Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Olyan fegyvert láttam itt, amirõl eddig nem is hallottam.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Sztori nem nagyon volt ott hozzájuk, de kerestem neked. 😄
F-4A w/ AIM-54: A McDonnel-Douglas cég a VFX program fejlesztése közben szerette volna a Modell 225 (késõbb ebbõl lett az F-14) számára kitalált, félig a törzsbe süllyesztett rakétaelhelyezést tesztelni. A lényeg a pneumatikus kioldó/lökõ rendszer életképességének bizonyítása. Emiatt itt a rakéta rávezetésére nem is volt lehetõség, tisztán csak az oldást tesztelték vele.
F-14D w/ AGM-84 Harpoon: Ez a kép valamikor 1991-1994 között készülhetett, ekkor sok F-14 upgrade-t tesztelt a McD-D és az US NAVY (ezek célja gyakorlatilag egy csapásmérõ F-14 változat, a legambíciózusabb esetében még a hajtómûveket is lecserélik, de pl. a LERX-et is átszabták volna). Ezen belül a VX-4 az F-14D-vel több speciális tesztet is végrehajtott, úgy mint AMRAAM tesztek (ezek 1994-re el is készültek), Harpoon, HARM, különféle légibombák és hasonlók.
Forrás
További információ és képek (Must have!)
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Legalábbis a legtöbb másikhoz képest.
Az MT-LB-kbõl meg pct rakétás változatot is csináltak.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Képek honnan? Nagyobban?

A mozgékonyság fontosabb volt, mint a páncélvédettség.
Itt elírás a "de" vagy valamelyik résszel nem voltak elégedettek?
A felfüggesztés erõsnek vélés helyett talán szerencsésebb lett volna azt írni, hogy a felfüggesztést keménynek vélték, tehát az õ izlésüknek egy puhább felfüggesztés jobban megfelelt volna.
Ez mit jelent? "A T-72-es, ahogy "minden szovjet harckocsi" nem védekezésre, hanem támadásra készült."
Itt elírás a "de" vagy valamelyik résszel nem voltak elégedettek?
z Omszki tesztvezetésen terepen 60km/h-ás sebességet mutattak be, a felfüggesztést erõsnek vélték, de a mozgékonyság és a gyorsulás terén nagyon jól teljesített a harckocsi.
Svéd T-72, MT-LB és BMP-1 beszerzések, illetve T-80B teszt. ( Bing Translatorral lefordítva )
Pár szemezet:
-1990-ben megállapodás születik, hogy ex-Keletnémet T-72-esek és MT-LB-k (5-5db) kerül megvásárlásra Svédország részérõl, tesztelési célból. A tesztek 1992-ig tartottak.
-A T-72 és az MT-LB is minden szempontból meglepte a svédeket, mozgékonyság, terepjáró képesség szempontjából igen jól vizsgáztak (van egy kép arról, ahogy egy elakadt T-72-es a lánctalpra kötött farönkkel szabadítja ki magát - Cifu).
-A T-72-esnél megjegyzik, hogy a nyugati harckocsikhoz képest nagyon szûk a belsõ tér, különösen a sofõré.
-A páncélvédettsége viszont nagyobb volt, mint gondolták, 480 helyett 550 eRHA-t mértek (gondolom a torony front részén - Cifu). Meglepte õket az, hogy mennyire ellenállóra építették õket, sok rendszer mechanikus, vagy nagyon robosztusan épített elektro-mechanikus, az elektromos kábeleket fém hálóval (faraday-ketrec) védték az EMP hatásaitól.
-Az MT-LB mozgékonysága, úszóképessége, tömegéhez képest jó védettsége nagyon jó benyomást tett rájuk, ezért Pbv-401 jelöléssel rendszeresítették is.
-A T-72-es, ahogy "minden szovjet harckocsi" nem védekezésre, hanem támadásra készült.
-Mivel MT-LB-bõl nem tudtak megfelelõ mennyiséget beszerezni, alternatíva után néztek, így 5db BMP-1-est is beszereztek, amelyek azonban már elég rossz állapotban voltak, ezeket Csehországban újították fel, és adták át õket 1994-ben. (Ekkor már rendszerbe állt a CV90, tehát feltehetõen a BMP-1 olcsóbb alternatíva volt - Cifu). Összesen 360 darabot rendeltek, amiket Lengyelországban újítottak fel 1998 és 2001 között (ez már máshonnan van, a cikkben csak a Csehországi felújítást említik - Cifu), ezeket amúgy 2006-ban kivonták és eladták. A BMP-1 típusjelölése a svédeknél Pbv-501.
-A BMP-1-esekkel vettek 60db T-55-ös alvázra épült BLG 60 hídvetõ jármûvet is. Ezek papíron 85 tonnára voltak hitelesítve, de a tesztek alapján 996, egyenként 65 tonna tömegû jármû átkelése után leszakadtak. Ez amiatt aggasztotta õket, mert az Strv-122 tömege mintegy 60 tonna, tehát elég szûk volt a biztonsági margin. Ettõl függetlenül rendszeresítették.
-A svédek felvették a T-80-ast is a saját harckocsi tenderükön, 1991-ben (az M1A1, a Leo2A4 és a Leclerc mellett, ezeket a svédeknél tesztelték is, az Strv-2000 program lelövése után). Meglepetésre az oroszok nagyon nyíltan álltak a kérdéshez. Szabadon kipróbálhatták, fotózhatták a T-80-asokat, éleslövészeten vehettek részt, még a gyártósorokat is megmutatták Omszkban.
-Az Omszki tesztvezetésen terepen 60km/h-ás sebességet mutattak be, a felfüggesztést erõsnek vélték, de a mozgékonyság és a gyorsulás terén nagyon jól teljesített a harckocsi. Az ergonómiát általánosságban jónak minõsítették, de ugyanakkor itt is a beltér szûkösségre panaszkodtak.
-1993-94-ben két T-80U is vendégeskedett svédországban, a gépesített gyalogos egységeknél (a harckocsi dandároknál volt a "fõ" haderõ, ezek ugye az Strv-122B (feljavított Leo2A4 ill. közel Leo2A5) harckocsikat kapták, ez már el volt ekkor döntve, de ahhoz ezek túl drágák voltak, hogy a gépesített gyalogsági egységek is ezeket kapják meg, ezért egy "második vonalbeli" harckocsira is szükség volt - Cifu). A T-80U a teszteken nem teljesített rosszul, a (feltehetõen Kontakt-5 ERA-val együtt értelmezett) páncélvédettsége igen jó volt, megbízhatóságuk szintén (nem történt lerobbanás a tesztek alatt), mozgékonyságuk a svéd körülmények között igen jó volt, illetve a lövegcsõbõl indítható pct. rakéta olyan képességet mutatott, amivel a konkurensek nem rendelkeztek (5km-es hatótáv). Szintén nagyon jónak vélték az aktív védelmi rendszereket (Arena). Ugyanakkor a 125mm-es löveg hagyományos pct. lövedékeirõl szerzett információk alapján nem volt sokkal hatékonyabb, mint a 105mm-es L7-es löveg svéd APDS lõszere. A másik komoly probléma az éjjellátó berendezések hatékonysága, itt két verziót is megemlítenek, egy aktív rendszert és egy passzív (thermo) rendszert is.
Azért egy fokkal emberségesebb ideiglenesen elvakítani valakit, mint egybõl szétlõni.
Amíg ugyanezt a problémát egy filléres, minden körülmények között mûködõ és pofonegyszerûen logisztikázható hagyományos fegyver is megoldja, nincs mirõl beszélni.
http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB
Más:
A kubai légvédelmi ágyúnál a csákó mit integet a zászlóval? A kezelõszemélyzet nem õt nézi, az ellenség meg nem fél tõle.
Elég sok ilyen zászlós figura van a keleti blokkból származó képeken, de sohasem tudtam hogyan használják. Viktor Szuvorov azt írja, hogy el lehet velük irányítani egy harckocsihadsereget, de szvsz elég korlátozott lehet a sávszélessége, fõleg ha lõnek is.
Viccen kívül, normális körülmények között a vadászgépeken alkalmazott fedélzeti elektronika egy fokkal masszívabb, mint a civil érában használnak, hiszen nem lehet kizárni a nukleáris robbanás által keltet EMP sugárzást, ahogy az EMP fegyvereket sem. Hogy adott esetben kiégetné-e a fedélzeti elektronikát az EMP harci fej, az attól függ, milyen energiájú hatást generál, illetve a fedélzeti elektronika mennyire van védve. Ne feledjük, hogy a Faraday-ketrec meglehetõsen hatékony erre a célra, és nem különösebben bonyolult vagy drága megoldás. Szóval én úgy vélem, hogy a géptest kritikus pontjait (elektronikai berendezések rekeszei, kábelalagutak) a tervezõk elõre látásból úgy terveztek meg, hogy a falukba Faraday-kalitka van beleépítve.
Az közhelyes, hogy a mai repülõgépek legalább 2x, de inkább 3-4x redundanciával bírnak a fõbb fedélzeti rendszerek tekintetében. Ez magyarul annyit jelent, hogy a fedélzeti számítógép, a kábelezés, stb. úgy van kialakítva, hogy egy rendszer kiesése (akár meghibásodás, akár harci sérülés miatt) még ne okozza gép irányíthatattlanná válását.
Viszont egy elméleti EMP általi kiütést 100%-ékosan csak úgy tudsz elkerülni, ha van egy komplett, nyugalmi állapotban kikapcsolt fedélzeti elektromos és elektronikai hálózatod, amit vészhelyzetben maximum pár másodperc alatt életre kelthetsz.
De ha a realitást nézzük, nagyon nem hallani arról, hogy EMP harci fejek vennék át az uralmat a fegyverekben, pedig a mai hadszíntéren "analóg", pláne "mechanikus" rendszereket már nem igen találsz a modern hadseregekben. Ellentmondásosak e téren ugyanis a vélemények. Nem-nukleáris, valóban hatásos EMP fegyverrõl én még nem nagyon tudok. Valóban hatásos EMP fegyver gyakorlatban a nagy magasságban felrobbantott nukleáris harci fej lehet. Azonban mindössze pár gyakorlati mintával rendelkezünk ezzel kapcsolatosan, a legismertebb az, amikor Hawaii-n egy, a szigettõl mintegy 1500km-re felrobbantott teszteszköz minden köztéri világítást és mûködõ elektromos berendezést gallyra vágott. Csakhogy azok jobbára mind civil eszközök voltak. A katonai berendezésekre mért hatásáról kevés információ van.
Arról meg még kevesebb, hogy egy modern harceszköz fedélzeti rendszere miként élné meg, ha a közelben EMP-vel játszana valaki.
De hogy a kérdésedre válaszoljak... Esélyesen én arra tippelnék, hogy ha modern (fly-by-wire) gépet feltételezünk, akkor a fedélzeti elektronikát kisütve a gép irányíthatattlanná válik.
Kubai T-34 alvázra elhelyezett 100mm-es KS-19 légvédelmi ágyú
F-4 Phantom AIM-54 Phoenix-el
F-14 Tomcat AGM-86 Harpoon rakétával
Ám erre is vonatkozik az, hogy csak arra vonatkozik, aki aláírja és ratifikálja. Kína 1998-ban megtette ezt, az Egyesült Államok csak 2009-ben...
Egy idõben téma volt az aktívan elsötétedõ sisakvizor, de a problémát nem oldotta meg, mivel ha a sugarat rajta tartották, õ akkor is "vak" lesz, hiszen nem lát keresztül a sisakkijelzõjén.
Az F-35-ösnél alkalmazott eljárás lenne erre megoldás, amely a DAS képébõl rak össze egy képet a pilóta szeme elé, a kijelzõn belülre. Viszont akkor utána már ott tartunk, hogy akkor a pilótafülkének már nem is kellene ablak, és a gépen belül bárhova "számûzni" lehetne magát a pilótafülkét. Vagy adott esetben gépen kívülre, vissza bázisra, és innentõl kezdve egy UCAV-ról beszélünk...
-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫
nem egy és nem két "vitáját" olvastam már és most személyeskedés nélkül csak röviden annyit írnék: én nem akarok a résztvevõje lenni
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Ne vedd a szívedre, Molni minden trollal / butaságot terjesztõvel szemben felveszi a kesztyût. És már egy ideje troll fóbiás. Nézd a jó oldalát, ilyenkor mindig leír olyan dolgokat amit nem tudnék meg idõ/lelkesedés/nyelvtudás hiánya miatt.
A második öbölháborúban (1991, ugyanis az elsõ az iraki-iráni volt) megtörtént, hogy a járõrözõ F15-ösök egy célt észleltek, aztán közelebb érve látták, hogy 2 géprõl van szó.
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
A fél szárnnyal hazarepülõ F-15-tel elég nagy a kontraszt, ha a Szu-27-et nézem. Az egyik T-10 proto annó a szárny egy darabját veszette el és az sem élte túl az esetet. A pilótája sem asszem.
Bár kicsit igazságtalan összehasonlítûs a 30 milis ágyú miatt, de nézd meg az IAF légigyõzelmeit. Miden eltalált szovjet gép akkora fáklyával ég, hogy nagyobb, mint maga a gép. Már, ha nem robbant darabokra az elsõ találattól a vas.
Még a Szu-27-est is képes volt valaki egy szem Iglával leszedni. Igen, a minta kicsi, de az, hogy egy ekkora gépet egy vacak MANPAD kapjon le, azért az kicsit vicces.
Errõl még beszélnél?
Aki másnak vermet ás, az sírásó vagy földmunkás.
Azért kellene, mert két dolgot is kapásból leszóltál, aztán közölted, hogy van minõségi. Akkor mond meg, hogy ezek melyikek, ha tanuljunk mi is...
Részben olvastam, de nem végig. Ellenben elég sok Osprey könyvet forgattam már. A minõség nem hullámzott, tehát nem látom be, hogy mitõl lenne ez a könyv "hulladék" vagy sokkal rosszabb, mint a többi kiadványuk.
Vietnámban talán egyszer fordult elõ, hogy egy SAM két vagy három Phantomot szedett le, pedig annak elég durva robbanófeje van.
csak hogy konkrétumot is említsek, miután többször átolvastam a hozzászólásomat, keresve azt a részt amelyben az AIM-54-et "pontatlan szarnak" neveztem, vagy csak utaltam is volna a pontosságára, hirtelen eszembe jutott, hogy nem is írtam ilyet (hiába, néha feledékeny az ember), hanem csak azt kívántam érzékeltetni, hogy egy képzeletbeli skálán az iráni és az amerikai harci eredmények a rakétával kapcsolatban meglehetõsen nagy távolságra helyezkednek egymástól, noha az amerikaik mintája bántóan kicsi (de erre mintha utaltam is volna)
tovább mozogva ezen a vonalon, szintén nem értettem, miért kéne nekem a katonai repülésrõl szóló dokumentumfilmeket felsorolni, fõleg azt nem, hogy miért csak az utóbbi évekbõl, mert sem a hozzászólásom alkalmával és ezzel összhangban pedig gondolataimban sem konkretizáltam a dokumentumfilmeket téma és idõrend megkötésekkel
be kell valljam õszintén, én nem vagyok egy túl sikeres ember, és sajnos a tájékozottságom is hagy maga után némi kívánnivalót, így nincsenek meg hozzá az erõforrásaim, hogy vitába szálljak
ui.: tudom, hogy kicsit indiszkrét így neked szegezni a kérdés, de te olvastad a lentebbi, szóban forgó könyvet? mert lehet érdekes lenne a véleményed, például mert nagyrészt iráni pilóták interjúin alapszik, bár nyilván úgy van ahogy mondják, de azért még is csak jobb lenne a laikusok számára egy kis megerõsítés
Nívos dokumentumfilm sorozat a '80-as évek végével és '90-es évek elejével összevetve nincs. Csak ámulok és bámulok, hogy akkor milyen szintû magyarázatokba mentek bele és miket mutattak meg annak ellenére is, hogy volt a hidegháború.
Nem túl rég linkeltem ezt. Egy 12 vagy 13 részes sorozathoz több száz órányi interjút készítettek olyan emberrekkel, akik csinálták a világ és atompolitikát, a '60-es évek tudományok és katonai projektek vezetõivel is beszéltek. Akárhogy nézem, ez olyan szint, aminek közelében soha semmilyen más dokufilm nem volt és soha nem is lesz.
A '90-es évek katonai repüléssel foglalkozó sorozatai is olyanok, hogy a maiak tartalmát kb. 5-10 perc alatt lezavarják. A mai dokufilmek affél hangoson képeskönyvek, érdekességeket mutat, de gyakorlatialg semmiféle természettudományos vagy zsargon nincs már benne, mert szegény usernak akkor picit meg kéne erõltetnie magát a befogadáshoz.
Szóval nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy te milyen dokumentumfilmre gondolsz az elmúlt tíz évbõl ami katonai repülésrõl szól és nívós. Orosz lehet, hogy van, de mivel nem tudok oroszul, ezeket nem ismerhetem. Angolszászból kb. egyet láttam, a jenkik nukleáris csapásmérõ képességével foglalkozotott félig és a B-1-gyel, mert az volt téma. Egyedülálló felvételek voltak bennek és volt néhány komolyabb interjúalany is. Egy ideig fent volt a YT-t, de én hülye nem mentettem le.