Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Elnézést kérek, fel tudnád sorolni, hogy milyen sikeres Magyar haditechnikai fejlesztéseket tudtunk felmutatni az elmúlt félszáz évben? Vagy az elmúlt 100 évben? Én meglehetõsen rövid listával tudok szolgálni. A Gepárd M1, M2 és M3 valóban páratlan fegyver volt a maga idejében. Az AMP a jobb AK klónok közé tartozott szintén a maga korában. Mit hagytam ki?
Az I.Vh elõtt még volt egy-két jobban sikerült dolog a Monarchia idejében, pl. a Teggethof-osztály, ahol a 3 löveges ágyútornyok figyelemre méltóak voltak.
A II.Vh elõtt és alatt komolyabb eredményeket nem igazán tudtunk felmutatni. A Csaba páncélautó tervezõje (Straussler Miklós) angliába költözött, a világ Alvis AC2-ként ismeri a tervet, ami viszonylag sikeres volt, de a háború alatt hamar elavult.
A Toldi I. egy svéd Landsverk L-60 licencén alapult, annak kis mértékben módosított változata, gyakorlatilag a háború kirobbanásakor már elavult volt,
A Turán harckocsi a csehszlovák Skoda T-21 tervein alapult.
Még a sokat ajnározott 44M Tas is egy Frankenstein szörny volt, a futómûvét a Pz.III-asról koppintották, az erõátvitelt úgy mókolták össze két, a Turánokban használt Weiss Manfréd motorból, a lövege pedig német 75mm-es KwK 42 L/70 lett volna a tervek szerint.
A légvédelmi Nimród-ok alváza ugyebár a már említett Toldi-kon alapult, amire egy 40mm-es svéd Bofors gépágyút raktak. Mégis leginkább mint páncélvadász híresült el, csakhogy erre a feladatra korántsem volt tökéletes (magas volt, és a lövege legfeljebb a BT szériás harckocsik ellen ért valamit).
Szóval én nem látom azt, hogy katonai fejlesztések terén kimondhatnánk, hogy a szürkeállomány meglett volna. Ha így lett volna, akkor hogy magyarázzuk azt, hogy Csehszlovákia híresebb a hadiiparáról (LT-35, Hetzer, CZ kézifegyverek, Aero Vodochody kiképzõ és könnyû harci repülõgépek), mint mi?
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Abba (G11) tönkre ment a HK és megvette a BAe. Magyarország nem az a súlycsoport, ami valami ennyire innovatívat csinál. A G11-hez a lõszert Dynamit Nobel segítségével csinálták meg, tehát a G11 mögött nem csak a HK áll. Mert ugye a G11 mit sem ér az egyedi, hozzá tervezett lõszer nélkül.
Meg valahogy valószerûtlen, hogy ebbõl az országból egy cég kihasít magának egy szeletet a világ fegyverpiacából bármilyen kategóriában. Részegységek beszállítsa másoknak. Erre van esély.
Harcjármûveknél vannak a Currus Zrt BTR-80 átalakításai, meg gépkocsikra szerelt fegyverállványai. Egy idõben volt a T-72 modernizálásra egy programjuk, errõl a topicban évekkel ezelõtt beszéltünk, Tatán egy harckocsizó azt mondta róla, hogy a lelkesedést látta a fejlesztõkben, de a szakmai hozzáértést annyira nem. Beraktak egy LCD képernyõt, csak az konkrétan eltakarta a koax géppuska rakaszát a személyzet elõl, így nagyon macerásan lehet utána a rakasz cseréjét végrehajtani. Kapott a proto-jármû egy lézeres besugárzás jelzõt, de csak annyit csinált, hogy jelezte a személyzetnek, hogy "Hé, valaki lézerrel pásztáz", és kész. Nem mondja meg még csak hozzávetõlegesen sem az irányát, és nem kezd automatikusan semmit sem csinálni (már akkoriban is az ment a hasonló nyugati és keleti rendszereknél, hogy jelezte mely irányból érkezett a besugárzás, továbbá a jobbaknál egy gombnyomással abba az irányba fordította automatikusan a tornyot (a legerõsebb páncélzatot mutatva felé), továbbá szükség esetén ködgránátokat lõtt ki az irányba, így fedve el a harckocsit).
Egy magyar UAV-rõl sokat hallani médiában, de ötletem sincs, melyik lehet az...
Alkotni kellene valami olyan ütõs(innovatív(pl.:G11)) kézifegyvert, ami van olyan jó, hogy exportra lehessen gyártani.
Szürkeállományban mindig jók voltunk, már csak elhatározás és pénz kellene.
IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro
Kivel szeretnél versengeni? Egy pisztolyt meg egy géppisztolyt nem sikerült rendesen összehozni.
Fogalmam sincs, ezért indítottam úgy témát, hogy idehaza milyen hadiipari gyártások folynak, ha folynak egyáltalán 😊
versenyezni nyilván árral lehet, és megbízhatósággal minden területen.
A Gepárd bármennyire is agyonajnározott, mint rombolópuska, különösebben nagy sikereket nem tud detto felmutatni, mert a piac tele van különféle konkurens 12.7mm-es mesterlövész puskákkal, komoly gyártói és kereskedelmi tapasztalatokkal és kapcsolatokkal a hátuk mögött. Ráadásul technikailag ma már a Gepárd sem olyan világmegváltó, mint volt 20 éve.
Ezen kívül mit mutatsz fel Exportra? A Kommondor egy a tucatnyi MRAP közül, a versenytársak pedig már harctéri tapasztalatokkal vannak tele. Miben versenyzel velük? Az árban? Nincs gyártósora a Kommondornak, szóval ha kap is megrendelést, akkor ki tudja hogyan, milyen minõségben és ütemben fogják tudni leszállítani...
Szóval itt tartunk...
Esetlegesen (1993-'95-'97-'99-2001-'05-'07) rendezik meg a C+D kiállítás, ami direkt katonai, védelmi szakkiállítás.
Én tanultam 4 évig oroszul, 7 évig németül. Oroszul szinte egyáltalán nem tudok, németül nagyon-nagyon alapszinten; megértem, ha hozzám beszélnek, de összetett mondatokat megfogalmazni már problémát jelent... Ezzel szemben angolul soha egy leckét nem vettem, és mégis egész jól elvagyok vele. Azért, mert érdekelt, mert a számítástechnikához, a játékokhoz hajdan kellett...
Szóval ha valakit érdekel, vagy rá van kényszerítve (mert pl. az adott kultúrában él), akkor fog nyelveket jól megtanulni. Szerintem...
Engem tanítottak németre és olaszra is 4-5 évig és az angolon kívül az összes nyelvet gusztustalanul nehéznek és komplikáltnak éreztem. 1 éve tanulok oroszul, de tiszta szenvedés az egész ahhoz képest, ahogy anno angolból haladtam.
ON
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Mondjuk sokkal nehezebb az angolnál, sõt még a németnél is, angolul viszonylag könnyen el lehet jutni egy használható szintre, én írásban úgy kommunikálok angolul anyanyelviekkel, hogy nem nagyon jönnek rá, hogy nem tartozom közéjük, mondjuk orosznál ez elképzelhetetlennek tartom sok éves kemény tanulás, esetleg orosz nyelvû környezetben élés nélkül.
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC
géppisztoly - mi a töknek? Kell vagy 500-1000 db M.o.-ra összesen
lõszergyártás van, de meglepõdnék ha ebben a fegyveres testületek nagy vevõk lennének
Itthon ez a kultúra ismeretlen...
Itthon ami fejlesztés van, az szvsz a MH-nek megy. Így érthetõ, ha nem reklámozzák. Amúgy is mit? Pár páncélozott teherautó, eü BTR, meg Komondor. Van még valami mini UAV. Szerintem más nincs.
#62726: thx
Az USAF a vadonatúj (amúgy 2009-tõl rendszerbe állított) C-27J Spartanokat kivonja, és a boneyard-ra küldi õket, úgy, hogy közben a típus leszállítása folyamatban van (további 5 példány átadása van még hátra). Az ok annyi, hogy az USAF számításai szerint a C-130J-t olcsóbb üzemeltetni...
Szent Haba-kukk
Jó fegyverekért nem kell(ene) messzire menni, az a közelben is akad elég. Pénz nélkül pedig a Koreai-ak sem fognak komoly technikát adni nekünk...
A Steyr és az AAI flechete lõszerrel pályázott (vagyis kis nyilakat lõtt ki a fegyverük, sokkal nagyobb torkolati sebességgel, mint az átlagos 5.56x45-ös lõszeré), a Colt egy duplex lõszert (két lövedék egy hüvelyben) tüzelõ fegyverrel, egyedül a HK indult "normális" fegyverrel, már amennyiben a G11 normális fegyvernek számít...
A végeredmény azonban nem volt kielégítõ az US ARMY számára, a tesztfegyverek 15-50%-os javulást hoztak(a legkevesebbet a Colt ACR, a legtöbbet a Steyr ACR) "csak".
IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro
Ez jelentheti azt, hogy Mo. kaphatna mondjuk az elég jó dél-koreai cuccokból?
Forrás
Mi a harcérték?
De ezzel együtt is cinkes a dolog. Egyszer elindultak ezen az úton, majd megállapították, hogy hibás, és visszafordultak a nagy tömegû jármûvekhez. Most megint vissza a könnyû jármûvehez?
Ennél is érdekesebb a rajok létszámának csökkentése, és az "Expediciós" haderõ koncepciója. Ezt a feladatot elméletileg az USMC látja el....
E szerint a jelenlegi 9 fõs rajokat 6 fõsekre csökkentené, a GCV tömeglimitjét pedig megfelezné (~30 tonnára). Gyakorlatilag visszamozdulnak a kisebb, könnyebb, légi szállítható haderõ irányába, még új jelmondatuk is van: A sebesség ami számít (Speed that matters)...
A Currus oldalán van pár "fejlesztés".
Hol lehet olvasni arról, hogy ma Magyarországon milyen hadiipari fejlesztések zajlanak? Van ugye a Komondor, Gepárdot is gyártják bár nem tudom mennyire fejlesztik, illetve Gödöllõn vannak BMP átalakítások például. De pletyka szinten beszélnek az AMD újbóli fejlesztésérõl is, de nem sok mindent lehet róla találni. Van errõl valami lista, hogy kik gyártanak idehaza ilyen területen?
Elvileg ezek Currusos felújítottak. Azt nem tudom ez mit jelent. Festést biztos.
A kérdés az, hogy mekkora felszállótömeggel tud elrugaszkodni az ugrórámpán... Ez az a rész, amit megint homály fed, a Kuznyecov fedélzeti tesztekrõl készült képeken mindenestre zéró függesztményt láthatunk rajta...
Laikusként nem értem mi kárt okozna egy rephordozónak egy víz alatti bum? Az olajos szivarokat már inkább haza vágná.
Nem tudom mennyire ért hozzá a csávó, de az atombombával keltett szökõár azért kicsit túlzásnak hangzik. Volt pár víz alatti robbantás anno, egy ilyen csak mini-cunamit tud okozni.
Itt látható egy 30 kt-s víz alatti robbantás egy hajóról filmezve, nincs túl messze.
Kosmos 1867 @ Wiki, jelenleg e szerint egy 813@797km-es eliptikus pályán kering. Ez viszonylag magasan van, kell egy-két évtized azért ahhoz, hogy onnan lekeveredjen tisztán a légellenállás miatt.
Elzárják a gázt<#eplus2>#eplus2>
Komolyra fordítva: az Iráni atomprogrammal kapcsolatban Nógrádi György mondta (aki azért nem egy Indexes cikkíró), hogy azért fosik a nyugat az atomfegyvertõl, mert a nyugat és fõleg az USA potenciálja a repülõgép-hordozókból áll. Egy, azaz 1 db atombomba a Perzsa öbölben bárhol felrobban a víz alatt, vagy vízfelszinen ott nem hajók semmisülnek meg a szökõárban, hanem flotta-szintû lesz a pusztítás.
Oroszország atomhatalom, rengeteg irányítható atomfegyverrel. Nem csak a NATO-t képes elpusztítani, de még mindig többszörösen a Földet önmagával együtt. Mi ez, ha nem "power projection" képesség?
-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" ☫ Zemdee bodáá Irán! ☫