Gyurkity Péter

Az osztott képernyőn javítana az Android 12

A Google eközben a Messages app esetében szigorít tovább.

Az elmúlt néhány napban egyszerre két hír is befutott az Android rendszerével, az ezen a területen várható újdonságokkal kapcsolatban. Az egyikben arról írnak, hogy a soron következő verzió a megosztott képernyő funkcióján javítana jelentős mértékben, a másik szerint pedig az üzenetküldésen szigorítanának tovább, a Huawei új készülékeit is kizárva az engedélyezettek köréből.

Azt nyilván mindenki tudja, hogy a Google gőzerővel dolgozik az Android 12 kialakításán, ennek első fejlesztői előzetese már a jövő hónapban befuthat, hiszen tavaly ekkor kerítettek sort a debütálásra. A most közzétett értesülés szerint a következő nagy frissítés a megosztott képernyőn javítana, többek között az alkalmazások párosításának lehetőségével (app pairs), így a nemrég futtatott appok listáján egy szálként kezelnék ezen párokat, vagyis könnyebbé válna azok gyors előhívása. A megnyitott appok egyszerű felcserélése is lehetővé válik, ezt egy dupla érintéssel megoldhatnánk, tehát elsősorban további kényelmi funkciók megjelenésére számíthatunk.

A cég ezzel egy időben az üzenetküldés további szigorításán dolgozik, vagyis a Messages alkalmazás kapcsán is bevezetnek néhány módosítást. Ezek egyike a nem-licencelt eszközök kizárása, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szükséges engedélyekkel nem rendelkező okostelefonokon a jövőben nem fogadhatunk majd további üzeneteket. Ez elsősorban a Huawei újabb típusait illeti, mivel a P40- és a Mate 40-sorozat tagjai már szintén nem kapják meg a Google által kiadott biztonsági frissítéseket, ezzel pedig elvesztik a szóban forgó engedélyeket. Az alkalmazás friss, 7.2-es verziója már figyelmeztet is erre, eszerint március 31-től kezdve kizárják a licenccel nem rendelkező telefonokat.

Jó eséllyel a végpontok közötti titkosítás bevezetése miatt kerül sor erre a lépésre, bár az sem kizárt, hogy továbbra is a Huawei, annak készülékei vannak célkeresztben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #3
    "Jó eséllyel a végpontok közötti titkosítás bevezetése miatt kerül sor erre a lépésre"

    Kepzelem hogy nezhet ki a titkositas a gogulnel. Azonnal minden adat a titkosszolgalatok szerveren landol, ahol minden letezo modon ertelmezik statisztikailag elemzik.
  • duke #2
    "Azt nyilván mindenki tudja, hogy a Google gőzerővel dolgozik az Android 12 kialakításán"

    Hogyne tudnam, reggeltol estig csak ezt varom.

    Egy korabbi firissites utan, Miutan a google mindenfele letorolhetetlen szart telepitett fol, meg a wifit is kikapcsoltam. Es programokat is csak usb-en keresztul felmasolva telepitek. Nem hagyom, hogy a telefon ellenorizhetelen modon toltogessen.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.01.25. 22:55:35
  • kvp #1
    Mondjuk logikus, hogy a licensz nelkuli android open source-os keszulekeket nem engedhetik az android messaging rendszerhez kapcsolodni, tehat a Google szolgaltatasokat hasznalni. Ez egyebkent elosegiti, hogy az alkalmazasfejlesztok ne tamaszkodjanak annyira a google play szolgaltatasokra a fejleszteskor, mert akkor nehez atvinni a szoftveruket a tobbi alternativ alkalmazasboltba. Tehat vegso sorban ez a dontes a Google play services hatterbeszorulasat hozhatja, ami mindenkinek elonyos. (kiveve a Google, aki azert hagyta eddig, mert piacvesztest jelent szamara ha kevesebben hasznaljak a szolgaltatast es ezzel egyutt a reklam szerveruket)