Itt azért kicsit megszépülnek az emlékek. Temérdek olyan 10-20 évvel ezelőtti játék van, amiben nem volt 20-30 óra játékidő. Ma még a legrövidebb csőszerű történetmesélős akció RPG / TPS RGP-ben van legalább 15 óra játékidő. Nem nem CoD és társai, nanem pl. Alan Wake vagy a Remember Me-re gondolok vagy az új TR-re. És ugye ott vannak a Withcer féle gigantikus alkotás is 60-150 órás játékidővel...
. Egyes műfajoknál azt kell látni, hogy az online játék felé mozdutak el, és ott ugye teljesen más a tartalom. Én pl. annyit játszottam a Wargame széria két tagjáva az eltúlt két évben (ALB és RD), mint soha semmilyen játékkal úgy, hogy előtte gyak. évekig nem játszottam. (Szerintem olyan 1000 óra van már benne.) Azóta nem látom értelmét olyan statégiai játékkal tolni, ahol csak az MI az ellenfél. Értelmetlen. Pedig cirka 15 évig körökre osztott stratégia fan voltam... Az új Civ játék az tényleg szánalom, és az eredeti CiV mikor kijött valami gyalázat volt, mikor még játszani is akartam vele...
Most is van számtalan olyan alkotás, ami nem csak a grafikával vagy egyáltalán, hanem a koncepcióval hódít és az alapölettel. Mini Metro, Valiant Hearts, Ori & the Blindforset, stb. de tiszteletben tartja az elődöket és a műfajt is.