889
A Nehrim az Elder Scrolls IV: Oblivion motorjára épülő, de történetileg teljesen új RPG
  • Molnibalage
    Képek.

• Molnibalage
    Ja, most 37-es védelemem van. Az jó? Tegyek fel képet a karakterről? Úgy nézek ki, mint valami tank. :)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ott, ahol még nagyon a játék elején elemenkültem a bányában levő élőhalott kovács elől, azt visszamentem és legyaktam. 10-es (!) védelmet adó pajzsot őrzött.
  • Molnibalage
    Ezt a főzőcskézős részt nem értem. Mire vonatkozik a 30-as érték? Alkímia?

A potionoknál mikor van értelme kettőnél több alapanyagot felhasználni?
  • ashead
    Tudom hogy a crafting az armorer és hogy kovácsok tanítják, csak az a gondom hogy eddig egy db kovácsot nem találtam aki tanítja. Én egyébként egyenlőre beérném 50-nel hogy a mágikus cuccaimat is javítani tudjam. Jelenleg 33-as a craftingom és 24 tanulási pontom van. Természetes fejlődésen a páncéljavítással való fejlődést értettem ha nem lett volna egyértelmű. Tehát a kérdésem még mindig az lenne hol találok kovácsot aki hajlandó tanítani ? A stonefieldi kovács az nem tanít ? mert nincs ilyen opció!
  • SaGa Jr
    ashead:
    A crafting az akkora amekkora az armorer skill értéked. Armorer skill-t meg kovácsoktól tudsz tanulni (illetve pontokért és pénzért cserébe ők növelik a skill értékedet). De ha elég fegyvert és vértet javítasz, fegyvert készítesz akkor fejlődik az magától is. Minél magasabb a skill-ed annál lassabban.

A cél meg a 75-ös érték legyen, mert akkor lehet 125%-osra feljavítani a cuccokat és akkor több védelmet/sebzést adnak.

Molnibalage:
    Az armorer/crafting nem azért kell hogy cuccot készíts, hanem hogy a meglévőt javítani tudd és fokozzad a hatékonyságát (majd ha már 75-ös vagy nagyobb a skill). A tárgykészítés inkább csak pénzforrásnak jó, így kiegészíti a kezdetben alacsony pénzkeretet.

Fejleszteni is lehet a skill-t csak ahhoz sokat kell kalapácsot használni és javítani a sérült felszerelést. Attól fejlődik igazán az armorer skill.

A főzőcske csak addig működik fejelsztőként, míg meg nem haladod a 30-as értéket. Utána már csak arra jó hogy plusz Xp-t adjon, illetve ha például van egy nagy halom rákhusi/patkány hús, akkor ha a felét elkészíti az ember főzés/sütés útján, akkor ugyanolyan hatású de különböző típusú alapanyagot kap (a hatásuk elkészítve is ugyanaz mint nyersen) amiből adott hatású piát készíthet. Amíg nem mester alkimista az ember addig meg mindig 2 alapanyag kell ugyanolyna hatással a piagyártáshoz. Így lesz elég alapanyag italgyártódni és ezáltal az alkímiát fejleszteni.

A hunting skill-ek megtanulása meg könyvekből megy amit megvehetsz egyrészt a vadásztól aki Tyrin Abbey hídjánál ácsorog napközben, másrészt az árus aki a bányánál van ahonnan kijöttél, ő is árusít 3 félét. Ha megvan a könyv, akkor kell 2 learning point és rá kell klikkelni a könyvre, megtanulva így a nyúzás, foghúzás, körömvágás és egyéb vadászati fogások sokaságát. Mindegyikhez van külön könyv, a journal meg tartalmazza melyiket tanultad eddig meg.

A házat megvéve elindítasz egy küldetést amennyiben felveszed a házban található kulcsot (trezor kulcs) és elolvasod az ott lévő üzenetet. Plusz lesz egy helyed a fővárosban ahová elrámolhatsz, berendezheted magadnak (nem nagy az egész, csak egy hosszú szoba szépen berendezve és benn van egy saját láda, meg a bejárat fölött egy csapóajtó ami a felső szinten lévő kis helyiségbe visz).
  • Benevolens
    nem ennyi a kifagyás, hanem Tirin fagy ki, és azért a ráknál fagyott ki, mert pont a terület határán áll. És ez teljesen új, ilyet még nem csinált egyáltalán, csak azóta van, amióta elmentem Steinfeldbe.

Egyébként rohadt jó ez a várkastély. Meg az elhagyatott őrtorony is mellette :)
  • Molnibalage
    Természeres úton fejlődik? Hogyan?

A sütés / főzés az növel valamit?
  • Molnibalage
    Mert úgy hívja, hogy armorer. Egyébként szerintem sok értelme nincs. 50-es craftinggal is csak koszos fémkarodkat tudsz csinálni. Az ellenfél fegyvereit elszedni sokkal több értelme van és még azokat tápolni kövekkel.

Huntigból viszont nem tudtam eddig semmit megtanulni csak a bőr eltávolítását...

Ház megvételének mi haszna van?
  • ashead
    Sziasztok ! Lenne egy kérdésem : kinél lehet craftingot tanulni ? Ha jól emlékszem itt már valaki írta , hogy a kovácsoknál, ami logikus is lenne de én még egyet sem találtam aki hajlandó lenne tanítani. Jó lenne ha valaki tudna egy pontos nevet és helyet adni akinél lehet, szeretném minimum 50-re felvinni, de természetes úton alig fejlődik.
  • hapi
    A sok fagyás ellen jó orvosság ha kikapcsolod az autosave-t. A naplódban van (ahol szintetlépsz) a settings-nél.
    Nekem segített bár néha így is fagy...
  • koschwarz
    nekem eddig egyszer volt fagyás.

víz közelében szaggat, ha sok állat van a környéken, szaggat (a lábuk zaja marhára megterheli még a különálló hangkártyát is - ez oblivion engine tulajdonság).
  • Molnibalage
    Sajnos nem. Most esett le, hogy mindig fel kellett volna kutatni azt, aki ott megtanítja. Szóval, séta. Nem baj, a táj szép. :)
  • SaGa Jr
    Molnibalage:
    Ha megvetted a teleport varázslatot abban a faluban ahonnan korábban kihajóztál a keleti parton (a templom melletti padon ücsörgő paptól lehet beszerezni), akkor oda teleportálsz és onnan pár perc alatt a helyszínen vagy.

Benevolens:
    Ha ennyi a kifagyás akkor vagy a gépeddel nem stimmel valami (lehet túl sok minden fut nálad a háttérben, bezavar a codek pack amit használsz, nem a legfrisebb driver-ek és directx van a gépeden, esetleg rosszul van beállítva a megjelenítés a programon belül, netán kevés a virtuális memória, de az is bejátszhat ha rosszul van beállítva a videokártya driver egynémely opciója) vagy nagyon nem volt rendben a géped mikor telepítetted a játékot. Előbbit tudod orvosolni csak frissíts, játszogass a beálíltásokkal (és a felbontás változtatások meg egyes részlet beállítások után lépj ki majd indítsd újra a programot).
    Utóbbinál uninstall (a save-eket tedd máshová addig), defrag (ha sok mindent telepítgettél/töröltél mostanság az adott drive-on) és ezután telepítés nulláról (igen az oblivion-t is nulla moddal mert úgy a tuti hogy nem lesz onnan is probléma). Ez a legtöbb felmerülő problémát orvosolja.

Kidobálással én is találkozom, de esetemben a vidokártya gyenge alapvetően. Van hogy 30 perc alatt 5 alkalommal is kihajít (ilyenkor újraindítom a gépet vagy ki is kapcsolom és 1-2 órát pihentetem a Nehrim-et), máskor 5-6 óra folyamatos játék során sem történik ilyen. Ha túl sok mindent vagy túl nagy változást kell megjelenítenie na akkor szokott nálam behalni. Meg a patkányok körül valami nem stimmel, mert ha 3 vagy annál több van a környékemen (még ha nem is látom őket) eszementül szaggatni kezd a program. Máshol ilyet nem tapasztaltam, ahogy a sokaakt megakasztó dark forest belassulás sem jött elő olyan látványosan esetemben.
  • Benevolens
    Tirinbe nem tudok visszamenni, mert kifagy :S Most voltam a tök jó németes várkastélyban (Steinfeld ?) De inkább vissza akartam menni, mert még nem vagyok elég erős ahhoz a környékhez. Erre kifagy, ha a közelébe érek...
  • Molnibalage
    Köszi, közben leesett, hogy elfelejtettem egy ajtón benézni ott, ahol az őr lezúg a mélybe. A többi már ment magától. :)

A börtönig gyalog kell elcaplatnom?
  • SaGa Jr
    Molnibalage:
    A kapott levélnek azután lesz értelme hogy már bejutottál a kastélyon belülre. Nem oda ahol a tetőkön kell rohangászni (mellesleg ott elég egyszerű a dolog, mert csak körbe kell menni addig, míg egy létrához nem érsz, igaz ehhez még egy kerítésen is át kell majd másznod ha emlékezetem nem csal). Ha ez megvan azon felmászva lesz előtted egy ajtó. Na azon kell bemenni és utána lehet hasznát venni a levélben leírt tájékoztatónak. De odaben úgysem leeht eltévedni szóval nem nagyon kell a leírás sem.

Csak figyelj hogy ne aktiváld a csapdákat és a célszemély szobájában (két íves lépcső van a szobában ami kijárathoz vezet, van benn kandalló, szép könyvespolcok meg ágy és a szobát két irányból is meg leeht közelíteni) találd meg a 3 rejtett "kapcsolót" ami a továbbjutásodhoz kell.

Benevolens:
    Lehet hogy hiba volt felrakás közben és megsérült egy file. Próbáld ki hogy csinálsz egy töredezettség mentesítést a gépede, az általában segíteni szokott ha nem komoly a baj.
    A másik megoldás hogy kikerülöd a helyet és nem mész a közelébe.
    Legvégső esetben törlés, takarítás, defrag és újratelepítés (a mentéseidet tedd biztonságos helyre és aztán majd másold vissza).
  • Molnibalage
    A főgonosz szobájába kellene bejutni. A kapott levél ami leírja, hogy merre kellene menni zavaros. Már minden számba jöhető ajtót kipróbáltam, de nem lehet sehova eljutni, egyből lebukok. A háztetőkön való rohangálás is csak pont oda visz, ahova az ajtókon keresztül is el lehet jutni. Akkor most mi van...? Egyáltalán mit kezdjet menjek balra indítással és végig a folyosón? Nincs is folysó. Aztán a jobbra menő irányban is alig pár ajtó van...
  • Benevolens
    igen, én ilyen fasza helyre jártam iskolába. Van egy rész, ahol 3 rák van, és kifagy a játék. De mindig csak ott :S
  • SaGa Jr
    Nem sok.
    Ha lebuksz valami bűntett miatt akkor elkobozzák a lopott cuccokat is tőled még akkor is ha nem amiatt buktál le.
    Illetve eladni nem tudod csak orgazdának (abból egy van a fővárosban a hátsó udvarból nyíló egyik épületben) a lopott cuccokat.

A bankba bepakolásnál meg arra figyelj, hogy beszélj az "igazgatóval" hogy engedjen be, aztán a kulcsoddal nyissad ki a saját trezorodat és abban a my accounts mini ládába tedd be a levelet. Onnantól naponta gyűlik némi zseton a számládra amit nyitottál a bankban. Lesz még 2 másik ilyen jellegű levélke is ami pénzt hoz ha bankban tartod.
  • mindero
    1. SHIFT+bal kattintás
    2. ezt nem értem
    3. szintet lépni XP gyűjtéssel tudsz (küldetések+gyilok), az inventoryban ven egy napló, abba tudod szétosztani a pontokat. A skillek használat közben nőnek, szintlépéskor bónuszokat kaphatsz értük (pl +2 strenght ha sokat bluntolsz stb.) Kapsz még skillpontokat amit trénereknél tudsz elkölteni pénzért, minél magasabb a szinted annál több pénzért.
  • Novotsik
    hi,az invertorym-ból h tudok ledobni tárgyakat mert túlpakoltam magam és mozdulni sem bírok?! Mit jelent a táloló alatt egy ilyen nyil mutat felfele és egy félkörben van? Csak akkor lépek szintet ha minden major skill maxon-van?
  • mindero
    Én se vagyok német anyanyelvű na
    Kerestem hogy lehet leírni helyesen aztán ezt dobta ki gyorsan (meg hasonlított is ). Bocs.
  • Molnibalage
    Áááá, a tagsági megvan vagy 2 hete, de nem raktam be a bankba...
  • Molnibalage
    A lopásnak egyébként milyen hatása van? Én szándékosan eddig semmit nem emeltem el, ami "piros kezes" tárgy.
  • SaGa Jr
    A trainer-ek aktív küldetésként jelennek meg és bármikor megnézhető hogy hol, ki és mit tanít. Ez nem feladat, csupán egy tájékoztató aminek speciel nem a feladatok között lenne a helye.
  • SaGa Jr
    hapi:
    Ha nincs ott az árus akkor a sátrában alszik éppen (este 8-tól reggel 8-ig nem túl aktívak a boltosok, ennél a csókánál meg 2 sátor is van ahol meghúzhatja magát). :)
    Rosszabb esetben valaki kinyírta (ha felcsalja valaki a gonblint lentről vagy elég sokáig kergetteti magát egy vadállattal és odacsalja azt akkro az ki tudja végezni csóringer boltost).

Lopni (akarom mondani huzamosabb ideig kölcsönözni) meg sok helyről lehet alkimista cuccokat. Például príma hely erre a Sanctum is.

Benevolens:
    A Menschen szót (szerintem is ez a szó a helyes és csak félrehallás volt mindero részéről hacsak nem a német, feliratozott szöveget másolta be is) leírod (vagy leíratod egy németül nem beszélő egyénnel) fonetikusan akkor a mansion szóhoz nagyon hasonlót kapsz.

Te voltál aki korábban kijelentetted, hogy a német nyelvű változat érthetetlen, nem tudod miről karattyolnak és ez így rossz. Ha tényleg olyan rossz lenne, akkor miért nem reklamált még senki? A megértést pedig még a felirat is segít (a német verzióban is van beépítve felirat) így nem értem mi a gondod a megértéssel?

Ezek szerint akkor neked (nektek) a suliban tájszólást is tanítanak? Akkor te kivételesen szerencsés egyén vagy. Nyelvjárás az is és bár írásban nem lesz eltérés, de kimondva lehet nagyon fejet vakarni hogy most mi a fenéről is van szó.

Hogy nálam nincs minden rendben? Biztos úgy van.

rosti:
    Erről teljesen el is feledkeztem, pedig nagyon komoly segítség. Sőt a fürdővel kapcsolatban még pénzhez is jutsz amennyiben berakod a bankba a levelet amit a fürdőház tulaja azután ad hogy kibányásztad a kulcsot a rácsozat aljáról.
  • Benevolens
    az olyan még aktív küldetésekkel, mint: "A kolostornál készüljek fel"/" XY védelmi képességekre tanít, könnyű vértezetre és lopakodásra" mit kell csinálni? Gondolom a másodikhoz kelleni fog egy könnyű vértezet. És azon kívül?
  • rosti
    A tulajdonsák károsítást a fürdés helyrerakja és csak 10 aranypánzt kel a fürdésért fizetni.
  • Benevolens
    nekem meg erős a gyanúm, hogy a játékban nem az a szó szerepel, hogy mansion, hanem az hogy Menschen. Az a szó, hogy mansion még csak nem is német helyesírással van. Így erős a gyanúm, hogy nem az én nyelvtudásom hiányos... Különben maximum annyit lehet mondani a nyelvtudásomról, hogy lassú vagyok. Ezért nem feltétlenül értem a beszédet. Meg az olyan szavakat, mint "demnächts" külön ki kell gondolnom, hogy mi a fenét jelent. A nyelvjárásokról annyit, hogy igaziból 70-90%-ban mindegyik Hochdeutsch csak annyi a különbség, hogy a kurrens szavak és kifejezések más közéleti helyzetre felelgetnek, vagyis mindegyik helyen más részét használják a nyelvnek gyakrabban. Plusz van valamennyi kifejezés meg jövevényszó, ami szintén területi. (például a köszönések) Megfelelő német nyelvi képzésbe egyébként beépítik ezeket különbségeket. Azért köszi, hogy elmagyaráztad ezeket a dolgokat. Nélküled nem is tudtam. Végezetül sajnálom, hogy minderót, mint a játék összes német nyelvű készítőjét "lefikáztam".
    Kedves SaGa azon gondolkoztál már, hogy veled sincs minden rendben??
  • hapi
    Ha nincs ott éppen az árus, (nekem sem volt) akkor csak vedd el a mozsarat az asztalról...
  • SaGa Jr
    Úgy értem, hogy minden nyelv folyamatosan változik, fejlődik, torzul és ezt példának okáért a nyelvtanárok nem követik le. Ráadásul az sem mindegy melyik nyelvterületről jön valaki mert ahogy az angolnál is komoly eltérések vannak a brit, amerikai, ausztrál és ír emberek által használt angol nyelvben, úgy bizony a németben is meglesznek az eltérések az osztrák, németországi vagy épp svájci emberek által használt nyelv esetén, pedig ugyanazt a nyelvet beszélik elméletileg és mégis ott vannak az eltérések, nyelvjárások és tájszólások (és mindegyik helyes még ha ne mis elterjedt).
    Ezért mondják, hogy ha egy nyelvet meg akarsz rendesen tanulni, akkor ki kell menned az adott nyelvterületre és ott tanulni, mert nagyon komolyak lesznek az eltérések.

A Nehrim fórumát böngészve (a német nyelvűt is szívesen böngészgetem és bár csak keveset értek meg alapból, használom a fordítót) a németektől még egyetlen elmarasztaló hozzászólással sem találkoztam ami ismeretlen szavakra panaszkodna vagy érthetetlennek minősítené a szöveget netán a kiejtést. Igaz mástól sem láttam még ilyen hozzászólást. Az egész szöveg, amit felmondattak profi munka.

Mivel te már korábban is általánosan panaszkodtál arra, hogy nem érted miről beszélnek (csak most egy konkrét példát is felhoztál), így erős a gyanum hogy a nyelvtudásod és/vagy szókészleted hiányos és emiatt nem a német alkotókat, akik saját anyanyelvükön írták meg a programot, kéne okolni.
  • Benevolens
    úgy érted, hogy a németben például van olyan szó, hogy mansion, és emberiséget jelent?? Nem hiszem, hogy lett volna módom ezzel a szóval találkozni valaha...
  • SaGa Jr
    Benevolens:
    Pedig a képedbe üvölt a lehetőség. A falu ahová menned kell elsőként, ahol le kell adjad a levelet az apátnak, attól van északra az északnak tartó úton egy árus, aki mindig árusít mozsarat (a térkép is jelzi kis sátor ikonnal merthogy külön tábora is van). Egészen pontosan ott, ahol a goblinos barlang van, na pont afölött helyezkedik el az út mellett a kérdéses kereskedő. Ennyi elég ahhoz hogy elkezdjed a kutyulgatást.

A lecsökkent tulajdonságok ellen egyrészt ahogy írva volt jó lehet a dispel (csak ha varázslat miatt zuhant meg) vagy a cure disease (ha betegség miatt esett le a tulajdonság). Gyengítő mérgek ellen marad a sima helyreállítás. De vehetsz és kutyulhatsz is magadnak madott tulajdonságokra vonatkozó "gyógyitalt" is, amivel helyreállíthatod a csökkenést.

A német amit a program használ érthető, csak mint írtam már korábban is, ne az iskolában oktatott irodalmi nyelvet akard behelyettesíteni, mert azon a jelenleg beszélt német nyelv már jócskkán túlhaladt és ha lépést akarsz tartani akkor muszáj lesz neked is az aktuálisna használt német nyelvű kommunikációba beszállnod (rádió műsorok, TV műsorok, levelezés aktív német nyelvű forumokon).
    Ugyanez van az angollal is egyébként. Ha nekiállsz olyan szófordulatokat és nyelvtant használni mint amit a suliban oktattak, akkor ugyan megérteni megfognak, de nem ugyanolyan formában kapod a választ és elnéző mosollyal veszik tudomásul nyelvi tudásod hiányosságait, abban is biztos lehetsz. :)

Molnibalage:
    Az az "alvilág" azért olyan hosszú a visszajutás onnan. Ne aggódj, elég hamar kikeveredsz onnan. ;)
    Nekem kimondottan tetszett a kihaltság (bár szinte mindenütt volt pár kódorgó élőholt).
  • koschwarz
    én nem értem, miért ennyire anglomán mindenki. én is csak az angolt értem, de egy cseppet sem zavar a német szinkron, egyrészt mert nagyon profi, hiszen hivatásos színészekkel hangstúdióban vették fel, másrészt nagyon hamar meg lehet szokni, harmadrészt meg nem vagyok ennyire korlátolt.

és a saját élményedet teszed tönkre, ha leveszed a beszédhangokat. de te tudod.
  • Molnibalage
    Dispel vagy cure disease segít. Én alkimista cuccokat Ehrotin (vagy mi a neve) egyik alkimista boltjában vettem a kikötőtől nem messze asszem.
  • Benevolens
    Nem tudja valaki, hogy hol találok kezdő mozsarat (már korábban leírtátok de én nem találom) illetve hogy hogyan tudom azokat az attribútumokat visszaállítani, amik valamilyen negatív hatás miatt le vannak csökkenve?
  • Molnibalage
    Na, csak eltoltam a beírást.

Az is vicces, hogy ha nem az "előretápolt" karakteremmel mennék, akkor elég nagy szívás lenne lenyomni a kettős tűzelementált és társait...
  • Molnibalage
    ]Érdekes ez a Nehrim. Most vagyok az első olyan komolyabb helyen, ami kicsit idegesítő. A kolostor megtámadása után a törpék felé már az n+1-dik kazamazába megyek át, de még mindig nincs vége. És a terep nagy része tök üres. Minek nyújtották el ennyire hosszúra? Értem én, hogy azt az érzést kell kelteni, hogy messzire mész, no de ennyire...? :)[/spoiler]

• Benevolens
    "mansion" csak mert nincs is ilyen német szó. Én azt hittem, hogy a háztípusról van szó. Szerintem ezért nem megy nekem a német verzió :S
  • mindero
    Hogyhogy mit? Az emberiség szabadságáért!
    Nem igazán értem a kérdést...