• Epikurosz
  #248
  Nem félrevezető.
  Az E=mcc csak nyugalmi tömegre érvényes, ez a foton esetében nulla, így E=0, de a foton soha nincs nyugalomban, és biztosan hordoz energiát, tehát az egyenlet jobboldalán kell lennie még valaminek. Ez pedig épp a hf. (Mert ugye az mgh és mcc0,5 nullák.)

  Az E=mcc-t fel szokták írni relativisztikus tömeggel, és akkor relativisztikus energiát kapunk, de hogy azt meg lehet-e feletetni a hf-nek, na ebben nem vagyok biztos.

  A relativisztikus tömeg fogalma: "Some claim that (in later years) he [Einstein] did not like the idea of "relativistic mass." When modern physicists say "mass", they are usually talking about rest mass, since if they meant "relativistic mass", they would just say "energy"."

  A másik érdekes kijelentés: "Both the total mass and the total energy inside a totally closed system remain constant over time, as seen by any single observer in a given inertial frame. In other words, energy cannot be created or destroyed, and energy, in all of its forms, has mass. Mass also cannot be created or destroyed, and in all of its forms, has energy. According to the theory of relativity, mass and energy as commonly understood, are two names for the same thing, and neither one is changed or transformed into the other. Rather, neither one appears without the other. Rather than mass being changed into energy, the view of relativity is that rest mass has been changed to a more mobile form of mass, but remains mass. In this process, neither the amount of mass nor the amount of energy changes. Thus, if energy changes type and leaves a system, it simply takes its mass with it. If either mass or energy disappears from a system, it will always be found that both have simply moved off to another place." (nincs meg magyarul)

  Az általam felírt egyenlet egyébként nem teljes, mert hozzá kell még adni a rugó energiáját, és a forgási energiát is, de lehet, hogy van még más is.

  Hátha benéz ide bvalek2 és rendet tesz... :-)