Gyurkity Péter

Betiltja a 2G- és 3G-telefonokat Vietnám

Fokozatosan vezetik ki az meglévő készülékeket, az import és a gyártás már tilos.

Az ötödik generációs elérés megjelenésével és terjeszkedésével egyre több országban merül fel a régebbi hálózatok, illetve az azokat támogató infrastruktúra leépítése, a koros készülékek kivezetése. A délkelet-ázsiai, papíron kommunista állam meglehetősen drasztikus lépésre szánta el magát, bár a betiltás itt is több szakaszban történik majd meg.

A napokban jelent meg a jelentés, miszerint az ország információs és kommunikációs minisztériuma nemes egyszerűséggel betiltotta a második és harmadik generációs elérésre alapozó mobiltelefonok helyi gyártását, valamint azok importját. Ez első látásra durva reakciónak tűnik, különös tekintettel arra, hogy a hagyományos készülékek még mindig a lakosság jelentős részének igényeit elégítik ki, viszont érdemes rögtön megjegyezni, hogy a mindennapos használatot egyelőre nem tiltják be, ezzel kapcsolatban ugyanis a fokozatos kivezetés mellett döntöttek. Ennek értelmében nem fogják megújítani a lejáró engedélyeket, ami 2024-re vezet majd el oda, hogy nem lesz egyetlen ilyen szolgáltatás sem a saját határokon belül.

A lépés persze ennek fényében is azonnal komoly érvágást jelent az ilyen készülékeket gyártó és azokat leszállító gyártók számára. Ezek között olyan neveket találunk, mint a HMD Global, az Itel, a Masstel és a Mobell, a döntés jelentőségét pedig jól jelzi, hogy az Itel házon belüli előrejelzése szerint ezzel rögtön 70 százalékkal zuhan majd saját készülékeik használata. Ők a 3G-telefonok terén az első háromban szerepelnek, aggodalmuk érthető, a határozat miatt pedig kénytelenek lesznek jóval nagyobb hangsúlyt helyezni a negyedik generációs típusokra, amelyek viszont csaknem másfélszer annyiba kerülnek.

A kormányzat érdekes módon összesen 2,1 millió okostelefont osztana szét az alacsony jövedelemmel rendelkező családok között, mégpedig az előttünk álló 4 évben, vagyis 2025-ig. Ezzel támogatnák az alsóbb társadalmi rétegek felzárkózását, amihez persze olcsó 4G-csomagokra is szükség lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Vietnám talán az egyetlen ország ahol az uralkodó párt neve kommunista, de hozzáférnek kb a teljes internethez.