Rejtélyes kék csillagkorong egy fekete lyuknál
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De tudod mit, voltam olyan rendes, és kerestem neked egy linket, ahol láthatod, hogy a galaxisokban keringõ csillagok radiális sebessége közel nulla, és nem konstans a centrumból kifelé haladva, ahogy azt az "elméleted" jósolja: http://physics.ucsc.edu/cosmo/workshop/jsimon_santacruz.ppt
Magyarán a csillagok nem úgy mozognak, mintha a centrumból lökték volna ki õket. Az elméleted ellentmond az idõbeli skálákról szóló összes többi megfigyelésnek is (a keletkezés óta eltelt idõ miatt tele kellene legyenek a galaxisközi terek is szétszórt anyaggal) és a galaxisok morfológiájáról rendelkezésünkre álló megfigyeléseknek (minél régebbi egy galaxis, annál kisebb kellene legyen, mi a helyzet a szabálytalan galaxisokkal, a gömbszerûekkel, stb.) és még sorolhatnám.
De akkor biztos azt is tudod, hogy a plamex által beidézett oldalakon fellelhetõ, egyébként elég meggyõzõ számítások/szimulációk/elméletek a galaxiskarok keletkezésérõl miért nem állják meg a helyüket.
De akár csak azzal is megelégszem, ha leírod, milyen könyveket olvastál el ebben a témában az elmúlt pár évben. Címek, szerzõk is elegendõk lesznek. Vagy csak írd fel az általános relativitáselmélet pontos alapegyenletét, és magyarázd el, mi micsoda benne. Utánanézni tilos, fejbõl is kell mennie valakinek, aki a fekete lyukak titkait kutatja, nem igaz? Hiszen úgyis minden nap használja.
vagy egy lefolyó tölcsérét ...
:)
Itt láthatsz egy elliptikus galaxist ...
az M87 et
Ez E0 tipusú
E = Elliptical
0-7 Mennyire gömbszimetrikus
1) álló ködbõl alakul ki a SBH és a galaxis
2) forgó ködbõl alakul ki a SBH és a galaxis
Kiindulásnak vegyél pl egy egyenletes gömbködöt (vagy szivar), és rá fogsz jönni, hogy sehogy se tudod így összehozni a kialakult alakzattal"
Miért nem ? Naprendszer ???
De ebbõl a jegyzetbõl jól látszik hogy amit én mondok konzekvencia csak a jéghegy csúcsa ... ennél jóval pontosabb ismereteink vannak a galaxisok dinamikájáról...
Íme :
Itt
El lehet merülni a részletek tengerében :)
Itt egy pár anyag igaz angolul.
Hogy mi volt körülötte nem tudjuk de nem is lényeges abból a szempontból hogy volt.
Amit nem tudunk az nem érvényteleníti azt amit tudunk!!
Bizonyítékok:
- Háttérsugárzás
- Vöröseltolódás
- Hidrogén - hélium arány ugyanolyan mindenütt átlagban
stb
De ne az legyen a bizonyítás hogy így néz ki hanem valami mérési adat.
Ezt honnan vetted ???
Kérdemén a 2,6 Millió naptömeg hol van a galaxis 100 Milliós csillagvárosához ... mert szerinted ez a 2,6 millió táplálja a 100 millióst.
Foggalmuk sincs, hogy maga az SBH magja milyen sebességgel forog, abból próbálnak következtetni a gyors forgásra, hogy a közelében lévõ objektumok gyorsan haladnak. (ennyi erõvel állíthatnánk a Nap-ról is, hogy olyan gyorsan forog, amilyen gyosan hagyják el anyagrészek, ami persze marhaság)
Miértis? Folyamatos robbanás van folyamatban, tehát ez gyorsítja a kifelé tartó anyagot. És most képzeld el ezt egy SBH-nál. Mit gondolsz, ott ez a belsõ robbanás mekkora sebességre képes gyorsítani az anyagot? (és akkor még nem is számoltunk semmi olyasmivel, hogy a kilökött anyag is felrobbanhat, ha pl túl nagy koncentrációban hagyja el a SBH-t, visszazuhanó anyag ütközése ...)
Ja, és még valami a gyorsan forgó SBH elmélet ellen (régimódi fizikában gondolkozva): feltevés: egy SBH átmérõje nagy, és jelentõsen gyorsabban forog, mint a közelében lévõ objektumok, hogy azokat gyors mozgásra tudjon bírni.
Akkor a kerületén az anyagnak akár töbszörös fénysebességgel kellene mozognia
Ehhez mit szólna Einstein ?
De tudod mit. Készíts egy ilyen bugyuta képet az elméleti folyamatról, ha egy:
1) álló ködbõl alakul ki a SBH és a galaxis
2) forgó ködbõl alakul ki a SBH és a galaxis
Kiindulásnak vegyél pl egy egyenletes gömbködöt (vagy szivar), és rá fogsz jönni, hogy sehogy se tudod így összehozni a kialakult alakzattal
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Itt
Tanulmányozd ...
1. A fekete lyukak tömege arányos a galaxiskorong központi dudorjának (bulge) fényteljesítményével (luminozitásával) és tömegével, de nincs kimutatható összefüggés az egész korong fényességével.
!!! A fekete lyuk általában a dudor tömegének 1-2 ezreléke. !!!
Te mit mondtál ?
"Abból meg egy galaxis magja (ami a galaxis anyagának kb 99.9999999999999999999%-át tartalmazza)"
Nos erre mit mondasz ? Nem olyan nagy az a feketelyuk hogyha a tömege 1-2 ezreléke a galaxis központi dudorának!
A Földrõl úgy néz ki mintha a Nap keringene a Föld körül.
Ez is bizonyítaná az állításodat.
Legyen ez a 4. pont :))
Tudtommal ilyet SEM figyeltek még meg !!!
Sokkal inkább az igaz hogy volt egy köd és kialakult egy forgó feketelyuk .. és a belsõ pályán gyorsabb forgást eredményez ezért alakulnak ki a karok (Mint ahogy a Merkúr forgási ideje is kisebb mint a Földé)
Eddíg melyikre találtál bizonyítékot ...(Szeretném ha legyalább az egyikre belinkelnél valami BIZONÍTÉKOT !! )
Vagy esetleg a tudósok miért erre következtettek eddig ? Hiszen szerintem nem nehéz megmérni hogy merre haladnak a csillagok ... pl a Mi naprendszerünk kifelé tart ??? Ezt olyan nehéz lemérni ?
A képerkrõl meg annyit hogy nem minden az aminek látszik . (Nap se a Föld körül forog pedig úgy látszik !!!! )

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Na most mirõl is folyik itt a vita? Milyen kilövellés? SBH?
Bocsi de tényelg nem tudok semmit, de szivesen hallgatok.
Szép kép, de esetleg leírhatnád, hogy mit ábrázol.
Tippelek? Üstökösök zuhannak a SBH-ba? Napok ?? Fekete lyukak ???
No akkor gondolkozz el egy kicsit annak a valószínûségén, hogy 2 azonos méretû és anyagkibocsájtású nemtommitrajzoltál egyszerre éppen ellentétes oldalról zuhan a SBH-ba. Lottó ötösöd elõbb lesz :)
És akkor most töprengj el a 8 egidejûnek az esélyén :P
És akkor töprengj még el az orbitra állás esélyén, mert az viszont jelentõs (vagy éppen látnunk kellene ilyen befelé zuhanó izét vmelyik galaxisban)
QED
És hogy itt mi történhetett: normál esetben 2-8 kilövellési pont jöhet létre (legalábbis eddigi képek alapján), és azokon kereszül szökik az anyag.
Itt lehet, hogy nem (vagy nagyon lassan) forog a SBH, és talán ennek, talán más külsö tényezõknek a hatására a teljes egyenlítõ mentén indult el a kilövellés (végtelen számú kilövellési pont)
ja igen, és erre mondják, hogy nem csak járni kell az egyetemre, hanem tanulni is kell ott valamit. A 2-es diploma azazért nem egy "csillagászati eredmény" ;)
És mint én is mondtam: "Lehet hogy rohadtul a másik látszik igaznak baz*meg, de bizonyitsd is be! mondd is meg hogy miért! azt nevezik tudásnak..."
Na de mi van a gömbhalmazokkal? Elliptikus és irreguláris galaxisokkal? S2 csillaggal?
dehát egy állóképbõl hogy olvasod ki, hogy pont így mozog az egész
Honnan veszem, hogy így mozog? Hát, éppen ez a teóriám, hogy így mozog.
Sztem sokkal realisztikusabb, mint a "misztikus" ár-apály elmélet :)
Mindíg elcsodálkozok, hogy egyesek mit meg nem engednek maguknak.
Kispisis, hol voltál te még, amikor én már egyetemre jártam, a dedóban
(Úgy látom csak én fogom ki az ilyen 20. hozzászólású zöldfülõeket.)
Brrrrr deaktiváld magad
:OFF
És akkor ott a többi kérdésem is.
Bár elég szar, de szemléltetõnek jó lesz.
Remélem egypáran megvilágosodnak :)
Akkor már azt is mondhatjuk, hogy a Palomar 5 gömbhalmazból is egy fekete lyuk ontja az árapály nyúlványokat..
de ha a nagyszájú és éles fantáziájú sg fórumozó csak a száját jártatja, szted arra odafigyel valaki? Itt nem "szerintem..." alapú dolgokról van szó. Mindig mindennek megvan az oka. Ez nagyon fontos. Tehát a bizonyítékot, vagyis a bizonyítást rá, hogy mi miért történik meg kell találni, addig mi alapja lenne elfogadni ezeket a feltevéseket igazként, vagy tényként.
A tudósok nem akarak mindig közbeszólni, hogy "na de mivan ha ez, meg mivan ha emigy meg amugy van" õk csak azt akarják, hogy minden tényt kizárva láthassák az okot és az okozatot.
Ha egy kicsit is matekos, vagy valamilyen TTK-s irányzatú lennél, és nem egy szakmunkás gépész, akkor felfognád hogy ezek nagyon fontos dolgok, hogy mindennel tisztában legyünk. Nincs értelme folytatni ha bármi is csak feltételezésen alakul, mert lehet hogy KURVÁRA nem ugy van. Én is pl. rengetegszer találkoztam olyan esettel amikor minden iszonyat logikus volt egy matematikai feltevésnek, és egy olyan apró dolgon csúszik el minden hogy az nem igaz... itt is, és bárhol máshol is megeshet ez.
Más: egy spirálgalaxis tömegének nagy része nem a korongban helyezkedik el.
A haloba hogyan kerültek a gömbhalmazok?
Mi van az elliptikus és irreguláris galaxisokkal?
centripetális erõ? fizikából meghúztak, ugye?
Ezer helyen bele lehetne kötni az elméleteidbe - kezdve mondjuk azzal, hogy a spirálkarok nem anyagáramok, hanem sûrûsödési hullámok, a csillagok sugártól függõen különbözõ sebességgel mozognak bennük
Ööööö fizikából ugye meghúztak téged ? Centrifugális, centripetális erõ, spirális mozgás dereng valami ??
Na nézzük, csak te vagy-e olyan hülye, hogy nem érti, hogy az anyag kifelé áramlik. Nézzünk pár képet:
Sztem a vak is azonnak rábök arra két pontra, ahol elhagyja az anyag a SBH-t
De eze lehetne véletlen is, lássunk egy másikat:
Valahogy most csak a kétkarúakat találom meg :))
Na és itt van mégegypár egyenesen a Nasa-tól:
végre egy többkarú galaxis is:
Szóval ha még mindíg nem látod, akkor felkérném a vakok és gyengénlátók szövetségét küldjenek ki egy látáskárosultat hozzád, hogy rábökve a monitorodra megmutassa a SBH-okon a kiömlési pontokat :PP