Gyurkity Péter

Egymilliárd okostelefon jön idén

Az idei évben csaknem egymilliárd okostelefont szállítanak majd le a gyártók, amivel a vezetést is átveszik a hagyományos mobiloktól - 2017-re csak Android készülékekből ennyi találhat gazdára.

Egyszerre futott be az IDC, illetve a Canalys előrejelzése, ám amíg előbbi elsősorban az idei évvel, annak kiemelt fontosságával foglalkozik, utóbbi már hosszabb távon vetíti előre a várható fejleményeket, egészen az évtized második feléig. Lássuk, mit várnak a piackutató cégek ezen a területen.

Az IDC leginkább azt emeli ki saját anyagában, hogy az okostelefonok szegmense éves szinten egyharmadával bővül majd, idén pedig ezzel csaknem egymilliárd, egészen pontosan 958 millió készüléket szállíthatnak le, míg tavaly ez a szám még 722 millió volt. Érdekesség, hogy éves szinten most először érkezik majd több okostelefon, mint hagyományos mobil, az okosok a teljes piac 52 százalékát kaparintják majd meg, ebből a növekedésből pedig majdnem 65 százalékkal a fejlődő régiók veszik majd ki részüket (2010-ben még mindössze 43 százalékban voltak itt jelen ezen országok). A felhasználók számára kedvező hír, hogy az átlagos eladási ár tovább csökken, ez 2011-ben 443 dollár, tavaly 407 dollár volt, idén pedig 372 dollár lesz.


A Canalys jóslata szerint az Android tovább tör majd előre, ennek ütemét jól mutatja, hogy 2017-ben már szintén egymilliárd példány kelhet el ezen készülékekből. Tavaly összesen 470 millió okostelefonon volt megtalálható a mobil operációs rendszer, vagyis ez a szám alig 4 év alatt megduplázódik, a teljes szegmensben pedig addigra évente mintegy 1,5 milliárd okostelefon jelenhet meg. Az Apple részesedése ugyanezen időszak alatt némileg csökkenni fog, mégpedig a jelenlegi 19,5 százalékról egészen 14,1 százalékra, amit az olcsóbb változatok gyorsabb terjedésével indokolnak.


A Microsoft 2,4-ről egészen 12,7 százalékra tornászhatja fel befolyását, amit nyilván a Nokia, a Huawei, valamint a ZTE közreműködésével érnének el - a Blackberry részesedése marad 4,5 százalék körül, számukra leginkább stagnálást jósolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #3
    és az okostelefonoktól okosak leszünk és meghodiccsuk az ürt!
  • thesalamon #2
    Én azt a hírt szeretném minél előbb olvasni, hogy jövőre már egymilliárd okostelefon lesz 100 %- ban újrahasznosítható.
    Szintúgy azok a gépek, az energia és az anyagok is, amivel.
  • esemve #1
    Nagy szükség is van rájuk!