690
  • mrzed001
    Ahogy érzed :D
  • IoIa
    Nyugodt vagyok és még nyugodtabb leszek, ha befejezem...
  • IoIa
    Az addig oké, hogy összeomlás, de hogy abból fekete lyuk legyen, az már vicces.

PS: hagylak tovább "szakérteni", értelmetlen veled a vita. Már bánom, hogy belefogtam.
  • mrzed001
    Nem, hidd el nyugodtan, hogy bizonyított. Minden galaxis középpontjában egy SBH található.
  • mrzed001
    A napok esetében a folyamatos robbanás és fúzió az, ami meggátolja, hogy összeessen egy fekete lyukká, ezért csak a fúzió leállása/lelassulása után lehetséges az összeomlás
  • plamex
    Egyszerűen gyönyörű de nem lennék a közelében :)
  • IoIa
    Logikusnak pedig pláne nem logikus...
  • IoIa
    Ezzel semmit sem magyaráztál meg. Az meg, hogy _bizonyított_, talán enyhe túlzás. Ugyanolyan feltételezés, mint a többi.
  • IoIa
    Ez marhaság. A fekete lyuk képződése tömeg kérdése, nem pedig fajsúlyé. A tömeg pedig ugye még napként is adott volt lett volna...
  • mrzed001
    Azért azt ugye te is sejted, hogy azok az ikernapok is egy galaxis részei, ami viszont egy SBH körül kering :P Ez bizonyított tény, és teljesen logikus

• plamex
    Szupernova
  • IoIa
    "Húúú ezek szerint ebben laikus vagy" - Ez tetszett! Ezek szerint te pedig a téma kiváló szakértője, igaz? LOL!!!
    Szerintem itt arányszámokkal és tömegdefiníciókkal nem érdemes vagdalkozni, hiszen semmilyen hiteles adat nincsen, csak találgatások.

PS: ugye te is hallottál ikernapokról, amik a tömegközéppontjuk körül keringenek, nem pedig valami szupermasszív középpont körül?
  • mrzed001
    Vagy csak kitágul, és összeomlik, ebből lesz a fekete lyuk.
    Keressek képet :))
  • plamex
    nemegészen ... a csillag ledobja a kölső rétegeit és marad egy mag. Ez a neutroncsillag.
    Keressek képet ?
  • IoIa
    ??????? A szupernova igenis attól szupernova, hogy a szabályozott fúzió megszűnik szabályozottnak lenni és az a nap felrobban. De mivel nagy a tömege, ezért a gravitációja is, így egy _része_ ismét összeáll.
    Nem minden napból lesz szupernova, sőt, csak nagyon kevésből lesz.
  • mrzed001
    Nem mindegy, hogy felrobban, vagy csak ereszt. A supernova sem képes felrobbanni, felfúvódik, aztán összeesik.
  • mrzed001
    Húúú ezek szerint ebben laikus vagy. Azért szupermasszív, mert a galaxis középpontjában található, méretre több százezerszerese egy normál f.lyuknak.
    Ja, és azért mert akkor a gravja, hogy körülötte forog a teljes galaxis :)

Egyébként én is azt mondom, hogy a berobbanás ereje képes legyőzni a grav.erőt és ezért tud anyag áramolni belőle
  • IoIa
    Ugyanmár! Mitől szupermasszív? Egy fekete lyuk (ha van egyáltalán) nem eléggé masszív? A gravitációs erőt pedig igenis le lehet győzni, máskülönben pl. Mars szondáról sem beszélhetnénk.
  • plamex
    Áhá ... szóval ahhoz már túl nagy a gravitáció hogy felrobbanjon de ahhoz nem hogy eresszen ...
  • IoIa
    Ne csúsztass! Én azt írtam, hogy megtörténhet, nem pedig azt, hogy gyakran megtörténik.
  • IoIa
    Hát ez bizonyítéknak eléggé lepkefing. És ebből hogyan következik az az idő, amit írtál? Arról nem is beszélve, hogy mitől ne lehetne a plazmaállapoton túli halmazállapot is?
  • plamex
    vigyázz!! mert lola szerint lehetséges és gyakran megtörténik ilyen ...
  • plamex
    Hát erre csak azt mondom hogy se bizonyítani se cáfolni nem tudom hogy az SBH-k zabálják a világegyetem-energiáját :)
    Ahoz én túl laikus vagyok.
  • mrzed001
    Nem fekete lyuk, hanem szupermasszív fekete lyuk (hatalmas a külömbség)
    Felrobbanni a hatalmas gravitáció miatt SBH nem tud, ezért is írtam implóziót (azaz befele robbanás)
  • plamex
    nemegészen ...
    Én úgy tudom hogy aranyatomokat ütköztetnek piszokanagy sebességgel és ez az a határ amennyire össze tudják tömöríteni az anyagot :)
    És ezt a plazmát még vizsgálni lehet...

• IoIa
    Nézd, eddig a teóriádhoz nem akartam hozzászólni, mert én az egészről másként vélekedek.
    Nem lehet fekete lyuk, ha onnan folyamatosan jön ki anyag, hiszen ez ellentmond a fekete lyuk definíciójának.
    Szerintem fekete lyuk maximum felrobbanhat - de ekkor meg is szűnik fekete lyuknak lenni, utána már jöhet belőle rendesen az anyag, akár folyamatosan is.
  • IoIa
    Ugyanmár! Miért nem pont ennek a tizedéig, vagy a százszorosáig? Valakinek ez volt a hasára írva, amikor ráütött? És mivel az ősrobbanás is csak egy feltételezés, ahhoz elég gyenge, hogy csak ennyire tudják visszahasalni...
  • mrzed001
    Jól belemelegedtetek :))
    Nos plamex, hozzáfűzés a #244-hez ?
  • plamex
    Ilyenen nem szoktam fantáziálni :))
  • plamex
    "Miből és miért is lett ősrobbanás, ha már hivatkozol rá?"

Miből ? egy nagyon kis térrészből.
    jelenleg ha jóltudom 1000 milliomod másodpercig tudjuk visszakövetni hogy milyen volt az anyag állapota. (Részecskegyosítós kisérletek)
  • IoIa
    Fantáziád nem sok van, az biztos. Gondolkodj még egy kicsit. Ha nem lesz semmilyen tipped, akkor mondok én is egy lehetőséget.
  • plamex
    Hanem ?
  • IoIa
    Vöröseltolódás nem csak Doppler-effektus miatt lehet...
  • plamex
    "Azok a bizonyos "bizonyítékok" is csak feltevések"

Akkor szerinted a vöröseltolódás tény vagy feltételezés ?

• IoIa
    Ismét csak kérdezel, a válasz elől pedig kibújsz.

Választ nem fogok adni két ok miatt sem:
    - az én feltételezésem is csak egy feltételezés, és nem kívánok róla _itt_ vitatkozni
    - arra semmi szükségem, hogy pár alulképzett rajtam poénkodjon, mert másra úgysem képes, ahogy az korábbi topicokból kiderült.

Maradok a logikátlanságok és a tévedések rávilágításánál.
  • IoIa
    "Az elmélet nem feltételezés!" - ismét egy tévhit, illetve nem vagy tisztában fogalmakkal.
    Az elmélet egy feltételezés, egy lehetséges magyarázat.
    A 100%-osan bizonyított dolog = tény.
  • plamex
    Halljuk ... most már tényleg kváncsi vagyok az te verziódra ! ;)
  • IoIa
    Azok a bizonyos "bizonyítékok" is csak feltevések. A mért illetve tapasztalt dolgokra más magyarázat is van, nem csak az ősrobbanás nyomaiként/következményeiként lehet értelmezni.
  • plamex
    "A feltételezésekre épített feltételezések miatt a tévedés lehetősége akár exponenciálisan nőhet, ami a megismerhetőség lehetőségét még távolabbra viszi."

Az elmélet nem feltételezés!
    Olyan mint egy modell ... ha működik és egybevág a valóságal megtartják ha eltér a megfigyelésektől eldobják.
    (Ha bejön a csaj megtartom ha nem akkor dobom :)
    Szerintem :)
  • plamex
    "Az ősrobbanásra hivatkozol stabilan, mikor még az sem biztos hogy volt, és egyáltalán a hogyanjára sem tudsz semmilyen magyarázatot adni."

Van jobb elméleted ? Halljuk !!
    Nem is én fogom majd a hogyan megmagyarázni ... arra ottvannak az elméleti fizikusok, csillagászok.
    Én elismerem hogy laikus vagyok a témában.