Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Szürkeállományban mindig jók voltunk, már csak elhatározás és pénz kellene.

Elnézést kérek, fel tudnád sorolni, hogy milyen sikeres Magyar haditechnikai fejlesztéseket tudtunk felmutatni az elmúlt félszáz évben? Vagy az elmúlt 100 évben? Én meglehetõsen rövid listával tudok szolgálni. A Gepárd M1, M2 és M3 valóban páratlan fegyver volt a maga idejében. Az AMP a jobb AK klónok közé tartozott szintén a maga korában. Mit hagytam ki?

Az I.Vh elõtt még volt egy-két jobban sikerült dolog a Monarchia idejében, pl. a Teggethof-osztály, ahol a 3 löveges ágyútornyok figyelemre méltóak voltak.

A II.Vh elõtt és alatt komolyabb eredményeket nem igazán tudtunk felmutatni. A Csaba páncélautó tervezõje (Straussler Miklós) angliába költözött, a világ Alvis AC2-ként ismeri a tervet, ami viszonylag sikeres volt, de a háború alatt hamar elavult.
A Toldi I. egy svéd Landsverk L-60 licencén alapult, annak kis mértékben módosított változata, gyakorlatilag a háború kirobbanásakor már elavult volt,
A Turán harckocsi a csehszlovák Skoda T-21 tervein alapult.
Még a sokat ajnározott 44M Tas is egy Frankenstein szörny volt, a futómûvét a Pz.III-asról koppintották, az erõátvitelt úgy mókolták össze két, a Turánokban használt Weiss Manfréd motorból, a lövege pedig német 75mm-es KwK 42 L/70 lett volna a tervek szerint.
A légvédelmi Nimród-ok alváza ugyebár a már említett Toldi-kon alapult, amire egy 40mm-es svéd Bofors gépágyút raktak. Mégis leginkább mint páncélvadász híresült el, csakhogy erre a feladatra korántsem volt tökéletes (magas volt, és a lövege legfeljebb a BT szériás harckocsik ellen ért valamit).

Szóval én nem látom azt, hogy katonai fejlesztések terén kimondhatnánk, hogy a szürkeállomány meglett volna. Ha így lett volna, akkor hogy magyarázzuk azt, hogy Csehszlovákia híresebb a hadiiparáról (LT-35, Hetzer, CZ kézifegyverek, Aero Vodochody kiképzõ és könnyû harci repülõgépek), mint mi?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
Alkotni kellene valami olyan ütõs(innovatív(pl.:G11)) kézifegyvert, ami van olyan jó, hogy exportra lehessen gyártani.

Abba (G11) tönkre ment a HK és megvette a BAe. Magyarország nem az a súlycsoport, ami valami ennyire innovatívat csinál. A G11-hez a lõszert Dynamit Nobel segítségével csinálták meg, tehát a G11 mögött nem csak a HK áll. Mert ugye a G11 mit sem ér az egyedi, hozzá tervezett lõszer nélkül.
Meg valahogy valószerûtlen, hogy ebbõl az országból egy cég kihasít magának egy szeletet a világ fegyverpiacából bármilyen kategóriában. Részegységek beszállítsa másoknak. Erre van esély.

[NST]Cifu
Kézifegyvereknél van a SERO Kft. Lynx-je.
Harcjármûveknél vannak a Currus Zrt BTR-80 átalakításai, meg gépkocsikra szerelt fegyverállványai. Egy idõben volt a T-72 modernizálásra egy programjuk, errõl a topicban évekkel ezelõtt beszéltünk, Tatán egy harckocsizó azt mondta róla, hogy a lelkesedést látta a fejlesztõkben, de a szakmai hozzáértést annyira nem. Beraktak egy LCD képernyõt, csak az konkrétan eltakarta a koax géppuska rakaszát a személyzet elõl, így nagyon macerásan lehet utána a rakasz cseréjét végrehajtani. Kapott a proto-jármû egy lézeres besugárzás jelzõt, de csak annyit csinált, hogy jelezte a személyzetnek, hogy "Hé, valaki lézerrel pásztáz", és kész. Nem mondja meg még csak hozzávetõlegesen sem az irányát, és nem kezd automatikusan semmit sem csinálni (már akkoriban is az ment a hasonló nyugati és keleti rendszereknél, hogy jelezte mely irányból érkezett a besugárzás, továbbá a jobbaknál egy gombnyomással abba az irányba fordította automatikusan a tornyot (a legerõsebb páncélzatot mutatva felé), továbbá szükség esetén ködgránátokat lõtt ki az irányba, így fedve el a harckocsit).

Egy magyar UAV-rõl sokat hallani médiában, de ötletem sincs, melyik lehet az...

Sippie
ez szomorú 😞 akkor marad a Suzuki gyártás
mijki
Pedig valószínûleg ha másban nem tudunk(mert nincs ipar), a kézifegyver export lenne a megoldás, azt könnyebb összerakni mint pl.: egy tankot. 😄
Alkotni kellene valami olyan ütõs(innovatív(pl.:G11)) kézifegyvert, ami van olyan jó, hogy exportra lehessen gyártani.

Szürkeállományban mindig jók voltunk, már csak elhatározás és pénz kellene.

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

Esélyünk sincs. Tisztelet az általam nem ismert kivételeknek, de vagy kullogunk a modern cuccok után, vagy meg se közelítjük azt. Afgánoknál nem egy saját maga által felcicomázott AK-t látni. Szinte fillérekbõl. Itthon egy vagyonból egy kupac trágyát gyártottak.

Kivel szeretnél versengeni? Egy pisztolyt meg egy géppisztolyt nem sikerült rendesen összehozni.
Sippie
"Ezen kívül mit mutatsz fel Exportra?"

Fogalmam sincs, ezért indítottam úgy témát, hogy idehaza milyen hadiipari gyártások folynak, ha folynak egyáltalán 😊
versenyezni nyilván árral lehet, és megbízhatósággal minden területen.
[NST]Cifu
Lehet exportra gyártani, csak akkor olyan minõséget kell prezentálni is. Egy AK-63D vagy AMD-65 mókolás minden, csak nem versenyképes dolog, a világban kismillió cég foglalkozik vele, és nem kevés közülük eleve elõnyben van, mert civil piacra is dolgozik (amerikai fõleg), továbbá jelentõs tapasztalata van kereskedelem terén is. Ilyet a hazai cégek nem nagyon tudnak felmutatni.

A Gepárd bármennyire is agyonajnározott, mint rombolópuska, különösebben nagy sikereket nem tud detto felmutatni, mert a piac tele van különféle konkurens 12.7mm-es mesterlövész puskákkal, komoly gyártói és kereskedelmi tapasztalatokkal és kapcsolatokkal a hátuk mögött. Ráadásul technikailag ma már a Gepárd sem olyan világmegváltó, mint volt 20 éve.

Ezen kívül mit mutatsz fel Exportra? A Kommondor egy a tucatnyi MRAP közül, a versenytársak pedig már harctéri tapasztalatokkal vannak tele. Miben versenyzel velük? Az árban? Nincs gyártósora a Kommondornak, szóval ha kap is megrendelést, akkor ki tudja hogyan, milyen minõségben és ütemben fogják tudni leszállítani...

Szóval itt tartunk...

[NST]Cifu
A FeHoVa kiállításokon meg szoktak jelenni a Gepárdok és a különféle AK mókolások. Elég szomorú is vagyok miatta.

Esetlegesen (1993-'95-'97-'99-2001-'05-'07) rendezik meg a C+D kiállítás, ami direkt katonai, védelmi szakkiállítás.

[NST]Cifu
Akármilyen nyelvet meg lehet tanulni, ha motívált vagy, ha érdekel az adott nyelv, és ha használod. Ez a baj szerintem a nyelvtanulással is. Ez nem úgy mûködik, hogy most hopp, megtanulok egy nyelvet. Ha az ember nyûgnek érzi, nem fog rá több idõt fordítani, mint amennyit feltétlenül szükségesnek érez.

Én tanultam 4 évig oroszul, 7 évig németül. Oroszul szinte egyáltalán nem tudok, németül nagyon-nagyon alapszinten; megértem, ha hozzám beszélnek, de összetett mondatokat megfogalmazni már problémát jelent... Ezzel szemben angolul soha egy leckét nem vettem, és mégis egész jól elvagyok vele. Azért, mert érdekelt, mert a számítástechnikához, a játékokhoz hajdan kellett...

Szóval ha valakit érdekel, vagy rá van kényszerítve (mert pl. az adott kultúrában él), akkor fog nyelveket jól megtanulni. Szerintem...

Sippie
lehet ám exportra is gyártani (sõt, az kéne hogy legyen a fõcél), meg AK-ra is lehet szép kiegészítõket pakolni.
Molnibalage
OFF

Engem tanítottak németre és olaszra is 4-5 évig és az angolon kívül az összes nyelvet gusztustalanul nehéznek és komplikáltnak éreztem. 1 éve tanulok oroszul, de tiszta szenvedés az egész ahhoz képest, ahogy anno angolból haladtam.

ON

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Én utólag nem bánom, bár nem mondanám hogy sokat tanultam meg belõle, kb. annyit, mint mindenki, vagyis csak nagyon keveset. De mondjuk annyi értelme volt, hogy a többi szláv nyelvbõl is meg lehet vele érteni pár alap szót, kifejezést, vagy el tudjuk olvasni a cirill betûket. 😊
Mondjuk sokkal nehezebb az angolnál, sõt még a németnél is, angolul viszonylag könnyen el lehet jutni egy használható szintre, én írásban úgy kommunikálok angolul anyanyelviekkel, hogy nem nagyon jönnek rá, hogy nem tartozom közéjük, mondjuk orosznál ez elképzelhetetlennek tartom sok éves kemény tanulás, esetleg orosz nyelvû környezetben élés nélkül.
Én meg annak örültem volna, ha nem kínoznak vele 8 évig...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

3712-ben mikor a Mars erõforrásaiért harcolnak, Ivánékon még mindig ott lesz a skafanderre kötve a szimatszatyor. :-)
Molnibalage
Én annak is örülnék, ha csak annyira érteném az oroszt, mint amennyire értem az angolt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ulvar
Kurva jó lenne, ha értenék oroszul anyanyelvi szinten 😄.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

qtab986

qtab986
lõszergyártás

Az MFS szerintem kivétel volt. Pozitív példa. De már nem mûködik az oldaluk.

gépkarabély - Ak faragó mutyi
géppisztoly - mi a töknek? Kell vagy 500-1000 db M.o.-ra összesen
lõszergyártás van, de meglepõdnék ha ebben a fegyveres testületek nagy vevõk lennének
Sippie
vannak fegyverkiállítások? ó jó tudni 😄
Sippie
hát pedig annyi sok szép mindenrõl beszélnek a miniszterek, gépkarabélyok, géppisztolyok, lõszergyártás, radartechnológia, anyám kínja 😄 50 milliárdos Hadik-terv. Jó lenne valami gépkarabély-tervezõ állás 😄
[NST]Cifu
Itthon maximum a fegyverkiállításokon találkozhatsz ezekkel a cégekkel. A hazai piacra nem nagyon gyártanak, a fõ megrendelõk max. a fegyveres erõk lehetnek, nekik pedig felesleges szép honlapokat meg marketing anyagot gyártani. Persze az is tény, hogy az USA-ban vagy a briteknél, mivel az állampolgárok pénzébõl, a katonai megrendeléseken át élnek ezek a cégek mégis csak, szép marketinggel tolják meg ilyenkor a médiát, hogy az egyszeri civil is érezze, hogy ezek a fegyverek az õ biztonságát megóvni készülnek, az õ pénzébõl.

Itthon ez a kultúra ismeretlen...

Amiknál bemész a boltba és veszel egy Coltot. (meg vársz rá 2 hetet vagy mennyit.)

Itthon ami fejlesztés van, az szvsz a MH-nek megy. Így érthetõ, ha nem reklámozzák. Amúgy is mit? Pár páncélozott teherautó, eü BTR, meg Komondor. Van még valami mini UAV. Szerintem más nincs.
Sippie
Értem, hogy a legtitkosabb fejlesztések nem dobják fel, de magának a gyártónak nem kéne titkosnak lennie. Most hirtelen rákerestem a Coltra, szép weboldal, kontakt elérhetõségekkel mindennel, és róluk tudom hogy gyártanak és fejlesztenek. Itthon meg alig alig van infó (persze az is lehet, hogy nincs mirõl 😄)

#62726: thx
[NST]Cifu
Hehe, ez is szép történet...

Az USAF a vadonatúj (amúgy 2009-tõl rendszerbe állított) C-27J Spartanokat kivonja, és a boneyard-ra küldi õket, úgy, hogy közben a típus leszállítása folyamatban van (további 5 példány átadása van még hátra). Az ok annyi, hogy az USAF számításai szerint a C-130J-t olcsóbb üzemeltetni...

Hát K9-en azért csodálkoznék személyszerint ,de azon a kicsin már ne múljon #)

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Fogalmam sincs, mit jelent, de mivel politikus mondta, sok jóra nem számítanék.

Jó fegyverekért nem kell(ene) messzire menni, az a közelben is akad elég. Pénz nélkül pedig a Koreai-ak sem fognak komoly technikát adni nekünk...

[NST]Cifu
Adott esetben az US ARMY azt várta el, hogy duplájára növekedjen az átlagos katonák találati esélye harctéri körülmények között. A vizsgálatuk szerint az M16A2-essel a találati esély 20% 100 méterrõl, 10% 300 méterrõl, és 5% 600 méterrõl. Ezt kellett volna megduplázni.

A Steyr és az AAI flechete lõszerrel pályázott (vagyis kis nyilakat lõtt ki a fegyverük, sokkal nagyobb torkolati sebességgel, mint az átlagos 5.56x45-ös lõszeré), a Colt egy duplex lõszert (két lövedék egy hüvelyben) tüzelõ fegyverrel, egyedül a HK indult "normális" fegyverrel, már amennyiben a G11 normális fegyvernek számít...

A végeredmény azonban nem volt kielégítõ az US ARMY számára, a tesztfegyverek 15-50%-os javulást hoztak(a legkevesebbet a Colt ACR, a legtöbbet a Steyr ACR) "csak".

mijki
Mennyire ütõs lenne egy Dél-koreai "csomag", amely tartalmazna K1A1(A2?)-et, K21-et és mondjuk K9 Thundert?

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro

mijki
"Korea segítene nekünk a haditechnikában"

Ez jelentheti azt, hogy Mo. kaphatna mondjuk az elég jó dél-koreai cuccokból?

Forrás

qtab986
akkoriban a minimálisan elvárt harcérték növekedés az új fegyverrel min. 100%-os volt

Mi a harcérték?

[NST]Cifu
Nem mai képek (nyáron készültek), de mégis érdekesek - J-15 tesztrepülés a Liaoning fedélzetén. Amiért érdekesek az az, hogy függesztménnyel szállt fel és le a tesztgép. Ilyesmi képek nem nagyon vannak a Szu-27K/-33-ról...

[NST]Cifu
Na ja 😊

De ezzel együtt is cinkes a dolog. Egyszer elindultak ezen az úton, majd megállapították, hogy hibás, és visszafordultak a nagy tömegû jármûvekhez. Most megint vissza a könnyû jármûvehez?

Ennél is érdekesebb a rajok létszámának csökkentése, és az "Expediciós" haderõ koncepciója. Ezt a feladatot elméletileg az USMC látja el....

Molnibalage
Errõl Fischer admirális jut eszembe.

[NST]Cifu
Érdekes pletykák szállonganak. Állítólag az US ARMY vezetése újra felmelegítené az FCS alapköveit.

E szerint a jelenlegi 9 fõs rajokat 6 fõsekre csökkentené, a GCV tömeglimitjét pedig megfelezné (~30 tonnára). Gyakorlatilag visszamozdulnak a kisebb, könnyebb, légi szállítható haderõ irányába, még új jelmondatuk is van: A sebesség ami számít (Speed that matters)...

A MH facebook oldalán minden új dolgot meglobogtatnak.
A Currus oldalán van pár "fejlesztés".
qtab986
Sehol. Soha se lesz. A gyártók oldalán se fogsz találni semmit, ha van egyáltalán oldaluk.

Sippie
Üdv!
Hol lehet olvasni arról, hogy ma Magyarországon milyen hadiipari fejlesztések zajlanak? Van ugye a Komondor, Gepárdot is gyártják bár nem tudom mennyire fejlesztik, illetve Gödöllõn vannak BMP átalakítások például. De pletyka szinten beszélnek az AMD újbóli fejlesztésérõl is, de nem sok mindent lehet róla találni. Van errõl valami lista, hogy kik gyártanak idehaza ilyen területen?
Plusz 8 hk.-i Tatán.
Elvileg ezek Currusos felújítottak. Azt nem tudom ez mit jelent. Festést biztos.
Na ez az. :-) Lehet a kis gép új hajtómûvel több keróval tud felszállni.
[NST]Cifu
Ezekkel a tömegadatokkal az a baj, hogy az üres tömege a MiG-29K-nak ~13 tonna, a standard felszálló tömege (NTOW) 18,5 tonna, az max. (MTOW) pedig ~22 tonna. A belsõ max. üzemanyag mennyisége ~5,2 tonna, így max. üzemanyag mellett az NTOW-hoz max. két R-73-ast vihet, MTOW-hoz pedig 3,8 tonnát.

A kérdés az, hogy mekkora felszállótömeggel tud elrugaszkodni az ugrórámpán... Ez az a rész, amit megint homály fed, a Kuznyecov fedélzeti tesztekrõl készült képeken mindenestre zéró függesztményt láthatunk rajta...

Passz, hajóról lehet, hogy tényleg nem tud (vagy ha igen, fegyvert nem igen bír). Hivatalosan 6,5 t a fegyverterhelése, a MiG-29k-é 5,5 t. Szintén nem tudom, hogy ez hajóról, sáncról való felszállásra is igaz-e.
Én inkább attól fosnék, hogy egy hajóra rakják és irány egy kikötõ.

Laikusként nem értem mi kárt okozna egy rephordozónak egy víz alatti bum? Az olajos szivarokat már inkább haza vágná.
Köszönöm. Akkor félre értettem. Mindig azzal fikázták a 33-ast, hogy nem tud teli tankkal felszállni. Ezek szerint még mindig többel mint a picur Mig.
Azt a hagyományos fegyverzetre szokták mondani, tehát arra, amit az USA képes megtenni, Panamától Afganisztánig.
Nem tudom mennyire ért hozzá a csávó, de az atombombával keltett szökõár azért kicsit túlzásnak hangzik. Volt pár víz alatti robbantás anno, egy ilyen csak mini-cunamit tud okozni.
Itt látható egy 30 kt-s víz alatti robbantás egy hajóról filmezve, nincs túl messze.
[NST]Cifu
Úgy tudom, hogy ezek a holdak mivel alacsony pályán keringtek, semmiképp nem maradhattak fent sokáig (max. fél év?) szóval amit 20-25 éve lõttek fel az már réges rég leesett. 😊

Kosmos 1867 @ Wiki, jelenleg e szerint egy 813@797km-es eliptikus pályán kering. Ez viszonylag magasan van, kell egy-két évtized azért ahhoz, hogy onnan lekeveredjen tisztán a légellenállás miatt.

BRAT
de az oroszok hogy lépnének fel 1000 km-ekre a határaiktól?)
Elzárják a gázt<#eplus2>

Komolyra fordítva: az Iráni atomprogrammal kapcsolatban Nógrádi György mondta (aki azért nem egy Indexes cikkíró), hogy azért fosik a nyugat az atomfegyvertõl, mert a nyugat és fõleg az USA potenciálja a repülõgép-hordozókból áll. Egy, azaz 1 db atombomba a Perzsa öbölben bárhol felrobban a víz alatt, vagy vízfelszinen ott nem hajók semmisülnek meg a szökõárban, hanem flotta-szintû lesz a pusztítás.

Oroszország atomhatalom, rengeteg irányítható atomfegyverrel. Nem csak a NATO-t képes elpusztítani, de még mindig többszörösen a Földet önmagával együtt. Mi ez, ha nem "power projection" képesség?

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" &#9771; Zemdee bodáá Irán! &#9771;

Jó, jogos, bár akkor se hiszem hogy túl értelmes dolog ezen a területen versenyezni próbálniuk (vannak a mai Oroszországnak globális "power projection" képességei, amiket egy ilyen flottával is alá kell támasztani? Nincs, na ugye, bár a SZU-nak sem igazán voltak, az USA a világ bármely pontján képes bevetni egy jelentõs szárazföldi erõt, ehhez megvan az infrastruktúra, de az oroszok hogy lépnének fel 1000 km-ekre a határaiktól?), de persze érthetõ a hagyományok stb. miatt. De persze érthetõ, hogy egy atomhatalomnak presztízsokból is kell rendelkeznie pár korszerû atomtengóval. De Izrael is elvan a Delfinekkel, a céljaikra megfelelnek.