm a fórumban, de mondjuk egy interjút soha nem kért tőlem senki. Szóval a befektetett munkád elismerése leginkább maga a kész fordítás lesz. Nekem ez elég, de én fanatikus vagyok ^_^

Írjátok, hogy illene tudni annyira angolul, hogy megértse az ember a játékot.
    Persze, ha a szöveg 60%-át érted, akkor már ki tudod hámozni, hogy mi a szitu, de a részletek elvesznek. Kb. mint a Google Translate-es KC:D. Egy fordítás során én is sokat szótárazok, pedig tíz éve csinálom, napi szinten. Egyébként szívesen játszom lefordított játékokkal, ha jó a minőség, de sok olyan hozzászólást olvastam, hogy elvből elutasítják és inkább az angol, biztos a rossz tapasztalatok miatt.
  • Keeperv85
    Biztosan nem használja mindet, de ha nem fordítod végig, az esetleg tesztelés közben előkerülő kimaradt részek folyamatos pótlása talán még több időt vesz el, mint elsőre végigmenni az egész tartalmon...
  • nulladik
    nem értek egyet... amikor azt látom, hogy 30 nyelvre van lefordítva egy adott játék csak épp magyarra nem, olyankor egyre erősödik benne az érzés, hogy egy fillért nem adok érte pláne, amikor olyan kis országok nyelvére is lokalizálják amik fele akkorák mint a miénk...
    a CK:D is egy dühítő példa mivel magyar vonatkozása van, a magyarországi kiadónak lehetett volna annyi esze, hogy lokalizálja a játékot és akkor sokkal több példányban adták volna el itthon

az meg egyenesen baromság, hogy alap nyelvismerettel mindenkinek meg kell értenie a játékokat, nézd meg a Dragon Age -t, vagy a Pillars of Eternity -t amikbe még egy angolul jól értő/beszélő ember bicskája is simán beletörik

a CK:D is tele van történelmi kódexekkel amikhez aligha elég az alapfokú társalkodási szint

és persze az sem elhanyagolható tény , hogy magyarországon élünk, 99% -ban magyar anyanyelvvel ezért a legnagyobb surmóság ebben az országban valakit számon kérni amiért nem beszéli az angol nyelvet
    épp elég anglicista kretén tini van az országban, akiknek minden második szava angol mert az menő...
  • RicoKwothe #52493
    44 ezer soros a Doom??? Ki se nézni belőle. A Far Cry 4 is közel annyi, pedig az történet orientáloabb játék.
  • Bandras DaSilva #52492
    Azért én azt gondolom, hogy angolul illene azért tudni olyan szinten, hogy megértse az ember a játékokat. A legtöbb nem túl bonyolult, mégis sok embernek gondja van az alap dolgokkal is...

A másik dolog meg: ha fogyna elég példány játékokból, akkor lenne magyar nyelv is. És ez nem feltétlen az orszég méretével függ össze. Sok játékban van pl. cseh nyelv alapból aztán nincsenek többen. Nálunk nem akarnak az emberek erre fizetni, és itt nem az van, hogy nincs pénze, mert sokszor 2-3 Ft-ot sem hajlandó kifizetni egy halom ember.

Szóval amíg mondjuk hivatalosan 1000 darabot adnak el vmiből, addig nem nagyon fog a kiadó azzal foglalkozni, hogy legyen magyraul is mert egyszerűen nem éri meg. Azt, hogy mennyi eladott példányszámtól éri meg lokalizálni egy adott játékot nem tudom megmondani, sajnos. Egy benfentesebb vki talán írhatna egy kb. számot...csak a miheztartás végett.
  • Piko888
    Kingdom Come: Deliverance megérdemelne egy korrekt fordítást.
    Jó lenne, ha pár profi csapat összefogna a már készülő project keretein belül.
    Szerintem sokan támogatnák pénzel is, mert Magyarországon is sokat megvették.
    KCD magyarítás project (nem a google fordítós)
  • Keeperv85
    Szép lenne, ha úgy lenne ahogy írod, csak a statisztika azt mondja, hogy nincs igazad. A szilveszterkor kiadott New Vegas (sajnos még mindig béta) fordítást megnézte 1300 ember. És ez egy AAA-s játék volt. Képzeld el, ha el akarnánk adni! Fele embert sem érdekelné, ugyanakkor aki fizetne érte, az nyilván akkor már joggal anyázna, ha valami nem tetszik neki. A lenti megjegyzésem "semmiért" része nem az anyagiakra vonatkozott. Hobbi fordításért nem kérünk soha semmi anyagi ellenszolgáltatást és ez részünkről így is marad. Viszont a megbecsülés teljes hiánya és az érdektelenség hamar kerékbe töri az embert.

Az pedig a valaha volt legrosszabb meglátás, hogy nem kértek semmit, mert hogy van pár ostoba, aki elzavar a halálba, ha csak megemlítesz egy címet. Nem vagyunk gondolatkommandó, hogy lássuk mire vágyakozik a közösség azon része, akinek érdemes is adni valamit. Így viszont belekezdünk abba, ami nekünk tetszik. Ezzel persze, aki másra vágyakozott, az pofára esik. Ugyanakkor vannak olyan címek továbbra is, aminek a fordítása addig tűnik egyszerűnek, még neki nem áll az ember: új Doom. ~44 ezer tokenizált sor. Köszi.. Inkább nem!
  • grebber
    "Fordításra nem sok igény van" Ennél nagyobb bullshitet még életemben nem hallottam .
    Egy dolog van. Szimplán már ég a pofánk sírni magyarítás után mert tudjuk ugyse lesz soha sok kedvencünkhöz... Soha nem fogjuk megérteni mi földi halandók miért a jó játékok helyett a tényleg értelmetlen szarokat fordítják. Persze ilyenkor mi vagyok a tetvek a szemetek a parasztok ,mert kérünk...... Igény van lenn minden játék magyarítására ,csak sajnos nincs ember aki magyarítaná a jó játékokat.

És igen szar érzés valamit nem érteni ,de hát ez van ezt dobta a gép. Bár nem sok ,de sokszor elég ha látjuk a cselekményt ami lejátszódik abból valamit össze lehet rakni fejben mi is van.
  • torma1
    Szerintem jó fordításra mindig van igény. Tegyétek fel közösségi projektbe. Tuti jó néhányan egy nagyobb játék kedvéért adakoznanak is. Talán akkor lenne értelme. 10 dollárt vagy hasonlót tuti adnának az emberek. Akkor lehetne egy team aki csinálja. Egyénileg tényleg nincs értelme. Nem is halad úgy az ember.
  • nulladik
    "Fordításra nem sok igény van, mert mindenki azt hiszi érti, amivel játszik"

vagy egyszerűen csak nincs igényük arra, hogy megértsék a történetet (sok esetben)
    nyomkodják el az átvezető videókat, a párbeszédeket
    fingjuk sincs, hogy mit miért csinálnak, de látják a térképen vagy az iránytűn, hogy arra kell menni, villog a földön amit fel kell venni vagy nagy és csúnya az ellen akit ki kell nyírni, és ennyivel beérik

• Keeperv85
    Milyen szépen elment mindenki amellett a kijelentés mellett, hogy a Mass Effect 2, 3 nem rpg... Bezzeg mikor én mondtam egyszer, minden ősöm csuklott...
    ------------------------
    Egyébként meg jól leírták páran:
    Fordításra nem sok igény van, mert mindenki azt hiszi érti, amivel játszik
    Fordító kevés van, olyan, aki még kitartó is, még kevesebb
    Technikai rémálom egy-egy fordítás, mindezt semmiért
    Ha valaki hibát talál, akkor természetesen "a k. anyád hogy hónapok alatt ennyire voltál képes"... Holott a beled kidolgoztad semmiért...

Jó lenne csapatba verődni nagyobb projektekhez... És akkor még nem tudja senki, hogy az úgynevezett csapat milyen hamar hagy a szarkupac közepén.

Lásd legutóbbi Darksiders 2 fordításom: az első mondatoknál még legalább volt ígérgetés, 4-5 fő... Belevágtam. Mondanom sem kell a büdös életben nem kaptam egy megveszett betű fordítást sem egyik ígérgetőtől sem. Sebaj. Lektoráljam egyedül, fordítsam egyedül, teszteljem egyedül, csináljam a grafikát... hát persze: egyedül... De lám: két verzió, régi és új.... és lám két platform: Steam, GoG... csináljam meg úgy a telepítőt, hogy ne kelljen már 20 féle fájl, egybe legyen... Ja, meg nem ártana ha 3 féle Win is támogatva lenne... Hát persze....

És akkor a baromarcú azzal jön nekem utána, hogy: "Jaj.. ilyen egyszerű és mégis ennyi ideig tartott lefordítani... sokkal hamarabb is kész lehetne, ha tényleg hozzáértő csinálja..." Ja bazmeg... persze. Ha mondjuk nem enne, és szarni sem kell menni, akkor meg pláne!

Nézzétek meg a New Vegas azóta bezárt topicját a másik oldalon... és mindenki látni fogja mit érdemelne a "tisztelt" közösség! Nagy lóf.szt! Semmit! Persze: ejtsük meg a "Tisztelet a kivételnek!" mondatot. Nyilván vannak. Mi pedig folytatjuk....Még bele nem döglünk... Természetesen nem várunk semmit és megértjük, hogy sokan csalódottak és kételkednek. Mi is csalódottak vagyunk. Nekünk sem tetszik, hogy ennyi év munkája fekszik benne és csak azért nem kész, mert bíztunk az adott szavakban, amik soha sem váltak valóra...
  • bioware2
    Crysis 3 vannak audio logok is.Több szöveg van mint az előző részekbe.
  • TBTPumpa
    Azért van benne szöveg bőven. :)
  • grebber
    Szimplán tudni... alig van benne szöveg. kb 4.5 órás az egész game..Bárki aki csinálná rég kész lenne ha napi akár 2 db szót lefordított volna. Egy újabb nagy klasszikus marad ki ,de hát ez van már megszoktuk
  • TBTPumpa
    Honnét veszed, hogy nem készül? :D
  • Daermon
    Tehát, ha az eredeti IWD EE is meglenne, akkor hozzá igazítod? Mert ezt orvosolom szívesen egy GoG verzióval, ha dobsz privátban egy e-mailt, ahova mehet a gift :)
  • Anonymusxx
    Annak én is örülnék, gondolom Ateszkománál megvannak a fájlok; az email címe ott van a linkbe....
    Jó lenne ha a 3 rész végre magyar lenne
  • nulladik
    ha megszerzed a nyelvi fájlokat, lehet róla szó
  • grebber
    Az elvileg az nagyon kevés :) Nem lesz hozzá pedig jó volna.
    Valaki ezt is meg google translateezhetné mint a kingdom comeot
  • FartingSquirrel
    Igen, elvileg készül a Cry3 fordítása.

Amúgy ha gondolod, a ti projektjeiteket is lehet benne hirdetni...
  • Prttp

Üdvözletem!
    Elkészült a Turmoil magyar fordítása. Jó szórakozást hozzá!

Crysis 3-at fordítja valaki? Nem tervezem fordítani, csak érdeklődök.

Egyéb hírek:
    - Készül a Hearthlands-hez is a magyar fordítás GothMan-nek köszönhetően.
    - No Man's Sky-hoz továbbra is várunk eltökélt fordítókat, ha valakinek bejött a játék.

A korábbi témához, hogy hozzászóljak, nem az a legnagyobb gond, hogy nem lehet hozzáférni a fájlokhoz vagy egyre többen tudnak idegen nyelveket beszélni, hanem, hogy egyre kevesebb az utánpótlás és ahogy említették, a növekvő szövegmennyiség. Valamiért a sorozat- és filmfordítóknál ez nem jelentkezett még.
  • PetruZ
    Mindkét eredeti játék kell hozzá (a kicsomagoláshoz és a visszacsomagoláshoz), nekem csak a régi van meg.
  • Daermon
    IWD EE-vel én már be is érném, ha hozzá igazítaná valaki a régi fordítást, az új sorok fordítása nélkül is. :) Nincs kedved? :D Az eredetit még bizonyos jnc csinálta, de nem találok semmi e-mailt hozzá.
  • PetruZ
    Szerintem az IWD biztosan. Ugyanaz az Infinity Engine alapja, mint a BG/PST játékoknak, és az EE-k is ebből készültek. Technikailag nem hiszem, hogy van különbség az alapvető módszerben (régi TLK-ból TRA készítése, konvertálás UTF-re, újrafordítás új TLK-ra), de a PST-nél is előjött az, hogy az EE konverzió során javították az eredeti angol szövegeket, ill. több helyen makrókra cseréltek ismétlődő szövegrészeket, és megjelent párezer új sor is. A PST-nél volt pár olyan sor is, ami eredetiben is hibás (rossz értelmű, vagy nem odavaló), ilyenek helyett a helyesek kerültek be az EE-be, ezeket is ki kellett szűrni és új fordítást készíteni. A PST:EE-ben elvileg már csak az új sorok nincsenek még lefordítva (amik között vannak makrók is), de apránként haladok vele.
    A N'Nights már Aurora-alapú, máshogy épül fel, és az IE-hez való eszközök se mennek vele.
  • JonasSandor
    Nagy kár jó lett volna ha lenne fordítása.
  • Daermon
    Ez érdekelne engem is.
    Plusz ugyan ez az Icewind Dale EE-re is.
  • grebber
    Neverwinter Nights: Enhanced Edition-hoz hozzáigazítható vajon a régi magyarítása vagy szokás szerint most is ellehetetlenítették?
  • FartingSquirrel
    Cry3-hoz elvileg készül. Bár abban nem vagyok biztos, hogy lesz is belőle valami.
  • grebber
    Mi lenne? Nem halottam róla hogy valaha készülne hozzá magyarítás.
    Sajnos a Crysis 3 után ehhez a Cryengine-es jósághoz sem lesz :(
  • JonasSandor
    Homefronttal mivan?
  • nulladik
    persze, mert az angol sehol nincs komplexitásban a magyarhoz képest
  • Sunsetjoy
    Talán ideillik a PH-s aláírásom: "A Google csak akkor az igazi barátod, ha értesz angolul :) "
    Mert miféle barát az, aminek nem érted a mondanivalóját? Ötször gyorsabban (most mondtam egy számot) megtalálod egy problémára (mondjuk számítástechnikai) a megoldást vagy találsz információt.

Még a google fordító is jobban fordít különféle nyelvekről angolra, mint magyar nyelvre. Értelmesebb dolgok jönnek ki, amikből gyönyörű magyar mondatokat lehet fabrikálni, nem kell átfogalmazni azt, amit magyarra fordítással "létrehozott".