A sebesség öl
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
COMMODORE BASIC V3.5 60671 BYTES FREE 3-PLUS-1 ON KEY F1 READY.
COMMODORE BASIC V3.5 60671 BYTES FREE 3-PLUS-1 ON KEY F1 READY.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Ne ragaszkodj a könyvekhez, használd az eszed.
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
Trutyi LvL 60 UD Priest (Bloodscalp)
Az elektronnak a nyugalmi tömegérõl beszéltél. Nincs nyugalomban, de nyugalmi tömege attól még van, ez az a tömeg, ami szerepel a relativisztikus képletekben. Ha gyorsan száguldozik, akkor pongyola módon mondhatjuk, hogy tömege növekedett (akkor több lesz a tömege a proton nyugalmi tömegének 1848-ad részénél).
És kérlek, maradjunk a fizikánál, mert a személyeskedéshez nem értek.
A technika fejlõdésével bizonyos dolgok lógnak a levegõben, bármelyik emberi agyból kipattanhatnak, mint ahogy Pallasz Athéné fejébõl kipattant nemtom már ki.
Az én elsõbbségi igényeim is amúgy csak ilyen vicces beszólások, hogy bosszantsak bizonyos embereket, annyira nem kell õket komolyan venni.
Peetkiller eme beszólásánál viszont érdekelne, hogy mégis mire alapozza? "A foton is elektron."
Mert ugye a fotonnak nincs nyugalmi tömege, az hogy mozgásban mennyi a tömege, nos errõl nem szól a fáma.
Az elektron tömege a proton tömegének 1848-ad része, de milyen tömeg ez? Nyugalmi nem lehet, mert tudtomal az elektron soha nincs nyugalomban. Talán a Bose-Einstenin kondenzátumban mégis...
A másik: az elektron sebessége változó, közel fénysebességgel is száguldhat. Akkor is csak a p tömegének 1848-ada a tömege?
Ki érti ezt?
Kara kánként folytatom tanításom.
Pontosabban szólva; A foton is elektron, csak ha fénysebességre gyorsítjuk, /szinte/ elveszíti elektromos tulajdonságait. Kinetikus energiája helyzetivé módosul. Mi is történik egy komplex molekulahálózatban? Az atommagban az erõskölcsönhatás és a gyenge is szinte nullázódik, amint a kellõ sebességet eléri az ûrhajó. Ez az állapot egészen a sebesség lecsökkenéséig így is marad. Tehát maga az ûrhajó mérete is csökken, és mennyivel? Mivel az atommag elhanyagolható méretû az anyagban, így a hajó mérete is milliárdod része lesz az eredetiének. Tehát egy 45 méter hosszú ûrjármû esetén 0,000000045 méter lesz, ami 0,00045 milliméter. Így a számítások azt hozzák ki, hogy az egységnyi felületre érkezõ hidrogén atomok okozta sugárzás jóval az emberi határérték alatt marad. Ehhez mit szóltok???<#crazya>#crazya>
Beírom ezt is, mert lehet, hogy a linken késõbb nem lesz elérhetõ (pl. csõdbe megy az Index):
Epikurosz válasz | megnéz 2003.08.20 19:02:45 ˆ (3487)
"Botond-Bolics György: Ezer év a Vénuszon
Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest, 1959
169-170. old.
Ez történetesen a Földön játszódik 2127-ben:
"A színház díszes, tágas elõcsarnoka zsúfolva volt emberekkel. Estélyi ruhás nõk és férfiak tolongtak a nézõtérre vezetõ bejáratok körül, melyek fölött feltûnõ neonfeliratok figyelmeztették a belépõket: NE FELEJTSE ZSEBRÁDIÓJÁT KIKAPCSOLNI! Még így is megtörtént, hogy elõadás közben egyik-másik szórakozott nézõ zsebében éles, magas hangot hallatva zümmögni kezdett egy parányi készülék, mire szelíd és kevésbé szelíd megjegyzések áradata zúdult a szerencsétlen delikvens fejére."
A fent szereplõ "zsebrádió" egy kb. ceruza méretû, vastagságú mobiltelefon. Igaz, a mai mobilok mérete még nem egy ceruzáéval megegyezõ, de az elkövetkezõ 124 év alatt talán sikerül a méretet annyira lecsökkenteni."
Am meg ha jól emlékszem a legtöbb fizikus/ûrkutató mérnök erõsen sci-fi rajongó, még a mobiltelefon ötlete is a Star trekbõl jött a feltalálójának.. Mostanra pedig ott tartanak hogy csak kimond kit akarsz hívni és már megy is a kapcsolás.. Egy haver pl a pizzaházhozszállítót a "kaja" szóra lõtte be a telefonjába.
A sci-fi-k többsége (legalábbis a tudományos alapúak) az aktuális tudásszint alapján írják meg a technológia jövõjét.. Van amit csak techno bla-blával magyaráznak aminek van valóságalapja.
Nem gyorsulhatunk fénysebességre? És? Miért kéne oda gyorsulni, ha teszem azt a görbült térben csinálunk egy levágást.. A földön is mennyivel gyorsabban lehetne eljutni Londonból New Yorkba ha nem a felszínen hanem egy két pont közti egyenes úton haladnánk.
Ittvan mire vágytál, A világító ágytál.
Ez nem partnerkeresõ. Engem nem szeretni kell. (Ja, Popper Peti bátyádnak van is egy lõadása errõl: Szeretni kell?)
Azt nem tudom, hogy milyen kísérletek voltak esetleg Foucault ingás kísérlete elõtt, azonban õ 1850-es évek táján tudta csak ezt bebizonyítani (és ptolemaiosz is asszem valahogy, de azt teljes egészében ignorálták az akkori eszmék). Elõtte a Föld körüli hajózás volt a bizonyíték. Ami 1500-as évek 2. negyedében történtek Magellán részérõl. Elõtte Kolumbuszék pedig vakmerõséget mutattak azzal, hogy Indiát a "másik irányból" akarták megközelíteni, mert voltak elméletek a gömbölyûségrõl, de bizonyítva nem volt. Szal szerintem te is befoghatod, nem kéne osztani mindenkit, mikor te is híján vagy a memóriádnak.
púúúúú
Az én ötletem legalább 10 éves. És jelen vagyok a space.com-os fórumokon is.
"Edelstein szerint ez lehet az egyik oka, amiért még nem találkoztunk idegen civilizációval. Ha az idegeneknek sikerülne is megépíteniük egy fénysebesség elérésére képes jármûvet, akkor sem élnék túl vele az utazást."
Hát nem azért de ha egy idegen civilizáció eljut arra a technikai szintre, hogy 99,999 c-vel utazzon akkor azt hiszem ezt az apró hibát is képesek kiküszöbölni. Szerintem. Soha se becsüld alá az ellenséget!
Épp ez a baj, hogy a magadfajták ellopják a hozzám hasonlók ötleteit és pénzt csinálnak belõle. Van aki betör a házba, van aki bankkölcsönt ad, és úgy foszt ki, más az ötleteket lopja. Összedolgoztok.
De, azért egy cuppantóst neked is küldök, ha kéred.
Tényleg? Ezek szerint a lovat is 1910 után fedezték fel.
Sztem ez már csak szõrszálhasogatás. Maga a hirtelen gyorsulás lenne az elsõ ami végezne a legénységgel (és a hajóval is), ha közel fénysebességre ugranának. Volt egy könyv (nem tudom már melyik), ahol maga az utazás nagy részét a folyamatos, lassú ütemû sebességnövelés foglalta le (3év volt míg elérték a maximumot + három év a fékezés). Autóbalesetnél sem az ütközés, hanem a hirtelen sebesség csökkenés öl, mégpedig nagyrészt a tehetetlenség miatt. A cikk amúgy érdekes, de van ezen kívül még jó néhány akadálya a fénysebességgel való utazásnak. ;)
Szerintem egy milliomod másodpercig még száz gét is kibírnánk.<#nyes>#nyes>
A hajósok már jó párszáz éve tudtak arról, hogy a Föld gömbölyû, de legalábbis hogy körülhajózható, mikor felfedezték Amerikát. Az totál faszság, hogy õk féltek a világ szélén leeséstõl.
My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!