2869
Shogun 2 Total War
  • sakkay
    Patch-ről van hír?
    Amúgy a Darth mód nagyon sokat javít a gamén, de még megvárom az első komoly hiv. javítást.
  • Yag
    Wow .. ez jó. Ezekre a lehetőségekre nem is gondoltam.
    Köszi.
  • Paladin
    Ha a metsuke perbe fogja, de kivégeztetnie nem sikerül, akkor sittre meg pár fordulót. Kb úgy működik a dolog mint amikor a ninja assassination-je nem sikerül teljesen, és csak megsebesíti a célpontot. Mindkettőnél vannak skillek, vagy minek hívják, amikkel lehet az időtartamot növelni.
  • Yag
    Találtam egy részletet a könyvben ami talán arra buzdít majd többünket hogy a keresztbe házasításokat, túszul kérés vagy követelésekkel jobban ki kell a játékrendszert mint eddig. Ha lehetőség van rá akkor talán a diplomácia vagy vazallusi rendszer stabilizálására vagy fenntarthatóságára is használható másként minek lenne benne, Ne ?!

Mariko nevetve elmagyarázta, hogy a
    családi kapcsolatok Japánban igen
    bonyolultak, mert az örökbe fogadás bevett
    szokás, különböző családok cserélnek fiákat,
    lányokat, és persze folyton elválnak,
    újraházasodnak és egymás közt házasodnak.
    Sok a törvényes ágyas, könnyő a válás – főleg
    ha a hőbérúr megparancsolja –, így aztán a
    családi kapcsolatok hihetetlenül
    összekuszálódnak.
    „Toranaga úr családján kiigazodni például
    napokba telne, Andzsinszan. Csak gondold
    végig a bonyodalmakat: jelenleg hét hivatalos
    ágyasa él, akik öt fiút és három leányt szültek
    neki. Némelyik ágyas özvegy volt vagy férjezett,
    tehát már voltak fiaik, lányaik – ezek egy részét
    Toranaga úr örökbe fogadta, más részét nem.
    Japánban az ember nem kérdezi, fogadott vagy
    természetes gyereke valaki. Mit számít az?
    Hogy örököl-e vagy nem, az úgyis a családfő
    szeszélyétől függ, akár fogadott, akár
    természetes gyerekről van szó. Még Toranaga
    anyja is elvált. Késöbb aztán újra férjhez ment,
    szült még három fiút és két leányt a második
    férjének, s már azok is mind házasok! A
    második házasságából származó legidősebb fia
    Zataki, Sinano ura.”

Ha valakit érdekel részletesebben :

A Shogun.pdf-mobi-prc

Letölteni Internet Explorerrel lehet.

A pdf-et elég vicces tördeléssel konvertálta de a mobi és prc olvasható.
    Ezeket Kindle for PC (1.4.0)programmal lehet olvasni.
  • cookac
    mert lekapcsolták, fogságba esik ilyenkor, és bizonyos idő elteltével visszakerül. vagy megsebesül és ha egészséges akkor megint bevethető
  • Edorn
    Nekem a szerzetesnél volt ez, amikor odamentem vele egy sereget demoralizálni... A sereg vezetője meg nem hogy kivette, de fogta és levágta. Pár körrel később észrevettem, hogy a szerzetesem ott csücsül a fővárosomban. Gondolom csak megsérült és elszállították meggyógyulni. Lehet a te ninjádat is megtámadták, csak elsiklottál az üzenet felett.

(egyébként nem minden szerzetesem épül fel így abból, hogy levágják... van amikor örökre búcsút mondhatok neki - ez nem tudom mitől függ)
  • cookac
    Ez az egész rendszer elavult. Mert hogy van az, hogy egy évszak alatt toborzok 200 embert, feltölteni meg 2 év? Ez eddig elment, de már Rome-nál unalmasnak találtam. Az Empire-t meg sem vettem, annyira gagyinak tartom.

A CA anno létrehozott egy etalont a Shogunnal, azóta nem változott az alapelv. Nekem ez unalmas. Véleményem szerint ahhoz, hogy ismét akkorát szóljon mint 2000-ben, teljesen új alapokra kellene helyezni mindent. csakhát ugye itt nyakkendősök döntenek hétfő reggel a nyereségi grafikonok alapján, és míg azok zöld tartományban vannak, addig ebben fejlődés nem lesz.

aztán ez a kód sem kismiska amit megírtak. fejlesztgetik, tesznek hozzá, de vannak korlátai. mint ez a toborzási elv. mert én vagyok klán vezére, hozok kiképzőket ha nincsenek, megveszem ha tudom a nyugati technikát és elrendelek egy mozgósítást. aztán ha sokat áldoztam rá anyagilag lesz nagy sereg, lesz felszerelés, lesznek jól kiképzett paraszt-katonáim, ha spórolgattam, akkor hódítani sem fogok. aztán ha mindenki harcol nem lesz aki művelje a földeket, és ezzel visszaáll az eredeti állapot, a sereg hazamegy gazdálkodni, mert enni mindenkinek kell. vhogy ezen gondolatmenetet kellene követniük.

de ehhez alapjaiban kellene hozzányúlni a dolgokhoz, az pedig sok idő, ezáltal nagy kiadás, és így profit kiesés. erről szól a fáma. ha vki ezt nem látja az v. vak, v. hülye. mert ha majd kijön a Rome 2, detto Shogun 2 lesz, csak a kor, a helyszín, a grafika és a szereplők változnak, az alapelv nem. bár ne lenne igazam....
  • Yag
    Köszi. Valami ilyenre tippeltem volna én is de így hogy konkrétan tudom már könnyebb lesz kifejleszteni.

Arra van valakinek magyarázata, ötlete hogy ha egy nindzsám eltűnik a kampány térképről akkor miért kerül vissza a következő körben fővárosba ?
    Egyik körben azt láttam, hogy összegubózva ül a térképen ahol hagytam, a listában már nincs, a következő körben meg a fővárosban találom ahol képeztem és annyi idős mint volt, olyan szintű mint volt (5csillagos) és kész ... ezt már tapasztaltam Matsukenál is. Ötlet ?
  • Paladin
    Ezért kell fejleszteni a tábornok vonatkozó képességeit, artokat, utat, épületeket - nagyon sok minden tuningolja a repelnishmentet.
    Egy közepesen kiépített tartományban, jó tábornokkal egy mondjuk 25%-os veszteség után max 2-3 kör, amig a legtöbb egység megint fullos lesz.
    És akkor még ott van az encampment, ami barakká fejlesztve akár 20%-ot is dob rajta.
  • Yag
    Engem sem. Ilyen alapon nagyon nehéz lenen játékot készíteni és talán nem is érné meg, így ésszerű ha vegyítve vannak a dolgok. Elvégre az össz játékos számhoz viszonyívta viszonylag kevés ember az aki akár ilyen mélységig ismeri Japán történelmét és gazdaságát vagy harcászatát. Amit látok a játékban az szép, meggyőző és a játék szempontjából lényegtelen hogy ezek az egységek valóban léteztek-e egyszerre abban az évben.
    Ez kb olyan mint a Rome Surrectum-ban a képezhető harminc akárhány légió sosem volt egy időszakban behatárolhatóan képezhető. Sem időben sem térben nem voltak egyszerre jelen. A játékból mégis úgy tűnik ki mint harcászati fejlődés. De ez nem hiba csak a történelmi "white" fülüeket zavahatja ha úgy állnak hozzá :D)
    Én élvezem a Shogun 2 megoldásait, csatáit. Ámulok a grafikán és örülök, hogy a Shogun első része utáni szinte pálcika emberek helyett már szinte "hús-vér" szamurályok harcolnak elöttem tökéletesen koreografált mozdulatokkal. Élmény.
  • cookac
    gésát a Mizu Shobai District-ben tudsz toborozni. Ez a Sake Den utolsó épülete.
  • Yag
    ja és Bocs, elírtam!
    Helyesen : James Clavell's
  • cookac
    szia, ez az egység feltöltés/utánpótlás egy nagy gebasz. pl. 29 ember hiányzik a tábornoktól, és évente 4 !!!!!!!!!!!!! ember jön hozzá. ki lehet számolni hány évig tart. összevonni érdemes sztem, mert ha 20 katona van a 200-ból, ugyanannyiba kerül, mintha fullos volna. az elveszett xp-ket könnyebb pótolni, mint mondjuk 10 körön át fizetni, míg fullos lesz. csak ez idő alatt kettő másikat veszek a zsold árán.

a történelmi hűségét a játéknak mint mindent az életben, a profit határozta meg. a japán történelmet ismerők előtt nem titok, hogy a legérdekesebb harcok 1530-1545 közt voltak. csak akkor a játékban szereplő klánok nem ilyen formában léteztek, így marketing szempont döntött abban, hogy mennyire legyen korhű. mellesleg sztem nem lett az, de engem nem zavar cseppet sem.
  • Yag
    "...kampányban muszáj a nindzsa+gésa+monk+metsuke négyes, könnyebb velük az élet."

oké, de hol is találom a Gésákat ? :))) őket még valahogy nem sikerült fellelnem ... köszi.

viszont egyet értek abban, hogy mindegyiket használni kell mert elve be vannak építve a játékba és ha az ellennek is van akkor nekünk is fejlesztenünk kell és aktívan akciózni velük.
    Végeredményben ezért szeretjük a Total War sorozatot, mert sok lehetőség van több stratégia, több elképzelés. Mindegyik jó lehet mivel mások vagyunk más-más habitussal. Kár lenne azért ha csak 1-2 jó megoldás lenne a kampány nyerésére. Szerintem ezért sincs generális recept arra, hogyan legyünk a Domination kampányban Shogunok.
    Még azt is normálisnak tartom, hogy ha félresiklik egy stratégia akkor körök alatt beminuszol és tönkremegyünk. Ha egy terv balul sült el akkoriban Japánban akkor nem nagyon volt olyan Daimjó aki megúszta a következő évszakot ... élve :)
  • MaRee
    Baaaazzzmmeeeeg kb 1 órás várostrom, épp fut az összes ellen már majdnem, erre a Shogun 2.exe hibát észlelt ezért leáll
  • Yag
    Nekem az a tapasztalatom, hogy a Shogun 2-ben nem is érdemes összevonni a sebesült/megfogyatkozott katonákat. A retrainer direktben hiányzik belőle és valóban lassú az utánpótlás. Valamikor 1 valamikor meg 2 kereszttel jelölik hogy mennyi ember jön körönként pótlásban. Azért sem érdemes összevonni, mert szintlépést a hasonló egységeknél nullázza.
    Ha van három Yari Ashigaru egységem és harc végére az egyik szintet lép és összehúzom a három egységet és kettő lesz belőle akkor a szintet elveszti. Ezért nem szoktam összehúzni az eltérő szintűeket csak az azonos szintűeket vagy azokat sem csak hagyom őket feltöltődni. A sérült csapatokat hátrahagyom de a várakban képzek új alap egységeket amikkel feltöltöm a sereget és tovább küldöm a következő tartomány felé. A hátrahagyott egységek pár kör alatt feltöltődnek és mire egy következő csata lezajlik jó eséllyel a hátrahagyottak feltöltődnek és utánpótlásként csatlakozhatnak a fő sereghez. Ha jól kombinálom, akkor 2-3-4 stráfos katonákat lehet egy idő után a sereg után küldeni.
    De van egy gyorsabb izmos alap sereg építs is.
    Egyszer az ellen seregét használtam alap seregnek.

Az egyik ellenséges sereggel a következőket csináltam. Egy 20 egységből álló Yari és Bow 4 stráfos sereg vereséget szenvedett tőlem. A maradék úgy 6-7 egység volt. Vezetőjük már nem volt mert a csatában elesett. Nindzsával demoralizáltam őket. Megkörnyékeztem Monk-kal, ők elbizonytalanították a sereget. A Matsuke meg lefizetve átcsábította hozzám a 4 stráfos Ashigarus és Bow csapatokat kb 3600ért. Pár kör alatt feltöltődtek a veszteségek én meg a lovasságot és képzett szamurájokat mellérakva egy olyan ütős sereget kaptam ami csak tovább fejlődik és vágja az ellent rendesen. Csatában sokáig tartott volna 4xp+ -t hozzátenni ennyi katonához. A képzési fán mire kiépítem erre a szintre a technologiámat hogy így jöjjenek ki a kaszárnyából az is jó pár kör lett volna még. Így gyorsabb.

A vazallus állapottal viszont csínján kell bánni szerintem. Egy várost tettem vazallussá ugyebár. Lett vele kereskedelmi egyezség military stb. Ezt kb 15évig csinálta. Majd eltünt a vazallusi státusza és csak szövetséges és kereskedelmi partner maradt. Tehát vagy csak 10-15évig lesz valaki vazallus ha nincs más családi kötelék vagy figyelni kell és nem lehet "megbízni" a vazallusokban mert akár el is árulhatnak egy idő után.

Ha valamennyire a történelmiséget szeretném alapul venni (ami hülyeség mert ez csak egy játék) de lásd Shogun történet Carwelltől akkor ez akár érthető is lehet és semmi extra nincs ebben. Aki ismeri a történetet tuja, hogy a korabeli Japánban a Daimjók nem bíztak 100%ban a vazallusaikban. Nem véletlen ezért is voltak az igen bonyolult keresztbe házasodások hogy ne is akarjanak trükközni. Megint elővettem a könyvet és elkezdtem olvasni vele párhuzamosan nézem a filmet is hogy minden részlet pontosan illusztrált legyen a jobb értés miatt, és látni hogy Toranaga is kő keményen modellezik a vazallusai között. Egyikben se bízik. Ahogy mi sem a gépben. De ez tök normális. Oké hogy a Shogun csak egy fiktív történet valamennyi történelmi hivatkozással de jól tükrözi a lehetőségeket akár a játékban. Azzal az opcióval hogy az AI egyben a vazallus is fennmarad a váratlanság lehetősége, hogy akár át is állhat mert elárul valamiért. Ahogy a filmben is megtörtént. A könyvben jóval részletesebb a diplomáciai részletei a történetnek így jobban meg lehet érteni a karakterek motivációját.

Eleinte furcsa és bosszantó volt nekem az is hogy egy vezér nélküli sereggel ha csatáztam és nyertem akkor feljött az értesítés hogy kinevezhetem parancsnokká (-1000) vagy nem. A filmből is kiderül hogy a Daimjó az aki kinevezi/megjutalmazza a jó katonákat (Hatamotókká teszi) és "fizeti" a költségeit. Lovat, kimonót, embereket, és valamennyi kokura emeli az évi fizetését amiből ki kell hoznia a költségeit. Talán ez illusztrálja a -1000 költséget.

Ha figyelembe veszem, hogy a diplomácia elég nehézkes a játékban és megpróbálok egy párhuzamot felállítani a Shogun történet közt akkor nem sok melepetés és mert "tudjuk" hogy Toranagának a saját vazallusain kívül nem voltak más szövetségesei. Nem is lehettek mivel császár ellenessé nyílvánította a régens tanács. Ha a játékot veszem és igaz az, hogy a játékban ha elérem a 20 tartományt akkor minden Daimjó nekem esik akkor igazából tökre normális. Akkoriban képesek voltak összefogni a különböző klánok vezetői ha úgy látták hogy 1 valaki próbál hatalomra törni. Így tökre egyedül kerül szembe mindenki mással aki Japánban el akarja érni a Shoguni rangot. Carwell is ezt írta meg, nagyon hehéz szinte lehetetlen elérni mert mesterségesen be vannak építve a rendszerbe a buktatók. Ha valaki Shoguni rangra tör, akkor a többiek összefognak és megbuktatják, elpusztítják. Ez a játékban sincs másképp és ez így jól van szerintem. Nem véletlen, hogy trükközni kell és nem is keveset.

Ami a vallást illeti, akkoriban a kereszténység japánban nem volt ilyen multikultúrális kezdeményezés. Voltak Daimjók akik keresztények lettek és voltak akik teljesen ellenezték megtartották az eredeti vallásukat. Ezek általában háborúban is álltak egymással. Nem nagyon bratyiztak.
    A játékban is választhatunk, hogy keresztény beállítottságúak vagyunk vagy Shintoisták. A kettő elvileg nem zárná ki egymást hogy a birodalmunkban legyenek keresztény vagy Shinto provinciák de egy Daimjó vagy Shinto vagy Keresztény. Kettő nem lehet egyszerre így a játékban is az ad nagyobb nyugalmat ami a többséget adja. Ha a tarományaink nagy része Shinto-Buddhista akkor a keresztényben lázadoznak és fordítva. Ezért kell visszatéríteni a Shintoista provinciákat keresztényre és fordítva attól függően melyik vallást helyezzük előtérbe. Ez a különbség is jól megmutatkozik a filmben is és a könyvben is. A könyvből kiderül hogy maga a Shintó is egy vegyes vallás de a játék szempontjából ez teljességgel lényegtelen.

Összességében azt kell hogy mondjam, mind a diplomáciai mind a vazallusi rendszer a játékban működőképes szintet üt meg az elvi alapokkal összhangban van amennyire erre képes leeht. Az AI kekeckedése magasabb nehézségen pedig annak is betudható, hogy elvégre ez egy mesterséges intelligencia lenne. Mégsem várhatjuk el tőle, hogy ésszerűen viselkedjen. Persze nem arra gondolok, hogy megáll a pálya szélén és nem támad, de mi van ha úgy értelmezzük hogy nem támad mert vár ? Miért lenne törvényszerű hogy támadjon ha látja hogy az első támadási hullám elesett ? Akár lehet az a stratégiája hogy kivár, hogy kigyere a várból és a váron kívül ütközzetek meg ?! A játékban már nincs beépítve az üzenet küldés : "Hé Te várkapitány! Gyere ki a hóra, játszuk le itt kint a nyílt csatatéren! Hö."
    Ami a váratlan hátországba betámadást illeti, ha mi egymás ellen játszanánk nem valami hasonló "meglepetésekben" gondolkodnánk ?
    Ha valóban van arra lehetőség hogy hajóval oda küldjön egy sereget az AI és ezt mi is megtehetnénk akkor miért gáz ha ezt az AI meg is teszi ? Mert váratlan ? Nem ugyan ezt tennénk mi is ? Persze ha nem mi csináljuk mint "váratlan" húzást akkor akár szemétkedésnek is vehetnénk.

Szerintem valamilyen szinten egy ilyen játékban el kell fogadnunk hogy az AI mint mesterséges intelligencia csak egy változó matematikai egyenlet ami megpróbál nehezíteni egy folyamatot ami jelen esetben a mi játékmenetünk és az aktuális stratégiánk.

Engem is bosszant hogy váratlanul felbukkan egy rebellis sereg valahol és a végig kaszabolja a provinciában lévő létesítményeket majd a következő körben a váramnak esik. Bosszant mert kihívás és bosszant mert nem számoltam azzal, hogy ilyent is megtehet. Megteszi mert megteheti.
    Amikor nem mentem egy menekülő sereg után egy nyert csata után, baromira felhúzott hogy utána 1db egységgel ami maradt neki bekaszabolta a tanyámat és a kovácsműhelyt és még amit szoktak ilyenkor. Persze hogy megteszi mert ott van, én nem végeztem vele és ha ilyen "engedékeny" vagyok akkor igyam meg a levét.

Talán nem vétetlen hogy a korabeli japánban ha végezni akartak egy Daimjóval akkor nem csak Őt és seregét hanem a családját és rokonságát is kiírtották, nehogy visszanyaljon a fagyi.

Ezért írom, hogy összességében elfogadhatóak ezek a nehezítések amit ahogy olvasom sokan kicseszésnek vagy hibának írunk. Akár azok is lehetnének, csak nézőpont kérdése. :)
  • cookac
    jó a hattori, én játszottam velük, csak újra kellett telepítenem a gépet és elfelejtettem a kimentésem eltenni. de most, hogy említed, kezdek ma egyet velük. tudni kell, hogy Hattori ÖSSZES egysége - kivétel lovasság és tábornok - a csata előtt a sárga területen kívülre elhelyezhető! plusz, Kisho nindzs állat tud lenni, 30 mp láthatatlanság futva is, ehhez jön a bomba, szóval ha nem sikerül csata előtt meggyilkolni a vezérüket, csata kezdetekor az első percben jó esély lesz rá velük.

jó kis dilemma mindjárt az első kör, kelet v. nyugat? mert nyugatra Ikko Iki lenne a lehetőség Asain át, egyiknek sincs szövetségese. Keletre Tsutsui+Hakateyama, ez kicsit nehezebb dió. aztán ott van még, hogy milyen irányú fejlesztés legyen: Kisho nindzsa, v. sima. Pénz, v. harci tapasztalat. Megannyi kérdés első körben, amik a játék kimenetelét nagyban befolyásolják.

Azt tudom, hogy Hattoris és Odás kampányban is Asai mint szövetséges RD-ig kitartott, és teljesen levédték azt a részt, hódítottak is kb. 2-3 provinciát. Viszont a fővárosuk nagyon sok pénzt termel, + nindzsás rész az is. Yamato, Kii, Omni mind nindzsa+kisho rész, ezért megfontolandó Asait első körben letudni. Tsutsui+Haka szövetség hamar hadat üzen, tehát a 2. feladat ők lennének.

Odás kampányban Hattori RD-ig szövetségesem volt Asaival, így a térkép ezen felével nem kellett foglalkoznom és koncentrálhattam Takeda+Hojo részre.

Beast: igen fejlődik ha otthon ücsörög, csak lassabban. De hittérítéssel nem kap tapasztalati pontot, hacsak áll a provinciában. Nem mondom, ez is egy stratégia, a Monk, Pl. Hattori kampányban muszáj a nindzsa+gésa+monk+metsuke négyes, könnyebb velük az élet.
  • uwu 80
    Akkor nem is érdemes túl hig-tech egységekkel nyomulni?
    Gondolom nem sok magas szintű jól kiépített várost lehet találni.

Én csak alapszintű várakat hódította meg eddig, jellemzően ashigarukkal. Ezeknek nem kéne jobban gyógyulniuk? Lehet őket gyártani, mégis ugyanúgy gyógyul mint a samurai archer.
    Nem lehet hogy csak a magasabb szintű vár ad bónuszt?

Láttam hogy van egy cech ami ad +5%-ot. Az viszont nagyon kevés. Igazán adhatna 50-et is.
  • Djuree
    olyan helyre kell bevinni a katonákat, ahol van gyártó épülete az adott egységnek és/vagy nagy vár van. ott akár 30 szamuráj/kör is megvan a regeneráció.
  • uwu 80
    Látom mindenkinek az okoz nehézséget mint nekem: pénzügyek, váratlan hadüzenetek...
    Szerintem ez a rész nehezebb lett mint a többi TW. Bár ott is le kellett tolni pár játékot mire kiismerte ez ember. Én mindíg legnehezebben játszottam eddig. De a legendary szintbe első nekifutásra csúnyán beletört a bicskám. Most újat kezdtem VH-n, kíváncsi vagyok mi lesz.

Az én problémáim ezek voltak:
    - A legfőbb gond, hogy nem tudok retrainelni. A veszeteségek pótlása szinte csak új egység gyártásával lehetséges, mert amíg maguktól felgyógyulnak, azt képtelenség kivárni. Amelyik csapat veszteséget szenved, azt nagyjából el is lehet felejteni.
    - Zsoldosok, vagy egyéb utánpótlás sincs, így aztán nehéz haladni.
    - A távolságokhoz képest szerintem túl keveset lehet menni egy körben. Nem tudom hogy lehet így befejezni egy domination kampányt. (szerintem sehogy, bár még csak pár kört láttam a játékból)
    - Az is kellemetlen hogy a fosztogatásért megútálnak, és ezzel gyakorlatilag kilőve az a lehetőség, ha meg is szeretném tartani a tarományt. Sajnos nem lehet kiírtani a lázongó csürhét; a vazallus állam megoldás lehetne, nade egy AI-ra bízni a védelmet, az kb olyan mint a lottózás. Persze akinek bejön az örüljön csak neki, én nem szeretek a szerencsére várni.

Ugyanezekre a problémákra a korábbi részekben volt megoldás. Tempósan haladva a hódítással, meg lehetett előzni a gondokat. Az lenne a kérdésem ahhoz aki jártas a játékban, hogy van-e erre itt is lehetőség, vagy valami más taktika az ami hatéony. Van-e olyan jól bevált módszer mint ez előző részekben a rush-olás, vagy itt is ezt kéne csinálni?
    Az a régebbi részekben ha jól megnyertük a csatákat elég jól lehetett haladni, még az empire-ben is ahol a gazdaságon nagyobb hangsúly volt, ott is a nyomulással szépen be lehetett magunkat biztosítani.
    Az lehet a baj, hogy nem nyerem meg a csatákat elég kis veszteséggel, vagy vannak olyan opciók, taktikák amiket nem használok és azért nem megy úgy mint a többi TW?
  • BEAST #969
    Lehet, hogy unalmas, viszont legalább egy szintet mindenképp fejlődnek akkor is ha otthon ülnek. Majd megnézem kb mennyi ideig tart.
  • BEAST #968
    Közben rájöttem a Hattori lenne a legjobb számomra, de az csak Limiteddel unlockolható. :/
  • Edorn
    (én vagyok az, csak más néven)

Miután hétvégén lefordítottam gyorsan az ügynököket, örültem, hogy milyen gyorsan is megy, aztán beleütköztem hosszabb, meg cifrább szövegekbe, így tényleg jól jönne a segítség...

Illetve közben próbálok infót szerezni, hogy miképpen is lehet a játék menüit, üzeneteit, stb lefordítani, bár ha meg is lesz rá a válasz, abból még a főmenüket sem fogom lefordítani a dx11-es patch-ig, mert én is attól félek, amire wednes is figyelmeztet...

Ha esetleg erre járna egy tapasztaltabb tw moder/fordító, örülnék, ha segítene megoldani a fenti problémám texhnikai részét, mert a twcenter.net-en nem nagyon kapok választ, bár lehet csak türelmetlen vagyok...
  • wednes
    Ha már az enciklopédia le lesz fordítva, már az is nagy előrelépés, és nagy segítség lenne. Úgyhogy külön köszönet érte, annak aki elkezdte a fordítást.

Egyébként a folyamatos patchekhez valószínű mindig igazodni kell majd. Az ETW-nél is úgy tudom a kezdeti próbálkozásokat az állította meg. Aztán az ETW meg is rekedt. De lehet, remélem itt nem ez lesz.
  • grebber
    Nagyon remélem besegít majd valami team vagy mások,mert ha egyedül csinálja sosem készül el.
  • MaRee
    Köszi a tippeket, kipróbálom majd :)

Date-nál nagyon beindultam most, 3800-ak jönnek körönként, az egész keleti sziget az enyém tehát arról semmi nem tud támadni ha csak nem hajóval, nyugatról meg behódoltattam az összes kisebb klánt, tehát először rajtuk kell keresztülvágnia magát az ellennek. Vicces egyébként hogy mindig az 1-2 területtel rendelkező nyomi klánok üzennek hadat :D
  • Edorn
    Magyarítással kapcsolatban: http://twonline.hu/forum/viewtopic.php?f=4&t=360
  • Djuree
    nekem megvan a 4 dvd-s kiadás, kötelező alkotás. most nem csak a könyv jó, hanem a film is jó lett...
  • cookac
    1: azzal, hogy keresztény területen ácsorog, növeli a buddhisták számát és csökken a kereszténység. de ezzel semmit nem fejlődik.

2: iszonyat lassú. én 2 monkkal 10 kör után eluntam. ráadásul ha nagy sereg van a városban, lehet az egész tartomány mérges, lázadni nem fog. ha pedig van ott egy metsuke, ninja, akkor megette a fene. nyilván ha vki CTRL+S és CTRL+L billentyűkkel játszik, akkor hamar fel lehet tornászni az értékeket monk, v. ninjánál. enélkül minden elhibázott akcióért kemény diplomáciai pontlevonás jár.

3: nem tudnak a készítők elszakadni ettől az idióta baromságtól. ilyen makro szarokkal kell bíbelődni, a mikro dolgokban (lásd gazdaság, diplo.) meg elég nagyvonalúan kezelnek dolgokat. ráadásul miért ne lehetne egy ország, birodalom multikultúrális, és miért ne férne meg több vallás.

4: egy előnyét látom az egész monkos dolognak, hogy X %-ot dob a templom a Chi ágon, ill. a monk ha fejlődik akkor az is.

5: el kellene dönteni CA házatáján, hogy merre is tovább a rókabőrrel. medievalban is elég volt az összes kémet betenni egy tartományba, és már lázadtak is. nem sikerült elszakadni ettől teljesen.

• Warden
    Ajánlott irodalom James Clawel:Shogun

a regényben szereplő Toranaga a játékban és történelemben is Togukawa Iesu, mondjuk a regényben nem az a kimondott ninjával foglaló klán vezér volt.

Az biztos hogy egy 3-4 csillagos ninja iszonyat pusztítást tud végezni a játékban pedíg én nem is a chi ágat fejlesztem.A bushidó ágon viszont ha ki van rakva a kenjutsu mastery és megvan a katana hero az ugy kb mindden gyalogos egységet hazavág.
  • BEAST #959
    Tartsd egy kicsit otthon a monkot, vagy még jobb ha egy olyan helyen hirdeti az igét ahol ellenséges a nép vagy keresztény(elfoglalt területek). Ezzel biztonságosan felszintezheted egy kicsit és mehet is útjára a monk.

Területfoglalásnál a leghatékonyabb ha ninjákkal együtt dolgoznak. A ninja szabotálja az élelemforrást és az erődöt míg a monk a vezetők ellen hangolja a népet.

Ha fellázad a város hagyd, hogy a lázadó sereg elfoglalja a területet és te, mint "békefenntartó" megmentheted őket. :D

Erről jut eszembe, megtaláltam a klánt ami pont az ilyen harcmodorhoz illik. A Tokugawa klán és a kisho ninják eszméletlen jók. Nincs is szebb, mint amikor egy ködös erdőből egyszer csak mindenhonnan ninják ugrálnak a seregedre :D
  • cookac
    Életem legjobb ostroma volt ma este...

Shimatzu kampányt indítottam legendaryn. Gyorsan elfoglaltam 3 kereskedelmi nodot, legyűrtem a lilákat, és megrekedtem 3 tartományon. Ez az állapot 12 éven keresztül tartott. Aztán senki nem vitte az árut, a pénz rohamosan fogyni kezdett, közben partra szállt vmi nevesincs klán (1 körrel előtte üzent hadat) és nekem 3 városra jutott 1 sereg. Aztán ahogy jött úgy le is tiplizett, közben elfoglalták a morik az országát és huss....

Ekkorra mindenki keresztény lett a környéken, rebelliót nem tudtam már előidézni, támadnom kellett. A fővárosban körönként 4 full armoros egységeket toltam ki, kétfelé váltak, és megindultak. Mire a határra értek a kincstár kongott az ürességtől, következő körben hadat üzentem azoknak a durva pirosaknak (a nevüket mindig elfelejtem) és benyomultam. Itt volt az a pont, amikor átlendültem körönkénti 2000 mínuszba, ráadásul jött a tél. Felszámoltam az összes hadihajómat, volt v. 20 a Wako kalózok miatt, de még mindig pirosban voltam.

Az első ostrom sima ügy volt, néhány egység védte csak. Mentem is tovább még abban a körben. Aztán Higa városánál találkoztak a csapataim és megkezdtem az ostromot 2 fullos, jól felszerelt veterán sereg és 2 olyan-amilyen sereggel, 5 tábornokkal, kettő közülük 4 csillagos, és volt még 2 monk velem. Az ellenség 1 fullos sereggel a várban, és egy másik a vár mellett.

Mit mondjak; folyó veszi körül, a hidakon az átkelés sem volt egyszerű a lovassága miatt, de sikerült minimális veszteséggel átérnem. Elrendeztem a hadakat és az íjászok kezdték a harcot. Nem mondtam, de auto csatán 3x próbálva csúnyán elvéreztem. Az esélyem a csík alapján olyan 1 a 4hez lehetett, szal oda kellett figyelni.

Szóval az íjászok megtették a magukét, mire elfogyott az ammo, a csík már majdnem a felénél járt. Megindult a sereg a falak felé. Nem részletezem, 5 tábornokkal folyamatosan trombitáltam, buzdítottam, de így is vagy 4-5 egység elfutott. Az újonnan érkezők olyan messzi voltak, hogy azt hittem sosem érnek ide. Itt már összekeveredett minden, és átláthatatlan lett a harc. Minden tábornokom beküldtem a harcba, lesz ami lesz alapon, és jó döntés volt. A morál javult, és az első felmentő csapatok is elérték a várat. Azt hittem innen sima ügy lesz.

Elfelejtettem, hogy neki is van utánpótlása. Be is zavart rendesen, mikor a hátamba kerültek. Hosszas kattogtatás után sikerült stabilizálni a helyzetet, aztán a védőket az utolsó emberig levágtam. Ekkor hiába jöttek már, a falak mögött én voltam az úr, a felmentő csapatok csapatok elkeseredett küzdelemben megállították őket, csatarendbe álltak és egy mindent elsöprő ellentámadással enyém lett Higa Stronghold!

Nagy örömömben nem mentettem el, pedig visszanézném :D
  • MaRee
    Félre tettem a Date kampányomat és kipróbáltam Uesugi-val a chi-s ágat, de nem értem, ti mivel foglalgattok hadsereg nélkül. Oké hogy gyártok egy monkot... és? Lehet vele demoralizálni ami nem tudom mire jó, meg lázadást szítani a városokban ami még nem sikerült, így szintén nem tudom mire jó. Hol van itt az ellenséges sereg áttérítése? Egyedül a metskuénél láttam ilyet, de ott is elég alacsony a success és elég drágák is a lefizetések.

A diplomáciáról inkább nem mondok semmit, kb 15 kör után az összes környező klán ellenem támadt, a szövetségek kb 5 kör után felbomlottak.
  • Djuree
    az:)
  • Djuree
    nem semmi marha az ai. megtámad 3 fullos sereggel. az első sereget megfogom a várban, fél emberem oda, az íjjak kifogytak, simán kinyírt volna. erre a 2. meg a 3. serege megáll a vár előtt és nem csinál semmit o_O lejár a 60 perc és vége, nyertem. köv. körben odaért a felmentő seregem --> vége a 3 seregének...van még mit javulni. azthittem a med2 óta javult az ai...hát nem...
  • MaRee
    Mi ez a Black Ship? Valami szuperhajó?:D
  • gallardo
    én hardon játszom már a második kampányomat és eddig 15-20 körnél tartosabb szövetségem nem volt. A kapcsolatnál kiírja hogy very friendly, de eddig még mindig hátba támadtak(jobb esetben egy körrel előtte kaptam egy üzenetet, hogy támadásra készül).

Egyébként amikor hosszú kampányban elérem a 20 területet, és törlődnek az addigi diplomáciai kapcsolatok, mert mindig mindenki ellenem lesz egy szövetségben, na onnét lesz izgalmas. Engem 2 klán támad a frontról az összes többi meg hajóval küldi a seregeit a hátamba, 4-5 körönként csinálom a fullos seregeket, de így se bírom a tempót, igaz a flottáikat a Black Shippel elég könnyen leverem.
  • Zotya26Bp4
    Sziasztok olyan gondom lenne, hogy netes résznél csak 2 szobát lát és a felhasználókat, szervereket nem füzfal engedélyezve és a rendszergazdakénti futtatás is...köszi
  • Zotya26Bp4
    Szerinten csaj jövőre esetleg mert még az Empirt Total war sem lett kész. :(
    Én az enciklopédiát tudtam csak magyarosítgatni...
  • oneal1
    magyarítás készül a játékhoz?