Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem mondom, hogy errõl van szó, de valamelyik korai ICBM visszatérõ egységénél volt az amiknál, hogy a hõpajzsról leégõ/elpárolgó fém részecskék (?) olyan csóvát húztak, ami miatt radarokkal nagyon könnyen észlelhetõ volt. Lehet ilyesmirõl van szó.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Lassan ott tartok, hogy ingyen is írnék nekik, hogy ne ilyen orbitális baromásogkkal traktálják az átlagusert...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Azért tegyük hozzá, hogy a többi vadászgépnél nem üzemszerû, hogy folyamatosan használja az utánégetõjét. A Raptornál végképpen nem. Viszont az SR-71 kifejezetten nagy sebességû repülésre és utánégetõ használatra volt tervezve, szóval ott "üzemszerûen" mûködött az utánégetõ - és ezzel ott volt a csóva is a gép mögött.
A radarabszorbens bevonatra továbbra sem tudok megbízható információt. Állítólag volt rajta. De hogyan és minek? Anno az SR-71 ismertetõmben ott volt, hogy a gépnek akkora illesztési hézagok kellettek, hogy amíg nem melegedett fel, nem is tömített megfelelõen az üzemanyag-tartály (az illesztési hézagokba szilikonos tömítést használtak, de ez rövid idõ után töredezett, elveszítette a rugalmasságát), ezért látni a légi utántöltéseknél folyásokat a szárny felületén. Ekkora hõtágulás már gépnél (talán a MiG-25-öst leszámítva) nem volt. Még az XB-70 esetében sincs feljegyzés ilyesmirõl. Az SR-71/A-12/YF-12 ennyire ki volt hegyezve egyszerûen.
Az alakjával kapcsolatosan megint az a probléma, hogy mindent az áramvonalasságnak vetettek alá.
Hogy miért látszana az utánégetõ a radaron, az számomra kicsit homályos. Igen, lehetnek lehetnek elektromosan töltött részecskék ott, de akkor a többi vadászgépnél ez miért nem tényezõ...? Vagy pl. a Raptornál...?
Az SR-71 körül fájdalmasan sok UL és téveszme kering sajons...
Persze semmiképp nem lehetett túlzottan lopakodó, valszeg a korabeli infravörös cuccokkal is könnyû lehetett felderíteni amikor 3 Mach felett hasított, de persze radarral is, csak elvileg ez volt az elsõ próbálkozás a stealth kialakításra, de nem volt sikeres.
A szöveg arról szól, hogy a kisgépek nagy részén nincs földhöz képest sebességet mérõ ezköz, ezért az a földi irányítástól kérdezik. Kinek nagyobb a **** címû játék ment. A Cessna után nagyzolni akart egy Hornet pilóta, aztán az SR-71 pilóta helyretette az egoját. 😊
Engedjétek már el a "lopakodó" voltot. Lehet hogy kisebb volt a RCS-e mint a vele korabeli azonos nagyságú gépeknek. Ezt mondjuk csak 100km-rõl látta azonos feltételekkel, a másikat meg 150 km-rõl. Sosem tudjuk meg.
Gõzöm nincs, hogy ez a városi legenda honnan jön. Még egy elterjedt vicces eset is bizonyítja, hogy szó nincs errõl.
One day, high above Arizona , we were monitoring the radio traffic of all the mortal airplanes below us. First, a Cessna pilot asked the air traffic controllers to check his ground speed. 'Ninety knots,' ATC replied. A twin Bonanza soon made the same request. 'One-twenty on the ground,' was the reply. To our surprise, a navy F-18 came over the radio with a ground speed check. I knew exactly what he was doing. Of course, he had a ground speed indicator in his cockpit, but he wanted to let all the bug-smashers in the valley know what real speed was 'Dusty 52, we show you at 620 on the ground,' ATC responded. The situation was too ripe. I heard the click of Walter's mike button in the rear seat. In his most innocent voice, Walter startled the controller by asking for a ground speed check from 81,000 feet, clearly above controlled airspace. In a cool, professional voice, the controller replied, ' Aspen 20, I show you at 1,982 knots on the ground.' We did not hear another transmis sion on that frequency all the way to the coast.
Ha meg komolyabb helyzet, akkor hogy a rákba gyakoroltak volna elfogást rá a skandinávok, akárhányszor csak arra járt...?
A szovjetek is emeltek készültségi MiG-25-öst kísérgeti. Hogy a rákba csinálták volna, ha alacsony észlelhetõségû...?
Egy magyar kollégától.
Attól, mert a gép a maga korában futurisztikus kinézetû volt szó nem volt alacsony észlelhetõségû géprõl.
Ugyanakkor a siker legfeljebb a laikusoknál merül ki abban, hogy "menõ".
Az U-2-es (noha öregebb az SR-71-esnél) rendszerben van, él és virul, az SR-71 meg jóideje nem repül már, és soha nem is fog többet.
3.: A "csökkentett észlelhetõségû" arra utal, hogy a kialakításnál tervszerûen azon dolgoztak, hogy az RCS-e kisebb legyen. Én ezt alátámasztó, megbízható információról nem tudok, pedig átnyálaztam pár SR-71 ismertetõt. Természetesen szívesen fogadom a megfelelõ alátámasztást. 😊
4.: A "plusz" T-72M1-esekrõl nem tudok semmit. De a Honvédelem.hu-n múlt pénteken raktak ki képeket arról, hogy a Vargha Tamás államtitkár egy T-72-esen mászkál. A T-72-esen a friss festésen (és az azonosítószám hiányán) túl más figyelemre méltót nem látni. Továbbra is az ex-belorusz verzió, sem ERA, sem új EO eszköz, sem új motor, se semmi.
2. Me' a blackb menõ, ezé'. :-)
3. Akkor egyrõl beszélünk. Az alakja kisebb RCS-t biztosított mint a korabeli vele egy méretû gépeké. Nem volt cél, csak a nagy sebességre optimalizált forma eredménye. Nuku RCS csökkentõ festékkel. De lehet ez is csak hypeolása a "menõ" vasnak, mint ahogy a kobráról nem tudnak leszakadni a ruszkik. Kb olyan lehetet, mint a B-2-es "elõd" csupaszárny vas, aminél véletlenül vették észre, hogy nem veszik észre a radarok. :-)
2.: Ebben a konkrét cikkben az RQ-180-ast folyton az SR-71-essel akarják párhuzamba állítani. Csak nem tudom miért...
3.: 10m3 akkori fogalmak szerint sem volt kevés, a nagyobb vadászgépek radarkeresztmetszete volt e körül. Ezen kívül mi értelme lett volna az RCS-ét csökkenteni? Pont az SR-71 sose sértette meg a szovjetunió légterét (legalábbis tudomásom szerint), arra az A-12 lett volna hivatott. De tudomásom szerint az sem rendelkezett más, jobb RCS értékkel.
Számtalan olyan oldal / elemzés van, ahol igyekeznek az SR-71-est felruházni "lopakodó" képességgel. Emlékszem gyerekkoromban egy IPM-ben volt egy cikk, amiben arról írtak, hogy a Blackbird-ök festése számtalan apró fémgolyócskát tartalmazott, hogy szétszórják a radarsugarakat. Ma már tudom, hogy ez a sok-sok fémgolyó a rövidebb hullámhosszon pont, hogy újabb reflexiós pontokat jelentett volna...
Én a nem kevés elolvasott SR-71 / A-12 / YF-12 ismertetõ és leírás alapján azonban úgy vélem, valójában ez a család sose volt lopakodó, és sose volt annak szánva. Az ezzel kapcsolatos, nyílvánosságra került komolyabb kutatások, kísérletek késõbbre datálhatóak, mint eme gépcsalád kifejlesztése...
2. Ebbõl a cikkbõl igen, de anno írtak a dél koreai jutúkról.
3. Én már próbáltam kigooglizni, hogy a korabeli gépekhez képest csökkentett RCS-ü-e a gép, de nem tudom mihez hasonlítsak. De erre mondhatnám Cifusan, hogy nem a mai fogalmak szerinti radarok ellen, nem pont a mai fogalmak szerinti kortárs gépekkel összehasonlítva.
1.: Miért hozzák folyton fel az SR-71-est? Az RQ-180 nem az õ, hanem az U-2S szintén mozog, hasonló sebességgel, magasságban, a cél felett áthaladva.
2.: Ha már... azt miért hagyja ki minden média (még a HTKA is), hogy az U-2S a mai napig dolgozik? Véletlenül az nem kémrepülõgép? Pedig hivatkoznak rá...
3.: Az SR-71 nem volt csökkentett észlelhetõségû, legalábbis a mai fogalmak szerint, az RCS-e valahol 10m2 körül mozgott. A civil hosszúhullámú radarok több száz km-rõl észlelték erõlködés nélkül...
Valóban nem lett volna könnyû elfoglalni az országot, viszont szerintem a németek képesek lettek volna rá, ha nem szempont a nyereség/veszteség arány. Tehát az sem igaz, hogy a Svájciak kizárólag a hadseregüknek és a terepviszonyoknak köszönhetik a megszállás elkerülését.
Jó partner volt a semleges Svájc Németországnak. A világpiacról sok mindent be tudtak szerezni rajtuk keresztül. Még ha megszállják értelem szerûen ez a csap bezáródik.
2.: A fentiekbõl következik, hogy az SR-71 "utódja" igazából azért sem lehet, mert az SR-71 eredetileg nem hatolt be a célország légterébe (vagy legalábbis nem volt erre szüksége). Viszont az U-2 család továbbra is üzemel (az aktív típus jelölés TR-1 v. U-2S), amirõl mélyen hallgat az Index cikke. Tehát az ilyen RQ-180 stílusú gépek valójában inkább az U-2-esek utódai lehetnek majd. Egyszer...
Svájc lerohanása: Alant mondták a lényeget, a náci németországnak is hasznos volt, továbbá pedig Svájc veszélyt nem jelentett, elfoglalása katonai és politikai érdekbõl sem nyújtott volna sokat, ellenben elég véres lett volna. Többet ért nekik egy semleges Svájc, mint egy elfoglalt Svájc.
A HAARP-ot pedig hagyjuk, én már leírtam párszor a véleményemet róla...
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
a továbbiakban szeretném úgy folytatni a fórumos "pályafutásomat", hogy nem kezdeményezek vitákat és nem minõsítgetek másokat. szóval rendben, HAARP off itt, majd az NWO "szaktopicban" kitárgyaljuk 😊
Molnibalage : igen, nagyon köszi hogy kapásból írtad hol keressem, áttúrtam egy csomnó oldalt hogy megaláljam, de ez nem ugrott be hogy a szentkoronán. itt a link, és kérek akkor a músorról véleményeket, hogy mennyire helytálló vagy sem az ott elhangzottak :
http://szerk.szentkoronaradio.com/20131201/20131130-hadak-utjan-iran-az-atom
A német haderõ korántsem volt annyira fúdetáp, csak ellenfeleik voltak picit töketlenek. Svájc olyan hadviselésre kényszerítene minden haderõt, hogy attól miden támadó sikítófrászban törne ki. Azt nem tudom, hogy a svájci védelmi mentalitás milyen volt akkor, de gondolom a hidegháborús hozzállás és a mai napig fenntartott komoly katonai erõnek és szemléletnek van múltja.
Ezen felül az is problémás lehetett volna, hogy németek lõnek németre. Mert svájcban jelentõs németajkú lakossági is él.
A HAARP baromságokkal meg fárassz másokat.
sajnos a rádióadás netes verzióját nem találom sehogyansem, pedig egy órája keresem, jó lett volna linkelni. arra lettem volna kíváncsi, hogy a fórumozók közül ki mennyire ért egyet az ott elhangzottakkal. ha megvan mégis belinkelem. de valami olyasmirõl volt benne szó, hogy hogyan jöttek létre a mai nukleáris hatalmak, ki hogyan fejlesztett vagy vásárolt technológiát, illetve hogy a további stabilitás egyik eleme az, hogy legyen továbbra is egyensúly, tehát nem igazán baj ha irán rendelkezik vagy rendelkezni fog atombombákkal. nyilván ezt sokkal részletesebben a músor keretein belül
a másik kérdésem az lenne, hogy én bár nagyon bírom a világpanorámát és szaniszlót, de néhe azért elég elképesztõ dolgokat szoktak állítani a sok más, egyébként eltitkolt igazság és "leleplezés" mellett. ami nekem szemet szúrt az utóbbi idõben, hogy 3 adásban is elhangzott részükrõl, hogy Hitler csak azért nem rohanta le Svájcot, mert meg akarták hagyni tartaléknak a bankrendszerét és magát az országot egy esetleges elvesztett háború esetére a felsõ náci vezetésnek.
kérdésem : nem azért nem támadta meg, mert egyrész a terepviszonyok miatt aránytalanul nagy idõ és emberveszteségekkel járt volna az elfoglalása ? hozzáteszem, én nem igazán vagyok járatos a haditechnikában ilyen szinten, de nem igazán értettem egyet a músorban elhangzottakkal, hogy két hét alatt bekebelezhette volna svájcot....
harmadik pedig hadd ajánljam ezt a cikket, kérem nem törölni, mert csak érdekességképpen és nem vitaindítónak szúrom be :
http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/07/snowden-feltarja-haarp-globalis-gyilkos.html#.UqZOjJ2CvzM
De rögtön itt a következõ probléma, ha neked "csak" egy repképes gép kell, akkor nincs szükséged fegyverfüggesztményre sem, nincs szükséged katonai szintû rendszerekre, nincs szükséged hordozófedélzeti rendszerekre, megerõsítésekre. Egyszóval egy szuperszonikus sebességre képes nyers "mûrepülõ" gép szvsz valahol 15-20 millió környékén megállhat.
Szerintem az aktuális világpolitika képe ma kb. ugyanilyen lenne, ha megmaradt volna az F14. Emiatt nem lettek volna gyengébbek egyik konfliktusban sem az amik. Kb. olyan elõnyük van bárkivel szemben légi hadviselésben, mintha egy sakktáblán lenne 8 bástya 8 gyalog ellenében... A tomcat legfeljebb nem bástya, hanem futó lett volna. Így is-úgy is esélytelen ellene bárki.
Az egész hadigépezetben ez csak egy láncszem. Mellé kell tenni a mennyiségi fölényt, az awacsokat, stb. És persze a flottát, a célmegjelölõ gyalogságot, a hírszerzést, stb. Nyilván volt értelme az F18 váltásnak, hisz bizonyára sok fejlesztést lehetett kipróbálni élesben.
Bár hasonló idõben születtek, mint a 23-as, a legfejletteb 23-as változat sem volt az F-14A+/B képességeinek közelében sem. Még az MLD-n is kb. az R-73 volt, ami legalább az AIM-9M-hez volt mérhetõ papíron. A gép BVR képessége és elektronikai / önvédelmi képességei közelében nem volt egy cicusnak.
Az F-14 képességei megfeleltek a '80-as évek beli 4. gen gépeknek, csak éppen milyen áron...? Az AMRAAM korszakban a gépnek azt tette be, hogy neki beza olyan nem volt, az AIM-54-et már 2004 táján elkezdték kukázni, ezen felül igen sok baja és korlátja volt annak is.
A sok kisebb-nagyobb apró gond lényegében azzá állt össze, hogy szép és jó (?) volt a cicus, de nyugodjék békében.
Természetesen ez megint kommunikáció és marketing kérdése, de akkor volt egy kisebb felháborodás, hogy hirtelen miért ugrott meg ennyire az ár...