2869
Shogun 2 Total War
  • cookac
    Az total realism moddal játszok. 0.3 verzió vhogy nem jött be, de ez a mostani 0.31-es már ott van a szeren. úgy néz ki sikerül kibalanszolni sok mindent. végre nincsenek full szamuráj seregek, a CAI és BAI végre egész jó.

Uesugi kampánnyal tesztelem, olyan dolgokat érek el most, ami eddig nemigazán ment. Azon kaptam magam, hogy visszakell vegyek a lendületből, annyira nyomultam.

Oda klán nem halt ki első körben, Takeda nagy szövetségesem, de minden körben tolok nekik egy ezrest, mert Iwaga+Tokugawa páros nagyon visszanyomta. Hojo két tartományon küzd a túlélésért, Datékat a sárga klán kivégezte. Hatakeyama klánnak én adtam meg a kegyelemdöfést, 19. körben 7 tartományom volt már. Ellenségem nincs, bevételem 2 sereg mellett 4-5K havonta. Persze látom, hogy Takeda után én jövök, ha Kai-t is elveszti közbe kell lépnem.

A harci MI sokkal jobb mint a vanilla. Satake nagyon nyomult, a vazallusom segítséget kért de nemet mondtam, mert meghaltam volna és kellett néhány kör, hogy sereget gyűjtsek. Le is gyakták szegényeket, aztán mentek is a fővárosom felé. Elfoglalták és indultak felém. Nagy nehezen kigazdálkodtam egy sereget és kétszer ütköztem meg velük. Nem bíztam a gépre a harcot és csak lestem.

Nem tudtam még hadrendbe sem állni, a lovasai már kaszabolták az íjászaimat. Bekerítettek majdnem, de beáldoztam egy tábornokot. Aztán megfutott a seregem. Visszatöltöttem, uez volt csak pepitában. Megint elvert az AI. Harmadszor is betöltöttem, ezt megnyertem, de alig maradt emberem. Igaz, hogy 2-3 sráfos egységei voltak nekem meg kopaszok, de nem ehhez voltam szokva.

3 körrel később sikerült felszabadítanom a fővárost, a nép újjongott - tényleg kiírta, hogy mennyire boldogok - aztán visszavettem a vazallusomtól elfoglalt területet. Ez lényeges mert itt van iskola. Aztán mégegy területet elfoglaltam, de a kémem kiszúrta, hogy közeledik egy sereggel. Erre gyorsan kibékültem velük, megfejtem 2000-re és már toltam is Takedának. Musashit meghagytam, hadd marakodjanak rajta, meg legyen egy nyitott folyosójuk és ne engem basztassanak.

Egyszóval: a mod jó. Sztem jobb mint a Darth v. a TROM3.
  • Hunor1
    Rohadt életbe!! Hojo kampányom kilép amikor egy klán /valszeg hajóval mozog/köre jön...Már visszatöltöttem párszor és mindig ennél a klánnál lép ki.Most mi a francot csináljak..kezdjek egy másik kampányt?
  • Djuree
    várat vagy piacot bontsd le....csak így lesz kaja...famrot meg fejleszd...
  • Yag
    Ja, és szerintem a vezéri lovasság körül az a halvány kék kör sem véletlenül van. A körön belül harcolókra komoly hatással van a buzdítás és a jelenlét.
  • Scottt
    Talán mert az ai volt a védekező fél,nézd meg a custom battle elindítása előtt,ahol a seregeket módosítod."Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye"
  • Yag
    Lehet hogy bosszantó de ha én lennék mondjuk a custom battle másik felén veled szemben én se moccannék :D) Csak megvárnám hogy támadj én meg majd helyezkedem. Miért baj ha az AI úgy van megírva hogy nem megy mindenkinek durrbele ? Szerintem ez nem gáz. Az más hogy az egységek mikor mit csinálnak és milyen erősek. Pl ma egy No-dachi szamuráj csapatot bedarált egy vezéri lovasság 30 fővel. Hát, sajnáltam a dolgot de igazuk volt. Lovaskatonák hosszú katanákkal szemben ... pár levágott lóláb azért lehetett volna :D)
    Nálam pl egész normálisan bekerít lovassággal amikor csatatéren vagyunk. Oldalba kerül és oldalról támadja meg az egységeimet, nem hülyén frontálisan bele a sorfalba lovasvezérrel mint a legtöbbször Rome akármelyik MODjával. Szal vannak jó húzásai szerintem az AI-nak.
    Van úgy hogy olyan hirtelen és váratlanul tud megkerülni, hogy ihajj.
    Az meg majdnem biztos, hogy a MODok csak javítani fognak ezeken a kicsit idegesítő dologokon. Idő van rá. Az elkövetkezendő pár évben simán javítható ez a bug is :D)
  • MaRee
    Nyomtam most egy pár csatát custom battle-ben is hát mit ne mondjak... Ez egyszerűen SZAR. Sajnos az egyetlen használható közelharci egység a katana hero, a no-dachi samurai és katana samurai egységeim valamilyen rejtélyes oknál fogva elfutnak a bow ashigaruk és a bow samurai-ok elől közel harcban, ami számomra érthetetlen. Custom battle-ben az 'AI' arra sem képes hogy megtámadjon, 7 percig vártam hogy elinduljon de nem, csak áll és várja hogy menjek. Ha elindulok akkor meg hátrébb megy, LOL. Még very hardon is ilyeneket csinál hogy a bow egységeket beküldi közelharcba, az ő közel harci egységeivel emg arrébb megy és áll a csatától 10 méterre... Ami mondjuk nem is baj, mert a távolsági egységek is bedarálják meleeben az én egységeimet....
    Sajnos érthetetlen számomra ez, ezért én nem fogok pénzt kiadni. Még a Rome-ban is jobb volt az ai. Remélem Darthmoddal meg a többi moddal értelmes játékká lehet alakítani majd, nem ilyen kő-papír-olló szerűvé.
  • adamkah
    Sziasztok!

Kéne egy ki segítség... éhség van a városomba. Mit tudok tenni? Kereskedni valami kis kaját lehet valahogy? Nem jöttem rá sajnos. Fejlesztettem a rizs földet.. de hát az kevésnek bizonyult.
    Előre is köszi:)
  • Yag
    Újítás vagy sem ... most ez jutott :D)
  • Yag
    Eszed, nem eszed, ez van :D) Ettől érdekes az egész, hogy akár tetszik akár nem ez akkor és ott így volt. Az ilyen építkezések miatt csinálták azt hogy többszörös várfalrendszerrel építették a várakat. Egy ostrom esetére mire beértek volna a citadellába iszonyat veszteségek árán tudtak csak odáig eljutni. Ebből a szempontból a játékban lévő kastélyt elég könnyű elfoglalni, bár csak a kis létszámú védő miatt volt ez szerintem.
  • Medwyn
    Azt tudom (es eleg most is korulnezni :S), olvastam a Shogunt is parszor. Viszont a falmaszas (ha mar van fal) eleg kripli dolog es semmi koze a termeszetrajzi viszonyokhoz :P
    Ez a CA ujitasa, aminek nem orulok...
  • AryanH
    Japánban a vár és erőd építés elég problematikus. A sűrű földrengések miatt nagyon nehéz stabil kőépületeket építeni. A házak ezért épültek fából és gyékényből, hogy gyorsan újraépíthető legyenek, a hátránya viszont a tűz nagy károkat tud okozni.
  • FickDeineStory
    hali! kérnék egy kis segítséget.

Azt történt, hogy elfelejtettem a steam accountom jeleszavát próbálkoztam az elfelejtett jelszó opcióval ez kiküldött a mail címemre egy kódott amit meg kellett adni illetve emellé még a titkos kérdéshez megadott válaszomat is, ez sikeresen megvolt ezután kérta adjak meg új jelszót, ez is megtörtént. Majd végül kapok egy hiba üzenetet, hogy a steam nem tudja a műveletet végre hajtani próbáljam meg később már két napja próbálkozom, de semmi.

Tud valaki valami tanácsot adni, hogy szerezzem vissza az accountom?
  • sakkay
    Imádom a Japán törit. Általában a törit is. A helyzet az , hogy a kis Daimyók nem tudtak 5-15 ezer főnél többet ki állítani, de nagyon sok volt ezekből az urakból, és a Japán történelmi nagy csaták valóban (két fél együtt) néha 100000 fő fölé mentek. Az más kérdés , hogy a 16. (második felére) szd-ra pont (mint amiről a játék is szól) egyre kevesebb család uralkodott, ahogy beolvasztották egymást. De pl a Tokugawa sógunátus megalakulása után is \1603\(persze valós hatalom nélkül főleg) még 300 Daimyó volt.
  • sakkay
    Van katapult, ki lehet fejleszteni. Ott ahol a gránátosokat'.
    A muskétás egységek nagyon! hasznosak 1-max.2 db. mer rohadt nagy pánikot tudnak okozni jó időben jó helyen. Csak nem egyszerű használni, de jók.
  • Medwyn
    Mondjuk, a falra mászós ostromot nem szeretem... Azért van a vár, hogy ne mászogassanak már falra. Vagy legalább tiszteljenek meg pár létrával...
    Tisztelem én a japánokat, de ha csak annyi eszük van, hogy olyan erődöt építenek, amire - mindenféle alpinista képzettség nélkül - felmászik az ostromlók 100%-a, akkor ott valami baj lehet :P
    A várfal nem mászóka. Be lehet törni ostromgéppel, alá lehet ásni és leomlasztani, de az Isten szerelmére, ne másszanak már fel rajta...
  • Moonchild
    Sziasztok! Segítségeseteket szeretném kérni! Nekem a Fairlight-es verzió van meg és felraktam a játékot crackoltam is mégsem indul el! Windows 7-em van! vajon mi lehet a gond?
  • Yag

Egy ezer fős túlerővel szemben megmaradt helyörséget védő sereg.
    A tüzes nyilak elég nagy károkat okoznak ilyenkor. Nem szabad közel engedni őket. :(

Choko klán elszámolta magát? A vazallusom városát elfoglalta a pálya átellenes részén én meg betámadtam a hátországát és megostromoltam a kastélyát.

A hadüzenet utáni állás:

Falmászó várostromlók:

Fedezékben:

• falloutfan
    értem kössz
  • Yag
    Ha szintet lép a hadvezéred vagy teljesítesz egy küldetést a térkép mellé ad bónusz "kártyákat". Pl. 6 évszakon keresztül +2 sráffal képzi a Yari Ashiguri egységeket. 4 évszakon keresztül minden városban +1 sloton tudsz katonákat képezni vagyis 1-2 de akár három Yari Ashiguri vagy íjász egységet tudsz egyszerre képezni. De olyan is lehet hogy X hónapra megnöveli a kereskedelmi bevételeket stb.
  • MaRee
    Hagyjátok már ezt a szar phoenix izét, Total_War_Shogun_2_READNFO-FLT ezt a releaset kell letölteni, be kell mountolni a dvd-t és feltelepiti magától, nem kell semmit szenvedni.
  • Djuree
    a kénköves ménkűt, vagyis a tüzes nyilat, ki kell fejleszteni, az íjjász ágban találod, utána tudod használni.
    vagy egységeket ad, vagy néhány körre-évszakra tartó bónuszt, vagy pénzt.
  • Szaca
    Tudna vki segíteni két kérdésben:
    hogyan tudok égő nyilakat kilőni? Az ellen már simán használja ellenem, különösen a tengeri csatákba gyújtják fel a hajóimat.
    A másik: a küldetések teljesítésével miket kapok? A régi TW-okban egységeket adott a fővárosban. De ez nem értem miket osztogat. Azt látom, hogy valahány körre kapom, de nem értem mit. Előre is Köszi.
  • cookac
    főnix v1.46, különben nem lesz jó
  • falloutfan
    helosztok.megszeretném venni a játékot de most még kipróbálnám warezzal, tudom hogy nem warez topik de lenne egy kérdésem. phoenixel kell ugye telepíteni és amikor a másdoik cd t kérné beteszem neki de újra az egyes cd t kéri. itt mit kell csinálni vagy mi lehet erre a megoldás?
  • Djuree
    mielőtt elindítod a csatát, abban a fázisban ahol az osztagokat állítgatod, na akkor lehet ezt cselekedni, íjjak elé is ilyenkor lehet hegyes cölöpöket verni. asszem jobb oldalt lesz az ikon. vagy az egység fölött, ahol a formációt is lehet állítani.
  • Prof William
    A Demó alapján a nyílt terepen támadó lovasokra eléggé durva hatással vannak az puskások. Úgy veszem észre még mintha a lovasroham, ereje is lefékeződne mire odaérnek.

Viszont az oldal/hátbatámadást nem kedvelik valamint úgy vettem észre hogy a puskák lőtávja messze elmarad a nyilakétól ( abban a korban ez természetes ) és a gyalogos egységek kevésbé érzékenyek a tűzre. Laza alakzatban kell támadni őket és lehetőleg futva... Ha meg kialakult kézitusa onnantól kezdve nem jó dolog puskásnak lenni. :)
  • Scharnhorst
    Nekem volt egy azaz 1 db puskásom eddig. Alapvetően nem túl hasznos jószág de a lovasok ellen kellő fedezékből tüzelve gyönyörű látvány Megfelelő fedezék ellenében én 2-3 lovas csapatot is szét tudtam lőni velük, míg az íjászaim csak enyhe simogatást adtak a lovasságnak.
  • cookac
    nekem sem voltak puskások soha, íjászok viszont nagyon osztanak. de a puskásoknál csata előtt le lehet tenni eléjük olyan palánkot v. mit, és csak azt megkerülve lehet őket támadni. csak azt nem tudom, ezt hogy kell. customban sem jöttem rá. annyira nem is lényeg, de ha vki tudja árulja már el.
  • Yag
    Ilyen tereptárgyak vannak a pályán. Nem tudom mennyire lehet hasznukat venni, odáig nem jutottam el, a csata hamarább eldőlt :D)

Így néz ki a palánkon lévő rések. Azokon másznak be a katonák ha megmászták a falat. :D) Jó fedezék íjászoknak és más katonáknak ha kintről jön az áldás de óvatosan kell fedezéknek használni mert tüzes nyilakkal simán rá lehet gyújtani a fedezékben lévő katonákra.

• Djuree
    a puskások teljességgel hasznavehetetlenek. nekem még nem volt, de ellenem semmit sem érnek ha vannak nagyritkán, az íjászok jobbak, azoktól félek is...
  • Yag
    Én katapultokkal nem találkoztam.
    Ha megtámadsz egy várat akkor választhatod hogy ostromlod, és akkor a térképen grafikailag katapultokkal lövi a várost ami látszik is a falakon, hogy meg van zúzva ha elkezdődik a csata. Összességében ostromeszközök nincsenek (legalábbis én nem találkoztam eggyel sem) mivel a várak úgy vannak megépítve hogy a falai ferdék a földrengések ellen így védekeznek. Nem függőlegesre építik a falakat hanem ferdére és ezekre építenek valamekkora falakat, palánkokat. Ennek okán az olyan ostrom eszközök mint a Rome-ban az ostrom tornyok vagy a létrák használhatatlanok és nincsenek is. A katonák megmásszák a ferde falakat és bemásznak a palánkokon majd kézitusával döntik el a küzdelmeket. A Segítség az ostromlónak az lehet, hogy szó szerint körbe lehet venni a várat vagy erődítményt és minden oldalról támadni vagyis megmászni a falakat és bemászni az erődítménybe vagy várba. A várak több szintesek és mindegyik palánkkal van védve és hasonló ferde fallal amit meg tudnak mászni a katonák. Ha elfogynának a gyalogosok akkor a lovasok leszálhatnak a lóról és fel a falra. Általában lejátszom az ostromokat akár engem támadnak akár én támadok, és elég jókat lehet így csatázni.

• MaRee
    - vannak a Shogun 2-ben is építhető őrtornyok, amivel láthatóvá válik a környék? és erődök, amivel átjárókat lehet frankón eltorlaszolni??

Én még nem találkoztam ilyennel sajnos, elég idegesítő.

- feldob itt is időnként egy-egy tábornokot (név szerint), akit biz. pénzmag ellenében "aktiválhatsz" hadvezéredként, mint a Napoleonban?

Igen, 1000 pénzbe kerül.

- vannak-e tüzérségi eszközök, ostromeszközök (pl. katapultok), mezei csatában és ostromban? Ágyúkat láttam egy videón...

Vannak.

- mik a tapasztalatok a tűzfegyverekkel? nem nagyon írt róla még senki...

Én még egyik klánnal sem jutottam el eddig, keresztény városokban lehetett eddig csak képezni őket ahogy én észrevettem, de ott is 4 kör volt egy egység.

-harctéri fedezékek (pl. földbe tűzhető karó), a térképen levő épületek felhasználhatósága megvan-e?

Igen, vannak pl különböző csata közben elfoglalható épületek(pl templom) ami plusz morált ad, stb. Mint a demóban.

- na és a tengeri csaták hogy zajlanak? tényleg be lehet vonni a partközelben lévő szárazföldi egységeket?? meséljetek!!!

Ebben az egyben balfasz vagyok nem is nagyon próbáltam még, úgyhogy majd valami naval expert megmondja :)

• Gubo79
    Sziasztok!
    Nekem még nincs meg a játék, biz. okok miatt a demoval is csak perceket játszhattam, (azóta csak olvasok róla, főként itt), szóval olyan kérdéseim lennének, ami nektek nyilván evidens:
    - vannak a Shogun 2-ben is építhető őrtornyok, amivel láthatóvá válik a környék? és erődök, amivel átjárókat lehet frankón eltorlaszolni??
    - feldob itt is időnként egy-egy tábornokot (név szerint), akit biz. pénzmag ellenében "aktiválhatsz" hadvezéredként, mint a Napoleonban?
    - vannak-e tüzérségi eszközök, ostromeszközök (pl. katapultok), mezei csatában és ostromban? Ágyúkat láttam egy videón...
    - mik a tapasztalatok a tűzfegyverekkel? nem nagyon írt róla még senki...
    -harctéri fedezékek (pl. földbe tűzhető karó), a térképen levő épületek felhasználhatósága megvan-e?
    - na és a tengeri csaták hogy zajlanak? tényleg be lehet vonni a partközelben lévő szárazföldi egységeket?? meséljetek!!!
    Bocs a sok kérdésért, de tűkön ülök, hogy végre kipróbálhassam a játékot (addig még legalább 1 hét...)
  • Hypo #1035
    Eloszor is azt csinalnak amire van veo, minel komplexebb egy project annal tovabb tart a development time, nagyobb teamet kell fizetni hosszabb ideig es amegterules a befektetesnek egyenlo a nullaval, szoval ezert nincs ilyennek nagyon realitasa.

Ami szerintem jarhato lenne ha a CA meg jobban tamogatna a moddolast es bizza a communityra a dolgokat.

Lasd Flightsimulator, mennyi ceg keszit hozza kiegeszitoket ergo a szim olyan mint egy Operacios rendszer.
  • uwu 80
    Azokat halálverseket kéne frankón műfordítva megszerezni.
    Így japánról angolra és onnan magyarra nem biztos hogy az jön le mint eredetileg. A részletekbe rejlik az a kissé pszichopatán beteges hozzáállásuk a világoz, ami néha meglepően praktikusabb és célravezetőbb mint a világ más tájain szokásos.
  • Yag
    Északon Toranaga, a legnagyobb élő
    hadvezér, a Kvantó vagyis a Nyolc Tartomány
    ura, az ország leghatalmasabb daimjója, a
    Keleti Hadak főparancsnoka; nyugaton Isido, az
    oszakai vár ura, Korea meghódítója, az örökös
    oltalmazója, a Nyugati Hadak főparancsnoka. És
    északon ott a Tókaidó, a Nagy Tengerparti Út,
    amely összeköti Toranaga fővárosát, Jedót és
    Isido fővárosát, Oszakát... háromszáz mérföldes
    út, ezen kell majd a seregeknek menetelniük.
    Ki nyeri meg a háborút?
    Senki.
    Mert a háború ismét lángba fogja borítani a
    birodalmat, a szövetségek felbomlanak, és
    tartomány küzd tartománnyal, falu faluval,
    ahogy ez lenni szokott. Kivéve az elmúlt tíz
    esztendőt. Az elmúlt tíz esztendőben hihetetlen
    módon nem került sor háborúra. Békének
    hívták ezt az időszakot; ez volt az első béke a
    történelemben.
  • Yag
    Nézzétek. Én megértem, hogy sok jó ötletetek van arra mi lenne jó egy ilyen játékban. Abban biztosak lehetünk, hogy CA utánanézett és sok japán szakembert alkalmazott a játék elkészítéséhez másként nagy beégések lennének. Ez látszik a csaták közbeni egység mozgásokon a kifejezéseken a játék közbeni üzeneteken stb. Elhihetitek, nem a grafikusokat rendelelték be ahogy fakardokkal hadonásznak és imitálják a csatákat. Attól hogy "nem értünk hozzá", vagy nem ismerjük japán történelmét és a XV-XVI.sz politikai mozgatórugókat még nem biztos hogy bugos a játék. Én szeretek olvasni, javaslom nektek is hogy tegyétek. Sok sok apró infó előkerül ami miatt én például teljesen jónak találom az S2-t. Lehet hogy a Shogun könyv egy kitalált történelmi regény de részleteiben hiteles és nagyon jól megírt történet olvasható, fogyasztható formában. Két baromi vastag kötet 700 oldallal de szinte letehetetlen. részleteket fogok betenni mert tudom, hogy nem fogjátok sokan elolvasni. Ezekből talán látni fogjátok, hogy nem is akkora hülyeségek vannak a játékban mint ahogy azt most többen gondoljuk. ...
    Max nem tetszik mert nem így gondoljuk jónak. Ez van, a történelem nem mindig nekünk tetsző dolgokkal volt tele ..: D:)
  • Edorn
    Van már mod, ami korlátozza a szamuráj egységek számát. Nem drágábbak, lassabban képeződnek, hanem egyszerűen nem lehet belőlük több x darabnál... Mondjuk szebb megoldás lenne, ha ez a szám az aktuális birodalom nagyságához kötődne. Amint kicsi klánban max 1, sok területet elfoglalt klánba max 3 szamuráj egység... Bár lehet így is van, nem próbáltam még ki ezt a mod-ot...
  • Yag
    Ne feledjétek, japánban nagyon sokan laktak már akkor is viszonylag kicsi helyen. A Daimjók "simán" kiállítottak 50-100.000 seregeket. Persze attól még a szamurájok száma lehet hogy valóban sok de ez kivédhető azzal hogy nem 2 hanem 4 kör alatt lehet képezni egy ilyen egységet és mondjuk dupla ennyi pénzért. Ezt egy pár soros MOD megoldja. Már is kevesebb lesz egy seregben főleg, mert a körönkénti bevételünk alig éri el a 2000-et. Már az elején. Éppen találtam olyan skilt ami miatt jelenleg 6000 a bevételem körönként de már csak 6 kör-ig- A térkép mellett fent a bal felső sarkában időnként megjelennek kis ikonok és rá van írva milyen hatása van a birodalomra. Gondolom ez miatt ugrik meg időnként.