889
A Nehrim az Elder Scrolls IV: Oblivion motorjára épülő, de történetileg teljesen új RPG
  • Molnibalage
    Ja, azon töprengtem már, hogy hol a pékba lehet 100 szimbólum. Nekem eddig 22 van meg, pedig a térkép minmium felén jártam már, de a belső részen gyak. mindenhol.
  • SaGa Jr
    Ott van vége. Az a csapóajtós rész végződik a várban annál a kulcsos ajtónál. Ott ér véget az előtörténeted (ami során megtudod honnan származol, mi lett a faluddal és hogyan kerültél el az apátságig).

Nem jártál a felső szinten (ahol az öreg apát is ücsörög egy külön szobában) lévő hálóteremben (3 helyiség van fenn, ebből egyik a háló, a másik az apát szobája a harmadik amoylan olvasó+kajáló helyiség)?
    Ott a fal melletti (az utolsó) ágy a tiéd és előtte ott van egy láda, ami a te ládád ( rá is van írva hogy a tiéd ha ránézel, azaz ráirányítot a "célkeresztet").
    Van benne pár ruha meg egy pergamen amit ha megnyitsz akkor kiderül, hogy egy rajzocska (amin rajta van minden csak mivel egy kisgyerek szintjén lett megalkotva, így minimális agymunkát igényel a helyek beazonosítása).

Akkor lehet azt mutatja hogy az utóbbi tier lépés óta (tudod a varázslatok 7 szintenként rangsorolódnak) mennyi és milyen típusút tanultál meg. Esetleg a megkapott quest/csillagjegy spell-eket (amit nem tartok valószínűnek de akár még ez is előfordulhat).
    Lényegi szerepe nincs (nem jár érte bonusz, nem kapsz plusz varázslatokat cserébe sem Xp-t), csak tájékoztató, így nem kell vele törődni. Ugyanígy csak tájékoztató jellegű adat hogy mennyi szimbólumot gyűjtöttél be, hogy melyik hunting skill van meg (tehát melyik könyvet olvastad el), hogy ismered már az aknatelepítés vagy a fagygolyóbis lerakásának titkát.
  • Molnibalage
    Az a küldetés félbeszakadt. A faluban bohóckodtam és jártam lent a csapóajós résznél. Azután meg nem kaptam újabb küldetést, asszem a listában sincs benne. Persze rosszul is emlékezhetek.

Abbeyban semmiféle rajzot nem bányásztam elő asszem. Lehet, hogy ez a baj. Nagyon remélem, hogy nem adtam el, ha mégis szedtem volna elő bármit.

A diaryban levő szám biztos mást mutat. Egy rakás spellet tanultam meg, de 1-1 és 0 számok látszanak. Tanultam meg már rúnából V. szintű spellt, de egy másik V. szintű meg nem ment.

Nagyon vágod a témát. :)
  • SaGa Jr
    Pedig ott van az a kulcs, csak elkerülte a figyelmedet (vagy harc közben leverődött sikeresen és akkor akárhová is elkallódhat).

Alulra vezet az a zárt ajtó amihez kulcs kell. De először mint írtam nem a vár felöl jutsz be ha szépen megcsináltad az eredeteddel foglalkozó küldetéseket (tudod ez indul Tirin Abbey apátságából ahol a felső szinten lévő saját ládádból előhalászott gyerekrajzot követve szépen eljutsz majd pár helyre, többek között a kérdéses vár alagsorába is).

Csak annyit mutatnak a diary-ban lévő számok, hogy mennyit tanultál meg és tudsz használni/használtál már az adott tier varázslatai közül. Csak tájékoztató jellegű információ, szerepe nincs.

Ha a fő szálat csináltad volna csak, akkor már a 4. végigjátszásnál tartanál. Az egész csak a sok beszéd miatt hosszú, egyébként gyorsan letudható (12-13 óra nagyjából a lényeg, de egy ksi felderítéssel 16-ra is felmehet, igaz ekkor nem világjárót játszol csak koncentrálsz a feladatra és érdekes módon még így is jó sok helyre eljutsz). Nincs már sok hátra, felpörögnek az események.
    Gyakorlatilag a déli kirándulás lesz még viszonylag hosszúnak tekinthető de csak mert gyalog kell odamenni és kísérgetni a társaidat akiket kapsz, meg várni pár napot mire előállnak a megfelelő tervvel, amit végre kell hajtanod (elvileg hajtanotok de szokás szerint rád marad minden). Utána gyorsan követik egymást az események. Pár bunyó, újabb halálozások, némi lótifuti meló és azon veszed észre magad hogy ott a vége.
  • Molnibalage
    Márminthogy hol van a kulcs? Ledur várában? Az utolsó pixelig átfésültem, de nem találtam kulcsot. A nem nyílódó ajtók stimmelnek. Alulról? Van egy barlangszerűség, amit nem szűrtam ki? :)

A diaryban a spellek szintjei mellett levő számok, azok mit mutatnak?

Egyébként a főszálban messze van még a vége? Igazság szeritn a mellékszálak vitték el nagyon az időt.
  • SaGa Jr
    A kérdéses várban a toronyba tudsz csak bemenni (ahol a herceg meg a nője lakik).
    Ott a nő szobájában van egy eldugott kulcs (vagy a hercegnél? a fene sem emlékszik már) de azzal is csak egy zárt ajtó nyitható. A többi ajtó, amihez nem kell kulcs de ha be akarnál menni rajta nem történik semmi, az egyszerűen nem kidolgozott és nincs szerepe, azért nem tudsz bemenni.

De ebbe a kastélyba amúgy is alulról kell bemenni a sjaát háttérsztorid felgöngyölítése közben. A kimenetelhez mondjuk kéne a kulcs fentről de sebaj. :)

A skill-ek mindegyike ad valamit amikor fokozatot lépsz, kivéve a varázslatoké (az annyit ad csupán hogy olcsóbban tudod létrehozni az oda tartozó varázslatokat, illetve bizonyos fokozat szükséges a különféle tier-es varázslatokhoz hogy egyáltalán megtanulhassad és használhassad).
    Pontos leírásuk az oblivion kézikönyvében vagy bármely (a korábban belinkelt wiki-s oldal is príma) oblivion témájú oldalon fellelhető ahol a skill-ek leírása is megtalálható.

Csupán míg oblivion esetében amint elérted az adott fokozatot akkor kis felugró ablak leírta mit tudsz pluszban csinálni, addig a Nehrim esetében nem mutat semmi a kérdéses file-okra így ezért csak egy üres ablak ugrik fel.
    De ettől még tudod használni a bonusz dolgokat (vagy automatice mint az alkímia vagy armorer esetén vagy harcban a megfelelő power attack-okat a megfelelő mozgás és támadás végrehajtásával).
  • Molnibalage
    Hej, pont őt nem nyírtam még ki. Azért a Butcher az meglepett a méretével. :)

Ledurtól felfele van egy vár. Kinyírtam ott a banditákat, de egyiknél sem volt kulcs, a vár termébe nem tudom bemenni.

A játékban levő páncélok viszont szemet gyönyörködtetőek. Eltettem többet is, hogy majd a végén szép képeket raktjak fel a karakteremről. Egy pajzs + amulatt összesen 14-es spell absorptiont adhat együtt.

Ok, most már értem a lelkek elejtését.

A gyors futás azért tetszik, mert így nem kell ló és teleportkő annyira, az viszont hátrány, hogy a csatában ez sajnos olyan plusz, amit nem érdemlek meg. Ez túl könnyűvé teszi a játékot. Az óriások elől simá elrohantam és szépen szétselleltem őket.

A képességeknél ha bónussza lépem át a 25/50/75-ös szintet, attól ugya a novice / app. / adv./ expert bónuszokat még nem kapom meg, "csak" a statisztikából adódó bónuszokat?
  • SaGa Jr
    Az egyetlen újdonság, hogy most már végig lehet vinni a fejvadászos feladatokat. Az utolsó ellenfél egy törpe (akarom mondani star people) bűnöző.

Molnibalage:
    Örülj neki hogy egy csúnya bug megkönnyíti az életedet. Mert az el nem múló effekt a sebességen bizony egy bug miatt van. Mondjuk én ne mvettem észre a németesedést.

Pénz terén jó kérdés mi számít soknak. Nekem volt már 200K arany is a trezorban a bankban meg 50K nálam, mégsem kaptam meg a gazdag plecsnit. Szóval ennél bőven több is gyűjthető.

Alapvetően nincs szinthez igazítás, előre fixálva van hogy mely területen milyen lények találhatóak és köztük is van szórás (tehát a 17-24-es szintű területen lesz ahol csak 17-18-as lényekbe futsz míg bizonyos részeken jóformán csak 20+-osok lesznek).
    Semmi nem tiltja nekik az elbóklászást és azt, hogy egymást betámadják, így előfordulhat hogy olyan helyeken is hullát találsz ahol még nem jártál (minél később keveredsz egy terüeltre annál inkább átalakulhat az ottani ellenfél skála és eltolódhat . Respawn is van a vadállatokra azt hiszem 3 vagy 4 naponta pár likvidált állat pótlódik.
    A hegyvidéken többnyire farkasok lesznek, nem rablók (ők inkább a középső területen gyakoriak, másutt nagyítóval kell vadászni őket a romokon és bázisaikon kívül), meg bizonyos helyeken pókok. Nincs ebben semmi meglepő.

Fentebb meg azért írtam hogy alapvetően nincs szinthez igazítás, mert például a seraphim katonák és varázslók igazodni fognak a szintedhez annyiban, hogy a te szintedtől függ majd a sztori szempontjából fontos helyen posztoló, scriptelt csókák szintje. Az egyeszerű, bóklászó seraphim fix szintű, de a neves, fontos szerepet betöltő változatok a karakterhez igazodnak tudásban.

A begyűjthető lelkek eleve kategorizálva vannak és semmi közük ahhoz, hogy a lény amitől begyűjtöd mekkora szintű. A normál állatok és a leggyengébb szörnyek petty kategóriásak lesznek akkor is ha egy 30+-os szintű változatukba szaladsz bele.
    A normál szörnyek, az élőholtak nagyja lesser kategória.
    A ritkább, varázsolni képes szörnyikék, illetve amiknek sokféle képességük van, meg a gyengusabb démonok meg elementálok a normál kategória.
    Greater és grand lelkek meg tényleg ritkák. Elementálok közül az erősebbek, bizonyos gólemek, a nagyobb démonok amik ide sorolódnak. Emberekből/serafim-okból/half-aeterna-ból lelket nem tudsz fogni a Nehrim-ben(hozzájuk speciálisan átalakított grand lélek kristály kellett az Oblivion-ban).

Elszállva meg nem vagy. Én a 3. fejezetben már level 40-et karcolgattam alulról. :)
  • Molnibalage
    Erre valami ötlet? Nehézpáncélban gyorsabb vagyok, mint egy lovas. Nem is vettem eddig és nem is fogok már. :)

Egyébként mennyi pénz számít soknak?

Az is fura, hogy a lényekből kinyerhető lelkek sokszor nincsenek arányban a lény erejével és kapható XP-val sem.

A lények meg mintha egy idő után szintezigazítottak lennének. Mivel valszeg nagyon el vagyok szállva a mellékküldetések és dungeon tisztítások miat a III. fejezet közepén (?) 27 vagy 28. szintű vagyok. Az egyszerű rablókkal akikkel találkozom 280 XP-t érnek már és lépten nyomon északi farkasok jönnek 320 XP-vel.
  • Molnibalage
    Sőt, a kovácsolás része német nyelvű lett és több könyv, ami angol volt, az most német. A főszálhoz tartozó kiegészítő jegyzetek és könyvek egy része is.
  • mindero

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Rossz oldalon indultál el, a baloldali ágat válaszd, ott lesz egy kis vízesés tövében.
  • mindero
    Akkor az új peccsbe sincs benne a II-es tipusú fegyók kovácsolása.
    Kár érte, már van egy halom abból az ércből.
  • Molnibalage
    1. Mégsem találom. Egyáltalán hol ugrojak bele? Már a mittomén milyen dokkokig elúsztam, de nem találtam me a hordót. A vár bejáratánál ugrottam bele a patakba és a mellékágakat is végignézem. Van egy rész, amikor közél és cölöpök vannak a patakon, és mellette 3 db kis hordó, amiben cuccok vannak. Nyom semmi. Attók feljebb vagy lejjebb van? Most a folyóparton kell keresni vagy a meder alján?

2. Stonefieldben olvastam egy "geocashinges" feliratot. Ugye nem erről van szó? A fővárosban melyik üzenőfalat hagytam ki, ha ezt nem kaptam meg?

3. Ok. Kár, hogy így adták ki, mert csak a kovácsolás bővülése miatt nem fogom mégegyszer végigtolni. Már most vagyok 50 órán felül és még csak most indulok a sivatagbe és lett Erothin szabad.
  • SaGa Jr
    1. Az trükkös de igazából pofonegyszerű. Ha felkerested a célszemélyt akihez a nyomok vezettek, az elmondta hogy mi történt a sörfőzővel. Semmi más dolgod nincs, mint követni egy bizonyos folyót és megtalálod fennakadva a hordóját. Szóval igazából nem kell lejárnod a lábad, elég ha úszol...

2. Oda majd egy feladat során jutsz be, amit a fővárosban tudsz felvenni, ha olvasod a falragaszokat (van egy gyűjtő aki kalandorokat toboroz és az ő küldetéséhez kapcsolódik).

3. Semmi érdekes. Ha levered a végén lévő röpködő démonkát akkor tőle lehet szerezni 3 db-ot a legcombosabb ércből amiből iszonyat erős fegyvert lehetne kovácsolni, ha nem csak I-es típusú eszközöket engedne jelenleg a program... Nagy sárkány az nincs a játékban csak azok az apróságok amikkel a barlangban is találkoztál.
  • Molnibalage
    Hol a francban van az eltűnt sörföző hordója? Már rongyosra jártam a lábam, de nem találom sehol.

Messze fent északon van egy unknown dungeon nevezetű hely. Van benne valami értékes? A lávafolyamtól nem túl messze van.

A Cahbet vár felett van sárkánybarlang. Van ki belőle egy teleport, de nincs ott semmi. Lesz majd?

• Molnibalage
  • mindero
    Köszi szépen. Érdekel h mi van nekem rosszul beállítva.
  • Molnibalage
    A játékben az aa nálam sincs belőve, de a VGA saját setupjában 8x aa és 16x af-van. Lehet, hogy lejebb kellene venni, eggyel mindkettőt. Úgy is szép lenne, de a talán nőne az FPS.

Ha érdekel, akkor a setupról lőhetek egy képet otthon.
  • mindero
    Akkor passz. Nekem is Radeon4850 van de pl ha benyomom a soft shadows-t akkor teljesen szétesnek a textúrák. Az antialisinggal meg el se indul. Bár neked valahogy a textúrák tűnnek élesebbnek, meg mintha jobb lenne rajta a normal map.
    Na mindegy csak érdekes.
  • Molnibalage
    Radeon. 4800-as szériába tartozó. 4850 4870, nem tudom, hogy melyik. Nem emlékesz. 2 éve a felső kategória alja volt, 60k-s kari volt. DDR4 RAM, 1GB-os.
  • mindero
    A te játékod valahogy sokkal szebb mint az enyém. Milyen kártyád van Nvidia vagy Radeon?
  • Molnibalage
    Hangulatos csehó, messze a fagyos északon.

Hát nem éppen egy magyar lakópark. :)

Így jár, aki beszól nekem.

• Molnibalage
    Még képek.

Na, ez honnan készült? :)

• SaGa Jr
    Nem mindegy ha angolul játszod?

Egyébként meg ott a Google. Beírod mit akarsz és kidobja. Ha célirányosan akarsz keresni akkor beírod mondjuk hogy Oblivion zauber liste és láss csodát kapsz eredményt ahol választ kapsz a kérdésedre.

Egyébként meg íme egy példa angolul és németül a varázslatra:
    Greater Dispel - Stärkere Bannung
    Legendary Dispel - Legendäre Bannung

Szóval a bannung lesz a szó amit keresel.
  • Benevolens
    szerintetek hogy van németül a dispel?
  • Molnibalage
    Ok. Köszi.

A Soul Flyer megszerzése során egy szerkezet +100 sebességet adott. Fura, de nem akar elmúlni. Ez bug szerintetek? Mindenester nagyon állat, hogy nehéz vérben úgy suhanok, mint az őszi szél. :)
  • SaGa Jr
    A fegyverek készítéséről már korábban írtuk, hogy nincs elkészítve csak az I-es fokozat, így legfeljebb jó minőségű acél fegyvereket tudsz kreálni.
    Majd valamikor később lesz rá mód, hogy készíts ezüst cuccokat is, ha egyszer elkészül a modnak ez a része is (egy későbbi patch beteszi). Egyenlőre azonban nem tudsz magasabb kategóriás eszközöket készíteni. No nem mintha olyan nagyon szükség lenne rá, mert találni dögivel jobb cuccokat (gyakorlatilag előbb szerzel sokkal jobb fegyvert, minthogy készíteni tudnál).

Teljes immunitást úgy tudom a Nehrim esetében nem fogsz tudni elérni, erre odafigyeltek a készítők. De mivel az összes varázsolni képes ellenfél ismeri a dispel varázslatot is (szörnyek nem) így ha lenne is rajtad aktív védelmi hatás (nem tárgyból jövő) azt úgyis lekapják. Emellett igen masszívan rombolja a játékélményt ez a fajta csúcsra járatott védelmi megoldás (többek között ezért erősen limitáltak a varázslatok és nem lehet külön varázslatokat pakolgatni tárgyakba, az oblivion esetében ezek a lehetőségek teljesen tönkretették a játékot).

A 30% fire shield + 30% frost shield nem ad 60% sima shield hatást, csak 30%-ot. Legalábbis ez rémlik, de próbáld ki és megtudod.

A százalékos értékű védelmek az adott százaléknyi sebzést veszik le a téged érő támadásból. Tehát ne makkora az esély arra hogy ne sérülj, hanem akkora részét nyelik el a sebzésnek. Ahogy a vértezet is az értékének megfelelő százalékos mennyiséget nyeli el (noha ez nem százalékban van megadva).
  • Molnibalage
    Sirály. :)
  • koschwarz
    az 30% tűzvédelem, 30 % fagyvédelem, és 60% fegyverek elleni védelem.
  • Molnibalage
    Ja, akkor a 30% fire shield és 30 % frost shield az = 60% sima? Összeadódik és nem a legmagasabb érék számít?
  • koschwarz
    esetleg ez, oblivion wiki

a teljes immunitáshoz 100%-os ellenállíás kell, de ez összejöhet absorb magic-ből, resist magic-ből is. mindegy, hogy a pajzs pl. 15%-ot ad, egy potion meg 30-at, egy scroll meg a maradékot, ha összejön összesen a 100%.
  • Molnibalage
    Bocs a lámaságért, de most sem értem ez a craftingot.

Van a diaryban levő skill. 50-es szint mellett is csak I -jelű fegyvereket engedett csinálni.

A lassan fejlődő crafting viszont akkkor mit határoz meg számszerűleg?

Milyen Oblivionnal foglalkozó oldal van? A Morr. HQ már hónapok óta nem elérhető.
  • Molnibalage
    Van pár durvább főzőtt potim ami ad 20-40% védelmet, ezeket betáraztam vész esetére. Ez csökkentett hatást vagy random % teljes immunitást jelentene?

A silence varázslaton is gondolkoztam, hátha működik. Persze aki botból tolja...

Ja, TÉNYLEG csak 8 db hotkey van?
  • SaGa Jr
    A lényeget koschwarz leírta (csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy a nyúzás és állatokból alapanyag kinyerés az hunting és nem crafting, és nem számszerüsített dolog).
    A crafting az az armorer és ennyi. Csak két néven fut de ugyanarról van szó.

A varázslatok hatásairól meg a legegyszerűbben úgy tájékozódhatsz, ha utánanézel az oblivion-nal foglalkozó oldalakon.

A mágiaellenállás miatt ne főjjön a fejed. Nálam ez kimerült egy pajzs adta bonuszban (10% magic reflection) meg pár pontnyi jég és tűz ellenállásban amit amulettek vagy éppen gyűrűk biztosítottak és bőven elég volt ennyi is.
    Varázslók csak akkor tudtak gondot jelenteni ha csapatban tudtak meglepni. Na akkor időnként jól jött volna egy shield típus, de mivel legalább 3 féle támadástípust használnak (tűz, jég, villám) meg időnként dirket sebzést (életerőt direktben sebző varázslat) ami ellen nincs is shield variáns, így sokra nem mentem volna egyikkel vagy másikkal. Ellenben amit belém sebeztek annak 10%-át azonnal kapták is vissza a pajzsom miatt (ilyen visszaverős pajzsból van egy gyengébb hatású nehéz pajzs meg egy komolyabb hatású könnyű pajzs is a játékban).
  • koschwarz
    a crafting a kovácsolás, fémöntés, fegyerkészítés, hússütés (?), prémlenyúzás, stb. stb.

a sima shield csak a vas ellen véd. a fire shield meg a vas ÉS a tűzvarázslatok ellen.
  • Molnibalage
    Hú, asszem még mindig keverem a neveket.

A crafting az olyan képesség, mint a block, alchemy, vagy restoration? A csíkos fejlődős? Ez kapcsolódik azokhoz a skillekhez, amik a diary-ban vannak feltünteve?

Asszem mégiscsak felnyomom majd a kovácsolást 75-re, mert akkor a 37-es védelemből lesz 46. Később még nagyobb. Mágiallenállásra viszont 22. szinten sincs gyakorlatilag semmim. Azért ez mélyütés a javából...

A fire shield és frost shield azok az elemek ellen védenek? A shock shield az közelharc ellen vagy csak shock hatás ellen? A sima shield emg mindenből -x%-ot vesz le?

Bocs a sok kérdésért, de a kézkönyv egy büdös szót sem ír erről...
  • SaGa Jr
    ashead:
    Amikor beszélsz egy kováccsal, akkor nem beszéd opciók jönnek elő, hanem hogy 1, 2, esetleg 5 vagy 10 ponttal emeli az armorer skill-t. Annyi lesz a párbeszéd opció hogy armorer +1 vagy mittudomén armorer +2.

Minden kovács oktat (Giliad kovácsa igen közel van csak északnak kell menned Tirin Abbey után, Stonefield kovácsa talán csak azután hogy a hátteredet érintő feladatban eljutsz hozzá) ha napközben keresed fel, de max 90-es skill értékig (ez az általános training felső határ).

Molnibalage:
    Crafting-ra értendő a 30-as érték (nekem csak addig mutatott bármi fejlődést a crafting skill terén a főzőcske míg el nem jutottam a 30-as értékre, utána semmi változást nem tapasztaltam, mindegy mennyit sütöttem-főztem, igaz addig is rohadt lassan fejlesztette). Alkímiának semmi köze a főzőcskéhez, a főzéshez a crafting skill-t (armorer) használod. Ahogy borkészítéshez is. Ha elérted a 30-as crafting szintet utána már semmit nem javít a crafting-on, csak Xp-t (Ep) ér a folyamatos főzőcske, borkészítés.
    Kaják közül egyébként van ami kifejezetten hasznos, mert még csak lötyit sem feltétlenül kell belőle készíteni hogy hatékony cucc legyen (ilyen például a fasírt ami gyógyítja a betegségeket).

A 37-es védelem az jó. De igazából a nullás is teljesen okés, amíg meg tudod oldani hogy ne találjanak el. :) Első karakteremnek a végére volt 25-ös úgy, hogy ebből 10-es egy nagyon jó pajzs adott és nem volt gondja a manusnak.
    Ha jól látom még csak sima acélból készült vértben szaladgálsz. Lesz majd jobb is sokkal combosabb védelemmel (például a destroyer set, vagy az északi királyok vértje hogy csak kettőt említsek, de például a blessed dwarven vért darabok is jó magas értéket adnak, már ha magas a heavy armor skill).

A képek jók lettek, szépek.
  • koschwarz
    nekem is olyan 50%-osak a beállítások, de így is szép.
  • Molnibalage
    Pedig a max. közelében sincs a grfika. Pesze azt sok helyen az én gépem sem bírja. (Egyáltalán mi bírná?)
  • koschwarz
    tök szépek!