95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83

• molnibalage83
  • repvez
    sztem ha az első kettő felrobban a repeszek ugyan ugy sérülést okoznak a gépnek, hogy azzal már nem kell messzire menni.
  • JanáJ
    Valami képességbemutatón volt olyan, hogy 30 cm-rel a föld felett lebegett a heli és úgy léptek le róla. A miértre volt a válasz, hogy ha aknamező, akkor csak az első kettő hal meg. Afganisztánban is robbantgatták a gyakorló repülések és leszállások alatt csóri pilótákat.
  • molnibalage83
    F-35
  • [NST]Cifu
    Feltehetően nem kevés. A FARC gerillái felmérték a terepet, és kinézték azokat a tisztásokat, ahol egy Blackhawk méretű heli le tud szállni. A többi a videó és a fotók tekintetében történelem...
  • SZUsszan
    Ez mekkora pech...

Mennyi esélye volt, hogy pont aknamező felett szállnak le?
  • SZUsszan
    Bocsánat, a vagy szó felett átsiklottam.

m18. Ezt miért linkelted nekem? Feltételezed, hogy úgy írok róluk, hogy nem tudom az alapvető infókat?
  • m18
    GM-6 Hiúz
    Anzio
  • repvez
    Nem akarok nyelvtan náci lenni hogy mondatot elemezzek,de a vagy szó után a súly megállapitás a páncéltörő rakétákra vonatkozik a méret a gepárddal és az is ott van, hogy nem sokkal , még mielött leirnád, hogy 40cm-el rövidebb..

Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.07.14. 22:35:20
  • SZUsszan
    Biztos vagy te benne?

10 kg-al alsó hangon nehezebb, mint a gepárd. Ráadásul a gepárdból van bullpup kialakítású is.
  • [NST]Cifu
    Ez egy "megépítjük, mert meg akartuk építeni" dolog, egy lelkes fegyvermester fogta, megtervezte, megépítette, és kész. Nincs miért, ha valakinek ilyen kell (és az egylövetű verzió csak 9800 US$-ért már a tied is lehet! A 3 lövedéket befogadó szekrénytáras verzió 12000 US$ alatt!), akkor ilyet kap. Pont.

Azt állítják, hogy 5000 yard-ig is használható. Amit én készségesen elhiszek, ha szélcsend van. Meg a cél áll egy helyben. A legkönnyebb verzió (gondolom az egylövetű változat, rövidebb csővel) mindössze 26kg, de a vége 58kg is lehet (gondolom hangtompítóval, komolyabb távcsővel, "heavy-duty" bipoddal, lengő csővel, tengeri herkentyűvel). Ennyi. A gyártó is sejti, kik a vásárlóközönség, hiszen a képességek felsorolásánál az egyik pont ez: "Huge amounts of fun , vagyis hatalmas adag élvezet.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.07.14. 22:12:55
  • repvez
    Nem hiszem, hogy sokkal nagyobb lenne a gepárdnál vagy nehezebb a páncéltörö rakétáknál, pedig azokat is használják harcba mégha 2 emberes is aki egyik az álványt másik a rakétát viszi.
    Ahhoz képest ezt cső kivétel után egy háti tartóval simán szállitható
  • freelac
    Én úgy gondolom, hogy ennek csupán propaganda-hír-értéke volt, hogy a nagyérdemű lássa, hogy vitézeink mindenhol kiveszik a részüket.
    Amúgy egy-két dolgot leszámítva nem is tudom, hogy hol-mit érné meg kézi erővel, mintsem gépesítve.
  • molnibalage83
    Két darabra szedve is mekkora ez a fegyer? Ezzel ellenséges vonalak mögött spec ops tevékenységet folytatni kész horror.
  • SZUsszan
    Miért? Emberünk nem feltétlenül mozgó járműre célozhat vele, hanem radarállomásra is. Ahhoz meg csak oda lehet kúszni 1000m-re, nem?
  • molnibalage83
    És ezt a fegyvert hogyan tervezik élesben használni? Eszméletlen körülményesnek tűnik.
  • Freeda Krueger
    Könnyebben páncélozott célra pl...
  • z0ty4
    Three shots with the Anzio 20mm

'nyádat, ezzel mire lőnek?
  • Hpasp #69313
    Voltmár?
    http://www.mediafire.com/view/3p463i1g15ntzzv/Jane's_At_The_Controls_-_How_to_Fly_and_Fight_in_the_Mikoyan_MiG-29_Fulcrum.pdf
  • Freeda Krueger
    Nem volt egyértelműen minden fedélzeti jármű diesel...
    de lehet igy is megoldani
    :)
    Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2015.07.14. 16:44:07
  • JanáJ
    Túloztam, de ettől még történt ilyen az ismeretségemben. Én is úgy voltam zászlóalj írnok, hogy a század írnokunknak magasabb iskolai végzettsége volt. De ha 8 általánossal ásol árkot, annak sincs értelme. Értem, hogy akkor tömeghadsereg volt és akkor már amíg nem potyogtak a nukleáris töltetek, addig valami értelmeset csináljanak, de jónak ezt nem nevezném.
  • molnibalage83
    Egy hülye kérdésem lenne. Amikor még volt A-10 Skyraider és jetes gépek, akkor hogyan oldották meg ésszerűen a bezin és keró tárolását is a CV-ken? A C-1 Trader 1988-ig repült, akkor annál lehetett olyan, hogy olyan hajóra szállt le, ahol nem tudták csak kicsit "trükkösen" megtankolni?

A hajófedélzeti munkagépek azok gondolom dízelmotorosak.
  • [NST]Cifu
    Érdekes, hogy amíg folyamatosan jöttek ki az új protók, mindenki el volt alélve tőle, most, hogy cirka másfél éve nem adtak át (vagy legalábbis nem láttunk) új gépet, mindenki fanyalog. :)

A J-20-ról folyamatosan jönnek ki a képek, láthatóan gőzerővel folyik a tesztelés:

A J-31-ről kevesebb az információ, egy "A-Star" nevű cég promózza elektron-optikai rendszereit képek és kínai szöveg erre ). Itt látni EO alapú levegő-levegő rakéta koncepciót, FLIR/EOTS konténert, illetve beépített érzékelőt is. Az egyik szerint a J-31-be a cég érzékelői kerülnek majd.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.07.14. 11:34:43
  • [NST]Cifu
    Csak beletekertem, de úgy tűnik a további Super Hornet upgradekről van szó. Semmi egzotikus, de finoman odamondogatnak az F-35-nek. A dolog azért érdekes, mert az US NAVY-nek ugyebár elindult az F/A-XX (Next Generation Air Dominance, NGAD) programja, tehát elviekben lenne váltótípusa az F/A-18E/F-nek. Csak kérdés lesz-e rá pénz. Nekem úgy tűnik, hogy a Boeing igyekszik elébe menni a problémának, és további Super Hornet upgrade-eket letenni az asztalra, hogy ne essen ki a megrendelésekből.

Ugyebár sok mozgásterük nincs, szóval ez nekem egy új F-15SE-hez hasonló lépésnek tűnik. Szvsz kezd nagyon kiszáradni a katonai beszerzések világa, egyszerűen nincs mód párhuzamosan több projektet húzni, és a meglévőek pedig évtizedekre elhúzódnak, így például az F-35 program "sikere" esetén a Lockheed-en kívül másnak nem lesz vadászgép-fejlesztési és építési tapasztalata 2030-ra.

Ez egyébként máshol is így van, a C-130 esetén detto a Lockheed kezébe van minden (a C-27J esetén a C-130J hajtóműveit és légcsavarját kellett például beépítenie az Aelinának, mert a légierő azt mondta, és kész), a C-17A esetében dettó, a KC-46 az egyetlen kivétel, mert ott ugyebár a Boeing győzött, de itt ki is fújt. Bombázógépek terén a B-2A óta nem volt dedikált bombázógép-program, az LRS-B esetén a Lockheed és a Boeing össze is fogott, hogy a Northrop-nak megfelelő ellenpontot nyújtsanak (látatlanban a Boeing/Lockheed párosnak adom a győzelmet).

Az US NAVY erre a problémára találta ki a páros LCS megrendelést. Persze az sem jó megoldás, de legalább nem sorvad el a tervező/építő képesség. Hogy drága és macerás, az egy másik dolog...
  • repvez
    valami uj infó a kinai csodákról ( J-20,j-31) mindenhol csak a régi verziókról találni képeket videokat.
  • molnibalage83
    Super Hornet. Még nem néztem meg.
  • molnibalage83
    Az apró térfa ráadásul, hogy az egyik képen YF-22, míg a máskon már F-22A van.
  • freelac
    Szia, ezt cafolnom kell, mert 87-88-tol ilyen nem volt. Hogy elotte volt-e, arrol nem tudok nyilatkozni. Az is allitom, hogy ugyanezen idoszaktol tutira valogattak a jobb kepessegu embereket, legalabbis az elsolepcsos ezredeknel. En Taszaron voltam katona, de az iskolatarsaim, cimbik kozul egy parat mashova soroztak be, oket sem hallottam ilyenrol panaszkodni.
    A torteneteket termeszetesen ismerem, de en es a laktanyambeliek ilyenben nem reszesultek, az tuti. A karbantarto szazadrol el tudom kepzelni, hogy a helyi kulturt elmentek felujitano segiteni vagy ilyesmi, de ennyi.
    A jobb kepessegueket eleve olyan helyre osztottak be, ahova azert nem volt mindegy, hogy ki kerul, azok meg eleve nem mentek volna ilyen munkara, ha lett is volna. Mondok peldat ha erted, sem a taszari IV. szazad muszaki irnoka, sem a kiertekelok nem csinaltak effele munkakat. Viszont dolgozott az illeto a Szirommal.
  • fonak
    Na, ezt szerintem rosszul írtam, végzés után fél évre nem vittek el senkit, csak tartalékosként behívták bohóckodni egyszer-kétszer, és az egyetemen kaptak valami "honvédelmi oktatást".
  • fonak
    Mérnököket nem vittek el másfél évre tudtommal, előfelvételi volt, tehát egyetem előtt szolgáltál 1 évet mint baka (utálták is őket a többiek, és "táposoknak" csúfolták őket), diplomás ember pedig tartalékos alhadnagy vagy hadnagy lett miután elvitték még fél évre (?) tartalékos tiszti kiképzésre. Azt nem tudom, hogy mi lett azzel aki nem fejezte be az egyetemet, bár gondolom nem úszta meg hogy berántsák.
    Ja a másfél év asszem a 70-es évek végéig még 2 év volt, a rendszerváltás környékén lett 1 év (aztán 9 hónap, 6 hónap majd semennyi.)
  • ximix #69301
    Jelem építő :)
  • JanáJ
    Nem vitatkozom, de milyen jó lehetett mondjuk mérnökként másfél évig kukoricát szedni, meg árkot ásni angyalbőrben...
  • JanáJ
    Nem nyilatkoztam a kerítésről, csak arról, hogy nem hinném, hogy túl bonyolult egy ilyet megépíteni.
  • z0ty4
    napi troll :)

• ximix #69297

Akadály, hol? :)

Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.07.13. 18:18:57
  • ximix #69296
    OFF
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Ez a rész nem volt rossz a szocializmusban úgy is mondhatnám csak ennyi valósult meg belőle. Iskolába kellett vaskorlát szóltak a helyi üzemben, melósok délután megcsinálták mondhatni anyagárban vagy még annyiba sem és lett korlát, az állami gazdaságban a kukorica lábon állt a rossz idő miatt szóltak katonáknak és mentek kukoricát törni, MÁV-nál krampácsolták a síneket a katonák, kórházba kelett pár virágtartó, fogas ect. tehát a közintézményeknek az állami vállatok, katonaság mondhatni beszerzési áron dolgozott ami mondhatni mindenkinek jó volt.
    Annak idején még én is ástam városban vízcsövet szállingózó hóesésben, mint katona.

Ma meg pályázatot kell írni, mert ez a köz vagyona nem bízhatod meg vele a Gipsz Jakabot és nem adhatod oda helyi lelkes amatőröknek kik anyagáron megcsinálnák, mert megvádolnak, hogy elherdálod a köz vagyonát ezért pályázatot kell kiírni és aki a legjobb feltételeket , garanciát adja az elfogadható guba ajánlattal annak ítélik elvileg, persze ez az összeg egy átlag állampolgárral ott helyben végezne, mert a titkárnő rúzsát is tartalmazza az összeg előre 10 évre, na ha nem is ennyire durva, de a garanciára hivatkozva rengeteg plusz zsetont beszednek.

Jelen esetben a pályázatra nincs idő és szerintem így megbízták a határőrséget a határkerítés építésével ami logikus más kérdés az, hogy pár terepruhás mérnők lehet kelleni fog a csapatba, mert mostanában nem sok kerítést építettek :)

Nem is annyira a kerítés építése lesz itt a nagy zsuga hanem annak karbantartása, őrzése, kaszálás, és hasonlóak, bár ez 4 méter magas kerítés nem annyira a háztáji kompatibilis itt felénk oszlopostól kiszedték feltekerték és hello, arra számíthatnak, hogy pár lyukat készítenek rajta a felhasználó barátik és a vadak se lesznek elragadtatva tőle.
    .
  • SZUsszan
    Önmagában egy kerítés semmit sem ér. Pláne, ha a HM 0 tapasztalattal építi meg:

Bevándorlók vs spanyol határ
  • JanáJ
    Pontosan. 150 métert építenek. Szerintem ez volt a leggyorsabb módja.
  • [NST]Cifu
    Nem tudom mire van felkészülve az MH logisztikája, de kétlem, hogy a Honvédség tele van földmunkagépekkel, megfelelő mennyiségű kiképzett gépkezelővel, betonkeverőkkel, és a többivel. Elviekben most egy kísérleti szakaszt építenek....