127612
-
Zero001 #122725 Haverral játszottunk Civ3-at, ugyanez történt, csak sértődés nem lett belőle. Elhúzott a francba és megnyerte volna a meccset, de elkövette azt a hibát, hogy megépítette a Manhattan Projectet. Én nem is akartam igazából... Aztán pár tucat kör múlva elkezdtem megszórni, minden valamirevaló városára jutott atom, a nagyokra kettő. Egy kör alatt rádobáltam vagy 60 bombát. Aztán a következő 30-50 körben a városok közti megművelt, atom által nem érintett területeket atomoztam szét.
Az utolsó űrhajó elem kutatása először megállt neki 15 körnél, aztán elkezdett szépen felmászni 20-30-40 körökre, 80-nál feladta, hogy esélytelen.
Én is kaptam néhány atomot a nyakamba, de azokat levettem mellel, fel tudtam belőle állni, aztán neki elfogytak az ICBMjei, nekem meg nem... Egyébként teljesen leálltam a fejlesztéssel, a pénzből meg ICBMeket vásároltam meg kémkedésre költöttem.
Voltak olyan vicces esetek is, hogy kiraktam egy csalitankot a partra egy városhoz, aztán mikor megjelent a serege, hogy megakadályozza a partraszállást, akkor BÁM, két atom a nyakukba. A nálam 10x erősebb légiflottája is úgy esett el, hogy bazinagy stack egy városban, első atomot egy csík élettel még csak-csak kibírta, másodikat nem.
Az egy jó meccs volt. :P :D -
Zero001 #122724 Az a baj, hogy ezzel oda jutottunk, hogy választani kell a látvány és a játékmenet minősége közt. A kategória eszméletlen látványos, de buta, indie cuccok meg jó játékok, de grafikailag nem mindig kielégítő. Nem feltétlen fasza ez így, de legalább tényleg van választék. -
Régen is voltak jók és most is vannak, sőt.
Nyilván a mainstream egyre elérhetőbb ("butább"), ami nem feltétlenül rossz. Ugyanakkor vannak régivágású(bb) hc címek is a tengernyi megjelenő között
Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2015.06.17. 16:08:51 -
nálam még mindig egyik leggyönyörűbb élményem Civ 5 multival amikor egy kedves komám eljutott atombombáig, majd gondolkodás nélkül ripityára atomozta barátnőjének az összes városát. nem mert a csajszi hatalmas előnyben lett volna - mert megtehette.
...a leányzó 3 napig nem beszélt vele
-
Az első négy szavadra utaltam, igen. -
Nirz #122720 Kinek mi a szórakozás én nem nagyon tudom élvezni hogy a szerencsétlen MI-nek még csalással sincs sok esélye ha kifogtam egy jó kezdő poziciót az 5-ben meg amúgy sem tud mit kezdeni az új harci rendszerrel (1UPT) hiába a sok csalás -
Hogyne vonatkozna - csak nem ugyanazok, mint rád.
Jó játék (élvezetes játék) > szigorú szabályokhoz ragaszkodás.
Ha valami pedig számodra nem élvezetes, az nem jelenti azt, hogy rossz. Hanem azt, hogy nem neked készült.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.06.17. 14:34:39 -
Nirz #122718 Igen a nehézség a Civ-ben csak annyit tesz hogy mennyire csaljon a gép és rohadtul értelmét veszti az egész játék egy olyan ellenfél ellen játszani akire gyakorlatilag semmilyen játékszabály nem vonatkozik. -
Akkor is, az igazi élvezet egy másik értelmes ember ellen játszani. És a Civ V multiplayerét 5+ év alatt basztak kijavítani és használhatóvá tenni. Vicc...
Holnap új kérdést teszek be.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.06.17. 14:26:17 -
szerencsére ez mind modolható jóval értelmesebbre. -
A civ legnagyobb hibája (bár talán minden ilyen stratégiai játéknak az), hogy minél nehezebbre rakod annál jobban csal a gép. Ráadásul egy rakás sztereotípia van beépítve a játékba ami akkor sem fog megváltozni ha teszem azt ezer vagy ötezer partit játszol le. Tipikusan ilyen példa, hogyha kinyírsz egy civilizációt az ai nem kereskedik veled luxus cikket, függetlenül attól, hogy mennyi idő telt el vagy, hogy amúgy baráti viszonyban voltatok. -
Nirz #122714 " nem látom értelmét olyan statégiai játékkal tolni, ahol csak az MI az ellenfél. Értelmetlen. Pedig cirka 15 évig körökre osztott stratégia fan voltam... Az új Civ játék az tényleg szánalom, és az eredeti CiV mikor kijött valami gyalázat volt, mikor még játszani is akartam vele..."
Mennyire igaz az első mondat miután ember megtapasztalta hogy mit jelent valódi személy ellen játszani egész egyszerűen a MI elleni játék teljesen értelmetlenné válik annyira egyszerű szarrá verni a szabályokat sokszor nem értő MI-t / szub optimális játékát felúlmúlni
Semmi kihivás nincs MI ellen
Viszont a CIV-es kritikával nem értek egyet , az igaz hogy szar a legújabb de a többi sem volt sokkal nagyobb kihivás vagy élmény max amig újdonság ereje tartott. CiV 5 nem tudja értelmezni új harcrendszert, de CiV 4 meg máshol bukott meg nehézségben
A lényeg az hogy a játék eredménye MI ellen--> Victory is a foregone conclusion for human player
Röviden jah értelmetlen -
Az első játék, amivel játszottam gépen az a Dyna Blaster volt. Néha még előveszem végigvinni, függetlenül a grafikától, ami 1990-s.
Nekem olyan programok hiányoznak pl. mint a tycoon. Szép meg jó az is, még tolom néha, de kellene már valami modernebb, ahol nem a grafika lenne az elsődleges változás. Az Industry Giant is egy érdekes elgondolás volt, csak annak sincs mai képviselője, és azt meg nem egyszerű rávenni, hogy mai gépen fusson. A Transport Giant pedig, sokban hasonlít a Tycoon-ra, de van 1-2 két apróság, ami úgy elb*szta a játékot, hogy na még. Ha azt orvosolta volna valaki, nem is sírnék ilyen fuvarozós játékért, de mivel.. áh. Ha én meg nem írom (nem tudok programozni), akkor nem lesz olyan fuvarozós játék, amilyet szeretnék. Na mind1.
Vagy a Heroes of MM III./Diciples II. világa. Mindkettőnek készült folytatása tudom, de...
A H7-re kíváncsi vagyok ugyan, bár némileg félek, hogy az esetleges túlzott 3D-s maszturbáció a világtérképen nem túl dinamikus játékmenetet fog eredményezni. Mert a sas röpte az égen ugyan nagyon hangulatossá teszi, de csak az első héten.
Vagy a Jagged Alliance 2 széria. Vagy a...
Az újkori X-Com-ot nem néztem még, és olvasom, hogy készül a 2. De félek nincs olyan komplex, mint a korábbiak.
A GTA V tetszik (persze javítani azon is lehetne).
Hiába is na, a mai játékpiacnál - hogy nagyobb legyen a vásárlói réteg - sajnos butítani kell a játékokat, hogy 8 éves kortól játszható legyen; mert nekik a homokozó és a vízműkék földgömb-mászóka már derogál. -
A PE egyik "hibája", hogy olyan szintű angol kell hozzá, aim azért nem gyenge, ha tényleg teljes mélységében akarod élvezni. -
meh, jól működő alapra sok mindent rá lehet húzni, de kétségtelen, hogy van egy tipikus váza minden játékuknak - bár ez sem volt mindig így, Infinity Engine-es cuccaik pl teljesen mások, KotOR-ral kezdték el ez a szerkezetet. de nem is ezzel van a gond...
hanem a legutóbbi két alkotásuk minőségével, illetve annak teljes hiányával. Dragon Age 2 gyakorlatilag copy-paste helyszínek sokasága volt, még ha az alap történet elég korrekt is lehetett volna, ez teljesen kinyírta.
...aztán jött a Mass Effect 3. úristen, miért jött a Mass Effect 3. az írás minősége valami olyasmi volt, amit egy 3 éves a saját kakikájával mázolt volna a WC oldalára - hatalmas, szívhez szóló, "epic" történet... aminek sikerült nekifutásból arcra esnie és kitörni az összes első fogát, mert olyan nevetségesen és igénytelenül volt összerakva, hogy szerintem még egy Down-kóros is max nevetni tudott rajta. jajj, elpusztítjuk ezt meg azt a bolygót, jajj, érezd át hülyegyerek, sírj együtt a kedvenc karaktereiddel... vagy nem, mert dráma helyett inkább nevetségesen túljátszott fos az egész. szerepjátékos elemeket többé-kevésbé szintúgy sikerült kibelezni, kemény és kegyetlen válaszok helyett militarista faszcibálással, majd ezt az egész vonatszerencsétlenséget befejezni egy olyan ostoba fináléval, ami retroaktívan még az első kettő, határozottan gecijó rész emlékeit is sikerüljön megkeseríteni.
/rant vége, Bioware megérett a pusztulásra
Tropico és Sim City pedig felütésben teljesen más - SIm City szigorúan sandbox városépítő cucc, míg Tropico-ban a küldetések adják az egész sava-borsát, leöntve egy jó nagy adag fekete komédiával. városépítés engem magában untatna, viszont nagy svájci bankszámla összekaparása amíg a nép gyakorlatilag humanitárius segélyen él hogy ne dögöljön éhen? sokkal viccesebb.
Utoljára szerkesztette: Calver, 2015.06.16. 16:15:51 -
Fbn Lx #122710 egyébként a mai szcéna előnye, hogy baszottjó indie játékokat hoznak ki folyamatos jelleggel.
tudom ajánlani pl. a child of lightot vagy az invisible inc-et mindenkinek, az előbbi talán 8-10, az utóbbi egy 5-6 óra játékidő, de nagyon kreatív és újszerű mindkettő, nem sablonokra építkeznek, merészek és művésziek.
a kicsit mainstreamebb oldalról pedig az utóbbi 1-2 évből engem a divinity original sin tudott igazán megfogni, de elég súlyos alkotás, kétszer kellett nekiugrani, hogy megszeressem. most a pillars of eternityvel barátkozom, de nincs már sajnos minden nap 10 szabad órám, az ilyet pedig csak úgy jó játszani. unalmamban inkább tolok mégegy dotát, már majdnem 3ezer órám van benne
hozzatok le róla pls -
Fbn Lx #122709 elég nagy részben az emlékek megszépülése, viszont való igaz, hogy bizonyos stílusok hiányoznak és a korszerűbb megvalósítás soknak elvette az élét.
az olyanokat hiányolom, mint a silver, vagy a desperados sorozat volt. persze vannak helyette olyan címek, amik akkoriban nem voltak megvalósíthatóak, de legalábbis nem így.
én úgy érzem, hogy ezzel a sok rpg-vel meg a régiek felélesztésével lassan eljöhet a második reneszánsz -
már nem vagyok gamer,nem tudom
A régi játékok sem kötnek le, de valamilyen pozitív érzést legalább még kiváltanak belőlem. Az újakat nem igazán ismerem, de amiket vártam az utóbbi időben, nem azt hozták amit szerettem volna (pl. Simcity 5, Sims, NFS már vagy 15 éve, Starcraft II, Mafia II, Test Drive Unlimited II, Wolfendstein, Doom, Quake, Duke Nukem stb.).
Annak idején örültem volna ilyen grafikának, de ha választani lehet, akkor inkább valami hangulatos játékkal játszanék olyan-amilyen grafikával, lehet hogy jobban átjön a feeling. FPS-be már nem nagyon vágnék bele, de egy durva jó stratégia vagy autós játék szerintem még érdekelne, de zsír új gép kéne.
Amúgy kb. 20 éve kezdtem játszani, és jó 10 éve kezdtem érezni hogy valami már nem az igazi. Az utóbbi 5 évben szinte semmi újjal nem játszottam. -
Zero001 #122707 "25 éve?! Éltél te akkor egyáltalán?"
Ezért, baszdmeg. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Arrogánsan belém kötsz HÜLYESÉGGEL, aztán még te vagy megsértődve, ha visszakapod ugyanazt a hozzáállást? Röhej. -
Blitzkrieg 3 is egy nagy csalódás, bár ígértek most már mindent de jelen állapotában kb. olyan mint egy böngészős játék. -
Klasszikus stratégiai játékok piaca nagyon beszűkült sajnos :( Most is az E3 kiállításon is szinte nagyítóval kell keresni, hogy az ember találjon valami komolyabb stratégiai játékot. Ha bele gondolok az egyetlen ilyen játék ami idén még kijön az a Hearts of Iron 4 aztán slussz.
Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2015.06.16. 10:45:07 -
Most miért kell ilyen stílusban írni?
Nem tudom miért kell ilyen arroganciával reagálni. Ne haragudj de nekem ehhez a flameléshez nincs kedvem, pláne úgy, hogy olyanokat állítasz rólam, ami nem igaz és nem is mondtam.
Stílusod alapján gondoltam, hogy te akkor még nem is éltél de ha ez ennyire mellbe vágott, akkor elnézést kérek.
Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2015.06.16. 10:45:59 -
Zero001 #122703 Jó, akkor most olvasd el még egyszer amit írtam, ÉRTELMEZD, aztán fuss neki még egyszer!
Főbb támpontok:
1. Ha valamiről nem tudsz, az nem jelenti azt, hogy szükségszerűen nem is létezik.
2. Vicces, hogy miután belém kötsz, hogy éltem-e már akkor, kifejted, hogy te még nem, vagy legalábbis alig, és nem emlékszel semmire.
3. Egyetlen szájbavert szóval sem hasonlítottam a mai játékokhoz a 25 évvel ezelőttieket, azt állítottam, hogy akkor is volt versengés hogy ki tud jobb grafikát csiholni, és ez nem vélemény kérdése, hanem TÉNY. -
Steam-es játéknál, MMO-knál, nem éppen a virágbolti verziótól félnek. Neten számos cikk van fent, hogy mennyire megváltozott/eltolódott a mai játékok fejlesztése. A játék polírozása helyett, most már a kieget fejlesztik. Én sehol sem mondtam, hogy a fejlesztők töketlenek, nyilván ez egy ilyen ipar lett, hogy a sebesség fontosabb mint a minőség.
Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2015.06.16. 10:24:41 -
25 éve?! Éltél te akkor egyáltalán? Sem grafikailag sem pedig marketing terén nem volt ekkora mozgásterük a játékoknak. Az ipar sokszorosára duzzadt. Én sem a 25 évvel ezelőtti játékokkal hasonlítom össze a mai játékokat, akkoriban kb. commodore-on játszottam valami karate játékkal meg a Grand prix-el meg a commando-val, aztec-al. -
Zero001 #122700 A 0day peccs meg kalózellenes intézkedés, semmi köze a fejlesztők kompetenciájához. Annyi a lényege, hogy ha lenyúlják az aranylemezt a krekkerek kiadás előtt, akkor is csak egy félig működő hulladékot tudjanak feltörni. Mivel meg kell várniuk a megjelenést, hogy működőképesre peccselődjön a játék, már nyert a fejlesztő egy pár napot, míg azt is feltörik. -
Zero001 #122699 Ezt felejtsétek már el! 25 éve is ment a grafikai faszméregetés, pontosan ugyanúgy, mint ma. Ebből a szempontból semmi nem változott. -
Zero001 #122698 Bioware-rel az a gond, hogy egy játékot csinált, aztán ráhúzta kb 6-8 világra majdnem tökugyanazt. Egy játékukat láttad, akkor láttad mindet. Tökmindegy, hogy törpe harcost, vagy kék élient kell megdugni, vagy hogy paragonnak vagy jedinek hívják a pozitív oldalt a morális csúszkán, a lényeg nem változik, és sokszor a küldetések sem.
Rókabőr sorozatok abból a szempontból még pozitívnak is tekinthetők, hogy bevált formulán nem kell változtatni, meg évente új tartalom gyakorlatilag ugyanahhoz a játékhoz... Én is unom, de úgy tűnik, tömegek meg nem.
Tropicót mindig is B kategóriának tekintettem, sosem volt több. Egy Simcity4hez képest vicc, az összes rész. -
Wargame sorozat legnagyobb hibája, hogy a ranked része sohasem akart működni, pedig egy jó E-sport stratégiai játék lehetett volna belőle. Csak nem akartak időt és energiát áldozni rá. Ugyanez volt a RUSE esetében is. Minden adott volt mégis egyszerűbbnek látták/látják tovább állni és egy új játékba kezdeni. Én pont fordítva vagyok régen sokkal de sokkal többet játszottam Close combat 3-4-5, L2, WoW, Cs, BF, Warhammer, WoT és társaiba éveket toltam bele. Mostanában inkább Moba játékokkal és egy-egy ötletes indie játékkal játszom de nagyon hiányzik egy igazán jó háborús stratégia is mint anno a Close Combat volt (pár éve játszottam vele és még mindig az egyik legjobb szóval nem csak nosztalgia). Számomra a grafika tényleg másodlagos csak a játékélmény legyen kimagasló.
Persze a probléma az is, hogy mivel lehet/akarnak eladni manapság egy játékot.... és ha nem hozza a számokat irány a kuka. Én nem azt mondom, hogy régen minden jobb volt mert ezzel nem igaz, csak ez a fent említett mentalitással van a bajom.
Mindenesetre a topic kérdése jó kis vitaindító volt :)
Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2015.06.16. 09:50:29 -
A Wargame-et patchelhet adogy akarod, az rétegjáték marad. Ellenben irritáló az, hogy tényleg iszonyatosan elbaszott nem balanszolt egységeket sem javítják és helyette a fos AoA-n dolgoznak. Az a játék egy vicc... -
Jó játékot lehet találni és vannak is de mondok, két példát, két kedvenc játékomról (RUSE és a Darkspore). Mindkét játék nagyon jó és szórakoztató volt csak a RUSE nem hozta a számadatokat mert az UBI anno azt gondolta, milyen jó lenne megversenyeztetni egy ismeretlen stratégiai játékot az SC2-vel és a Civ5-el, az eredmény az eladásokban meg is látszott, ezután kiadtak hozzá gyorsan, egy nulla tartalommal (1 új nemzet) rendelkező kieget (nem is tudom mit vártak), majd kukázták a játékot, ami egy egyedi stratégiai játék volt (nem rétegjáték) csak elmaradt a komolyabb marketing, versenyek szervezése, rendszeres patch és fejlesztés.
Darkspore hasonló cipőben járt egyedi volt, ötletes, szórakoztató mégis ment a levesbe, még egy normális pvp részt sem tudtak életképessé tenni benne. Mégis mit vártak? Nulla fejlesztés mellet?
Wargame sorozattal hasonló a helyzet, a fejlesztő inkább új játékba kezd mintsem egy már meglévő játékot javítson fel olyan szintre, hogy az új népszerűségre kapjon.
Manapság ez a trend, ha valami nem hozza azonnal a számokat, akkor megy a kukába. Pedig lehetne sikereket elérni olyan játékokkal is, amik elsőre nem olyan népszerűek de okos átgondolt fejlesztéssel (meghallgatva a játékos véleményét is) sikerre lehetne vinni őket.
Futószalagon jönnek a játékok de hemzsegnek a hibáktól lásd: 0 day patch minden második játéknál. -
Itt azért kicsit megszépülnek az emlékek. Temérdek olyan 10-20 évvel ezelőtti játék van, amiben nem volt 20-30 óra játékidő. Ma még a legrövidebb csőszerű történetmesélős akció RPG / TPS RGP-ben van legalább 15 óra játékidő. Nem nem CoD és társai, nanem pl. Alan Wake vagy a Remember Me-re gondolok vagy az új TR-re. És ugye ott vannak a Withcer féle gigantikus alkotás is 60-150 órás játékidővel...
. Egyes műfajoknál azt kell látni, hogy az online játék felé mozdutak el, és ott ugye teljesen más a tartalom. Én pl. annyit játszottam a Wargame széria két tagjáva az eltúlt két évben (ALB és RD), mint soha semmilyen játékkal úgy, hogy előtte gyak. évekig nem játszottam. (Szerintem olyan 1000 óra van már benne.) Azóta nem látom értelmét olyan statégiai játékkal tolni, ahol csak az MI az ellenfél. Értelmetlen. Pedig cirka 15 évig körökre osztott stratégia fan voltam... Az új Civ játék az tényleg szánalom, és az eredeti CiV mikor kijött valami gyalázat volt, mikor még játszani is akartam vele...
Most is van számtalan olyan alkotás, ami nem csak a grafikával vagy egyáltalán, hanem a koncepcióval hódít és az alapölettel. Mini Metro, Valiant Hearts, Ori & the Blindforset, stb. de tiszteletben tartja az elődöket és a műfajt is. -
2014-ben áprilisig annyi játék jelent meg csak Steamen, mint 2013-ban összesen, és jóval több, mint 2012-ben vagy előtte.
Van akkora választék, hogy aki keresi, az megtalálja azt a játékot, ami neki szól, amivel szívesen játszik (én így vagyok ezzel kb. 1984 óta). Nem lesz jobb vagy rosszabb egy játék attól, hogy nem nekem szól.
Megtalálni viszont nem mindig könnyű. Sokszor nem a reklámokat meg az első vonalat kell nézni, és az alapján elhamarkodottan ítélkezni. -
igen,hiányoznak bizonyos műfajok
de választhattam volna az
igen,unalmas évről évre ugyanaz
cod, battlefield, assasin creed, nfs, fifa, nba....stb. sorolhatnám még évről évre kijön ugyanaz a szar és veszik mint a cukrot.
Régen a játékok nem azzal a céllal készültek, hogy 30 óra játékidőt nyújtsanak aztán annyi és majd jön a kieg aztán lehet jövőre
a skinpack2-t megvenni, természetesen egy új játék áráért. Régen mivel a grafika nem volt fejlett, ezért a tartalommal lehetett
eladni a játékokat most meg a grafika és a marketing eladja a 0 tartalmat meg a sok lebutított játékot.
Azzal egyetértek, hogy az Indie piacon van egy két gyöngyszem de a mainstream egy rakat fos.....lásd "új" civ. eladnak egy áttextúrázot civ 5-öt minimális változtatással. -
Ugyanugy vannak szar es szinte tokeletes erzetet nyujto jatekok mint regen.
-
"igen,unalmas évről évre ugyanaz"
pedig soha a büdös kurva életbe nem gondoltam volna hogy egy ilyen begyepesedett öregember verziót választok, de... gah.
röviden, címszavakban hogy miért: a legtöbb fejlesztő aki ért lófaszt is lehúzta a rolót (Troika!) vagy jól megérdemelt haláltusáját vívja, lásd Bioware... hiába a Baldur's Gate sorozat, Mass Effect 3 után nem érdemlik meg, hogy életben maradjanak. jön évente 2-3 olyan cucc (általában indie cégektől) ami egy kicsit is érdekes, azon kívül foshalmok amíg a szem ellát.
n+1-edik Assassin Creed és Call of Duty (amik nagyon szórakoztatóak lennének ha retardált lennék), vállalhatatlan újrakiadások (Beamdog-nak hála az Infinity Engine forog a sírjában), a hatalmas újítások is szánalmasak ("jajj, nézd már, Dark Souls, a legnehezebb játék amivel valaha játszottál! de attól még egy vödör fos, de legalább nehéz! höhöhö, mennyire jó már!"), na meg persze fejlesztők akik mindent megtesznek, hogy egy jó franchise-t ripityára kúrjanak - Mass Effect 3 a téma éllovasa, de Tropico sorozat sem panaszkodhat az után a nevetséges szutyok után, ami az ötödik rész lett.
indie piacon még van remény, de az is egy olyan móka, mintha egy mázsa szarból próbálna az ember kiválogatni az aranyrögöket... normális kétlábúnak nincs ideje ilyenekkel szenvedni.
szóval igen, bűzlik az egész, és még nem is csak nosztalgikus rózsaszín köd - sűrűn és hatalmas élvezettel előveszek 10+ éves cuccokat. -
Zero001 #122689 Én a demójával játszottam és teljesen rá voltam kattanva, de nem tudtam megszerezni a teljes verziót. Plusz a 386-oson igen szarul futott amúgy is. Aztán úgy 2000 környékén felkerült a full, CDs verzió az Underdogsra, és végre végig tudtam játszani. Azóta meg még kétszer. Zseniális az a játék. -
Zero001 #122688 '94ben a Doom volt az A-kategória. Ez relatív dolog, úgyhogy mindig van.
Ha úgy mondod, hogy most van _mainstream_, úgy okés. -
Nem csak nosztalgia + régen és voltak jók most is.
Egyes műfajok beszűkülése vagy eltűnése zavar inkább. -
Csak onnan ismerem, hogy volt egy hosszabb leírás a PC Guruban. Anno nem istenítették annyira, mint ma...