Nehrim - Oblivion
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De arra a szigetre vissza fogsz még jutni a sztori során és nem veszítettél semmit azzal, hogy nem jártad be. Élõvilág a minimálisnál is kevesebb, és a felderíthetõ helyeket azonnal fel is deríted amint odamentél és eljutottál ahová a program akarta hogy eljuss (a nagy romos, félig beszakadt erõdbe a sziget északnyugati csücskében).
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
A Sanctum vezetõjével akarsz beszélni?
Õ nem mond semmi érdemlegeset, ugyanazokat tudod újra megkérdezni tõle. Amit összesen elmond az annyi hogy õ ki, ki az akinek a szabadulásán dolgoztok, ki a kancellár (Baratheon) és hogy mi a cél (az istenek leverése és így a nép megszabadítása tõlük).
Ennél többet és konkrétabbat nem tudsz kisajtolni belõle, a további infók könyvekbõl és NPC-kbõl szedhetõek ki.
Aki majd lényegesen több infót elmond az Arkt lesz illetve mikor majd eljutsz odáig akkor a nagyfõnök.
Az alapsztori meg ennél is egyszerûbb. Vannak ugye a kevesek akik rendelkeznek mágikus potenciállal és akiket a rend be akar toborozni, hogy mágussá képezze õket.
Elküldenek egy levelet minden jelöltnek hogy összegyûjtsék és teszteljék õket. Itt lép be a játékos a képbe és rövidesen kiderül, hogy nem éppen úgy alakultak a dolgok ahogyan azt tervezték. Amint kijutsz megkapod az irányt a Sanctum felé, ahol leteszed a szobornál az esküt (átélsz pár látomást ami a végjáték során lesz majd teljesen érthetõ) és tag leszel a rendben. Szokásos lótifuti melók után személyesen is kapsz feladatot a fõnöktõl, aki a rend alapítója és a 3 nagyhatalmú mágiahasználó egyike aki szembeszált az istenekkel bõ ezer évvel ezelõtt és leverte egyiküket (Merzul, Baratheon és Arantheal vagy Arantheon vagy valami ilyesmi nevû egyén volt a 3 szövetkezõ nagy hatalmú személy).
A gyõztesek közül a vezért elkapták és elzárták az istenek és az õ alattvalóik, egyikük átállt (Baratheon) és aktívan ellene fordult a túlélõknek és minden mágiahasználónak, a harmadik (Merzul) megalapította a rendet hogy tovább küzdjön az emberek felszabadításáért (megszabadítani igyekeztek az embereket az istenségektõl) és kiszabadítsa haverját, meg valahogy kordában tartsa az árulót és ne hagyja kiveszni a mágiahasználókat.
Kis mellékinfó és inkább világ szempontjából fontos, hogy az elmúlt 1000 év során kissé változott a mágia és tragédiák sora zajlott le ennek következtében. Elpusztult néhány tartomány és város, egy tartomány teljesen elzáródott a többitõl (legalábbis a mágiahasználók számára) és instabilabbá vált az egész varázslás. Ezeket kontrollálni a sanctum-ok által lehet. A tragédiák alaposan megváltoztatták a mágiahasználókkal szembeni viszonyát az átlagembereknek és tartományonként változó a hozzáállás. A középsõ területeken a fõnök Baratheon és õ üldözi a mágiahasználókat (kivéve a saját sleppjét), aktív ellenállást váltva ki belõlük.
Északon jobban elviselik a mágiahasználókat, sõt mint majd kiderül a késõbbiekben, szabályosan hiány van a képzett egyénekbõl holott szükség lenne rájuk. Délen meg a Templom az úr és nagyon keményen fellép a megmaradt mágiahasználók ellen (ahogy mindenki ellen aki nem tiszteli az isteneket).
A továbbiakban lesz egy a rendet igencsak megrendítõ tragédia, tovább kell állni és másutt, egy másik menedékhelyen keresni a válaszokat és a további feladatokat melyek végül a bebörtönzött fõnök kiszabadításához vezetnek, így hozva közelebb a végsõ cél elérését, az istenségek legyõzését. Hogy a továbbiakban hogyan alakul a dolog, na az az igazi sztori, az eddig leírtak csak az elõzmény. 😉
Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL
Van még esély arra, hogy beszéljek a szentély vezetõjével? Nem emlékszem tisztán az alapsztorira. <#falbav>#falbav>
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
az ilyen apróságok, mint a felakasztott oszladozó hullák, lándzsára tûzött fejek (léggyel!), a tevékenykedõ népek, a kis zöld "szigetek" egy-egy barlangban, ahol besüt a napfény...
\"...gyönyörű, fiatalos, matrózos...\"
Tény hogy magasra teszi a lécet ez a játék a többivel szemben és ezt azoknak megugrani nem lesz egyszerû, de csak emiatt másokat leírni butaság lenne. Csak attól mert ez bejött és tetszetõs attól amit korábban kedvelt az ember nem lesz mindjárt rossz, elvégre akkor eleve nem játszott volna azokkal.
Én nem szoktam összehasonlítgatni a játékokat mert nincs értelme. Maximum a folytatásokat (ha ismertem a korábbi és az új játékot is), de teljesen más világokra készült, más jellegû játékokat egymáshoz mérni igazságtalan összehasonlítgatáshoz vezet. Pláne ha teljesen más céllal készültek (mert azért valljuk be a nagy kiadók termékei szimplán csak pénzszerzés és grafika csillogtatás minimál történettel, míg a Nehrim erõssége pont a történet maga).
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Parancsvégrehajtók, katonák de ezen nem képesek túllépni, nem képesek elszakadni és függetlenedni a felsõbb hatalomtól.
Ebbõl az információból leszûrhetõ a következtetés, hogy Arkt más kellett legyen mint egyszerû Seraphim. Ha Seraphim lett volna, akkor nem tudott volna ellenszegülni az "urai" parancsának, nem lázadt volna fel ellenük és nem élte volna túl a tartománya pusztulását sem.
Kísérõm nekem is Aratheal volt, ezek szerint ebben nincs eltérés (talán egy kis neheztelés a részérõl beleférne).
Hogy van eltérés azt egyébként a németek beszámolóiból szedtem (meg a néhány még megtalálható designer notes-ból). Ezek szerint a néhány történeti szál csak terv maradt...
Én személy szerint nem tulajdonítok ennyi plusz mondanivalót és jelentést a történéseknek mint te tetted. Én pár dolgot szükségtelennek éreztem, másokat jól eltaláltnak, de olyan mély értelmet nem kerestem és nem is tulajdonítok a történéseknek. Kim halálára semmi szükség nem volt, de érzelemfokozó hatásként elsõrangú (katarzis). A harc ahol becsatlakozik Arkt az sem hordozza számomra ugyanazt a jelentést mint nálad, ugyanis probléma nélkül egyedül vertem le a küldöttet úgy, hogy csóri Arkt összesen két tûzlabda felfogására volt jó (ráadásul tudtuk hogy nem kell egyedül szembenéznünk és nem azért mert mindig van segítség, cska esetükben és Arkt esetében is volt segítség amirõl mindketten tudtunk elõre).
Egyszerûen a jól megszokott katarziskeltõ kliséket látom új környezetben, megfelelõen adagolva (ez sem kis teljesítmény és nem negatív megjegyzésként, sokkal inkább elismerést érdemlõen tudok csak róla szót ejteni, mert sajnos az átgondolt és jól felépített történetvezetés meg finom manipulálása az emberi érzelmeknek már régóta kiveszett a játékgyártók kelléktárából).
A társak halála, a lezárva maradó Sanctum (aminek mellesleg újra meg kellett volna nyílnia Baratheon halála után mert az õ akarata tartotta lezárva), a megfelelõ pillanatban bekövetkezõ, esetenként értelmetlen cselekedetek, mind a történet továbbgördítésére beillesztett események, amik tõlünk függetlenek, de van céljuk.
Nagyon jó módszer a szövegírók terheinek mérséklésére és a feszültség fenntartására a kulcsszereplõk mihamarabbi eltávolítása is, így kevesebb diskurzust kell megírni. Ha nem lesz kit kérdezgetni a háttérrõl akkor az apró infók is nagynak hatnak amint lassanként összekaparjuk õket. 😊
A filozofálgatásra hajlamosabb játékosok és a minden mögött plusz értelmet keresõ egyéneknek ezzel a módszerrel jobban meg lehet ragadni és a fantáziáját, így majd õk tovább pörgetni az eseményeket(meg jöhetnek a sztori utáni fan kreálmányok is minden formában). <#eljen>#eljen>
Kétségtelenül eléri célját az így felállított történetvezetési struktúra és lenyûgözõ az alkotógárdától - akik mellesleg nagyon régóta foglalkoznak szerepjátékokkal és sztorik írásával, mesélésével így pontosan tudják mikor és hová kell beilleszteni egy-egy megfelelõ történést, így csak programozásilag sorolhatóak az amatõrök közé, míg sztorik gyártásában régóta profik.
Ez pedig még inkább ráirányozza a nagy céges háttérrel, komoly pénzekkel mûködõ játékfejlesztõk ilyen téren igen nagy hiányosságaira a figyelmet.
Arkt:
Arkt lassanként adagolja ugyan az infókat de az alapok már a második találkozásunkkor kiderülnek, de a konkrétumok lassan és késõbb jönnek a felszínre.
Arkt egy másik világ árnyék istensége (tehát független attól a világtól ahol jelenleg tevékenykedik), akit szintén egy másik világ shadow god-ja mentett meg a sors küldöttétõl és ketten leverték azt. Hogy az a harmadik shadow god miként gyõzött azt nem tudni, de érdekes lehet az õ sztorija is.
Ráébredt (nem kis szerepe lehetett ebben a másik shadow god-nak is) hogy másutt is ugyanaz a helyzet. Megvan az eleve elrendelt út amit újra és újra bejárnak a világok, lesznek fényhozók és árnyék istenek újra és újra.
Ebbõl kitörni csak úgy lehet ha az árnyék isten valahogy túléli a konfrontációt a sors küldöttével. Erre azonban egyedül nem képes egy frissen hatalmára ébredt shadow god és ezért jött át ide õ (ahogy hozzá is ment segíteni egy másik árnyék isten), segíteni a majdani helyi shadow god számára megtörni a körforgást.
Amíg nem tudta ki lesz a majdani shadow god, addig szépen alkalmazkodott az új világ szabályaihoz és eljátszotta szerepét, elõkészítve a mielõbbi beteljesülést.
Nekem amúgy a végsõ helyszín felé haladva elõkerülõ Shadow God emlékiratok voltak az igazán eltalált elemei a játéknak. A feszültségkeltés és rávezetés itt nagyon jól érvényesül. Abba a pár oldalnyi szövegen több elgodnolkodni valót sikerült belepréselniük a történetíróknak és jobban átérzõdik az elkeseredettség mint a játékban addig bárhol.
Egyébként több olyan helyszín is van a játékban amik utalások olyan mûvekre amikbõl ötleteket merítettek a készítõk.
Az alvilágban kóborolva (van aki ezt a törpék tárnáinak hiszi, de arra van egy konkrét, tényleg hatalmas és teljesen élettelen üres területrendszer 4 külön terüelttel), mikor megyünk a törpékhez, akarom mondan star people néphez, belefutunk Moria bányáinak másába. <#nevetes1>#nevetes1>
Csak itt élõholtak vannak nem orkok. De ugyanúgy van sír, elesettekkel körbevéve, kis könyvecske egy halott kezében, kút aminél jókora zajt tudunk kelteni csak hogy elõtörjenek a hullák (köztük egy háznyi nagyságúval).
De ott van a Spelljammer hangulat a star people égi hajójával mely az ûrben is képes közlekedni, a nautilus hajók az Iron Kingdoms játék és világ hagnulatát hozzák vissza (több egyéb mechanikus ketyerével egyetemben).
Maga a fényhozók és isteni mivoltuk valamelyik low fantasy világból visszaköszönõ motívum (de a wizardry sorozat is valamiért beugrik számtalan elem kapcsán), valahogy mégis így együtt nagyon jó kis egészet alkotnak.
de már várom, hogy hét végén megint nekikezdjek.
Annyira le vagyok nyûgözve a befejezéstõl, h még mindig ezen elmélkedem. Ennyi érzelmet, szimbólumot, meg gondolkodni valót még egyetlen játéktól se kaptam. A történet szereplõi: Merzul, Baratheon, Arkt, Kim, Anthareal olyan epikus magasságokba emelkedtek a szemembe, mint Frodó, Gandalf vagy Aragorn.
Az a triviális eszme (szabad akarat vs. sors) ami köré az egész sztorit, történetet meg világot szõtték a végkifejletbe olyan elementális erõvel taglózott le, amit eddig csak egy-két könyv illetve film tudott elérni. A vége pedig olyan mesterien gyönyörû, egyszerre tragikus és reménnyel teli, egyszerre döngöl a földbe, és emel a mennyekig, h szinte még egy könnycseppet is elmorzsoltam. <#rinya>#rinya>
Az meg hogy a végsõ helyszín egy jelentéktelen kis barlangba játszódik különösen üt a törptárnák végtelen, üresen kongó csarnokai után (a fontos dolgok nem feltétlenül tûnnek annak). Maga a fõszereplõ jelentéktelensége a Gyûrûk Ura-beli mottót idézi fel: "a kicsinyek is képesek alakítani a világ alakulásán". Kimnek a tragédiája a pillanat megragadására buzdít. Az Arkttal való közös küzdelem pedig mutatja hogy a legnagyobb küzdelmekben sem maradunk egyedül.
Egyedül azt nem értettem h a Seraphim Arktból hogy lett árnyékisten, ha nem ölte meg a Fõistent? Vagy már elõtte Árnyékisten volt?
Egészen pontosan 5 csuka van ami megtalálható és leszállítandó a hölgyeménynek.
Ebbõl 1 akad a 3 nagyváros kastélyában (fõváros, az északi város és a déli város, de lesz amibe csak egyszer jutsz be így alaposan szét kell nézni mert nem lesz kirakva az orrod elé, els zami el lesz dugva), 1 majd ott lesz a nyugati romvárosban (a fõ küldetés odavisz a konkrét helyre csak fel kell kapni a csukát) az utolsót meg már nem emlékszem pontosan hol találtam meg (talán a Star people királya mellett de nem tenném le a nagyesküt ezügyben).
A lényeg, hogy ezek 100 aranynál többet érõ topánkák és ilyenek kellenek a nõnek. Sok haszonnal nem jár a csukaszállítás.
Én is így tettem (ökölharcos half aeterna akivel most nyomulok) és bár elõjött ezzel egy komoly hiányosság (pont ugyanúgy reagáltak eddig és ugyanazzal a szöveggel az emberek a fél elfemre mint az emberemre holott elõbbieket mindenki utálja), élvezetes a dolog.
Plusz ugye a játék vége eõtt kicsivel van egy döntési leehtõség ami két féle befejezési út közül az egyiket nyitja meg. Gondolom a kinyírós változatot választottad és nem a beolvasztóst
Hogy tetszettek a törpicsekek és az
Mindkettõben két egyént kell felkutatnod és az egyiket kimenekítened kell majd a másiknak meg az emlékeit törölni. Ha ezekkel megvagy, akkor küld majd tovább õ egy harmadik varázslóhoz aki bennt sétálgat a mage council épületében (én sokáig templarnak néztem így meg sem szólítottam emiatt mászkálgattam céltalanul a világban). Õ majd elvisz magával egy küldetésre és ha ezzel végeztél akkor megnyílik az út (teleporter) a központi toronyban (ahol a sanctum maga van) és beszélhetsz a rend fõnökével aki a további feladatot adja.
Kicsit irigyellek titeket hogy még hónapokig tudtok ezzel a játékkal játszani, olyan messze vagytok a végétõl. <#finom>#finom>
A fejvadászos küldiket is elkeztem csinálni. Kb. a 7. ellenfél fogott meg. Valami mágus csaj. 14 szintáû vagyok asszem, de mindig éppenhogycsak lever. Mindegy. Csinálom, a fõszálat. Éppen ideje. 😊
Végigvittem a játékot, egyelõre annyira kiütött (pozitív értelemben), hogy nem találok szavakat. Életem legjobb játéka volt (és valószinü sz is marad). De holnapra összeszedem magam, és jön az értékelésem <#vigyor4>#vigyor4>
A hídpénzszedõk esetében passz, de ha kipróbálod úgyis kiderül (amúgy sem probléma mert bárki könnyedén leverhetõ csak kis odafigyelés kell és jól megválasztott taktika). Amennyiben arra vannak "kárhoztatva" hogy leszólítsanak és bizonyos módon reagáljanak akkor így fognak tenni. Ha csak sima random encounter kategória akkor míg nem agresszorkodsz nem fognak veled foglalkozni.
egyébként én is a fórumot olvasgatva akadtam rá az egyik topikra.
ja, gondoltam, hogy tudod, csak ugye nem biztos, hogy a nehrimben is ugyanaz van, mint az oblivionban 😄
Ellenben az alap AI beállítás agresszív fellépést indukál ha úgy szólítasz meg valakit hogy kivont fegyver van a kezedben. Ha meg feltolod maximumra a nehézséget akkor meg elég lesz kivont fegyverrel közeledni és már támadni fognak akkor is ha villain csillagjegyû vagy.
Azt tudtam eddig is ha én vagyok a táamdó fél aki elsõnek lecsap és meg is ölöm a célpontot az a murder kategóriában lesz plusz egy rovátka. 😊
Kivéve NWN2. De minden mással egyetértek.
Amint lesz patch hozzá (+ mellékküldik,befejezett crafting) azonnal új karaktert kezdek.
Ennél fantasztikusabb, változatosabb, meglepõbb, és eredetibb sztorival még sose találkoztam. Az eddigi kedvenceim NWN2, BG2, Witcher mind-mind elbújhatnak mögötte.
És mindez egy amatõr csapattól <#worship>#worship>
Aztán jött a csobbanás immáron a megmászandó torony alagsorában és kezhettem a felfelé mászást.
Máshogy nem jutsz be. Pont errõl ír többek között az a jegyzet (eltenni mindet felesleges ami nem konkrétan megszerzendõ, ami meg igen azt úgysem tudod majd letenni), hogy nem tud bejutni csak úgy ha ugrálós lötyit iszik és felugrál.
Hogy a toronyba bejuss ahhoz nincs szükséged kulcsra, csak mássz felfelé míg egy romos részhez nem érsz ahol egy manus ácsorog. Ha oda akarsz menni hozzá, akkor beszakad alatta a paldó és bejutsz a belsõ részre.
Felmész egészen a torony tetejére (lesz pár hajmeresztõ szituáció ugrálásilag), ott lesz a madár fészkében az összes keresett pia.
Lefelé aztán majd szintén nem kulccsal fogsz jönni, hanem "ahogy a kalandor is bejutott" (ezt megérted ha lenn a kalandor táborában a parton elolvastad az õ jegyzetét és felszetted a cuccait illetve beszereztél megfelelõ varázslatot a saját esélyeid növelése érdekében).
Evoluti0n:
Amit Molnibalage írt az is jó megközelítés, de az sem rossz, hogy odamész a várhoz a városban (ami elõtt posztolnak a bakák) és azzal szemben indul egy kis utacska/ösvény Reman házához. Ha a környéken voltál már akkor csak hozdd elõ a térképet (local-t ne a nagy tartományit) és ott megtalálod hamar. Pont a megvehetõ ház mögött van amúgy.
Más. Van egy madaras + üveges küldetés a fõvárosban. A célpont környékén van egy ojjektum, de kulcs kell hozzá, az meg nincs. Ezt megcsinálta már valaki?
Csak fix hatású, elõre meghatározott megvásárolható varázslatok vannak. Varázstárgy készítés, varázslat kreálás nincs.
Illetve elõbbi kimerül annyiban, hogy minden alap tárgyba be lehet tenni 1 speciális követ ami valami hatást ad (fegyverekbe sebzést növelõket érdemes, míg páncélokra van light meg még valami).
Az igazán különleges varázslatok úgyis ingyé' jönnek (jól megválasztott csillagjegy, quest spell), erõs mágikus tárgyakból meg iszonyat sok van sokféle hatással, plusz ott vannak a set-ek is amiket teljesen begyûjtve és viselve még további bonuszokat kaphat a játékos karaktere.
Így elkerülhetõ, hogy túl hamar túl erõs legyen a karakter a világhoz képest és felborogassa a tápos kombóival a játékmenetet. Az igazán erõs tárgyakért meg varázslatokért pedig meg kell dolgozni, emrt nem vehetõek meg, fel kell kutatni azokat.