Gyurkity Péter

Több mobilos trend rajzolódott ki 2021-ben

Az okostelefonok szegmensében új zászlóshajókat, gyorsabb töltést és nagyobb méreteket láttunk.

A most lezárult évben a pandémia és a készlethiány hatásai voltak leginkább érezhetők a piacon, viszont ez nem akadályozta meg a főbb gyártókat (és az új beszállókat) a friss megoldások bemutatásában. Ezeket érdekes technológiai kiegészítések és újszerű kialakítások kísérték, így bőven volt miből válogatni az év folyamán. A darabszámmal nem igazán voltak gondok, viszont az abszolút csúcskategória lassan valóban megfizethetetlen lesz.

Az évet a Qualcomm olcsó 5G-chipje indította el, többek között ettől várták a középkategóriás, szerényebb változatok megjelenését és fokozatos elterjedését. A hírekben persze többnyire nem ezen megoldások szerepeltek, nem sokkal később szó esett például arról, hogy a Samsung telefonjába már az AMD grafikus vezérlője kerülne, a dél-koreai gyártó pedig eközben a Galaxy S21 eltérő változatairól rántotta le a leplet. Azt is megtudtuk, hogy az Appe is készül saját hajlítható típussal, míg a Google a maga részéről az Android 12 fontosabb újításait jelezte előre.

Egyértelműen negatív hírekből sem volt hiány, a Samsung például korlátozta készülékei javíthatóságát, az LG egyenesen a piacról való kilépést tervezgette (ezt augusztusban meg is erősítették), a Xiaomi friss fejlesztésén pedig már hiába kerestük a csatlakozókat. A kínai gyártó eközben egy vezetéknélküli töltő prototípusáról is lerántotta a leplet, de két másik gyártóval együtt ők is dolgoztak a saját hajlítható megoldáson. Még január végén értesültünk arról, hogy a legnagyobb piacon már a MediaTek vezetett a chipgyártók versenyében, ezt nem sokkal később követte az Android 12 első előzetese, a végleges verziót azonban csak hónapokkal később kaptuk meg.

Február végén a Samsung arra tett ígéretet, hogy telefonjait a jövőben 4 éven keresztül frissíti majd, mások viszont az e-ink technológiában láttak kitörési lehetőséget, így megismerhettük az első színes változatot. Nem meglepő, hogy számos új jövevény is megpróbálkozott a piacra való belépéssel, ezt többek között az indokolta, hogy egyes felmérések szerint a diákok jelentős része már kifejezetten telefonfüggő, vagyis a piaci igényekkel egy darabig nem lesznek gondok – annál inkább, mert a pandémia utáni időszakban gyors helyreállást jósoltak. Érdekes módon eközben velünk maradt az 5G-vel szembeni szkepticizmus, ez pedig arra késztette a szolgáltatók egy részét, hogy az új tornyok jelentős hányadát elrejtsék szemünk elől.

A Xiaomi március közepén már a 200 wattos töltéssel szerepelt a hírekben, a jelek szerint nem pihentek a cég mérnökei, ezzel egy időben pedig a OnePlus 9 és 9 Pro is bemutatkozott a nagyközönség előtt, hogy azután nem sokkal később a Xiaomi M11-családról is lehulljon a lepel, a saját hajlítható típussal együtt. A friss hardver megismerése ellenére nem feledkezhettünk el arról, hogy gyakorlatilag minden telefon adatokat küld rólunk, ez azonban a jelek szerint nem igazán zavarja a felhasználókat.

Az ötödik generációs szabvány terjedése mellett már a 6G kifejlesztése is élénken foglalkoztatja az illetékeseket, Németországban például 700 millió eurót ölnének ebbe, viszont a Samsung megoldásai kapcsán az is felmerült, hogy azokból nagyon keveset hasznosítanak újra, tehát a környezetvédelem problematikájáról sem feledkezhetünk meg. A jelek szerint az Apple stratégiája bevált, a tavasz végére már kiderült, hogy ők adták el a legtöbb 5G-telefont, míg a nagy rivális Google esetében az okozott ellenérzéseket, hogy a beszámolók szerint az androidos telefonok 30 százaléka könnyen lehallgatható. A cég persze folytatta a munkát, a Google Play például nemzetközi utalásokkal bővült, amit az Apple részéről az iOS 15 bemutatkozása, valamint az AppStore hatalmas bevételeiről szóló hír követett.

Május végén értesültünk arról, hogy a Google visszatér a Honor készülékeire, mivel a cég immár önálló szereplőnek számított, az egykori anyavállalat Huawei pedig saját operációs rendszerét mutatta be. A Pixel 4a 5G alig egy év után máris búcsúzott a színről, a OnePlus kifejezetten olcsó 5G-telefont mutatott be, ezt pedig a Leica első készüléke egészítette ki. Ezt követően tudtuk meg, hogy egyesül az Oppo és a OnePlus, előbbi cég ráadásul a magyar piacra is belépett, a Xiaomi pedig eközben a globális versenyben is feljött a második helyre (Európában eközben elsők lettek), ami mindenképpen komoly fejleménynek számított.

A Google június végén jelezte, hogy már alakul saját hajlítható telefonja, ezt követően ősrégi Android-verziókat száműztek a kínálatból, majd pedig bemutatták a házon belül kifejlesztett chipjüket. Az Apple Pay a divatot követve a részletfizetés lehetőségével bővült ki, a mobilfizetéseknél le is tarolták a piacot, az okostelefonok területén pedig a friss felmérések azt mutatták, hogy tulajdonképpen mindent vittek a 6 hüvelykes készülékek.

Az idők változását jelezte, hogy Vietnám a 2G- és 3G-telefonok betiltását vetítette előre, bár eközben egy előrejelzésben arról olvashattunk, hogy az 5G csak az évtized közepe táján kerül majd előtérbe. A Magyar Telekom 2022 második felétől vezeti ki saját 3G-hálózatát, így a jövőben a 2G és a 4G lesz majd az igásló. A Google augusztus közepén rántotta a leplet a Pixel 5a 5G típusról, amely nem sok újítást hozott a közvetlen elődhöz képest, a Xiaomi viszont eközben azt jelezte, hogy búcsúzik a Mi-márkanév, illetve a jövőben több telefonos frissítést vállalnak majd. A Samsung a maga részéről végre felhagyott a reklámokkal, a Vivo pedig szintén követte a trendet és elkészítette saját chipjét.

Szeptember közepén természetesen az iPhone 13 bemutatkozása kapta a legnagyobb hangsúlyt a beszámolókban, bár nem sokkal később már arról olvashattunk, hogy a friss család nem nyűgözte le a felhasználókat, a céget pedig novemberben már a töltők hiánya miatt perelték be. Szintén szeptemberben mutatkozott be a Xiaomi 11T, megtudtuk, hogy végül mégsem jelenik meg a OnePlus 9T, a Pixel 6 azonban októberben felbukkant, ehhez pedig a Google már 5 éven át tartó biztonsági frissítéseket ígért.

Miközben az EU az egységes töltőkábelre vonatkozó igényét jelezte, a Google elkészült az Android 12-vel, ezzel viszont nem sokkal később szintén gondok akadtak. Az önálló szereplőként magára talált Honor szép ütemben jött fel, a MediaTek a maga részéről erős chippel készült, a Samsung pedig (a korábbi ígéretet részben megszegve) a biztonsági frissítések ritkításáról számolt be. A novemberi hírek szerint a Google törölhette a hajlítható telefonra vonatkozó projektet, az Apple azonban a kedvező előrejelzéseknek örülhetett, ezek ugyanis 80 millió iPhone értékesítését vetítették előre az ünnepi szezonban.

Az év végére kiderült, hogy ők szállították le a legtöbb 5G-telefont, viszont érdekes módon a felhasználók nagyobb része bízik meg a Google-ben, legalábbis ami a személyes adatok kezelését illeti – ez különösen az Android kétes biztonsági szintjével kapcsolatos beszámolók fényében furcsa. A Huawei háza táján kifejezetten rossz volt a helyzet, saját szoftverboltjuk tele volt kártevőkkel, amit igyekeznek kiküszöbölni, az évet viszont az új hardverről szóló hírek zárták, amelyek között helyet kapott a Qualcomm friss csúcs-chipje, a Samsung legújabb olcsó 5G-telefonja, a Xiaomi 12 várható bemutatkozása, a TCL hibrid hajlíthatója, valamint a Honor első hajlítható okostelefonja. 2022 elején is bőven lesz tehát miből válogatni, hiszen a csúcskategóriás telefonok friss generációját ismerhetjük majd meg, kíváncsian várjuk, ezt milyen további fejlesztések kísérik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #1
    Príma kis összefoglaló.