Rejtélyes kék csillagkorong egy fekete lyuknál
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kvantumfizika nélkül még az energiaszinteket sem tudod értelmezni.
http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz0112/nagy.html
Ezen a szinten már bõven érezhetõ a kvantumfizika hatása.
"a kvantumfizika elõtt is volt atommodell... Felesleges erõlködnöd."
Na nem mond. Több hajánál fogva elõrángatott szabályt kellett alkotniuk hozzá, és nem is volt túl pontos.
- Nem tudták magyarázni, hogy 1 atompályán miért pontosan 2 elektron lehet.
- Nem tudták magyarázni, hogy egyáltalán miért vannak atompályák.
- Nem tudták magyarázni, hogy miért maradnak pályán az elektronok, amikor a klasszikus elektrodinamika szerint energiát kéne kisugározniuk, és így gyorsan a magba zuhannának.
- Nem tudták magyarázni a kémiai kötéseket.
- stb.
Ezzel szemben a kvantumfizika mindezekre egységes magyarázatot adott. Sõt, rendkívül pontos számításokat lehet végezni vele.
Hogy magyarázod klasszikus fizikával a következõket:
- Feketetest sugárzás. A klasszikus fizika szerint végtelen sok energiát sugározna minden test.
- Fotoelektromos hatás (fotocella). A termelt feszültség független a fény erõsségétõl, de függ a frekvenciájától.
- Kétréses kísérlet. A részecskék interferencia képet mutatnak.
- Alagút effektus.
- Spektrum vonalak.
- Spin.
- Pauli-féle kizárási elv.
- Miért számít duplán a spin a mágneses momentumban. Sõt, nem is duplan, hanem még egy picivel jobban. (és persze a szorzó értékét a kvantumfizika sok tizedes pontossággal megadja)
- Bizonytalansági reláció.
- Tökéletesen azonos körülmények közt is több lehetséges eredménye van bizonyos méréseknek. De nem akármilyenek, hanem néhány jól meghatározott érték.
- EPR kísérlet.
- stb.
Millió darab kísérlet. 100 különbözõ fajta. Nem bonyolult 😊
"Tudod, ezek a bizonyítások nagyon nyögvenyelõsek."
Vannak, akik értenek is hozzá, úgy nem bonyolult.
"Ha véletlenül elvégeznek egy kisérletet, észlelnek valamit. Aztán hogy azt miképp magyarázzák, az már más kérdés."
Tudod, akiknek ez a munkájuk, azok nem véletlenül kísérletezne, hanem teljesen szándékosan. És a kiértékelés a szakmájuk, elboldogulnak vele.
Egyébként, akinek 1-nél több mûködõ agysejtje van, az képes felfogni az eredményeket.
Ha valaki megkérdõjelezi a dogmává szilárdult elméletek helyességét, máris 1000 tudós (vagy magát annak tartó fórumozó)ugrik öklét rázva, és szentségtörést kiabálva...
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Bár én nem olvastam a könyvet...
Valójában nincs szükségem arra, hogy birka módján szajkózzam az aktuális (és divatos) fõ csapásirány állításait, amik nagyon gyakran borzasztó nagy tévedések.
Csak a saját realitásérzékemben és logikámban bízom.
A legmesszebbmenõkig sem érdekel az, hogy ha egy-két magolómûvész és a tudatlanok szavalókórusa kánonban gyalázkodnak ezért.
Mondjuk, a 78. oldalon elégedetten olvastam egy olyan fejezetcímet, hogy: A feketye lyuk robbanása
Puff neki!
Különben szándékosan nem használtam idézõjelet, mert a könyvben sincs.
Hát, mit nem mondjak, még soha nem olvastam fekete lyuk robbanásról, csak pár héttel ezelõtt feldobtam itt a fórumon <#nezze>#nezze> (bele is csimpaszkodott aztán lola és mrzed000 keményen :-)), tehát ez nekem nem új.
Úgy néz ki, hogy a szellemnek van egy mûködési módja, és ugyanarra többen is rájönnek, függetlenül akár a tudományos apparátustól is. A bizonyítás persze más tészta.
Stephen Hawking írásában egyébként egyéb kifogásolnivalóm is van:
A fekete likakról úgy beszél, mint ahol a tér gömb alakban begörbül. ez ugye extrém esete a fénysugár eltérítésének. Azt már tudjuk, hogy távoli galaxisok fénye, ha áthalad egy közelebbi csillag mellett, elgörbül. Lencsehatás stb.
Napfogyikor is megfigyelték a jelenséget.
Tessék figyuzni, most mondom a lényeget:
Ez nem térgörbület, uraim! Eccerûen arról van szó, hogy az ELEKTROMÁGNESES MEZÕ görbül el, extrém esetben egy gömb felületén felcsavarodik, de NEM A TÉR!
A tér maga, köszöni szépen, jól van.
Persze, lehet nekem jönni azzal, hogy a tér, mint olyan, önmagában létezik-e vagy sem?
A tér nem fizikai fogalom, kérem szépen, hanem metafizikai fogalom. Semmi köze az anyaghoz. Egyszerûen egy elméleti keret, amelybe a világegyetemet belepakoljuk, mi emberek, szóval egy elvont fogalom, amely az anyagi világban nem is létezik, tehát nem is görbülhet el.
És, ha elméletrõl beszélünk, akkor ott már nem az anyagi világ törvényei a mérvadók, hanem a logikáé, vagy a racionális szellemvilágé. (Persze ott van emellett az irracionális szellemvilág is, de az - határozatlansági elv, káosz elméletek stb. ellenére - a valós világ magyarázatára nem alkalmas.)
No, erre pihenek egy kicsit.
(Jött az ápolónó, ha úgy tetszik. <#beka2>#beka2>)
Kara kánként folytatom tanításom.
A másik könyv amit szinte folyamatosan olvasok, az "A fizika világképe" címet viseli. Vaskos, nehéz könyv, tudományfilozófiától-matematika-káosz-etc. Majd otthon megnézem ki is adta ki. Nekem nagyon bejön.
Repatarurgyán
Ma elsétáltam a könyvesboltba, mindjárt háromba is a Rákóczi úton.
Azzal a feltett szándékkal indultam el, hogy megveszem Hawking idõtörténet folytatását (5K Ft.), de végül csak egy kisebb, de frissebb könyvét vettem meg: A mindenség elmélete (ez csak 2k, hiába na, fukar vagyok, és másikat majd kiveszem a könyvtárból).
DE, mnost jön a lényeg:
Megütötte a szemem egy másik könyv
Dr. Korom Gyula, belgyógyász-kardiológus: Einstein tévedett!
(Nem az ezoterika részben volt, hanem a tud. részben.)
Most rákerestem a neten, és ezt találtam:
A Szólás szabadsága mûsorban elhangzott interjú szövege
Mi a véleményed errõl, olvastad a könyvet?
Vagy vki van itt, aki kicsit is konyít a fizikához, és elolvasta?
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
"A lézer meg a kényszerített emisszió nevû jelenségen alapul, ami kvantumfizika nélkül nincs." - JAJ!!!! Ekkora mellébeszélést és csúsztatást!!! Az, hogy a kvantumfizikusok is vizsgálják, az nem azt jelenti, hogy kvantumfizika nélkül nincs. Ha a zöldséges is vizsgálná, akkor zöldséges nélkül sem lenne?
"Mellesleg atom modellünk sincs kvantumfizika nélkül." - a kvantumfizika elõtt is volt atommodell... Felesleges erõlködnöd. Még a végén nem tudsz eleget dolgozni...
Tudod, ezek a bizonyítások nagyon nyögvenyelõsek. Ha véletlenül elvégeznek egy kisérletet, észlelnek valamit. Aztán hogy azt miképp magyarázzák, az már más kérdés. Mint a statisztika...
A hiba egyébként a levezetésben van.
Lassan már énse ...
Nem látatlanban mondom, hanem az alapján, amit te mondtál a filmrõl. És nem állítom biztosra, csak gyanakszom.
"De ha ez jobban tetszik, elõkeresem Hawking és tsai filmjét (mit is mond a témáról, merthogy elég rég láttam, és öregszem), no annak már csak hiszel ?!"
Az már érne valamit. Keresd!
Ember! Minimum 5 milliárd év telt el azóta. Szerinted mi maradhatott meg?
Csak az az anyag növeli a gravitáviót, ami a körpályán kívülrõl érkezik. De olyan nem nagyon van, hiszen egyenletesen húzódik össze az egész rendszer.
(egyébként mi a francról van szó? már nem is találom az eredeti állítást)
"A lokális sûrûsödés a globális sûrûsödéssel egyetemben éppenhogy egyenletes eloszlást generált volna, nem alakzatokat"
Nem, a sûrûsödés pontosan az egyenletes eloszlás ellen dolgozik.
"A hivatalos vélemény a gravitációs ár-apály elmélet tudtommal."
Link? Én sajnos nem találtam semmit.
"Azzal kezdtem, hogy a köd mérete pl 10x-ese a galaxisnak. A galaxis a közepén, egy fél galaxisnyi üres rész, ahonnan még elszippantotta a galaxis az anyagot, majd a köd (ahol a belsõ csomósodás miatt fialakult SNovák és napok keltette gravitáció már soknagyságrenddel nagyobb, mint a galaxisé, tehát ez a külsõ köd már nem zuhan a SBH felé -vagy lényegtelenül lassan-). Na az ilyesmit hiányolom én (és nem a körbe egy kis gyûrû, mert az is lehet kilökõdés eredménye)"
Nem marad meg a köd, mert befelé húzza a gravitáció. Ha meg mégis elég távol lenne, akkor meg kialakul neki saját grav. centruma, és másik galaxis lesz belõle. Szerintem nem olyan bonyolult belátni, hogy nem maradhat meg semmilyen köd túl sokáig.
De ha ez jobban tetszik, elõkeresem Hawking és tsai filmjét (mit is mond a témáról, merthogy elég rég láttam, és öregszem), no annak már csak hiszel ?!
Vagy õ is csak egy hülye áltudós ?
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Sajnos tévedsz. Rengeteg baromságot láttam már a Spektrumon és a Discovery-n is. Ezek csak ismeretterjesztõ csatornák, nem pedig tudományos folyóiratok (BBC dettó, és az még nem is tudományos). A közvélemény szemében nincs akkora jelentõssége a tudománynak, hogy bármiféle reakciót váltson ki, ráadásul a többség nem is érti, hogy mirõl van szó.
"2) maguk a tudósok mondják el a saját szavaikkal (gondolom egyiket se nézzük olyan hülyének, hogy így lejáratná magát egy eleve marhasággal)"
Attól, hogy valaki tudósnak nevezi magát, még nem lesz az. Sajnos a tudományos címek bitorlását nem bünteti a törvény.
Én meg véletlenül fizikus volnék. Benneteket valószínûleg megkíméltek a nehezebb részektõl. Mert meg lehet érteni a tranzisztor mûködését kvantumfizika nélkül is, csak éppen nem olyan szinten, hogy gyártani is képes legyél (pláne ilyen kis méretben).
De mondok még egy dolgot: Ugye van optikai meghajtód. Az ugye lézerrel megy. A lézer meg a kényszerített emisszió nevû jelenségen alapul, ami kvantumfizika nélkül nincs.
Atomok létezése?
Látom, mégsem tudod, hogy mennyi a 90nm. Ez alig pár száz atom. Mellesleg atom modellünk sincs kvantumfizika nélkül.
És ha már atom, mi a helyzet az atomerõmûvekkel? Titokban szénnel fûtik õket?
A fizikusok meg a CERN-ben a milliárd dolláros szuperszámítógépeken biztos a DooM III-at tolják egésznap. (Tudtad-é, hogy a CERN-ben találták ki a HTML-t!? - kvantumfizika nélkül még internet se lenne)
Kifejtenéd nekem, hogy hol van benne a hiba? És azt is, hogy hogy a francba sikerült kb. 100 féle különbözõ módon kísérletileg igazolni, ha egyszer hibás?
Viszont attól, hogy magábaszippantja a közel's távol összes anyagát igen, és mivel nem állíthatsz mindent orbitra körülötte, így a szívás elmélet szerint exponenciálisan növekvõ sebességgel kellene a SBH felé tartanunk"
Azt nemérted hogy ha nem lenne SBH a galaxis középpontjában a galaxis akkor is forogna ?
Mint ahogy a kettõs vagy több csillagos rendszerek is forognak egymás tömegközéppontja körül.
És mivel a SBH nagyságrendekkel kisebb tömeggel rendelkezik mint a galaxis anyaga így nincs olyan hogy ha nagyobb tömeggel rendelkezne akkor minden behullana.
Viszont attól, hogy magábaszippantja a közel's távol összes anyagát igen, és mivel nem állíthatsz mindent orbitra körülötte, így a szívás elmélet szerint exponenciálisan növekvõ sebességgel kellene a SBH felé tartanunk
"A karok szerintem a lokális sûrûsödés miatt jönnek létre"
Szimmetrikusan??? A lokális sûrûsödés a globális sûrûsödéssel egyetemben éppenhogy egyenletes eloszlást generált volna, nem alakzatokat
A hivatalos vélemény a gravitációs ár-apály elmélet tudtommal.
"Nem maradhatott köd, mert a gravitáció összehúzta mindet."
Azzal kezdtem, hogy a köd mérete pl 10x-ese a galaxisnak. A galaxis a közepén, egy fél galaxisnyi üres rész, ahonnan még elszippantotta a galaxis az anyagot, majd a köd (ahol a belsõ csomósodás miatt fialakult SNovák és napok keltette gravitáció már soknagyságrenddel nagyobb, mint a galaxisé, tehát ez a külsõ köd már nem zuhan a SBH felé -vagy lényegtelenül lassan-). Na az ilyesmit hiányolom én (és nem a körbe egy kis gyûrû, mert az is lehet kilökõdés eredménye)
Hát kérlekszépen
1) nagy amcsi csatorna adta, ha hülyeség lett volna hatalmas bortány már másnap (egyébként talán 3 hete adták most az ismétlését szvsz)
2) maguk a tudósok mondják el a saját szavaikkal (gondolom egyiket se nézzük olyan hülyének, hogy így lejáratná magát egy eleve marhasággal)
Miért ne, feltételeztük, hogy 2 eset lehetséges:
1) kitör a felhõ/anyag a SNova maradvány gravitációjából, állandó sebességgel távolodik tõle,
1.a. ha épp hátra Galaxis forgásával ellentétesen, akkor letér orbitról és bezuhan,
1.b. ha elõre, akkor folyamatosan növeli a SBH-tól a távolságát,
1.c. ha SBH-felé, akkor egyértelmûen belezuhan,
1.d. ha SBH-tól ellentétes irányban, akkor gyorsan távolodik SBH-tól
2) vagy nem tör ki SNova maradvány gravitációjából
2.a. orbitra (ellipszis) áll a SNova magja körül
2.b. gyorsulva zuhan SNova magja felé
Mindkét esetben pontosan meg lehetne határozni a kezdeti SNova helyét, és a maradványának helyzetét, mert befolyásolná a mostani "körözgetésünk" a SBH körül (pl hol pozitív, hol negatív radiális sebesség, másik karhoz képest helyzetünk változása), de egyik esetben sem elképzelhetõ az állandó sebességû közel orbitális mozgás SBH körül
De attól még hogy valami felrobban még nem fog letérni az elliptikus pályájáról.
Tehát létrejön ez a pl 10 fényéves placsni 😊 ami ugyanúgy eliptikus pályán mozog ... aztán késõbb haverkodik másik ködökkel
Itt van egy pár
És most te jössz! Szerinted miért nem jó a kvantum???
<#boxer>#boxer>
A tranzisztornál az elv hasonló,csak ott két azonosan szennyezett (elrontott kristélyrácsú) rész között van egy vékony ellenkezõen szennyezett réteg.
(pnp és npn).....
Ezt persze neked is tudnod kell,tehát feleslegesen írtam le....
Nem is tudom ... én úgy értelmeztem, hogy a sok elemi részecske csak csökkenti a valószinüséget, illetve növeli azt az idõt amit várnod kéne egy ilyen "fura" jelenségre.
Konkrét példák az egy szoba egyetlen sarkába gyûlõ összes gázatom, vagy az, hogy ha elég sokáig várnánk (világegyetem élettartamának sokszorosáig), akkor egy szilárd tárgy eltünhet A pontban, és feltünhet B-ben, mert nem lehetettlen csak kicsi a valószinüsége. 😊
Leborulok elötted MESTER! <#worship>#worship>