95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • kiskorúbézoltán #79251
    "... a szovjet időkből származó D-30-as tarackok tüzéreinek célzási idejét néhány percről 15 másodpercre szorítsa le."

Néha elgondolkodok rajta, hogy akinek lövése sincs a témáról - és utánanézni is lusta - az miért ír cikket róla? :D
  • JanáJ
    Nem értem ezt a lőtáv parát. MP5SD-vel néhány spec alakulat mozog/mozgott, 99%-ban szerintem épületben. Az SD-ben szerintem az a szuper, hogy nagyoon rövid, nem a cső végére pakolsz még egy csövet.
  • [NST]Cifu
    Ukrán App-ot fertőztek meg az orosz hacker-ek. Az eredmény: az ukrán tüzérség D-30-asainak jó részét elveszti...

1.: Ciki, hogy kvázi magánba kifejlesztett app-al kellett harcba vonulniuk az ukrán tüzéreknek.
    2.: Még nagyobb ciki, hogy az ukrán hadsereg ennyire nem figyelt arra, hogy megfelelő felszereléssel küldje harcba a saját katonáit...
  • [NST]Cifu
    nem egy kategória egy Vintorezzel vagy AS-VAL-al.

Hátulról kezdeném. Hol állítottam én ilyet? Mert szerintem sehol. Nem tudom hogy sikerült összehoznod ezt a mondatrészt...

és gyenge lesz a lövedék energiája,

Egy átlagos 9x19mm lőszer esetén az 530-580 Joule-ról leesik mondjuk 280-320 joule-ra. Igen gyengébb, ám azért így is bőven tökéletes a célra. A 9x19mm-es torkolati sebessége 360-410m/s között szokott lenni (a mindenféle +P / +P+ lőszerek akkor még nem léteztek, és az MP5SD esetében nem is javallott a használatuk), tehát eleve nem túl magas.

tehát lehet mérvadóbb egy normál mp5 speciális lőszerrel mint az sd normál lőszerrel,

Miért is? Én felhoztam pár példát a hangtompítókkal és azok alkalmazásával kapcsolatban. Az MP5SD-t arra hoztam fel példának, hogy eredetileg szuperszonikus sebességű, kutyaközönséges lőszert tüzelő fegyver is lehet teljesen korrekt hangtompítós fegyver.

A te példád a szubszonikus és szuperszonikus lőszereket tüzelő hangtompítós MP5 esetében max. mellé kerülhet, nem a helyére. Én nem farokméregetést akartam az MP5SD és a Vintorez között, ezt már te hoztad össze...

de teljesítményben talán még jobban lebutítva, és gyanítom ez 50-100 méterig jó,

Mi alapján gyanítod? Abból, hogy eredetileg a 9x19mm-es lőszert ilyen távra tervezték? Pisztoly lőszer, nyilván nem a 300 méteren nyújtott ballisztikai teljesítménye a mérvadó.

Fogod, belerakod az adatokat egy kutyaközönséges ballisztikai kalkulátorba (mondjuk itt van egy ilyen).

Én most ilyen adatokkal számoltam:
    torkolati sebesség: 280m/s
    lövedék tömege: 116 grain
    maximum lőtáv: 300 méter
    legyen a fegyver 50 méterre belőve.

Ez jött ki:

Hátőizé. A lövedék energiája még 300 méteren is 242 Joule. Ami problémásabb, az a lövedék esése. 100 méteren még csak 27cm, ami bőven elmegy. 125 méteren cirka fél méter, 150 méteren már 88cm.

Csakhogy tegyük csak mellé a "valódi" 9x19mm-es MP5-ös adatait, 390 m/s torkolati sebesség esetére:

Azt lehet látni, hogy a torkolati energia bizony jelentősen nagyobb, viszont azt is, hogy 150 méteren már itt is 44 centimétert esik a lövedék. Vagyis ha 50 méterre van a géppisztoly belőve, akkor ennyivel kell fölé célozni. Magyarul egy sima MP5 sem igazán ideális 100-150 méternél nagyobb távolságra való cél leküzdésére.

De hátrány-e ez vajon? A géppisztolyok eredendően 50, max. 100 méteres lőtávra vannak kitalálva, e fölé már inkább gépkarabély célszerű. Tehát az, hogy az MP5SD effektív lőtávja mondjuk 100 méter, nem igazán mérvadó - a sima MP5-ösé sem sokkal nagyobb.

Mi a helyzet a torkolati energiával? 150 méteren az MP5SD számolt kis lövedéke még mindig több, mint 250 Joule mozgási energiával bír. Viszonyítás képen a .32 ACP torkolati energiája 214-240 Joule körül mozog. A .38 Special torkolati energiája 250-320 Joule körül. Lehet én féltem túlzottan a nyamvadt kis életemet, de ilyen mozgási energiájú lövedéknek nem szeretnék az útjába kerülni, és véletlenül se mondanék rá olyat, hogy "gyenge", meg nem mérvadó. Bőven van benne annyi energia, hogy megöljön...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.12.22. 11:44:46
  • Savaran
    Szerintem félreértettél, kiegészítettem is hogy van ilyen, nem mondtam hogy nem igaz, sőt írtam hogy igaz, a hatásfokot nem a hangtompításra vagy a sebességre értettem(bocsánat félreérthetően fogalmaztam) hanem amit említettél furatok azok gyönyörű szépen lefújják a nyomást, és gyenge lesz a lövedék energiája, sőt rövidebb a cső is, tehát lehet mérvadóbb egy normál mp5 speciális lőszerrel mint az sd normál lőszerrel, de teljesítményben talán még jobban lebutítva, és gyanítom ez 50-100 méterig jó, nem egy kategória egy Vintorezzel vagy AS-VAL-al.
  • [NST]Cifu
    Én úgy tudom, hogy a lövedék is szubszonikus sebességre csökken az MP5SD esetében, de ott integrált, és nem csőre szerelhető hangtompítóról van szó.

A linkelt videódon hangtompítóval szerelt "hagyományos" MP5 látható, itt értelemszerűen nincsenek meg azok a furatok a csőben, amik a lent látható HK MP5SD szabadalmi ábrán fel vannak tüntetve. Így nem meglepő, hogy a "szubszonikus" (csökkentett lőportartalmú) és hagyományos lőszer között jelentős eltérés van.

Itt van egy videó egy MP5SD-ről:

Szerk.: Mi az, hogy a "hatásfoka megkérdőjelezhető"? Szubszonikus sebességgel hagyja el a csőtorkolatot a lövedék...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.12.22. 10:32:17
  • Savaran
    Egészen pontosan igazat írtál, mert létezik egy integrál hangtompítós változat, amely tényleg csökkentik a sebességét, de hatásfoka megkérdőjelezhető.
  • Savaran
    Az mp5 hangtompítója csak a lőporgázok áramlását csökkentik, a szuperszónikus lövedéket sajnos nem csökkentik hangsebesség alá, ezért speciális 9mm-es szubszónikus para lőszer illik hozzá, persze hagyományos 6g-os fmj-vel is működik, de a lövedék keltette hangrobbanást nem fojtja el, és így max fülvédő helyett jó ahogy említetted, taktikailag nem sok szerepe van.

Íme egy videó mekkora különbség van normál para és szubszónikus para között:

A hangtompítót nem tanácsos mesterlövész fegyverre rakni mert rontja a szórásképet persze van rá ok amikor használják mégis.
    Utoljára szerkesztette: Savaran, 2016.12.22. 10:25:36
  • JanáJ
    Jogos, de szerintem érthető volt mire gondoltam. LE is írtam, hogy a .50-es romboló puskát ne említsük, csak vissza töröltem. Nem mellesleg, ha 1-2 km-re lősz, akkor elég kevésbé "tompítani" meg az általad írt porfelhő hiánya is életet menthet.
    A SWAT-os példa nekem furcsa, amikor már a civil lőtereken is aktív fültokokkal kolbászolnak az emberek. Lehet az esetleges túszok miatt.

De az alap kérdésből kiindulva nem tudok olyan lőfegyvert ami subsonikus fémdarabokat köpködne 2-300 méternél messzebb. Nem is látom értelmét. És maga a fegyver nem lehet hülyeség, mert az amiknál is sokszor látható, sőt még a KMZ-nél is, hogy csak egy ember M4-én van tompító.
  • [NST]Cifu
    Alapvetően ez nagyon összetett dolog. Az, hogy "hangtompítós", még nem feltétlenül mérvadó. Hangtompítós fegyverből is lehet szubszonikus lőszert lőni, és nem szubszonikus lőszert lőni. Bizonyos esetben elméletileg a fegyver kialakítása olyan, hogy a szuperszonikus lövedéket lelassítja szubszonikus sebességre.

Ilyen a HK MP5SD, amely kutya közönséges 9x19mm Luger / Para lőszert tüzel, és a fegyver csövén jól kimatekolt nyílásokat helyeztek el, amelyek a lőporgázokat úgy vezetik el (egy részét a lövedék elé), hogy a csőtorkolatnál valamivel hangsebesség alatt legyen a lövedék sebessége.

A HK 1971-es szabadalmi rajza a HK MP5SD géppisztolyhoz

A másik verzió az, amikor a csőtorkolatnál keletkező fény és hanghatást, illetve légnyomást (porfelverést) csökkenti a "hangtompító". Sok esetben a cél az, hogy ne süketülj meg, ha nincs rajtad fülvédő. Anno olvastam, hogy a .50 BMG fegyverhez kerestek egy csomóan hangtompítót - azért, hogy a torkolatnál 155-160 decibeles dörejt 120-130 decibel környékére csökkentsék. Csendesnek nem mondanád, ám nem is az a cél, hogy zajtalan legyen. Viszont sokkal kevésbé zajosak, tehát mégiscsak hangtompítósok. Ja, és bőven messzebb lehet velük lőni, mint 200-300 méter...

A harmadik kör ennek folyománya - például az amerikai rendőrök / SWAT egységek sokszor azért gondolkodnak hangtompítós M4/M16 gépkarabélyokban, mert zárt térben elsütni egy M4-est bizony maradandó hatással jár a fegyvert elsütőre is.

• Savaran
    Bármilyen környezetben lehet használni, speciális feladatokra tervezték, elsősorban specnaz használja! Ahogy JanáJ írta 300m-ig emberalak leküzdhető vele, mint egy mezei AK, speciális feladatoknál lehet fölé saccolok ha 100m körüli a tűzharc.
  • JanáJ
    Miért milyen hangtompítós fegyver tud nagyobb lő távot? A 2-300 méter egy AK lőtávja.
    Az oroszoknak csípen az unortodox lőfegyver elképzeléseit pl: hangtompítós PKM. :-)
    Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2016.12.22. 09:27:28
  • JanáJ
    Nem egy harckocsi barát az a környék.
  • JanáJ
    Hát ha 5 cm-re lőnek el mellettem, az nagy mázli, ha 5 méterre, az meg nem.
  • SZUsszan
    Cserébe szinte csak városi környezetben lehet használni a drámai röppályája miatt.
    Azt hiszem 2-300m-en felül nem is nagyon alkalmazzák.

Arra persze tökéletes, hogy egy kevlár sisakos rosszfiút csendben kiiktasson, aki a pozíciójából egy gpu-val az egész küldetést veszélyeztetné.
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.12.22. 09:12:28
  • z0ty4
    Fulcrum Drivers 3
  • Savaran
    Pontosan, ebben egyedülálló a világon direkt szubszónikusnak tervezett lőszer, bár később az amcsik is megtervezték saját változatukat, a .300 AAC néven, de ahhoz nem terveztek új fegyvert mint az oroszok, hanem csináltak egy m4 konverziót! Bár nem egészen az a kategória mivel a 9x39 kizárólag szubszónikus a .30 AAC viszont nem(van hangsebesség feletti változata is kisebb tömegű lövedékkel), a hangtompítható változata sokkal csekélyebb csőtorkolati energiával rendelkezik mint az orosz társa. Érdekes hogy a 9x39 páncéltörő lőszer a 7,62x39mm páncélátütési értékeit tudja hozni ugyanazon a távolságon, csak más paraméterekből adódóan, előbbi a nagy lövedéktömeg, utóbbi a nagy sebesség miatt!
  • horthy
    Leopard-2 kilövés képek
  • molnibalage83
    Nem tudom, hogy a szerencséjének örül vagy önként csinálta, de se így se úgy nem dícsérik meg ezért, az ziher...
  • SZUsszan
    Az a harcos skillje, hogy a másik oldal ilyen szarul lőtt, vagy a szerencséje?

Ha nyugati, vagy orosz katonák lőttek volna rá, akkor valószínűleg sokkal kisebb sugarú lett volna a szórás. De ez így írtó nagy mázli volt.
    De ha szeretnéd, tudok linkelni pár videót, ahol ugyanúgy arabok lőnek egymásra, csak az egyik oldalon tudnak is lőni. Aztán a kereszteződésben átsprintelő félútig sem jut, pedig csak 4-5m-t kellett megtennie.
  • Berkut111
    VSS Vintorez / AS_VAL -ban a 9x39 lőszer az igazan durva, nem is maga a két fegyver. 9x39mm
  • Savaran
    Jaja, érdekes a megközelítésük a problémák megoldására, az AS-VAL is egy ilyen kuriózum!
  • JanáJ
    A pure luckkal vitatkoznék. Az első lövések az első emeleten kopogtak. Vagy a szomszéd államból lőttek, vagy csak a szokásos arabos mentalitás.
  • SZUsszan
    Pont reggel néztem a liveleakon, csak elfelejtettem linkelni.

Blow away

Ez meg pure luck.
  • JanáJ
    Extrém/spéci kézi lőfegyverekben bírom az oroszokat. :-)
  • JanáJ
    Rossz helyen állt csóri, vagy ezt hogy? Mázlija volt, hogy nem kapta el a sugár terelőt.
  • molnibalage83
  • Savaran
  • millerius
    Amit a videón a Szu-25-ök indítottak az H-25 volt, mert jól láthatóan két lángcsóvája volt a rakéta-hajtóműnek kétoldalt, a H-25-ön a szárnyak között kétoldalt van a két fúvócső. A H-29-nek hátul a törzs végén van a fúvócsöve, annak csak egy (de jó nagy) lángcsóvája lett volna.
  • Berkut111
    Picsaba lemaradt : Kurganyecz
  • Berkut111
    15 perc orosz Totalcar: Kurganyec-25. Jo kis havas csapatás és sok duma.
  • Hpasp #79220
    H-29L/H-29T ugye abból a felismerésből született, hogy a H-25 harci része nem tudja átütni a megerősített fedezékeket.
    A rakéta kalibere 380mm-re nőtt, és bár harci része hasonlóan a H-25-höz 300kg, de páncélozott, így képes áthatolni a megerősített célokon, és belül robbanni.

Rávezető feje megegyezik a H-25ML-vel. (ezért más az átmérője)

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 20:00:23
  • Hpasp #79219
    Jajmár urak, ne keverjük a H-25ML-t (izd.713) a H-29L-el (izd.64)!

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 18:45:03
  • fonak
    Ez elvileg H-29ML nem ugyanaz.. jóval nagyobb raketta mint a H-25.
  • fonak
    A Hud, vagy valami hasonló reflexüveg, extrém esetben egy kereszt a plexire firkálva....
  • Palinko
    Találó! Nekem is az tűnt fel, hogy nem rozsdaboglya az egész stb :D
  • Hpasp #79215
    A H-25ML lehetséges céljai között az alábbiak vannak felsorolva:

- földi rádiólokátorok
    - légvédelmi rakétakomplexumok indítói
    - nyílt állóhelyen, vagy földsánccal védett repülőgépek
    - kis hidak
    - kisebb hajók
    - ipari komplexumok
    - vasúti szerelvények

Elvileg a Redeye illetve Chaparral komplexumok megsemmisítési zónáján kívül indítható. (Dmax=8km)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 16:46:40
  • JanáJ
    Mi az a célzókészülék?

@Molni: Azért ez így elég necces, kb bármivel leszedhetnek.
  • molnibalage83
    A HUD-on van kijelezve, hogy hova mutat. Annak szögfelbontása néhány km-en túl használhatatlan és a célpont fel kell repülni és egyenesen, ami légvédelem esetén nem túl egészséges.

Igen, az F&F az.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.12.20. 16:08:52
  • fonak
    Gondolom csak simán a célzókészülékkel, ahogy még a tv-irányítású rakétákat is lehet képernyő nélkül alkalmazni.