Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Belenéztem az ACIG adatbázisba, sok iráni gyõzelmet tulajdonítanak a Phoenixeknek.

1976-81
1982->

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

köszi.

@fonak: én meg azt sem hiszem el, hogy egyedül megtalálták a cicus elejét. :-)
Azért az ilyen könyvek mögött kicsivel több kutatás áll,mint a discoverys filmek mögött.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

ebben a könyvben írnak olyat is (ami amúgy a pilóták beszámolóira épül), hogy 1 db AIM-54-el lelõttek 3 Mig-23BN-t és a negyediket megrongálták, illetve két esetben pedig szintén egy árva AIM-54-el egyszerre két Mig-23-al végeztek
ezzel szemben a Navy Tomcatjei, bár nem sokszor indítottak éles helyzetben Phoenixet, de egyszer sem értek el találatot...

mondjuk szerintem ezek az osprey könyvek amúgy is olyan discovery channel kategóriájúak

Ezen könyv szerint eredményesen használták az AIM-54 et.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

T-72-esen 7 elõremeneti és 1 hátrameneti fokozat van. De gondolom típusfüggõ, M1-esen automata váltó van 4 elõre és 2 hátrameneti fokozattal (a ruszki tankok tudtommal mind manuális váltóval rendelkeznek, bár pl. a RENK gyárt hozzájuk automata váltót amit a PT-91, M-84 stb-ben is megtalálható).
Állítólag az irániak eredményesen használták Irak ellen a Phoenixet anno (60-70 légi gyõzelmet emleget egy forrás), de persze ez nem megerõsíthetõ, csak iráni állításokon alapul. Nyugaton azt is kétségbe vonták, hogy egyáltalán képesek lehettek használni az amerikai technikusok távozása után.
Harckocsiknál irányváltó vagy rükverc van? Értsd mindkét irányban ugyan annyival tud menni?
Molnibalage
A dolog nem ilyen egyszerû, mert képességek összeségérõl van szó és számtalan helyzetrõl. A Tomcatek egy része mindig is egyfeladatos vadász volt, tehát csapásmérésre alkalmaltlanok voltak. Hiába volt 48 gép a hordozó feldélzetén akkor és most is, a csapásmérõ / kísérõvadász / SEAD / BARCAP képesség nem volt skálázható, mert az F-14A+/B gépek csak egyet tudtak, de legfeljebb kettõt ezek közül. Mivel AMRAAM nem volt integrálva a gépekre soha, ezért kísérõvadászként az AMRAAM shooter gépek bizony jobbak voltak szerintem.

Ezen felül az AIM-54 kinematikai hatótávolsága kapcsán a többség nagyon félreértik a helyzetet, mert mindig az elképzelhetõ legszélõségesebb esetet vetik össze és ahhoz mérik az AMRAAM-ot. A szomorú igazság az, hogy az AIM-54 indítási távolsága csak nagy magasságban kiemelkedõ, a magasság csökkenéséval irgalmatlanul romlik. Kis magasságban az AIM-54 és AIM-7F/M rakéták kinematikai hatótávolsága majdnem azonos. Döbbenetes ugye?

Nagy magasságban Hornet/Super Hornet BARCAP-elve nagyobb tûzerõt jelent. Az F-14 jellemzõen csak négy AIM-54-gyel CAP-eléhet, mert hat db AIM-54-gyel nem szállhat le deckre. Ellenben egy Hornet vagy Super Hornet erõlködés nélkül tud 6-8 rakétával CAP-eli és nagy magassában közeledõ cél ellen az AIM-120C indítási távolsága is lazán van 60-70 km. A fenyegetés jelent szintjén ez bõven elég.

Összességében a Hornetek képesek a flotta védelmét ellátni, csak mivel a gép multirole ezért a képességek jobban skálázhatóak szükség esetén. Ezen felül nem olyan pocsék hadrafoghatósága van, mint a cicusoknak volt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A poenix-et elöö kivonták mint a cicust tudtommal. Már nem kellett ruszki bombázó kötelékektõl félni. A Phoenixet nem lehetne most mire használni. Vadász méretõ célra nem alkalmas.
A tomcat leváltása a superhornetre nem volt képességvesztés a navynak? Az amraam nem megy el 180 kmre mint a fõnix. Tudom régebbi technika meg alig lõttek belõle az ára miatt, de az a plusz 70 km azért...

Aki másnak vermet ás, az sírásó vagy földmunkás.

Errõl ez jut eszembe:
[NST]Cifu
Úgy tudom, hogy még ma is gyártás alatt van a típus.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Nem értem, hogy a ruszkik miért nem hordanak védõ szemüveget. Filléres tétel és sokat számít. Mondjuk kesztyût is csak hidegben hordanak. Igaz én ilyen szempontból selejt vagyok, mindentõl könnyezek, szóval lehet csak nyugaton menõznek túl sokat.
én voltam a felbújtó, de tényleg elintézhettük volna pm-ben. bocs.
qtab986

AMD 65 SBR BFPU Hungarian FEG

Nekem sem a szívem csücskei, de szerintem az ilyen "poénok" nem ebbe a topikba valók.
Uhh, ezek zsír újak a gyárból? 😊 Vagy csak felújítás? Mindenesetre most adták át az elsõket nemrég. A T-90MS túl drága gondolom...
[NST]Cifu
Konkurenciában nincs hiány, az nem vitás, a Textron úgy látja viszont, hogy a Scorpion jóval gyorsabb lehet, mint a turboprop gépek.

Coinra minek sugárh? Ott a Tucano.
[NST]Cifu
Tessék, van még itt harci gép fejlesztés... ha nem is AAA kategória szintjén. Textron Scorpion, egy könnyû, 0-1-2 személyes (opcionálisan személyzet nélküli, és direkt UAV/UCAV változat is tervben van) könnyû harci/felderítõ repülõgép. A gép nem megrendelésre készül, hanem a fejlesztõ cég nyíltan bevalja, hogy az MQ-1 Predator-hoz hasonlóan abban bízik, hogy a saját fejlesztést aztán megveszi az USAF. Plusz ugye reménykednek abban, hogy ahol az F-20 elbukott, most ott piacot találnak, mert hát azért F-35-ösöket használni COIN feladatokra túlzás és pocséklás...

Mi sem természetesebb, hogy a gyártó cég sok más feladatot is el tud képzelni, a határõrségtõl kezdve a katasztrófa-elhárításig.

Persze kérdés, hogy mennyire fog beválni...

A kis gép felszálló tömege ~9,6 tonna, a hasznos teher max. 2,8 tonna (vagyis emlékeztet egy F-5-ösre / F-20-asra, csak éppen nem szuperszonikus).

Honlap

[NST]Cifu
Kettõs választ tudok adni:

1.: Elképzelhetõ, hogy a torony még nem volt kész, csak egy súlymakett (vagy egy félkész torony) volt csak a teknõn, löveg nélkül. Az biztos, hogy a méretei sehogy sem stimmelnek a film elején látható toronnyal, és nincs rajta a parancsnok és az irányzó periszkópja sem.

2.: Álcázás. Egyfelõl hogy ne derüljön ki, hogy pontosan mit tesztelnek, másfelõl pedig a torony alakját is rejtik a kíváncsi szemek elõl. Amúgy nekem úgy tûnik, hogy valami olyasmi, mint a Barracuda (látható és infravörös tartományban is hatásos) álcaponyva (v. álcsaháló).

qtab986

qtab986

A mobility testnél 2:00-tól mitõl védik a ponyvával?

Szóval OFF:

"A legfrissebb kutatási eredmények alapján a románok tényleg a rómaiaktól származnak. A történet a következõ:
Az eddig ismerttel eltérõen az anyafarkasnak nem két gyermeke született, hanem három: Romulusz,Rémusz és Románusz. Mivel a farkasnak csak két melle volt, ezért csak két gyermeket tudott szoptatni. Így a harmadiknak (Románusz) csak az apa farka maradt. Ezért nevezték el õket dákó-románoknak...."

(eredeti helyesírás korrigálva)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Passz, egy volt iskolatársam mondta, aki T55 pk. volt a seregben.

[NST]Cifu
T-72B3-ak az Orosz hadseregben (továbbra is a T-72-esbõl áll a legtöbb rendszerben amúgy ott):

OFF
nem, halljuk.
Errõl lenne szó? Hogy ezt tõlünk "lopták" volna?
[NST]Cifu
Az aknavetõs dologról hallottam már, de csak pletykák szintjén.

Az 5TD(F)-nek milyen magyar vonatkozása lenne? Ez egy elég kimerítõ forrás az 5TD(F) fejlesztésérõl.

" Túl sok magyar hiszi azt, hogy a mi seggünkbõl süt vagy sütött a nap."

Elég sok nemzet hiszi még ugyanezt, nálunk kevesebb alappal...

Gondolom ismered a viccet Romolusról, Remusról,Romanról, valamint az anya- és apafarkasról, meg hogy melyik gyerkõcnek mi jutott...

Így fejbõl beugrik egy automata aknavetõ, ami a SzU lenyúlt (egykori szakaszparancsnokom apja mk. ezredesként részt vett a tervezésében), valamint (lehet, hogy tévedek) a T64-esek ellendugattyús motorja is tõlünk került keletebbre.
Hogy a túloldalról is beszéljünk, az USAF is elég sokat köszönhet valami Kármán Tódornak, ugye... (a tanácsköztársasági múltját nem bolygatva)

Elie Wiesel (ha egyáltalán az, akinek mondja magát) és Kertész Imre Nobel-díja... Háááát... Inkább hagyjuk...

OFF
Én úgy gondolom, hogy egy magyar (nem magyar származású) által elért eredményre akkor is büszkék lehetünk, ha nem itthon érte le. A zsidó üldözés és a komunizmus nem - csak - rajtunk múlt. Nem volt egy befogadó környezet. Amúgy meg mindenki ezt csinálja, a románok fejlövése a sok Romulusz és Rémusz szobor. Kell a nemzeti öntudatnak.
Molnibalage
Nem rád vonatkozott a hurrogás, hanem általánosságban. Túl sok magyar hiszi azt, hogy a mi seggünkbõl süt vagy sütött a nap. Hát rohadtul nem...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Master91
1 kommentet látnék tõled ahol valakit nem le " hurrogsz "

Cifu véleménye :

Szóval igen, én is büszke vagyok minden Magyar tudós által elért eredményre, de vegyük észre, hogy közülük hányan nem Magyarországon érték el eredményeiket, és vonjuk le ebbõl a következtetést... <...>

A Magyar származású tudósok egy jó része nem a pénzhiány, hanem a politikai okok, vagy egyszerûen a jobb lehetõségek miatt távozott az országból.

2 országot meg ne hasonlítsunk össze még akkor SE ha azonos gazdasági (inkább a politika itt a kérdés) helyzetbe vannak.
Hogy miért?
Évek óta tök máshogy él a 2 ország, teljesen más gondolatokkal, meg úgy mindennel.

Körülbelül én is ezen a véleményen vagyok, letudom nyelni hogy nem mi voltunk a hiper sztárok, nem mi sz.rtuk a spanyol viaszt

Vannak magyar nevek akikre büszkék lehetünk DE ezekbõl rengetegen külföldön vagy külföldi segítséggel érték el azt, amit elértek. És ez a szomorú igazság.

Molnibalage
Miért? Az ország gazdasági helyzetéhez képest az adott korban mutass olyan országot, ahol ennél szebb eredményeket értek el arányosan...?

Egyszerûen egyeseknek - már elnézést - csak ki kellene nézni a turbómagyar seggükbõl és elfelejteni azt az UL-t, hogy "mi magyarok" fúdemennyit adtunk a világnak. Igen, ott voltunk, részt vettnük. Ahogy sokan mások is...

Master91
erõsen szomorú tények...
[NST]Cifu
Na szép...

[NST]Cifu
Ez az OFF tag, kiveszem, ha zavar, de ezzel akartam jelezni, hogy nem a topic témájához tartozik a hsz.-em.

[NST]Cifu
Állítólag mi voltunk a 3. nemzet aki kézi pc. törõt rendszeresített (német o és az amik után)

Ami a német kumulatív robbanófejû rakétákon alapult...

Ezzel mi a gond? Szürke állomány van, pénz nincs.

A Magyar származású tudósok egy jó része nem a pénzhiány, hanem politikai okok, vagy egyszerûen a jobb lehetõségek miatt távozott az országból.

Továbbá nem gond, csak egy állapot. A szomorú fajtából.

Ezzel mi a gond? Szürke állomány van, pénz nincs.
BRAT
Miért kell szürkével írni? Csak kijelölve lehet olvasni, úgy bassza a szemem.<#wow1>

-Egy olyan ember szükségleteire gondolt, akit még csak nem is ismert és soha nem is fog látni.- "DERSZU UZALA" &#9771; Zemdee bodáá Irán! &#9771;

Állítólag mi voltunk a 3. nemzet aki kézi pc. törõt rendszeresített (német o és az amik után)
[NST]Cifu
Én itt arra gondoltam, hogy sok remek tudós, mérnök magyar volt, sok mindent köszönhet a magyaroknak az emberiség.

Remélem nem a sok Magyar nobel díjas tudóssal akarsz példálózni.

Nézzük végig õket:

Lénárd Fülöp (1905) - Osztrák-Magyar Monarchia, utána Németországba költözik, ott él haláláig.
Bárány Róbert (1914) - Bécsben született, Osztráknak vallotta magát, nem akart a Magyar tudományos életben részt vállalni, késõbb Svédországba emigrált.
Zsigmondy Richárd (1925) - Szintén Bécsben született, Osztráknak vallotta magát, a Magyar tudományos életben nem vett részt.
Szent-Györgyi Albert (1937) - Õ a Magyar Tudományos életnek is jeles tagja volt, viszont a II.Vh után elõször Svájcba, majd az USA-ba emigrált.
Hevesy György (1943) - Noha részben Magyarországon tanult, és rövid ideig oktató is volt itthon, valamint állandó kapcsolatban volt sok Magyar tudóssal, valójában Dániában, késõbb pedig Svédországban élt és dolgozott.
Békésy György (1961) - Magyarországon élt és dolgozott, de 1946-ban Svédországba, majd az USA-ba emigrált.
Wigner Jenõ (1963) - Németországban doktorál, majd még 1930-ban az USA-ba költözött, és halálaig ott is élt és dolgozott.
Gábor Dénes (1971) - Németországban doktorál, majd még az 1930-as években Angliába költözik, és haláláig ott is él és dolgozik.
Polanyi, John Charles (1986) - Németországban születik, Német, Amerikai és Kanadai egyetemeken dolgozik élete folyamán.
Wiesel, Elie (1986) - Magyarországon születik, de családjából egyedül õ éli túl a deportálást, Franciaországba, végül az USA-ba emigrál.
Oláh György (1994) - Magyarországon születik és tanul, de Kanadában, majd az USA-ban él és dolgozik.
Harsányi János (1994) - Magyarországon születik és tanul, 1950-ben azonban Ausztráliába emigrál.
Kertész Imre (2002) - Magyarországon él és dolgozik, mikor a legsikeresebb mûvét (a Sorstalanságot) megírja, de itthon annyira nem kap figyelmet, hogy Németországba költözik.

Szóval azt láthatjuk, hogy szinte mindegyikük külföldön élt és dolgozott, mikor megkapta a díjat, vagy utána ment külföldre, hogy tovább dolgozzon. Én Boldal szedtem azok nevét, amelyeket szerintem valóban Magyar Nobel díjasoknak nevezhetünk, és ezzel nem áll szándékomban semmi pejoratívat mondani egyikükre sem.

Lehet még sikeres magyar tudósokkal példázóni (Kármán Tódor, Szilárd Leó, stb.), de ezeknél is azt találjuk, hogy idegen földön érték el munkásságuk csúcsát.

Szóval igen, én is büszke vagyok minden Magyar tudós által elért eredményre, de vegyük észre, hogy közülük hányan nem Magyarországon érték el eredményeiket, és vonjuk le ebbõl a következtetést...

Sippie
valószínûleg a cseheknél több tõke volt bevonva, mint nálunk <#nemtudom>
Molnibalage
Túlnyomórészt nem itthon alkottak.

A SERO Kft. mije?

Azt már rég eladták, a kedves szomszédoknak.

http://www.defensesecurity.eu/COMPANY-PROFILE-63.html

qtab986
Az AMP a jobb AK klónok közé tartozott szintén a maga korában.

Talán ez is legenda és sosem volt jó. Most eltekintve a puskagránáttól és mint gépkarabélyt tekintve.

mijki
Én itt arra gondoltam, hogy sok remek tudós, mérnök magyar volt, sok mindent köszönhet a magyaroknak az emberiség. Az igaz, haditechnikában nem voltunk a toppon sajnos, de még van idõ ezen változtatni. 😊

IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro