Rejtélyes kék csillagkorong egy fekete lyuknál
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A tudomány a hogyanokra szoktak válaszolni.
Szerintem 😊
Pont azért, mert a sok részecske határozatlanságából nem feltétlenül következik a rendszer határozatlansága." - már miért ne?
"Itt statisztikus valószínûségekrõl lehet beszélni, amilyen állapotok statisztikailag vannak jelen. És a végén a nagy tömegben a statisztikai különbségek kiejtik egymást, és megvan a kiszámítható dolog." - ez eleve determináltságot kell, hogy feltételezzen, vagyis nincs itt semmiféle határozatlanság.
"Makroszkópikus szinten a határozatlansági elv csak szinte észlelhetetlen fluktuációkat okoz." - vagyis semmilyet...
"Egy puskagolyó határozatlansága a térben nm nagyságrendû, ha a sebessége m/s pontossággal ismert." - ezt honnan veszed? Ráütöttél a hasadra?
"Egy elektron helyzete ellenben csak 10000 m pontossággal határozható meg ilyen adatoknál." - na látod, errõl még az elektron nem hallott... még szerencse...
Áltudományosságot éppen onnan lehet fölismerni, hogy valaki ahelyett, hogy átgondolná az érveket, inkább leIQlájtozza azokat, akik nem értenek vele egyet.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Mitõl nyugvó ? Volt az õsrobbanáskor elég sugárzás ami megmozgatta a dolgokat ... pl háttérsugárzás se 2 Kelvin volt.
És elliptikus pálya egy nyugvõ felhõ anyagaiból ???
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Hiszen miért is indulna meg a csomósodás ...?
A Nap - bolygók tömegaránya még jobb is mint a SBH - csillagok tömegaránya.
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Kb ugyanaz az elképzelésed csak nagyobb léptékben.
Akkor miért ne lehetne így kisebb léptékben ???
Nemá a hülyeséget, eddig értelmes embernek tûntél <#ticking>#ticking>
Szerintem a naprendszer úgy keletkezett hogy ... kezdetben volt a Nap majd kifújta az anyagot magából .. majd ezek bolygókká kondenzálódtak.
Szerintem így volt ! <#boxer>#boxer>
Sõt, akkor még az elliptikus pályák is egyszerûbben megmagyarázhatók 😊)
Volt viszont itt valakinek egy érdekes hozzászólása, hogy mi van, ha egyes SBH-k szívnak, mások fújnak.
Egy röpke fura gondolatként felötlött bennem a párhuzamos univerzumok elmélete + a hatalmas szinte a téridõ szövetét átlyukasztó SBH, szóval lehet, hogy átjáró az anyagnak az univerzumok között?
A világban nincs biztos pont, minden örvénylik, kavarog, változik.
Mi szerit örvénylik, kavarog? Ott a biztos pont. De csak egy vagy a millióból.
plamex: összegezd a kérdéseidet egy listába (már írtam), nem fogok keresgélni
Érdekes egyébként, hogy a galaxis forgási sebessége és a közepén csücsülõ SBH között arányosság van (tehát a nagyobb SBH-nak gyorsabb a galaxisa)
Miértis ?
A gyenge pontokat hanyagolod az elméletedben.
Ezért mondtam hogy gyenge lábakon áll az elméleted.
Amúgy be is lehet ismerni ha tévedünk ... általában ez erény.
Vagy szerinted a Nap is folyamatosan lövel ki és hozza létre az új és új bolygókat ?
Persze a gravitációs hullámok idõvel eldisszipálják az összes mozgási energiát, és akkor tényleg belehullanak a fekete lyukba.
Hogy lehetséges-e egy dinamikus egyensúlyi állapot?
Szerintem nem, de ez semmit nem jelent. Azért valószínûtlen, mert igazából két dolog mûködik.
Az egyik az entrópianövekedés, hõhalál, stb.
A másik a folyamatos disszipációk, elektromágneses, gravitációs hullámok.
Ezek jobb esetben hasznosulnak valahol, de mi van akkor, ha nem ütköznek akadályba, és elhagyják az ismert világegyetemet?
Ilyen módon az univerzum (feltehetõen) nem zárt rendszer.
Mindkettõ oda vezet, hogy a rendszer hasznosítható energiája egyre csökken.
Szóval:
1)ha igaz az energiamegmaradás, és igaz az entrópianövekedés, akkor mindenki meghal
2)ha igaz az energiamegmaradás, de nem igaz az entrópinövekedés, akkor nem biztos
3)ha nem igaz az energiamegmaradás, akkor túl lehet élni egy nagy reccset is(talán, errõl igazából nem tudok). Egyszerûen "kitelepülünk" innen. De nem tudom, hogy ez lehetséges-e? A nagy reccsnél csak a testek közelednek egymáshoz, vagy maga a tér is összezsugorodik, tehát a létezõ tér is összehúzódik-e?
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Attól, hogy egy rendszerben az alma leesik, még nem jelenti azt, hogy egy másikban is leesne, és nem is hiszem, hogy a világban egy alma lenne a biztos pont, bár ahhoz elég biztos volt, hogy egy rendszert lehessen rá építeni. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ha a határozatlanság nem lenne igaz, akkor nem lenne szükség a kísérlet reprodukálására, és ha már láttam itt lefolyós érvet, "nézz rá, csak a vak nem látja" érvet, és centrifuga érvet, akkor azt hiszem nyugodtan érvelhetek az emberi elképzelések, ideák, és rendszerek múlandóságával.
Az univerzumban nincsenek zsákutcák, de ha azt feltételezzük, hogy csak befelé folyik az anyag (lefolyó/grav. árapály elmélet) a SBH-ba, akkor a vég kb az lesz, hogy az univerzum minden anyaga ezekben lesz megtalálható (magyarán szépen beszívja a teljes környezetét).
Ez lenne az univerzumunk jövõje?
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Pont azért, mert a sok részecske határozatlanságából nem feltétlenül következik a rendszer határozatlansága.
Itt statisztikus valószínûségekrõl lehet beszélni, amilyen állapotok statisztikailag vannak jelen. És a végén a nagy tömegben a statisztikai különbségek kiejtik egymást, és megvan a kiszámítható dolog. Makroszkópikus szinten a határozatlansági elv csak szinte észlelhetetlen fluktuációkat okoz.
Egy puskagolyó határozatlansága a térben nm nagyságrendû, ha a sebessége m/s pontossággal ismert.
Egy elektron helyzete ellenben csak 10000 m pontossággal határozható meg ilyen adatoknál.
De még mindig nem kaptam feleletet arra, hogy miért is volt õsrobbanás? Hiszen egy nyugalomban lévõ valami csak úgy magától nem változik meg. Ha viszont változás következett be, akkor ezt valaminek elõ kellett idéznie, és az a valami is változás, vagyis beszélhetünk idõrõl.
Tudod az a nagy határozatlanság is egy nagy kamu. Ha igaz lenne, akkor az alma nem mindig esne le. De mindig leesik...
Ha a határozatlanság igaz lenne, akkor nem lehetne reprodukálható kisérleteket csinálni.
A kvantumfizika is (bár lehet, hogy részecske szinten vannak másfajta törvényszerûségek, mint makroszkópikus szinten) csak feltételezések sora.
Egy rendszer, ha már alapjaiban sem határozott (bizonytalan), akkor magasabb szinten még határozatlanabbnak kéne lennie. A mindennapi élet nem ezt mutatja.
PS: most jöhetnek a megmondó és gyalázkodó, önálló gondolattal nem rendelkezõ minden titkok tudójai, és bebizonyíthatják egymás elõtt, hogy milyen mélyen sajátították el a kamut.
Az idõ valóban segédfogalom,és pont ezért köthetõ a kezdete az õsrobbanáshoz mert a 0-ponthoz közeledve a fizika ismert törvényei érvényüket vesztik,és velük az idõ is,és jöhet az "új fizika".Ezt sokan valóban úgy is értelmezik: "és lõn világosság"......
Egyébként az, hogy a tér és az idõ akkor született, az marhaság. Az idõ eleve egy segédfogalom, amit a változások leírásáhozhoz bevezettünk. Ha az õsrobbanás elõtt nem volt változás, akkor mitõl lett hirtelen õsrobbanás? Ha viszont volt, akkor nyugodtan beszélhetünk idõrõl is. Az õsrobbanást vallók szerint az õsrobbanás elõtt minden egyetlen szinguláris pontban volt. Bár elvileg a szingulásris pontnak nincs kiterjedése, ez így nagyon valószínûtlen. Ha viszont volt, akkor térrõl is kell beszélnünk.
Bár ezek a dolgok nagyon is hajaznak az "és lõn világosság"-ra.
Én a húrelméleti magyarázatról hallottam egy keveset.E szerint egy párhuzamos világegyetemet tartalmazó ún. brame ütközött össze a mi univerzumunkat tartalmazóval,és ekkor óriási energiamennyiség szabadult fel.Érdekesség,hogy ez akár többször is megtörténhetett a múltban,és a jövõben is megtörténhet (remélem nem errefelé)......,de a részletekrõl nem sokat tudok..<#alien>#alien>
Az õsrobbanásnak csak egy szépséghibája van: mi volt elõtte? Ugyanis arra ugyanúgy nem lehet választ adni, mint a vallásosoknak feltett kérdésre: mi volt isten elõtt?
Íme:www.supernova.hu/ujhirek/junius/kullosg/
Szóval,ha jól értem a konfliktus az,hogy mrzed001 szerint a galakszisok anyaga a központi fekete-lyukból jön kifelé,míg a többiek szerint (szerintem is) kintrõl megy befelé.....
BBC Horizon - Supermassive Black Holes.TVRip.DivX.avi
Letölthetõ nagyobb nemzetközi torrentes oldalakról 😊
Ebben benne van, hogy hogy jöttek rá, hogy van SBH egy galaxisban, majd mindben (errõl a részrõl láttam már jobb doksifilmet is, de ez is jó 😊))