• kvp
  #244
  "Egy merész elképzelés szerint a SCRAMJET hajtómű fénysegbességű változatával a szembejövő hidrogénatomok besűríthetőek,"

  Sequoyah, eddig 2-szer irtam mar le ugyanezt, linkekkel es magyarazattal. Joparan itt vagy nem olvastak, vagy nem ertik. A talalmany hivatalos neve egyebkent Bussard ramjet. Mar a 60-as evekbeli scifikben is emlitik. :-)

  "A fény "csomagokban" való terjedése miatt tekinthető részecskének.
  Meg lehet számolni őket db-ra. A kizárólag hullámtermészetű dolgokra
  ez nem igaz. (Hacsak nem definiálod újra a hullám fogalmát.)"

  Na pont itt jon be a qvantumelmelet, ahol diszkret lepesekre daraboltak a hullamokat is. Azaz meg egyelore csak daraboljak, mert nem talaljak a jo megoldast, de matematikailag logikusnak tunik a dolog.

  "Akkor nem csak azt a hajtóművet kell feltalálni, ami fénysebességre
  gyorsít, de azt az energia pajzsot is, ami megvéd közben."

  Mar fel van talalva, bar csak kozel fenysebessegre. Egy jo pelda az amit legutobb a Cameron fele scifiben lathattunk (lasd: avatar). Ott csak kb. 80%-os fenysebesseggel mentek el az alpha centauri-ig. A masik jo vicc, hogy a legtobb jarmu letezo nasa tervek es prototipusok alapjan kerult be a filmbe. (eredmes rakeresni a venture star nevre a nasa archivumokban vagy a wikipedia-n, de a Bell X-22-es sem egy filmbol jott) A startrek-ben latott es altalam mar emlitett Bussard ramjet-et pedig epitgetik, a hajtomu fokozat mar teszteles alatt van vasimr neven (=Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket). Es igen, Cameron ezt is berakta a filmjebe... Szoval vicces, hogy a legujabb nepszeru scifi-ben csupa mar kifejlesztett csak eppen meg nem alkalmazott technologia van. :-)