127612
-
Sokan felbontanak valamit, nem eszik meg és a maradékot kidobják. Ez vonatkozik arra is, hogy pl. nem melegítik újra pl. az ebédet vagy meleg vacsorát, stb. -
nem értem a kérdést, ha fogyasztható, akkor miért dobnám ki? az viszont sajnos meg szokott esni, hogy nem sikerül időben elfogyasztani, és megromlik. legtöbbször a kenyér lesz penészes, akárhogy osztom be, havi egy-kétszer legalább megesik. -
A "még fogyasztható" az véleményes :) Ha nem mászik el magától...
Egyébként nem dobálok ki ételt, étteremben volt már, hogy visszaküldtem minőségi problémák miatt, ott kaptam másikat helyette.
A becslések szerint Magyarországon évente 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba.
Magyarországon - egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint - a lakosság átlagosan évente több mint 160 ezer forintot költött élelmiszerekre, aminek jelentős része, körülbelül 16 ezer forint értékű áru a szemétben végezte. Országosan 400 ezer tonna, vagyis háztartásonként évente 100 kilogramm ennivaló ment a kukába.
-
Freeda Krueger #122562 Évente talán néhányszor, -
Gyakorlatialg soha. Étteremben, ha eszméletlenül sok kaját hoznak, akkor van ilyen. Otthon emberemlékezet óta nem dobtam ki kaját lejárat miatt. -
Új kérdés, kicsit aktuális téma. Meglepően kevés szavazat jött az előzőre, ezért most megpróbálom picit felpörgetni a topikot. -
Igen.
Igen.
Nem. -
Nirz #122558 Nem
Nem
Nem
Akkor sem ha sosem volt házas és mégis van gyerek. Más kölyke kizáró ok akárcsak az elvált státusz -
Igen, most is ez az ötéves terv.
Nem.
Nem, -
Tisztelem az elszántságukat, nekem nem menne. -
Két egyetemi barátom is olyan nőt vette el, akiknek voltak már gyereki. Az egyiknek kettő is huszonévesen. Kinek mi... :) -
Ha van gyereke és azok kicsik biztos, hogy nem venném el. Nem akarom más gyerekét felnevelni és nem is tudnám. -
kamionosjoe #122553 Na így már jobb.
Nem mennék feleségül egy 3x elvált férfihoz. :P -
Freeda Krueger #122552 igen,igen,harmadiknál nem tudom -
Fbn Lx #122551 hát, mivel létezhet olyan eset, amikor igen (elváltnál pl ha 40+ éves vagyok, kétszeresen elváltnál ha 50 felett, többszörösen elváltnál ha 60 felett), így az igenre nyomtam mindegyiknél -
Kicsit azért ennél összetettebb a dolog, mint sem hogy igen-ekkel és nem-ekkel el lehetne intézni. Az tuti, hogy egy többszörösen elvált nőnél valami bűzlik, szóval jobb kimaradni az ilyenből. Egyszer elváltnál nem mondom, h nem zavarna, de nem tartanám feltétlen kizáró oknak. Amit viszont igen, h van-e gyerek, vagy sem. Gyerekes nővel nem kezdenék, jelen helyzetemben legalább is biztosan nem. -
Lásd lent...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.05.31. 12:45:18 -
milyen helyesírási hiba? 
max furcsa megfogalmazás, de a magyar nyelv ilyen téren csodálatos. bár mindjárt megnézzük hogy tudunk-e kezdeni valamit hogy magyarosabb legyen.
szerk: done. legalábbis remélem.
Utoljára szerkesztette: Calver, 2015.05.31. 11:35:53 -
kamionosjoe #122547 Ha ennyi helyesírási hiba van nem csodálom, hogy a szerkesztéssel is gondok vannak. 
Utoljára szerkesztette: kamionosjoe, 2015.05.31. 11:29:13 -
Az egyik opció az istennek sem akar megjelenni a szavazásban, hozzá kellett csapni az utolsóhoz...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.05.31. 11:17:34 -
.... -
kamionosjoe #122544 Ez nekem új hogy ilyent le lehet kérdezni, de köszi az infót. :)
De miért kéne mínuszban kezdeni, hisz addig ezeket a költségeket a szülői bérből vagy az állam által állják. Ha teszem azt valakinek születik egy gyereke, akkor azt a szülő fizeti az ő béréből levont társadalombiztosításon keresztül.
A társadalombiztosítás közteher, nem saját magadnak teszed félre a pénzt.
Na jó, de attól még lehetne valami konkrétabb infó arról, hogy mire is használják az általam befizetett pénzt. Mert nyilvánvaló hogy vannak akik többet használnak fel, mint amit befizettek, őket is el kell tartani ezért is hívják ezt társadalombiztosításnak. Viszont aki jóval többet fizet be, de csak elvétve lenne szüksége egy-egy alkalommal orvosra, azt lehetne annyival jutalmazni, hogy azt egy magasabb színvonalú ellátás során használhassa fel.
Utoljára szerkesztette: kamionosjoe, 2015.05.31. 11:09:33 -
A rád eső költségeket az ügyfélkapun át bármikor lekérheted (ahogy azt is megtudhatod, hogy a munkáltató bejelentett-e, és fizeti-e rendesen utánad a szükséges összeget - ezt minden társadalombiztosításos orvoslátogatáskor meg is teszik). A rendszer viszont nem arról szól, hogy te magadnak fizetsz be, mert akkor amint eléred a munkaképes kort hatalmas mínuszban kezdenél a születésedtől az iskolás/egyetemista korod végéig összegyűlt minden eset miatt (kezdve mondjuk a születéssel, folytatva az összes kötelező vizsgálattal, oltással, és így tovább - ezeket a költségeket fizette az összes többi dolgozó ez idő alatt).
A társadalombiztosítás közteher, nem saját magadnak teszed félre a pénzt. Azt is megteheted, ha valamelyik cégnél egészségbiztosítást kötsz, és azt akkor saját céljaidra költheted el..
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2015.05.29. 05:19:24 -
kamionosjoe #122542 Egy rendszer mondjuk összeszámolná az eddig befizetett pénz és azt is, hogy mennyit költöttek eddig az emberre és mondjuk ezt így mindenki meg tudná nézni magának a neten. Aztán ha bemegy valaki a magándokihoz, akkor abból a pénzből lehetne neki levonni az egy fair rendszer lenne szerintem.
(egyébként én már 3 éve nem fizetek magyarba tébét) -
Fbn Lx #122541 de itt nem a saját egészségedről van szó, egészen konkrétan társadalmi felelősségvállalásból fizeted a tb-t, és valószínűleg az átlag magyar keresőnél, akit aztán kezelnek rajta, jóval többet fizetsz bele, és arányosan egészségesebb életmódot is vagy képes a magasabb jövedelmedből fenntartani. Így végső soron nem csak, hogy többet fizetsz be, de kevesebbet is veszel ki. Ha az értelmiség átvinné a tb-jét a magánszektorba, akkor a nemértelmiség kezelésére nem lenne pénz, és egy a jelenleginél is betegebb társadalomban élnél. egy ilyen szabályozatlan vadkapitalizmust idéző intézkedésnek hála pedig hamar kurvanagy szakadék keletkezne a társadalomban, ahol pont azoknak nincs, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá -
Zero001 #122540 Hát ez ilyen, hogy valahol úgyis kifizeted. Nem mindegy, hogy a magánrendelés árával, vagy azzal, hogy nem mész be dolgozni? Egyébként meg kérj igazolást, és futtasd körbe a hivatalos úton a cégnél, és akkor nem a szabadságodból megy.
Nekem ezzel kapcsolatban a köcsög gázosok meg a kéményseprők sokkal jobban irritálnak, mert arra semmi más mód nincs, csak a szabi. Vagy ha adsz a szomszédnak kulcsot, ha mersz. -
De ez továbbra is a te szabad döntésed. Választhatod ezt, és választhatod azt is. És indokolhatod a döntésed forintosítással, bizalomhiánnyal, időbeosztással, szellemjárással, napfogyatkozással, bármivel, akkor is te döntesz így. -
Mert gyakorlatialg nincs értelme vagy nem tudom.
Vegyek ki szabadnapot már egy beutalóért...? Aztán még egyet, hogy a szakrendelésre elmenjek...? A magánrendelés emberi időben van az áltag munkavállaló számára...
Két szabadnapot te hogyan forintosítanál...? -
Zero001 #122537 Az már a te döntésed, hogy ha nem AKAROD igénybe venni. -
ez így nem válasz, nyilván azt a szándékot sem látod, hogy csökkentsék a TB-det, mert te máshol akarod az egészségedre elkölteni, mégis emellett érvelsz. -
Igen és igen.
Bár a második eléggé sci-fi a magánnyugdíjak után. :D -
Nem látom az a pénzmennyiséget és szándékot, hogy ez bekövetkezzen. -
de akkor nem inkább az alapellátás minőségét kell javítani, hogy te is szívesen használd kisebb ügyekben, ahelyett hogy kivonnánk belőle a forrásokat? -
Értem én ezt, de figyelsz az arányokra...? Az én ellátásomat jelen állás szerint soha senki nem fogja fizetni, ha nem életmentő műtétről lesz szó. Mondom 7 éve csak magán orvoshoz járok...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.05.28. 10:11:48 -
Zero001 #122531 Nem magadnak fizeted a TBt, ezt kell felfogni. Ahogy lentebb írták, nem azért fizeted, hogy téged ellássanak, hanem azért, hogy lehetőség szerint egészséges emberek vegyenek körül. Te a mostani betegek ellátását fizeted folyamatában, nem a jövőbeni sajátodét. Amikor majd te szorulsz ellátásra, akkor az akkori aktívak fogják azt fizetni. -
Ez már megint más kérdés, de az elv innen nézve úgy gondolom indokolható.
Van, aki nem közvetlenül fizet be (pl. oktatásban részt vevők, gyerekek - az ő "részüket" a többiek dobják össze), van, aki keveset fizet be (amikor nincs munkaviszony, akkor is van egy kötelező havi költség), van, aki többet (hiszen fizetéssel arányos), és van, aki még többet azzal, hogy még csak ki se vesz belőle - ezzel még inkább arányossá, rétegzetté válik a közteherviselés, hiszen ez utolsóba kerülnek azok, akik mondjuk jobb módban élnek, és megengedik maguknak, hogy ne a társadalmi szintű alapellátásban részesüljenek. -
Bocs, de ezzel nem tudok egyet érteni, nem áll arányban azzal a pénzzel, amivel lehúznak. -
De, van haszna, mert helyetted még többet el tud látni azokból, akik különféle okokból nem választják a külön fizetős rendszert. Vagyis még többen lesznek azok, akik közvetett hasznot hoznak neked. -
Aham. És abból a rendszernek nincs haszna, hogy én nem jelenek meg, tehát a leterheltésget csökkentem? Cserébe egy centtel sem fizetek kevesebbet... -
Nirz #122526 nem
nem