690
-
#289 Ahogy érzed :D -
IoIa #288 Nyugodt vagyok és még nyugodtabb leszek, ha befejezem... -
IoIa #287 Az addig oké, hogy összeomlás, de hogy abból fekete lyuk legyen, az már vicces.
PS: hagylak tovább "szakérteni", értelmetlen veled a vita. Már bánom, hogy belefogtam. -
#286 Nem, hidd el nyugodtan, hogy bizonyított. Minden galaxis középpontjában egy SBH található. -
#285 A napok esetében a folyamatos robbanás és fúzió az, ami meggátolja, hogy összeessen egy fekete lyukká, ezért csak a fúzió leállása/lelassulása után lehetséges az összeomlás -
plamex #284 Egyszerűen gyönyörű de nem lennék a közelében :) -
IoIa #283 Logikusnak pedig pláne nem logikus... -
IoIa #282 Ezzel semmit sem magyaráztál meg. Az meg, hogy _bizonyított_, talán enyhe túlzás. Ugyanolyan feltételezés, mint a többi. -
IoIa #281 Ez marhaság. A fekete lyuk képződése tömeg kérdése, nem pedig fajsúlyé. A tömeg pedig ugye még napként is adott volt lett volna... -
#280 Azért azt ugye te is sejted, hogy azok az ikernapok is egy galaxis részei, ami viszont egy SBH körül kering :P Ez bizonyított tény, és teljesen logikus
-
plamex #279 Szupernova -
IoIa #278 "Húúú ezek szerint ebben laikus vagy" - Ez tetszett! Ezek szerint te pedig a téma kiváló szakértője, igaz? LOL!!!
Szerintem itt arányszámokkal és tömegdefiníciókkal nem érdemes vagdalkozni, hiszen semmilyen hiteles adat nincsen, csak találgatások.
PS: ugye te is hallottál ikernapokról, amik a tömegközéppontjuk körül keringenek, nem pedig valami szupermasszív középpont körül? -
#277 Vagy csak kitágul, és összeomlik, ebből lesz a fekete lyuk.
Keressek képet :)) -
plamex #276 nemegészen ... a csillag ledobja a kölső rétegeit és marad egy mag. Ez a neutroncsillag.
Keressek képet ? -
IoIa #275 ??????? A szupernova igenis attól szupernova, hogy a szabályozott fúzió megszűnik szabályozottnak lenni és az a nap felrobban. De mivel nagy a tömege, ezért a gravitációja is, így egy _része_ ismét összeáll.
Nem minden napból lesz szupernova, sőt, csak nagyon kevésből lesz. -
#274 Nem mindegy, hogy felrobban, vagy csak ereszt. A supernova sem képes felrobbanni, felfúvódik, aztán összeesik. -
#273 Húúú ezek szerint ebben laikus vagy. Azért szupermasszív, mert a galaxis középpontjában található, méretre több százezerszerese egy normál f.lyuknak.
Ja, és azért mert akkor a gravja, hogy körülötte forog a teljes galaxis :)
Egyébként én is azt mondom, hogy a berobbanás ereje képes legyőzni a grav.erőt és ezért tud anyag áramolni belőle -
IoIa #272 Ugyanmár! Mitől szupermasszív? Egy fekete lyuk (ha van egyáltalán) nem eléggé masszív? A gravitációs erőt pedig igenis le lehet győzni, máskülönben pl. Mars szondáról sem beszélhetnénk. -
plamex #271 Áhá ... szóval ahhoz már túl nagy a gravitáció hogy felrobbanjon de ahhoz nem hogy eresszen ... -
IoIa #270 Ne csúsztass! Én azt írtam, hogy megtörténhet, nem pedig azt, hogy gyakran megtörténik. -
IoIa #269 Hát ez bizonyítéknak eléggé lepkefing. És ebből hogyan következik az az idő, amit írtál? Arról nem is beszélve, hogy mitől ne lehetne a plazmaállapoton túli halmazállapot is? -
plamex #268 vigyázz!! mert lola szerint lehetséges és gyakran megtörténik ilyen ... -
plamex #267 Hát erre csak azt mondom hogy se bizonyítani se cáfolni nem tudom hogy az SBH-k zabálják a világegyetem-energiáját :)
Ahoz én túl laikus vagyok. -
#266 Nem fekete lyuk, hanem szupermasszív fekete lyuk (hatalmas a külömbség)
Felrobbanni a hatalmas gravitáció miatt SBH nem tud, ezért is írtam implóziót (azaz befele robbanás) -
plamex #265 nemegészen ...
Én úgy tudom hogy aranyatomokat ütköztetnek piszokanagy sebességgel és ez az a határ amennyire össze tudják tömöríteni az anyagot :)
És ezt a plazmát még vizsgálni lehet...
-
IoIa #264 Nézd, eddig a teóriádhoz nem akartam hozzászólni, mert én az egészről másként vélekedek.
Nem lehet fekete lyuk, ha onnan folyamatosan jön ki anyag, hiszen ez ellentmond a fekete lyuk definíciójának.
Szerintem fekete lyuk maximum felrobbanhat - de ekkor meg is szűnik fekete lyuknak lenni, utána már jöhet belőle rendesen az anyag, akár folyamatosan is. -
IoIa #263 Ugyanmár! Miért nem pont ennek a tizedéig, vagy a százszorosáig? Valakinek ez volt a hasára írva, amikor ráütött? És mivel az ősrobbanás is csak egy feltételezés, ahhoz elég gyenge, hogy csak ennyire tudják visszahasalni... -
#262 Jól belemelegedtetek :))
Nos plamex, hozzáfűzés a #244-hez ? -
plamex #261 Ilyenen nem szoktam fantáziálni :)) -
plamex #260 "Miből és miért is lett ősrobbanás, ha már hivatkozol rá?"
Miből ? egy nagyon kis térrészből.
jelenleg ha jóltudom 1000 milliomod másodpercig tudjuk visszakövetni hogy milyen volt az anyag állapota. (Részecskegyosítós kisérletek) -
IoIa #259 Fantáziád nem sok van, az biztos. Gondolkodj még egy kicsit. Ha nem lesz semmilyen tipped, akkor mondok én is egy lehetőséget. -
plamex #258 Hanem ? -
IoIa #257 Vöröseltolódás nem csak Doppler-effektus miatt lehet... -
plamex #256 "Azok a bizonyos "bizonyítékok" is csak feltevések"
Akkor szerinted a vöröseltolódás tény vagy feltételezés ?
-
IoIa #255 Ismét csak kérdezel, a válasz elől pedig kibújsz.
Választ nem fogok adni két ok miatt sem:
- az én feltételezésem is csak egy feltételezés, és nem kívánok róla _itt_ vitatkozni
- arra semmi szükségem, hogy pár alulképzett rajtam poénkodjon, mert másra úgysem képes, ahogy az korábbi topicokból kiderült.
Maradok a logikátlanságok és a tévedések rávilágításánál. -
IoIa #254 "Az elmélet nem feltételezés!" - ismét egy tévhit, illetve nem vagy tisztában fogalmakkal.
Az elmélet egy feltételezés, egy lehetséges magyarázat.
A 100%-osan bizonyított dolog = tény. -
plamex #253 Halljuk ... most már tényleg kváncsi vagyok az te verziódra ! ;) -
IoIa #252 Azok a bizonyos "bizonyítékok" is csak feltevések. A mért illetve tapasztalt dolgokra más magyarázat is van, nem csak az ősrobbanás nyomaiként/következményeiként lehet értelmezni. -
plamex #251 "A feltételezésekre épített feltételezések miatt a tévedés lehetősége akár exponenciálisan nőhet, ami a megismerhetőség lehetőségét még távolabbra viszi."
Az elmélet nem feltételezés!
Olyan mint egy modell ... ha működik és egybevág a valóságal megtartják ha eltér a megfigyelésektől eldobják.
(Ha bejön a csaj megtartom ha nem akkor dobom :)
Szerintem :) -
plamex #250 "Az ősrobbanásra hivatkozol stabilan, mikor még az sem biztos hogy volt, és egyáltalán a hogyanjára sem tudsz semmilyen magyarázatot adni."
Van jobb elméleted ? Halljuk !!
Nem is én fogom majd a hogyan megmagyarázni ... arra ottvannak az elméleti fizikusok, csillagászok.
Én elismerem hogy laikus vagyok a témában.