95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    F-35A: 2x AIM-120C/D plusz 2x4 SDB
    F/A-18H + 1 EWP: 2x AIM-120D plusz 6x SDB

2db SDB az eltérés

Ez csudiszép, ha nem nagy és kemény célnak kell odaverni. Mert az F-35 2x2000 lb-t is elbír belsőben, az SH meg abból egyet és akkor 0 AAM. A RCS különbség meg több nagyságrend.

A 4++ gépek durva EW support mellett is iszonyatos kockázatot vállalnak fel, ahol Sz-300PMU-1 szintű rendszer van. Az F-35 jelen ismeretek és becslések szerint meg 40-60-re kb. azt csinál ezektől, ami akar...
  • JanáJ
    Sajnos sokszor félreérthetően fogalmazok.
    Boldog karácsonyt mindenkinek.
  • molnibalage83
    Van második része is.
  • Hpasp #79328

• SZUsszan
    2004-ben az utolsó előtti vonulás sorkatonái Szabadszálláson 3+3 éles lőszert lőttek el, két tárba tárazva. Az első tárat egyeslövéssel, a másodikat sorozattal. Volt még pár "lövészet" vaktölténnyel is.
  • SZUsszan
    Ha ezt írtad volna elsőre is, akkor csak egy +1-et írtam volna maximum. =)

Boldog Karácsonyt!
  • Hpasp #79325
    Mitől lesz valami lopakodó? Ha az RCS rövid és ultrarövid frekin egy század négyzetméter legfeljebb?

Nebo-M felderítési távolság:
    1m², 0dBsm, 113cm Ø, 510km
    0.1m², -10dBsm, 36cm Ø, 290km
    0.01m², -20dBsm, 12cm Ø, 160km
    0.001m², -30dBsm, 4cm Ø, 90km
    0.0001m², -40dBsm, 1cm Ø, 50km

Szóval -30dBsm -től beszélünk lopakodásról.

F117; -30dBsm
    B2; -35dBsm
    F22; -42dBsm
    F35; -29dBsm

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.24. 18:23:28
  • [NST]Cifu
    Köze nincs ennek az RCS-hez a stealthez

Azért itt megint olyan problémák vannak, mint a szupercirkálás és generációk kérdésénél. Mitől lesz valami lopakodó? Ha az RCS rövid és ultrarövid frekin egy század négyzetméter legfeljebb?

csak a fegyverzet mennyisége szinte semmi

F-35A: 2x AIM-120C/D plusz 2x4 SDB
    F/A-18H + 1 EWP: 2x AIM-120D plusz 6x SDB

2db SDB az eltérés...

Ráadásul az F-35 teljes avionaikai csomagja más. Nem kicsit, nagyon. DAS, újabb AESA Radar, stealth EOS, stb.

A DAS utólag kvázi bármelyik legacy gépbe integrálható, ahogy az újabb AESA radar is. A fogós kérdés a modern avionika, hiszen e téren a sensor fusion (vagyis az adatok összegzése, és a pilóta elé vetítése) is szükséges a kihasználáshoz.

Hogyan is lesz stealth Snipere az SH-nak, ez valahogy nem derül ki ...

Ha ezt mind összeszámolod, akkor alig lesz olcsóbb az ez a SH, mint egy F-35C cserébe még lomhább lesz a gép és a dobule digit SAM ellen szinte pont ugyanolyan törékeny marad.

Ahogy én is kezdtem, tisztában vagyok vele, hogy az Advanced Super Hornet (ASH) nem egy Lightning II. Csak van egy apró tényező, mely szerint az ASH még így is olcsóbb lehet, ha az F-35A/C gépek legalább egy része helyett erre térnek át. A bökkenő, hogy az F-35B helyett nincs semmi.

Itt most megint lehet egy nagy-nagy sort lamentálni, hogy pont az Egyesült Államoknak, amely a legtöbb repülőgép-hordozóval rendelkezik, valóban szüksége van-e az F-35B gépekre az LHD hajóin? Eme kérdést persze nem most, hanem az 1990-es évek végén kellett volna feltenni. Érdekes kérdés, hogy vajon kijött volna egy, mai kalkuláció szerint 12. / 13. hordozó vajon abból a pénzből, amennyi megmaradt volna az F-35B lelövése esetén, csak F-35A/C gépekkel számolva.

Nyilván az USMC ebbe sose ment volna bele, ennek meg megvan az ára... Mindegyik haderőnem fizeti is...

Komolyan azt hiszi bárki, hogy a csúcskat orosz SAM ellen az, hogy az RCS tized m2-es az számít valamit?

Had ne keressem elő a fél-egy-két éve erről szólt eszmecserénket. Én azt mondtam, hogy erre nem F-35, hanem X-45 / X-47 kellett volna. Lopakodó, szubszonikus, pilóta nélküli csapásmérő gép. Pár nagyságrenddel olcsóbban, mint az F-35A/B/C...

Azonban visszatérve a kérdésre, igen, az ASH kisebb RCS-e adott esetben számít, mert 200, hanem mondjuk 75km-ről észleli csak. Igen, HARM esetén ez sem megoldás, tehát adott esetben nagyobb stand-off távolságú fegyverre lenne szükség. Vagy pilóta nélküli SEAD gépre...
  • Hpasp #79323
    Ráadásul már jópár ország rendszerben tartja valamelyik változatát...

Sz-300PMU Volhov-M6 (SA-10B) export; Bulgária, Szlovákia, Kína
    5V55R rakéta 75km lőtáv

Sz-300PMU-1 Volhov-M6M (SA-20A) export; Kína, Görögország, Algéria, Vietnám, Irán
    48N6E rakéta 150km lőtáv

Sz-300PMU-2 Favorit (SA-20B) export; Kína
    48N6E2 rakéta 200km lőtáv
    9M96E rakéta 30*km lőtáv *ATBM rakéta

Sz-300VM Antey-2500 (SA-23) export; Venezuela
    9M82ME rakéta 200km lőtáv
    9M83ME rakéta 75km lőtáv
  • molnibalage83
    Köze nincs ennek az RCS-hez a stealthez ráadásul repteljesítményben az SH eleve gyengébb ezzel még jobban lezúzod, az üres podok tömege tonnában mérhető... Ok, a légellenállás kisebb lesz valamivel, de ez nem tűnik nagy difinek, csak a fegyverzet mennyisége szinte semmi. A több üzemanyag is jól mutat, csak megint plusz tömeg, nem erre lett a gép erőforrása méretezve. Az F-35C meg arra, hogy még így is több kerót visz és eleve azonos vagy jobb repteljesítményel...

Beleteheted te az F-35 teljes avionikai csomagját az SH alig lesz ettől túlélőképesebb double digit AD SAM ellen csak vontatott csali van, de én inkább vagyok stealth, mint hogy csalizzal és imádkozzak, hogy azt csapja el az raketta...

Ráadásul az F-35 teljes avionaikai csomagja más. Nem kicsit, nagyon. DAS, újabb AESA Radar, stealth EOS, stb. Hogyan is lesz stealth Snipere az SH-nak, ez valahogy nem derül ki ...

Az enhanced engine is jól mutat apró hiba, hogy az F414 EPE-t a kutya nem rendelte meg, még gépbe sem volt építve soha. Egy hajtómű fejlesztés költsége milliárdokban mérhető és akkor még gyártani is kellene...

Ha ezt mind összeszámolod, akkor alig lesz olcsóbb az ez a SH, mint egy F-35C cserébe még lomhább lesz a gép és a dobule digit SAM ellen szinte pont ugyanolyan törékeny marad.

Komolyan azt hiszi bárki, hogy a csúcskat orosz SAM ellen az, hogy az RCS tized m2-es az számít valamit? Régen képes indítani a közepes és nagy magassában operáló SH ellen és még a korábban indított HARM sem segít. M3-3.5 égvésvégi HARM-mel szemben jön az M6-7 raketta. Izé...

A szomorú igazság az, hogy az Sz-300PMUM-1 150 km-es HMZ-je ellen is olyan dolgokat kell bevállani, ami az AF alatt fel sem merült...

Nagyon komoly oka van annak, hogy mindhárom haderőnem igényelte a stealth gépet még a USMC, pedig iszonyatos ára van a F-35B-nek.

Az F-35 stealth képessége pl. az, ami részben értelmet ad a DAS-nak is, mert abban a távolságban, ahol a stealth még működhet adott fenyegetéseket képes időben jelezni, hogy kellő távolságban maradjanak ezektől. Az SH esetén eleve félig értelmetlen egy ilyen rendszer, mert nem stealth. Régen indítanak már rá, mielőtt a DAS igazi előnye jelentkezne. Persze lennének olyan helyzetek, mikor hasznos, de az erősen limitált lenne.

Nekem az egész F-35 Trump komment annak indikátor, hogy izzadságszagúan erőlködik és/vagy totális analfabéta tanácsadók veszik körbe, ha ezt bárki is komolyan gonodlja. Semmi értelme ennek az egésznek. Az SH és Grwoler gépek amúgy is még repülnek vagy 20 évig, tehát van olcsóbb alternatíva egy ideig az F-35C mellett. Halál feleslegs egy majdnem F-35C árú gép, ami az legalapvetőbb követelménynek nem képes eleget tenni, a túlélő képességnek.
  • [NST]Cifu
    Azért ezzel vigyázz. A Boeing megcsinálta az F-15SE-t is, papíron már volt szó korábban is, hogy áramvonalas konténerbe raknak fegyverzetet. Szóval egy illeszkedő póttartály (állítólag így már 700 tengeri mérföldes hatósugárral), integrált IRST, fegyver-konténer, tized négyzetméteres kategóriájú RCS, stb., és alapvetően elég ütős csomag lehet belőle, nem sokkal elmaradva az F-35 képességeitől.

• molnibalage83
    Is no comparable F-18 because it never be stealth or capable to be supercruise with weapons.

End of story.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.12.24. 08:58:11
  • [NST]Cifu

Minden kedves topiclakónak békés boldog karácsonyt kívánok!

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.12.24. 08:01:31
  • [NST]Cifu
    "Comparable" (hozzá fogható, összehasonlítható)... Kb. mintha azt kérné a GM-től, hogy adjon árajánlatot egy Ford Mustanghoz mérhető Opel Astrára...
  • z0ty4
  • fonak
    Trump nekiment egy twitter üzenetben az F-35-nek, a végén még le is lövik a programot. :) Bár talán most már valószínűtlen.
  • molnibalage83
    Ebben vannak számok.
  • ximix #79314
    Erre a cikkre gondoltam
    "Összesen hat (nem vicc, hat!) lőszert kaptunk. Ebből próbaképp hármat kellett elhasználni, élesben pedig a második hármat. Nagy csapás volt ez mindenkinek, aki lelkesen winnetou-zott általános iskolás korában, és aki azt hitte, hogy tényleg egy hadseregbe sorozták be."
    -----------------------------------------------------
    A 197 lőtérről eszembe jutott az a cikk ahol a belga önkéntes élményeit írta le egy honfitárs,(amit persze most nem találok), és ezzel párhuzamban mi a helyzet a magyar önkéntes tartalékosokkal? lehet oda kéne költeni azt a lőtérpénzt, hogy egy magasabb szintű kiképzést kapjanak.
  • kiskorúbézoltán #79313
    Tud valaki valamit hasalni arra, hogy mennyibe van nekünk egy óra repülés a Gripennel, ill mennyibe van nekünk (tehát mi mennyért szerezzük be) egy Maverick, egy butabomba és egy lézeres?
  • kiskorúbézoltán #79312
    Egyszer-kétszer láttam olaszokat, németeket, amerikaiakat lőni (a'szem tán ennyi), nem mondanám, hogy ennyiből meg lehet ítélni, de nem láttam, hogy jobban lőnének mint mi. Persze egy objektív értékelés lehet, hogy mutatna valami lényegese eltérést, de csak így szemre nem mondanám a magyarokat rosszabbnak. Vagy legalábbis akiket ismertem. De ebben a kérdésben meglehetősen világtalan vagyok, max tipp amit mondok.
  • aksurv2
    Ez mindenképpen pozitív, szerintem még nem elég, de az általam előtt 39 lőszerhez képest hatalmas változás.Egyébként nem is lőszer lényeg hanem hogy hogyan. pl. Mert a szabvány mellalak kevés a harchoz.
  • aksurv2
    Köszönöm.
  • kiskorúbézoltán #79309
    Nem tudom, nagyon keveset voltam lövész beosztásban, (mert nem a szakterületem) igazából egy logisztikus tudná megmondani mennyi megy el (gondolom itt arra gondolsz, hogy mennyi lőszert lő el valaki).

De minden évben kell lőni egyéni lőgyakorlatokat, többfélét és mindegyiket többször, köteléklőgyakorlatokat (raj, szakasz, század, de mondjuk zászlóalj éles nem volt minden évben, leginkább mert legalább egy század mindig kóricált valamerre).

Mondjuk ha az első negyedévet veszem (január-március) abba biztos beleesik legalább egy hét lőtér mindenkinek (irodisták is) az egyéni lőgyakorlatokkal. Hétfő péntek ki be utazás, kedd-csütörtök lövészet rogyásig.
    Ahova jártunk ott külön egyeztetés nélkül tán 0800-tól lehetett lőni, talán úgy 2000-ig. Az elejét általában tartottuk a végén viszont általában éjszakai is volt (a tél jó mert korán sötétedik :) ) Szóval úgy napi 10 óra volt lőni. Karabély, pisztoly mindenkinek, aztán mindenkinek beosztása szerinti fegyver, mezei karabélyos lövészeknek(irodistáknak nem) másodbeosztásra felkészítés. Délben vagy volt kajaszünet vagy nem, leginkább nem, evett mindenki amikor tudott. Amúgy valaki vagy lőtt, vagy tárat/hevedert töltött, fegyvert pucolt vagy egyik lőszektorból ment a másikba (menet közben kaja :) ). Várakozás, sorbanállás nem volt sok, ha meg is állt a lövészet akkor csak azért mert lőtérnyitás volt, ez alatt lehetett megint tölteni, tüzelőállásba jönni menni, esetleg enni. És ez ment egész nap, meg még két napig.

Ha valamiért úgy jött össze akkor előfordulhatott, hogy mondjuk az első három hónapban ennyi a lövészet, mondjuk egy irodistának. Szóval legaljának őket mondanám ilyen szempontból mint lőszerfelhasználók. Náluk mondjuk megállt a negyedéves felhasználás 30-50 max 100 pisztolylőszerben, meg úgy 2-300 karabélylőszerben. Mezei karabélyos katonánál talán a pisztoly ugyanennyi, karabélylőszer úgy 600-1000 közt talán, párszáz géppuska/távcsövespuska lőszer és/vagy 3-5 rpg gránát. Meg persze egy-két krézigránát fejenként (irodisták is).

Köteléklőgyakorlatoknál valamivel több megy el talán. Összességében a felsoroltak (kivéve pisztoly) mondjuk ötszöröse megy el egy évben végül.

Nagyon hasraütött számok, de talán a nagyságrend stimmel mondjuk az 5 évvel ezelőtti viszonyokra. Remélem segítettem.
  • aksurv2
    Körülbelül egy lövészbeosztásban mennyi megy el negyedévente , és milyen jellegű feladatokban?
  • kiskorúbézoltán #79307
    Óóó, '94 óta azé' sok minden megváltozott, pl a 100.000-es békelétszámú néphadsereg (60.000-es munkásőrség) lőszerkészletét megörökölte a mai 25.000-es. Amiből a valódi csapatok - akik lőszert is használnak - fel az kb megáll 10.000-ben (szerintem úgy kb 5.000, de nagyvonalú vagyok). Egy ideig őrizgették a cuccot, aztán elkezdett rájukromlani. Vigyétek, lőjjétek, csak csináljátok szabályosan lett a jelszó.

Szerk. lövésem sincs mi ez a csipás srácos sztori, erről én lemaradtam.
    Utoljára szerkesztette: kiskorúbézoltán, 2016.12.23. 21:06:45
  • ximix #79306
    Szerintem a csipás srác beszámolóját olvashatta, ott emlegettek ilyen "bőséges" lőszer javadalmazást.
    ----------------------
    '94-ben, a bevonulás után kb. 2 hét-re kimentünk a laktanya melletti lő pályára, ez a 3 oldalról sánc és tán 100 méteres lehetett itt kaptunk 15 lőszert, majd kb fél évre rá mentünk ki a nagy lőtérre és ott kb. 90-et, mi műszaki alakulat voltunk, nyulak és a derítők gondolom többet durrogtattak.
  • kiskorúbézoltán #79305
    Látod, még mindig nem érted, ez nem a sereg, ez csak egy alakulat. Voltak nála jobbak is meg talán gyengébbek is. Öt mondat után megint azt hiszed, hogy érted és tudod. De nem. Hogy az egész sereg úgy összeségében, hogy áll azt én nem merném megmondani mert tudom, hogy egyrészt nem értek hozzá eléggé másrészt meg nem rendelkezem elég információval. Ezért állok értetlenül a kijelentések előtt, hogy ez vagy az szar vagy isteni.
  • Savaran
    Mint már írtam, örülök hogy nincs igazam! Ezek szerint bőséges készlet áll rendelkezésre minden egyes katonának lövészetkor, köszönöm hogy megosztottad az infót! Az én forrásaim nem túl frissek, nem gondoltam volna 10-15 év alatt, ennyit változik a sereg!
    Utoljára szerkesztette: Savaran, 2016.12.23. 15:26:35
  • kiskorúbézoltán #79303
    Szóval - majd javíts ki kérlek ha rosszul fogalmaznék, tévednék vagy akárcsak elferdíteném a valóságot - lövöldöztél valahol egy klubban valamit, ismerősök meséltek ezt azt és ettől te már érzed magadban a tudást, hogy megítélj valamit?
    Nem is merem megkérdezni se, hogy ezek az ismerősök hol voltak és milyen beosztásban ha számodra a 150 lőszer hihetetlen. Hasamra ütök, valamikor a 80-as években voltak valami hátsólépcsős alakulatnál ezredírnokok? :D Senkitől nem hallottad még... Bakker neked még olyan ismerősöd se volt ezek szerint aki valóban katona lett volna.
    És nem, nem én fogom elmesélni, hogy megy ez, mert tudok annyit a dologról, hogy tudjam, hogy nem tudok annyit, hogy kisujjból kivágjam ide. :)
    Mondjuk veled ellentétben akinek annyira lövése sincs a dologról, hogy felmérni se tudod mennyire világtalan vagy a kérdésben. :)

3+6 lőszer... :D Baszki, a páncéltörők lőttek el irányított rakétából ennyit, fejenként, évente, éleset. Ja és a teljes állomány (szakasz). ;)
  • Savaran
    Személyes ismertségből is, volt katonák elbeszélése! Vallató tiszt vagy? Senkitől nem hallottam még hogy a mai éleslövészeten150-et lőttünk mellalakra 100 méterre, remélem te elmondod hogy így van a lövészetoktatás!
  • JanáJ
    Én fogalmaztam helytelenül, mert nem 2-300 méter a fegyver lőtávolsága, de a gyakorlatban szerintem ennyire sem lőnek vele. Nem csak mert nincs értelme, hanem mert van "nagyobb". 300 méterre a 7.62x39-re írt a wiki asszem az alap katonai lőszerre 75 cm-es szórást ír, na ezzel még az álló mellalak sincs meg egyszerűen...
  • JanáJ
    Reménykedtem, hogy reagálsz a lőtéri kapcsolatod okán. :-)
    Ha fegyver szeretetre/kezelésre szeretnénk tanítani a fiatalokat, akkor arra egy AS szituációs lövészet is jó. Persze figyelve a rendes fegyver tartásra. Lőni eddig is megtanulhatott bárki, csak légpisztollyal, de az meg uncsi. :-)
  • kiskorúbézoltán #79299
    Látom nem sikerült megértened a kérdést, szóval akkor egyenesen. Hagyjuk a rizsát, meg a mellébeszélést és lássuk a konkrét dolgokat amiket tudsz a mai magyar kiképzésről. Az hogy én mi voltam az teljesen jelentéktelen ebből a szempontból, az, hogy te hol mit és hogyan klublövészkedtél annak se sok.
    NAGYON kíváncsi vagyok, hogy csak a lesajnálás megy vagy tudsz is valamit?

Szóval rizsa és mellébeszélés nélkül ha kérhetem.
  • Savaran
    Mint említetted katona vagy, így belelátsz a kiképzésbe, és szinten tartó gyakorlatokba, meg úgy az egész működésébe, ezt tiszteletben tartom, magam is sportlövészkedtem ahogy mint megtudtam CIFU-is, bár én csak hobbiból voltam klubbtag. De azért mondjuk úgy nagyjából tudom mi kell ahhoz hogy a lövészetben jó legyél, az pedig a gyakorlás és gyakorlás! Katonai fegyverekre ezt még négyzetesen a köbre emelheted, hogy mennyire szükséges sokat lőni vele hogy profi legyél, mert én hiszem azt hogy minden katonának profin kéne lőni, minden helyzetben minden szituációban, és sajnos az eliteket (KMZ) leszámítva siralmas(lehet) a kép, én lennék a legboldogabb hogy ha kiderülne nincs igazam! De 3 lövéssel nem lehet megtanulni lőni 6 db-al meg sorozatot!
  • molnibalage83
    Amikor egy fegyver lőtávolságát adják meg, akkor kb. álló alakra, mozdulatan célra ideális esetben és nem az, hogy manőverező célban szélviharvban. Ez olyna, mint pl. az Sz-74 99%-os megsemmisítése, amit adott távolság és sebesség paramtérre vonatkozik nem zavaró és nem manőverező célra. Ez így szép, csak a gyakorlat más.

Szimplán nem difinálja egyik vitaparner sem, hogy mit ért "effektív" alatt. Teljesen nyilvánvaló, hogy harci körülmények között 200 méter felett eléggé vaktában lövöldöznek már egymásra még a legképzettebb lövészek is, máskülönben igen hamar végetérne minden gyalogsági ütközet és a CAS vagy más support az életben nem tudna közbeavatkozni.
  • molnibalage83
    Ha TCAS-t felülbírálja az ember olyan, mintha ott sem lenne. A példa lényege ez. Nincs az összes drónon ilyen, akkor nem megy e kikerülés csak úgy.
  • [NST]Cifu
    Bocsi, de árnyaltabban látom a képet. Igen, abban teljesen egyetértek, hogy szükség lenne megfelelően működő, koordinált honvédelmi sportszövetségre.

De egy picit félek, hogy megint a nagy akarásnak nyögés lesz a vége. Én a sportlövészetekre látok rá, valamennyire. Nem nagyon, már régen nem járok annyit lőtérre, mint régen, sport célból se járom a versenyeket, mert nem látom értelmét. Eddig is volt megyénként jó pár sportlőtér. Most fejből mondom, de Fejér megyében a szakszövetségben cirka 8-10 egyesület lehet. Szóval eddig sem a lőterek vagy az egyesületek hiányoztak. Hanem a megfelelő szabályozás, a megfelelő háttér, a megfelelő akarat. Korábban a sportlövészet arról szólt a sportlövők uszkve 80%-nak, hogy otthon tarthasson fegyvert, ezért járt versenyekre és lőtérre. Amióta megszigorították a sportcélú fegyvertartást (évi három minősítő verseny, ebből egy, majd kettő nem a saját egyesületednél, stb.), azóta a lőtérre és versenyre járók száma alaposan megcsappant.

Először szépen üljenek le a T. jogalkotók, hallgassák meg a szélesebb értelembe vett résztvevőket, hogy mi a jelenlegi helyzet, tegyék tisztába, hogy mi az, amit szeretnének, majd együtt hozzák össze, hogy akkor ezt ilyen és ilyen elvek mentén lehet elérni, ehhez pedig ilyen és ilyen törvényi háttér szükséges.

Amennyire én a hírekből látom, és próbálom összerakni a dolgot, most a sportegyesületeknél is lesz valami tarlóvágás, hogy az érdekelteknek jól kitömhessék a zsebét és átjátszhassanak pár ingatlant. Idén a vadásztársaságoknál zajlott ez le, írd és mond úgy, hogy az elviekben a végrehajtással megbízott hatóság azért nem merte véglegesíteni a vadászati területek határait Fejér megyében például, mert Mészáros Lőrinc éppen Dubajban vagy hol nyaralt. Aztán jött az ukáz, hogy akkor holnaptól a te és a te vadásztársaságod területéből ezek és ezek a területek már nem hozzátok tartoznak. Csakmertazért.

Hidd el szeretném, hogy jó süljön ki ezekből, de én ilyen területeken egyértelműen pozitív változást nem láttam még az elmúlt hosszú évek alatt.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.12.23. 13:24:30
  • kiskorúbézoltán #79294
    Rádiós alatt értsd: wifis hekker... ;)
  • F1End
    Megyénként legalább egy repülő, ejtőernyős, rádiós...
    Figyelembe véve a rendelkezésre álló eszközök számát, az első kettő teljesen felesleges, meg a mai eszközök miatt a rádiós is.
  • kiskorúbézoltán #79292
    Tudom megígértem, de... Majd visszafogom magam.

"egy átlag magyar baka 6 hónap alatt"

No, mesélj kérlek, mondj néhány konkrétumot azon túl, hogy yt videón láttad, meg "ez közismert", meg "mindenki tudja" milyen a kiképzés a csapatoknál.