BiroAndras#414
"Én mondjuk elég toleráns vagyok ilyen esetben, nem vagyok szakmai soviniszta, mert értékelem az ún. lateral viewing-ot."
Persze, előfordul, hogy kívülről könnyebb észrevenni valamit. De azért nem ez a jellemző. És nem mindegy, hogy miről van szó, és hogyan adják elő.
A XX. századi fizika sajnos olyan, hogy a "józan paraszti logika" számára kezelhetetlen (időtorzulások, görbült terek, hullámfüggvények, 11 dimenzió, stb.). Szóval ahhoz, hogy valaki értelmesen hozzászóljon, először alaposan meg kell ismernie az ehhez szükséges új gondolkodásmódot.
A többi tudományág esetén már jobb a helyzet.
Viszont egyik esetben se jó kezdés, ha valaki alapból tényként közli, hogy az eddigi elméletek mind rosszak, és ő majd megmondja a tutit. Még rosszabb, ha valaki egy közismerten téves elképzelést hoz fel csodaszerként (1000. alkalommal), és azt védi minden áron. Ilyen esetben nagy lelkierő kell egy civilizált válaszhoz.
"A dilettáns sokszor nagyon lényeges pontokra tappint rá, amelyeket a szakmába beletemetkezett tudós nem vesz észre."
Ha nagyon elakadok a munkámmal meg szoktam kérni valakit a környékemről, hgy segítsen. Ahhoz, hogy el tudjam magyarázni neki a problémát, minél egyszerűbben és érthetőbben kell megfogalmaznom, vagyis egy kívülálló fejével kell gondolkodnom. Általában ez is elég ahhoz, hogy rájőjjek a megoldásra.
És olyan is volt már, hogy más kapásból megoldotta azt, amivel én semmire se jutottam, vagy egy sokkal egyszerűbb megoldást mondott. De ez ritka. Általában én vagyok az, aki kapásból átlátja a különféle variációkat, és ha valaki javasol valamit, rögtön megmondom, hogy mi a hiba benne (ezt néha nem szeretik). A laikusokból általában az a képesség hiányzik, hogy átlássák az egész rendszert. Csak az adott lokális problémára koncentrálnak, és nehezen értik meg, hogy egy jónak látszó megoldás a rendszer más részeit rombadöntheti (ez megint csak igaz a tudományokra, az informatikára, és valószínűleg minden más szakmára is).
"Mondjuk én az a típus vagyok, hogy elviselem a belepofázást, és én is beszoktam pofázni mások dolgába, de meggyőzhető vagyok. Nem is szeretem azt a szakértőt, aki nem nyitott."