95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    A Liaoning olyan mintha a Kuznyecovon amerikai személyzet és kiszolgáló eszközök lennének orosz repülő gépekkel.
  • JanáJ
    Ha nincs kijelző, akkor mivel célozza a lézert?
    F&F = Fire and forget?
  • Hpasp #79209
    Igen tudta a H-25ML és a H-25MP is, és ez volt az alap üzemmód, amit a pilóta kikapcsolhatott.
    A H-23M, és a H-25MR értelem szerűen nem tudta.
  • Palinko
    Milyen rendezett a fedélzet.
  • [NST]Cifu
    Képz

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

J-15-ösök indítása a Liaoning fedélzetén

J-15 indítása a Liaoning fedélzetén

J-15 leszállása a Liaoning fedélzetén (a harmadik kábelt kapta el - ilyen kábel elszakadása okozta a Kuznyecov nehéz napjait)

Két J-15-ös mozgatása a fedélzeten

Ennyi marad egy sima autóból, ha harckocsi akna robban alatta

T-50-8 proto

T-50-8 proto első repülése

Olasz Centauro 2 felderítő / páncélvadász harcjármű

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.12.20. 15:13:41
  • molnibalage83
    Ha közel vannak a célok, akkor belefér, de ez harcászatilag nemigen realizálható, legalábbis szerintem. Ha két egymás melletti cél van 10-20 méterre, akkor az első rakéta után a lézár átáll a másikra és a loftoló később érkező rakéta azt kapja el.

Azt kell látni a videón, hogy a rakétával olyan távolságban lövöldöztek, hogy kb. minden HMZ-jében voltak benne. Ez szerintem azért van, mert "BVR" távolságon a Szu-25 lézerével nemigen lehet célozni, hiszen nincsen a gépen semmilyen display. (Vagy ezeken már van?) A PGM képesség megvan, de stand-off -nak hívni a videón levő műveletet nem lehet főleg, hogy nem F&F. Peszre, ha odalemt valaki megvilágítja a célt, az egészen más tészta...
  • JanáJ
    Most itt egy lézerrel megvilágított célra ment két rakéta? Ha igen akkor mi ennek az értelme. Ha meg két külön célt támad akkor elég ennyi késleltetés a rakéta indításban hogy elkapjon két egymáshoz közeli célt.
  • molnibalage83
    Ezt egyébként az alap H-25ML is tudta vagy csak a mai? Mert a régi szovet videókon én soha nem láttam ilyet, minden szovjet AG rakéta SACLOS elvben ment szépen egyenesen előre, ami lézeres volt vagy RPK-s, ahogy a Bullpup is a jenkiknél.
  • kamionosjoe
    Én még régebben, 7 éve voltam hivatásos állományban, azért szerintem elég jó kiképzést kaptunk, még ha a technikai szint alatta is van az amerikainak. Volt egy közös gyakorlatunk a KMZ-vel is és ott komolyan kiképzett tengerészgyalogos katonák is tréningeztek velünk. Azért nem mondom, hogy minket képeztek, mert azt a magyarok csinálták, de ők is figyelemmel követték a kiképzésünket. Hogy most mi van nem tudom, de az biztos jót tett az állománynak, hogy nem kell már a besorozott mindenféle emberekkel szerencsétlenkedni, hanem tényleg csak az arra alkalmasakat válogatják össze katonának.
  • Hpasp #79202
    Egen, a 300kg-os rombolótöltet függőlegesen érkezve nagyot üt.
  • molnibalage83
    Mondjuk ezzel a manőverrel azért lehet csinálni ezt-azt, vannak olyan célpontok, ami ellen jobb, ha függőlegeshez minél közelebb érkezik a rakéta.
  • kiskorúbézoltán #79200
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Átlagember fel tudja mérni szerintem, hogy mihez ért és mihez nem, és annak megfelelően szól hozzá/nem szól hozzá/kérdez/osztja az észt. Pár hangos hülye meg mindenütt van több-kevesebb, akár itt a topikban is találhatsz néha... Bár innen általában hamar elhúznak.
  • Hpasp #79199
    Elnézést, loft = függőleges ugrás manőver.
    Azért használják, hogy a rakéta harci része függőlegesen érkezzen a célba.
    Ez amúgy a normál működés, csak a lőtéren (gondolom biztonsági okokból) a többi indításnál kikapcsolták.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.20. 11:43:19
  • kiskorúbézoltán #79198
    Mit szólnátok egy olyan tipphez, hogy azért megy az egyik így a másik meg úgy mert közel van a két cél egymáshoz. Az első rakéta által felvert por egy pillanatra betakarhatja a célt annyira, hogy a lézer ne vagy csak gyengén verődjön vissza. Ezért a másodikat loft-tal(?, jelentsen ez bármit is) indítja így az első becsapódás pora nem zavarja - annyira - a másodikat.
  • Hpasp #79197
    Nem tudom, de az egyik H-29 mintha nem működne megfelelően, indítás után felhúz az égbe.

H-25ML a rakéta típusa, és a pilóta által indítás előtt választható, hogy loftolva induljon-e.
    Szépen célba talált ez is.
  • molnibalage83
    Tényleg kikcokázzák és talált, de ez tuti nem normál működés. A H-25ML az laser SACLOS, ezért egyenesen kellene repülnie, ahogy az összes többinek. Hacsak nem azt próbálták, hogy a rakéta valamilyen módon tud loftolni, de ezzel kapcsolatban erős kétségeim vannak.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.12.20. 11:25:37
  • molnibalage83
    Ez miből derül ki? Több célt is támadnak és annál, mikor elmegy felfelé a rakéta, akkor átváltanak a másik gépre. Vagy rosszul rakom össze a snitteket?
  • z0ty4
    de tuti jól müködik, mert ott csapodik be mint a másik.
  • molnibalage83
    Nem tudom, de az egyik H-29 mintha nem működne megfelelően, indítás után felhúz az égbe. A végén az infracsapdázás jó.
  • z0ty4
    Su-25 traning.

2:14-től az egyik 25-ös rámegy a célra direktben, de a másik az szépen felhúz magasra, és onnan csap rá. Az miért van?
  • JanáJ
    Az oroszoknak van AESA radarja? Mig-35 link
  • JanáJ
    És neki pont annyit ér a szavazata mint másnak. :-)
  • molnibalage83
    Azok a kommentek. Félelmetes indikátora annak, hogy az átlagember mennyire hülye egy témában, ahhoz képest mekkora pofája van....
  • JanáJ
    Korábban volt szó róla, hogy lesz valami erő fitogtatás nálunk amire még hk.-kat is hoznak. Ez ide bele illik. Tuti Várpalota lesz, szerintem nincs is más. :-)
    Amúgy meg simán hallhatott jókat rólunk és simán lehet az ember állomány egyen rangú az amikkal. Ott sem mindenki Deltás. Egy felderítő amúgy is inkább a mi felfedezőinkkel, vagy a KMZ-vel találkozhatot, nem Hordó alessel a büfében. A technikai színvonalat hagyjuk, nem hogy hozzánk, de mindenki máshoz képest más ligában játszanak.
  • savaz
    A hozzászólások alatta különösen kemények. De a cikk sehol sem írja, hogy valszeg csak néhány hétre jönnek gyakorlatozni. Nem is csoda a hangulat.
  • Savaran
    XD Azt azért remélem nem gondolod komolyan, hogy az amcsi ezt tényleg így is gondolta! Protokol dumát nyomatnak, a politikusok is, kiszivárogtattak olyan híreket is, amiben teljesen lefitymálóak voltak a honvédekkel szemben.
  • kamionosjoe
    Amerikai katonák vonulnak be januárban Magyarországra.

A magyar seregről mit hallottál?

Eddig csak tök jó dolgokat. Ráadásul kifejezetten sokat. Azt mondják, hogy velünk egy szinten vannak, vagy akár jobbak is.
  • Berkut111
    Csövek.
  • JanáJ
    Ezek gerendak vagy vascsövek?
  • Hpasp #79182
    Growler...

• Berkut111
    Szegény ember vízzel főz!
  • molnibalage83
    Ez egyszerűbb az átlagembernek, nem kell helyettesítgetni és a probléma nagyságrendjét hivatott megmutatni...
  • JanáJ
    Molnié szerintem érthetőbb, bár szerintem elég lenne a végén kerekíteni.
  • Hpasp #79178
    Az F-117 esetén egy komoly referencia van, az 1999-es Allied Force alatt a P-18 nagy hatótávolságú felderítő radar kb. 25 km távolságból vette követésbe az F-117-es – ez az adat közvetlenül Dani Zoltántól származik –, ami a hasonló méretű F-4 Phantom II esetén kb. 280 km-ről már képes volt erre. Az F-4 RCS értéke valahol 10 m2 táján volt X sávban. A fenti negyedik hatványos összefüggéssel számolva némi kerekítéssel a következő adódik ki. Dani Zoltán az F-117-re 25 km-es távolságot adott meg, amit kerekítsünk fel engedékenyen 30 km-re A 280/30 = 9,3-as arány, amit vegyünk 8-nak az egyszerűség kedvéért. a 8 =23. Ez alapján az F-117 RCS-e kb. 0,0025 m2 adódik, ami egészen közel van a fent említett 0,001 m2 értékhez.

Ajjj, egyszerűbb lenne a képletet használni...

Ri - ismert RCS-ű cél maximális felderítési távolsága
    Si - ismert RCS-ű cél radarkeresztmetszete
    Rc - mekkora távolságból deríthető fel a keresett cél
    Sc - keresett cél RCS-e

Képlet egyszerűsítve

Sc = Si * (Rc / Ri)^4

A fenti probléma szabatos megoldása

Ri - ismert RCS-ű cél távolsága = 280km
    Si - ismert RCS-ű cél radarkeresztmetszete = 10m²
    Rc - mekkora távolságból deríthető fel a keresett cél = 25km
    Sc - keresett cél RCS-e => ez a kérdés

Sc = Si * (Rc / Ri)^4 = 10m² * (25km / 280km)^4 = 10m² * (0.09)^4 = ~0.001m²

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.12.19. 13:05:46
  • molnibalage83
    Ez is a HT összefoglalóból volt kiévéve. :)
  • [NST]Cifu
    Szvsz ez még szép. A régi "púpos" MiG-29SzMT, na az tényleg randa...

• JanáJ
    Azért ez a cikk már nekem is sok, pláne egy HVG-től. Szegény, rettegett 29-es milyen kis mellékszereplő lett. És most már szépnek sem szép ahogy hizlalják.
  • savaz
    Akkor valszeg valamelyik aparatcsiknak ugrottak be a sztalini reflexek. Kb mint a fenykepezni tilos tabla az atkosban.
  • [NST]Cifu
    Nem tudok semmit, de specialitást sem látok. Októberben már a végszerelésen lévő gépekről adtak ki fotókat.

A két fotó amúgy a neten kb. bárhol fellelhető, szóval nem tudom a képeltűnésnek milyen hírértéke van, ha van egyáltalán.

Két MiG-35 prototípusról van szó amúgy, amelyet a légierőnek kifejezetten tesztelésre építettek.
  • JanáJ
    Köszi, így már értem HPASP mondatát.