Nehrim - Oblivion

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Melyik szigetre gondolsz? Ahová hajóval kellett átmennek Kim társaságában? Amelyiknek teljesen külön térképe van és mikor ott vagy nem tudod megnézni a nagy térképen a normál játékteret? Mondjuk ott most nem rémlik, hogy lett volna bárki bebörtönözve...

De arra a szigetre vissza fogsz még jutni a sztori során és nem veszítettél semmit azzal, hogy nem jártad be. Élõvilág a minimálisnál is kevesebb, és a felderíthetõ helyeket azonnal fel is deríted amint odamentél és eljutottál ahová a program akarta hogy eljuss (a nagy romos, félig beszakadt erõdbe a sziget északnyugati csücskében).

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Bebörtönzött fickó emlékeim szerint csak egy van, mégpedig Aratheon, õ meg egy normál kis szigeten van egy erõd mélyén, oda meg csak átúszol, mert ott van a keleti kis falu mellett (ÉK-i irányban egy kicsit gyalogolni vagy úszni kell). Magán a szigeten az erõdön kívül semmi érdemleges nincs.

A Sanctum vezetõjével akarsz beszélni?
Õ nem mond semmi érdemlegeset, ugyanazokat tudod újra megkérdezni tõle. Amit összesen elmond az annyi hogy õ ki, ki az akinek a szabadulásán dolgoztok, ki a kancellár (Baratheon) és hogy mi a cél (az istenek leverése és így a nép megszabadítása tõlük).
Ennél többet és konkrétabbat nem tudsz kisajtolni belõle, a további infók könyvekbõl és NPC-kbõl szedhetõek ki.
Aki majd lényegesen több infót elmond az Arkt lesz illetve mikor majd eljutsz odáig akkor a nagyfõnök.

Az alapsztori meg ennél is egyszerûbb. Vannak ugye a kevesek akik rendelkeznek mágikus potenciállal és akiket a rend be akar toborozni, hogy mágussá képezze õket.
Elküldenek egy levelet minden jelöltnek hogy összegyûjtsék és teszteljék õket. Itt lép be a játékos a képbe és rövidesen kiderül, hogy nem éppen úgy alakultak a dolgok ahogyan azt tervezték. Amint kijutsz megkapod az irányt a Sanctum felé, ahol leteszed a szobornál az esküt (átélsz pár látomást ami a végjáték során lesz majd teljesen érthetõ) és tag leszel a rendben. Szokásos lótifuti melók után személyesen is kapsz feladatot a fõnöktõl, aki a rend alapítója és a 3 nagyhatalmú mágiahasználó egyike aki szembeszált az istenekkel bõ ezer évvel ezelõtt és leverte egyiküket (Merzul, Baratheon és Arantheal vagy Arantheon vagy valami ilyesmi nevû egyén volt a 3 szövetkezõ nagy hatalmú személy).
A gyõztesek közül a vezért elkapták és elzárták az istenek és az õ alattvalóik, egyikük átállt (Baratheon) és aktívan ellene fordult a túlélõknek és minden mágiahasználónak, a harmadik (Merzul) megalapította a rendet hogy tovább küzdjön az emberek felszabadításáért (megszabadítani igyekeztek az embereket az istenségektõl) és kiszabadítsa haverját, meg valahogy kordában tartsa az árulót és ne hagyja kiveszni a mágiahasználókat.
Kis mellékinfó és inkább világ szempontjából fontos, hogy az elmúlt 1000 év során kissé változott a mágia és tragédiák sora zajlott le ennek következtében. Elpusztult néhány tartomány és város, egy tartomány teljesen elzáródott a többitõl (legalábbis a mágiahasználók számára) és instabilabbá vált az egész varázslás. Ezeket kontrollálni a sanctum-ok által lehet. A tragédiák alaposan megváltoztatták a mágiahasználókkal szembeni viszonyát az átlagembereknek és tartományonként változó a hozzáállás. A középsõ területeken a fõnök Baratheon és õ üldözi a mágiahasználókat (kivéve a saját sleppjét), aktív ellenállást váltva ki belõlük.
Északon jobban elviselik a mágiahasználókat, sõt mint majd kiderül a késõbbiekben, szabályosan hiány van a képzett egyénekbõl holott szükség lenne rájuk. Délen meg a Templom az úr és nagyon keményen fellép a megmaradt mágiahasználók ellen (ahogy mindenki ellen aki nem tiszteli az isteneket).

A továbbiakban lesz egy a rendet igencsak megrendítõ tragédia, tovább kell állni és másutt, egy másik menedékhelyen keresni a válaszokat és a további feladatokat melyek végül a bebörtönzött fõnök kiszabadításához vezetnek, így hozva közelebb a végsõ cél elérését, az istenségek legyõzését. Hogy a továbbiakban hogyan alakul a dolog, na az az igazi sztori, az eddig leírtak csak az elõzmény. 😉

Asus P5K, E8400, 8GB DDR2, HD6670, BENQ G920WL

koschwarz
még nem tartok ott 😄

\"...gyönyörű, fiatalos, matrózos...\"

Molnibalage
Ahol az beszéltem a bebörtönzött fickóval, arra a szigetre vissza kell / lehet még menni? Nem jártam be az egész szigetet.

Van még esély arra, hogy beszéljek a szentély vezetõjével? Nem emlékszem tisztán az alapsztorira. <#falbav>

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

koschwarz
ha minden igaz, holnap patch érkezik a nehrimhez.

koschwarz
"...míg a Nehrim erõssége pont a történet maga"...ugyan az oblivion engine sem tudja a mai összes grafikai "csodát", mindamellett még mai szemmel is csodálatos a látványvilág. mondjuk ezt fõleg a tájak változatossága és részletessége miatt éri el, ami személy szerint nagyon tetszik, mert számomra egy csili-vili grafika mit sem ér, ha nincs "élet" a környezetben.

az ilyen apróságok, mint a felakasztott oszladozó hullák, lándzsára tûzött fejek (léggyel!), a tevékenykedõ népek, a kis zöld "szigetek" egy-egy barlangban, ahol besüt a napfény...

Minden játékban van ami szerethetõ, netán jobb is mint a Nehrim és emiatt még ha nem is egészében de részleteiben teljesen jól élvezhetõ.

Tény hogy magasra teszi a lécet ez a játék a többivel szemben és ezt azoknak megugrani nem lesz egyszerû, de csak emiatt másokat leírni butaság lenne. Csak attól mert ez bejött és tetszetõs attól amit korábban kedvelt az ember nem lesz mindjárt rossz, elvégre akkor eleve nem játszott volna azokkal.

Én nem szoktam összehasonlítgatni a játékokat mert nincs értelme. Maximum a folytatásokat (ha ismertem a korábbi és az új játékot is), de teljesen más világokra készült, más jellegû játékokat egymáshoz mérni igazságtalan összehasonlítgatáshoz vezet. Pláne ha teljesen más céllal készültek (mert azért valljuk be a nagy kiadók termékei szimplán csak pénzszerzés és grafika csillogtatás minimál történettel, míg a Nehrim erõssége pont a történet maga).

Viszont legalább játszottál egy igazán jót. És bebizonyították hogy lehet még igazán jó játékokat csinálni, nem mindig minden csak a pénzrõl szól.

Molnibalage
Nekem csak egy félelmem van. Ha végigtoltam és akkor is tetszeni fog - ez igen valószínû, akkor mindent ehhez fogok mérni. Ergo minden más RPG csak csalódás lesz, mert még a legnagyobb RPG-ket is alig tudom ehhez mérni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Arktról jut még eszembe:
Valahol szintén a játék vége felé kideríthetõ infó, hogy a paladin-ok (másnéven a Seraphim-ok), gyakorlatilag bábok. Nem képesek önálló, sorsukat befolyásoló döntésekre csak kiszolgálni és fenntartani a felsõbb rendet amit az istenek állítanak fel. Illetve talán még csak nem is az istenek, hanem egy még nagyobb hatalom, a Sors katonái (legalább is erre utal hogy néhányuk továbbra is védelmezi a "szent" várost a shadow god ellen még úgy is hogy parancsot kaptak rá, ne álljanak a játékos útjába, míg mások inkább öngyilkosok lettek mert a rendeltetésükkel ellentmondó parancsot kaptak).
Parancsvégrehajtók, katonák de ezen nem képesek túllépni, nem képesek elszakadni és függetlenedni a felsõbb hatalomtól.

Ebbõl az információból leszûrhetõ a következtetés, hogy Arkt más kellett legyen mint egyszerû Seraphim. Ha Seraphim lett volna, akkor nem tudott volna ellenszegülni az "urai" parancsának, nem lázadt volna fel ellenük és nem élte volna túl a tartománya pusztulását sem.

Én kinyírtam a fényhozók utolsó tagját, nem olvasztottam be. <#eplus2>

Kísérõm nekem is Aratheal volt, ezek szerint ebben nincs eltérés (talán egy kis neheztelés a részérõl beleférne).
Hogy van eltérés azt egyébként a németek beszámolóiból szedtem (meg a néhány még megtalálható designer notes-ból). Ezek szerint a néhány történeti szál csak terv maradt...

Én személy szerint nem tulajdonítok ennyi plusz mondanivalót és jelentést a történéseknek mint te tetted. Én pár dolgot szükségtelennek éreztem, másokat jól eltaláltnak, de olyan mély értelmet nem kerestem és nem is tulajdonítok a történéseknek. Kim halálára semmi szükség nem volt, de érzelemfokozó hatásként elsõrangú (katarzis). A harc ahol becsatlakozik Arkt az sem hordozza számomra ugyanazt a jelentést mint nálad, ugyanis probléma nélkül egyedül vertem le a küldöttet úgy, hogy csóri Arkt összesen két tûzlabda felfogására volt jó (ráadásul tudtuk hogy nem kell egyedül szembenéznünk és nem azért mert mindig van segítség, cska esetükben és Arkt esetében is volt segítség amirõl mindketten tudtunk elõre).

Egyszerûen a jól megszokott katarziskeltõ kliséket látom új környezetben, megfelelõen adagolva (ez sem kis teljesítmény és nem negatív megjegyzésként, sokkal inkább elismerést érdemlõen tudok csak róla szót ejteni, mert sajnos az átgondolt és jól felépített történetvezetés meg finom manipulálása az emberi érzelmeknek már régóta kiveszett a játékgyártók kelléktárából).

A társak halála, a lezárva maradó Sanctum (aminek mellesleg újra meg kellett volna nyílnia Baratheon halála után mert az õ akarata tartotta lezárva), a megfelelõ pillanatban bekövetkezõ, esetenként értelmetlen cselekedetek, mind a történet továbbgördítésére beillesztett események, amik tõlünk függetlenek, de van céljuk.

Nagyon jó módszer a szövegírók terheinek mérséklésére és a feszültség fenntartására a kulcsszereplõk mihamarabbi eltávolítása is, így kevesebb diskurzust kell megírni. Ha nem lesz kit kérdezgetni a háttérrõl akkor az apró infók is nagynak hatnak amint lassanként összekaparjuk õket. 😊

A filozofálgatásra hajlamosabb játékosok és a minden mögött plusz értelmet keresõ egyéneknek ezzel a módszerrel jobban meg lehet ragadni és a fantáziáját, így majd õk tovább pörgetni az eseményeket(meg jöhetnek a sztori utáni fan kreálmányok is minden formában). <#eljen>

Kétségtelenül eléri célját az így felállított történetvezetési struktúra és lenyûgözõ az alkotógárdától - akik mellesleg nagyon régóta foglalkoznak szerepjátékokkal és sztorik írásával, mesélésével így pontosan tudják mikor és hová kell beilleszteni egy-egy megfelelõ történést, így csak programozásilag sorolhatóak az amatõrök közé, míg sztorik gyártásában régóta profik.
Ez pedig még inkább ráirányozza a nagy céges háttérrel, komoly pénzekkel mûködõ játékfejlesztõk ilyen téren igen nagy hiányosságaira a figyelmet.

Arkt:
Arkt lassanként adagolja ugyan az infókat de az alapok már a második találkozásunkkor kiderülnek, de a konkrétumok lassan és késõbb jönnek a felszínre.
Arkt egy másik világ árnyék istensége (tehát független attól a világtól ahol jelenleg tevékenykedik), akit szintén egy másik világ shadow god-ja mentett meg a sors küldöttétõl és ketten leverték azt. Hogy az a harmadik shadow god miként gyõzött azt nem tudni, de érdekes lehet az õ sztorija is.

Ráébredt (nem kis szerepe lehetett ebben a másik shadow god-nak is) hogy másutt is ugyanaz a helyzet. Megvan az eleve elrendelt út amit újra és újra bejárnak a világok, lesznek fényhozók és árnyék istenek újra és újra.
Ebbõl kitörni csak úgy lehet ha az árnyék isten valahogy túléli a konfrontációt a sors küldöttével. Erre azonban egyedül nem képes egy frissen hatalmára ébredt shadow god és ezért jött át ide õ (ahogy hozzá is ment segíteni egy másik árnyék isten), segíteni a majdani helyi shadow god számára megtörni a körforgást.

Amíg nem tudta ki lesz a majdani shadow god, addig szépen alkalmazkodott az új világ szabályaihoz és eljátszotta szerepét, elõkészítve a mielõbbi beteljesülést.

Nekem amúgy a végsõ helyszín felé haladva elõkerülõ Shadow God emlékiratok voltak az igazán eltalált elemei a játéknak. A feszültségkeltés és rávezetés itt nagyon jól érvényesül. Abba a pár oldalnyi szövegen több elgodnolkodni valót sikerült belepréselniük a történetíróknak és jobban átérzõdik az elkeseredettség mint a játékban addig bárhol.

Egyébként több olyan helyszín is van a játékban amik utalások olyan mûvekre amikbõl ötleteket merítettek a készítõk.
Az alvilágban kóborolva (van aki ezt a törpék tárnáinak hiszi, de arra van egy konkrét, tényleg hatalmas és teljesen élettelen üres területrendszer 4 külön terüelttel), mikor megyünk a törpékhez, akarom mondan star people néphez, belefutunk Moria bányáinak másába. <#nevetes1>
Csak itt élõholtak vannak nem orkok. De ugyanúgy van sír, elesettekkel körbevéve, kis könyvecske egy halott kezében, kút aminél jókora zajt tudunk kelteni csak hogy elõtörjenek a hullák (köztük egy háznyi nagyságúval).
De ott van a Spelljammer hangulat a star people égi hajójával mely az ûrben is képes közlekedni, a nautilus hajók az Iron Kingdoms játék és világ hagnulatát hozzák vissza (több egyéb mechanikus ketyerével egyetemben).
Maga a fényhozók és isteni mivoltuk valamelyik low fantasy világból visszaköszönõ motívum (de a wizardry sorozat is valamiért beugrik számtalan elem kapcsán), valahogy mégis így együtt nagyon jó kis egészet alkotnak.

koschwarz
élvezettem olvasom a hsz-eket, most másra úgy sincs lehetõségem, ablakot cseréltettünk, és minden a feje tetején a lakásban 😄

de már várom, hogy hét végén megint nekikezdjek.

Molnibalage
Egyébként összefoglalná valaki, hogy mit mond a Szentély vezetõje, amikor elõször hosszan faggathatod mindenrõl? Nem biztos, hogy jól értettem. Bár valszeg, de...

Csak aki végigjátszotta!

Nem a kinyírós változatot választottam, hanem beolvasztottam az istent, de végig Aratheal maradt a segítõm, meg szerintem a vége is mindig ugyanaz marad.
Annyira le vagyok nyûgözve a befejezéstõl, h még mindig ezen elmélkedem. Ennyi érzelmet, szimbólumot, meg gondolkodni valót még egyetlen játéktól se kaptam. A történet szereplõi: Merzul, Baratheon, Arkt, Kim, Anthareal olyan epikus magasságokba emelkedtek a szemembe, mint Frodó, Gandalf vagy Aragorn.
Az a triviális eszme (szabad akarat vs. sors) ami köré az egész sztorit, történetet meg világot szõtték a végkifejletbe olyan elementális erõvel taglózott le, amit eddig csak egy-két könyv illetve film tudott elérni. A vége pedig olyan mesterien gyönyörû, egyszerre tragikus és reménnyel teli, egyszerre döngöl a földbe, és emel a mennyekig, h szinte még egy könnycseppet is elmorzsoltam. <#rinya>
Az meg hogy a végsõ helyszín egy jelentéktelen kis barlangba játszódik különösen üt a törptárnák végtelen, üresen kongó csarnokai után (a fontos dolgok nem feltétlenül tûnnek annak). Maga a fõszereplõ jelentéktelensége a Gyûrûk Ura-beli mottót idézi fel: "a kicsinyek is képesek alakítani a világ alakulásán". Kimnek a tragédiája a pillanat megragadására buzdít. Az Arkttal való közös küzdelem pedig mutatja hogy a legnagyobb küzdelmekben sem maradunk egyedül.
Egyedül azt nem értettem h a Seraphim Arktból hogy lett árnyékisten, ha nem ölte meg a Fõistent? Vagy már elõtte Árnyékisten volt?

Molnibalage
Legalább tudom, hogy mit keres. Még egyek helyre sem jutottam be.

Jelentem igen. 😊
Egészen pontosan 5 csuka van ami megtalálható és leszállítandó a hölgyeménynek.
Ebbõl 1 akad a 3 nagyváros kastélyában (fõváros, az északi város és a déli város, de lesz amibe csak egyszer jutsz be így alaposan szét kell nézni mert nem lesz kirakva az orrod elé, els zami el lesz dugva), 1 majd ott lesz a nyugati romvárosban (a fõ küldetés odavisz a konkrét helyre csak fel kell kapni a csukát) az utolsót meg már nem emlékszem pontosan hol találtam meg (talán a Star people királya mellett de nem tenném le a nagyesküt ezügyben).
A lényeg, hogy ezek 100 aranynál többet érõ topánkák és ilyenek kellenek a nõnek. Sok haszonnal nem jár a csukaszállítás.

Molnibalage
A Stonefield (?) várban levõ úrnõnek talált már valaki szép cipõt? 😊

Nyugodtan kezd el elõlrõl és mondjuk más fajúval, más stílusban.
Én is így tettem (ökölharcos half aeterna akivel most nyomulok) és bár elõjött ezzel egy komoly hiányosság (pont ugyanúgy reagáltak eddig és ugyanazzal a szöveggel az emberek a fél elfemre mint az emberemre holott elõbbieket mindenki utálja), élvezetes a dolog.

Plusz ugye a játék vége eõtt kicsivel van egy döntési leehtõség ami két féle befejezési út közül az egyiket nyitja meg. Gondolom a kinyírós változatot választottad és nem a beolvasztóst
az "isteneknél
. Ilyenkor más úton jutsz el a végéig, más lesz a "segítõd" és ha jól tudom a befejezés is más lesz némileg (lényegében nem változik de apróságokban lesznek eltérések).

Hogy tetszettek a törpicsekek és az
ûrhajójuk
?

A hölgyemény, miután elvégeztél neki feladatot (kettõt tud adni összesen) átküld a Templar fõnökhöz, aki két feladatot fog majd rádbízni (egyszerre csak egyet).
Mindkettõben két egyént kell felkutatnod és az egyiket kimenekítened kell majd a másiknak meg az emlékeit törölni. Ha ezekkel megvagy, akkor küld majd tovább õ egy harmadik varázslóhoz aki bennt sétálgat a mage council épületében (én sokáig templarnak néztem így meg sem szólítottam emiatt mászkálgattam céltalanul a világban). Õ majd elvisz magával egy küldetésre és ha ezzel végeztél akkor megnyílik az út (teleporter) a központi toronyban (ahol a sanctum maga van) és beszélhetsz a rend fõnökével aki a további feladatot adja.

Molnibalage
Én nem kapkodom el. Ha egyenesen a fõszálat csináltam volna, akkor pár óra lenne az, ahol most vagyok. Viszont én elég rendesen bebarangoltam a középsõ részt. Majd teszek fel képet róla, hogy merra és hol jártam már. 😊

Igen, de azt is mondják hogy menj fel Merzulhoz a toronyba, vagy ha még nem kellett az Arcane Golem-ektõl megtisztítani a második Sanctuaryt, akkor mondják hogy a Mágus Céhban sürgösen szükség van rátok h segítsetek Melvinnek.

Kicsit irigyellek titeket hogy még hónapokig tudtok ezzel a játékkal játszani, olyan messze vagytok a végétõl. <#finom>

Molnibalage
A lovagok házában - két boltos van ott szemben egymással, keleti épület - ad egy küldetés az ottani hadvezér. Az õ küldije kell, aztán mehetsz tovább.

Valahol itt én is el vagyok akadva. Lány megmentve, elõtte birkamérgezéses ügy megoldva és nem kapok új küldit. Kékruhás csaj elzavart a többiekhez, azok meg azt mondják nincs új feladat. Fõnök meg eltûnt valahová, egyelõre kószálgatok, pucolom ki a -nagyon jól megcsinált- random helyeket, de ez így nem lesz jó hosszú távon.
Molnibalage
Na, közben eszembe jutott, hogy hátha ezért volt lockolva. Ment magamtól is. 😊

A fejvadászos küldiket is elkeztem csinálni. Kb. a 7. ellenfél fogott meg. Valami mágus csaj. 14 szintáû vagyok asszem, de mindig éppenhogycsak lever. Mindegy. Csinálom, a fõszálat. Éppen ideje. 😊

Igen, az az egy szemét küldetés van amit én se tudtam magamtól megcsinálni:

Van egy stone circle nevû hely amit a függõhidon átmenve egy kis szigeten találunk. Na ott van egy barlang amit nem barlangnak jelöl a térkép. Egy csapóajtót keress, oda kell lemenni. Egyébként ha nyomokat már nem találsz itt-ott vannak ruhafoszlányok a lánytól, van pár darab a kõkör közepén is.

Végigvittem a játékot, egyelõre annyira kiütött (pozitív értelemben), hogy nem találok szavakat. Életem legjobb játéka volt (és valószinü sz is marad). De holnapra összeszedem magam, és jön az értékelésem <#vigyor4>

Molnibalage
Az eltûnt lányos küldetésnél hiába fésülöm át a kosár után északnyugatra a területet, nem találok semmit. Egész a faluig elmentem már...

már meghaltak. Csak kérdeztem 😊
A történeti elemek megtörténnek mindenképpen, mert úgy vannak beállítva. A mindenféle egyéb banditák és alvilági alakok ellen segít valamelyest a kérdéses csillagjegy.

A hídpénzszedõk esetében passz, de ha kipróbálod úgyis kiderül (amúgy sem probléma mert bárki könnyedén leverhetõ csak kis odafigyelés kell és jól megválasztott taktika). Amennyiben arra vannak "kárhoztatva" hogy leszólítsanak és bizonyos módon reagáljanak akkor így fognak tenni. Ha csak sima random encounter kategória akkor míg nem agresszorkodsz nem fognak veled foglalkozni.

a hídpénzszedõkre is vonatkozik a dolog vagy az egy izolált történeti elem?
koschwarz
szerintem ez egy tök jó rendszer.
egyébként én is a fórumot olvasgatva akadtam rá az egyik topikra.
ja, gondoltam, hogy tudod, csak ugye nem biztos, hogy a nehrimben is ugyanaz van, mint az oblivionban 😄

Már kiderítettem hivatalos forrásból hogy bizony a "bûnözõi" létet képviselõ villain csillagjegy jótékony hatása hogy nem támadnak meg az alvilági alakok (kalózok, tolvajok, csempészek, de például am indenféle battlemage-ek sem akik a törvény elõl bújkálnak). Lényegtelen hogy van nálad fegyver vagy sem.
Ellenben az alap AI beállítás agresszív fellépést indukál ha úgy szólítasz meg valakit hogy kivont fegyver van a kezedben. Ha meg feltolod maximumra a nehézséget akkor meg elég lesz kivont fegyverrel közeledni és már támadni fognak akkor is ha villain csillagjegyû vagy.

Azt tudtam eddig is ha én vagyok a táamdó fél aki elsõnek lecsap és meg is ölöm a célpontot az a murder kategóriában lesz plusz egy rovátka. 😊

koschwarz
saga jr korábban írtad, hogy banditák nem támadnak meg: állítólag ha nincs fegyver a kezedben, akkor megtûr(het)nek, de ha elõhúzod, azonnal támadnak. tehát itt nem azonal és feltétlenül ellenségek a banditák. ha megtámadsz egy banditát lopakodva, akkor az assault, illetve murder lesz a statodban.

koschwarz
mondjuk alapvetõen az a kimaradt 2 küldetés nem befolyásol semmit, a crafting meg...mondjuk élvezném, ha saját kardot tudnék ezüstbõl gyártani.

+1
Kivéve NWN2. De minden mással egyetértek.
Amint lesz patch hozzá (+ mellékküldik,befejezett crafting) azonnal új karaktert kezdek.
Igen, mert csak a nyelv változik semmi más. Ha más verziót tennél fel (patch és verziószám eltér) akkor lenne csak gond, de mivel mind az angol midn a német jelenleg ugyanúgy az 1.0.7.5-ös verzijú, így nem lesz baj belõle (már ha ne mvalami korábbi változattal játszottál németül).

Szerintetek tudom használni a mentésemet, ha leszedem a német verziót, és az angolt rakom fel?
koschwarz
<#taps><#taps><#taps>

Már majdnem a végén vagyok a játéknak.

Ennél fantasztikusabb, változatosabb, meglepõbb, és eredetibb sztorival még sose találkoztam. Az eddigi kedvenceim NWN2, BG2, Witcher mind-mind elbújhatnak mögötte.

És mindez egy amatõr csapattól <#worship>

Az írás acrobatics potion néven említi de megsúgom, ilyen nincs a nehrim esetében (legalábbis gyártani nem fogsz). Marad a Feather varázslat/scroll/potion. Én is így jöttem le a baromi magas toronyból (leugrottam magas acrobatics skill-el és feather varázslat hatása alatt szorosan tapadva a falhoz és így is belekerült pár próbálkozásba mire eltaláltam hol kell levetni magamat hogy ne pusztuljon bele a karakter).

Molnibalage
Ugrálós lötyi? Az milyen néven fut?

Emlékezetbõl most nem tudom pontonsan megmondani hogy hol, de mikor én találkoztam a sziklák közötti romoknál (mindenféle oszlopok között) a manussal, akkor amikor odaugrottam (merthogy épp az egyik kidölt oszlopon ácsorogtam) hogy beszéljek vele, már szakadt is be velem minden (tiszta volt a terep elõtte, amolyan oszlpocsarnok közepén lévõ tiszta terepnek tûnt) és csak néztem ahogy kapálózik a manusom.
Aztán jött a csobbanás immáron a megmászandó torony alagsorában és kezhettem a felfelé mászást.

Máshogy nem jutsz be. Pont errõl ír többek között az a jegyzet (eltenni mindet felesleges ami nem konkrétan megszerzendõ, ami meg igen azt úgysem tudod majd letenni), hogy nem tud bejutni csak úgy ha ugrálós lötyit iszik és felugrál.

Molnibalage
Felmásztam oda, de nem szakadt be alattam semmi sõt, beragadtam egy olyan helyre, hogy csak teleporttal tudtam kijönni. Odamentem a kaladorhoz is, dumáltam is vele, körbetáncoltam, de semmit. Pont mindig elmentem volna mellette? A kalador jegyezetet meg lehet, hogy már rég ládába raktam. 😊

Tudom már melyik lesz az (itt kell visszaszerezni a piákat amiket megfújt egy ronda nagy madár a nõtõl). Oda nem kell kulcs egyáltalán.

Hogy a toronyba bejuss ahhoz nincs szükséged kulcsra, csak mássz felfelé míg egy romos részhez nem érsz ahol egy manus ácsorog. Ha oda akarsz menni hozzá, akkor beszakad alatta a paldó és bejutsz a belsõ részre.
Felmész egészen a torony tetejére (lesz pár hajmeresztõ szituáció ugrálásilag), ott lesz a madár fészkében az összes keresett pia.
Lefelé aztán majd szintén nem kulccsal fogsz jönni, hanem "ahogy a kalandor is bejutott" (ezt megérted ha lenn a kalandor táborában a parton elolvastad az õ jegyzetét és felszetted a cuccait illetve beszereztél megfelelõ varázslatot a saját esélyeid növelése érdekében).

Molnibalage
Egy nõ a fõvárosban. Asszem a kikötõ részen, észak fele a kapu elõtt.

Ez pontosan melyik? Ki adta (ennyibõl valahogy nem sikerült beazonosítani)?

Evoluti0n:
Amit Molnibalage írt az is jó megközelítés, de az sem rossz, hogy odamész a várhoz a városban (ami elõtt posztolnak a bakák) és azzal szemben indul egy kis utacska/ösvény Reman házához. Ha a környéken voltál már akkor csak hozdd elõ a térképet (local-t ne a nagy tartományit) és ott megtalálod hamar. Pont a megvehetõ ház mögött van amúgy.

Molnibalage
A katedrálissal szemben van egy kis tó, annak a partján áll. (Egy szikakupac van a tó egyik végén, lefele van ott a kikötõ.)

Más. Van egy madaras + üveges küldetés a fõvárosban. A célpont környékén van egy ojjektum, de kulcs kell hozzá, az meg nincs. Ezt megcsinálta már valaki?

Kitöröltem Reman emlékezetét (a második varázsló jelölt akihez menni kell), mindenfelé körülnéztem, de nem találom a házát. Merre van? :S
Fantusz
Nem tekercsírás volt az Oblivionban, hanem a karakter képességeit nem meghaladó varázslatokat lehetett az oltárnál elkészíteni, kombinálni többféle spellt.

Molnibalage
TES IV-ben varázslatot is lehetett csinálni? Ja, scrollokat lehet írni? (Értelme lenne?) Találni üres papírlapokat és tekercseket. Csak ebbõl gondoltam...

Nincs.
Csak fix hatású, elõre meghatározott megvásárolható varázslatok vannak. Varázstárgy készítés, varázslat kreálás nincs.
Illetve elõbbi kimerül annyiban, hogy minden alap tárgyba be lehet tenni 1 speciális követ ami valami hatást ad (fegyverekbe sebzést növelõket érdemes, míg páncélokra van light meg még valami).

Az igazán különleges varázslatok úgyis ingyé' jönnek (jól megválasztott csillagjegy, quest spell), erõs mágikus tárgyakból meg iszonyat sok van sokféle hatással, plusz ott vannak a set-ek is amiket teljesen begyûjtve és viselve még további bonuszokat kaphat a játékos karaktere.

Így elkerülhetõ, hogy túl hamar túl erõs legyen a karakter a világhoz képest és felborogassa a tápos kombóival a játékmenetet. Az igazán erõs tárgyakért meg varázslatokért pedig meg kell dolgozni, emrt nem vehetõek meg, fel kell kutatni azokat.

és spellmaking lehetõség nincs?